Conecteaza-te cu noi

Societate

Teatrul de Stat Constanța. Cel mai nou spectacol, trei reprezentații în acest weekend

Published

on

teatru

Trupa Teatrului de Stat Constanța s-a întors ieri dintr-un turneu în două orașe ale Transilvaniei – Miercurea-Ciuc și Cluj-Napoca – și așteaptă publicul constănțean la reprezentațiile din zilele următoare, la Sala Studio din Strada Ion Lahovari nr. 2A.

În datele de 1, 2 și 3 decembrie, de la ora 19:.00, este programat cel mai nou spectacol al TSC, „SEASIDE STORIES”, în regia reputatului Radu Afrim, care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian. Scenografia este concepută de tânărul Theodor Cristian Niculae. Distribuția, în ordinea intrării în scenă, este următoarea: Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă (elev).

Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu, asistent de scenografie Paula Rusu. Andrei Dermengiu și Marian Adochiței au realizat filmările alături de Radu Afrim, iar primul, Andrei Dermengiu, a făcut și montajul video.

Alexandru Bibere – operator lumini, Alexandru Popa și Eduard Lupu – operatori sunet, Andrei Dermengiu – regizor tehnic.

Advertisement

teatru

Cele trei reprezentații sunt sold out, la fel ca cele două din luna octombrie.

Călin CIOBOTARI, Revista TEATRUL AZI, „ Afrim și sentimentul litoral al ființei…”:

„Fără îndoială, lumea pe care a creat-o Afrim, plecând de la Constanța, de la cele 120 de trepte, de la tarabele și barurile din Vamă, de la…, ne este familiară și, mai mult decât atât, ne conține. Regăsim în story-urile pe care le ascultăm frânturi, flash-uri din relațiile personale pe care le avem cu marea și cu ceea ce generic numim „vacanța la mare”.

Poate și pentru că dramaturgia reușește să acceseze acea zonă de specific românesc suficient de intens încât să accepți că situațiile acestea nu le-ai putea trăi decât pe litoralul românesc, nicidecum prin Bulgaria sau Grecia… Între un început și un sfârșit de sezon, cele două polarități ale spectacolului, între exuberanța primei zi de plajă și monștrii triști pe care marea lui octombrie îi aduce la mal, se ascund eurile noastre secrete, euri în nud sau date cu cremă solară, ce vor fi redeghizate odată cu toamna, odată cu barul ce s-a închis…”

*******

Advertisement

Mirela STÎNGĂ, Cultura Constanța, „Incandescent! „Seaside Stories“, o vară toridă și întâmplări de la mare, pe scenă, în plină toamnă”:

 „Spectacolul lui Afrim se urmărește cu sufletul la gură. Este grav, dar și plin de un umor eliberator. Este intens și răscolitor, nu se povestește.

Dar cum altfel poți să vorbești, dacă nu povestind, despre ce se întâmplă pe scenă, despre jocul actorilor din care regizorul a scos tot ce e mai bun și despre scenografie, creație a proaspătului licențiat Theodor Cristian Niculae?

Scenograful a câștigat pariul de a aduce marea  pe scenă, transformând-o într-un personaj omniprezent. Costumele și decorul evocă întru totul spațiul estival. Cabinele, așezate discret pe o latură a scenei, reprezintă locul prin care personajele intră și ies din scenă sau devin „rame“ pentru anumite tablouri.”

 *******

Advertisement

 Cei care nu au mai găsit acum bilete vor putea viziona „SEASIDE STORIES” în cursul lunii ianuarie. Îi invităm să vadă celelalte spectacole ale Teatrului de Stat Constanța, programate în săptămânile următoare, repertoriul nostru adresându-se spectatorilor de toate vârstele: „UNIVERSURI PARALELE” în 9 decembrie, „8 TAȚI” în 10 decembrie, „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” în 11 decembrie, „ÎNDOIALA” în 17 decembrie și „MECIUL DE COMEDIE. spectacol interactiv de improvizație”, în 18 decembrie.

Biletele pot fi cumpărate online, pe platforma Mystage.ro sau de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions