Connect with us

Societate

Teatrul de Stat Constanța, invitat de Uniunea Teatrelor din Europa să fie partener într-un proiect grandios

Publicat

la

Teatrul de Stat Constanța a fost invitat de Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) să fie partener într-un proiect grandios, alături de unele dintre cele mai importante teatre europene.

Această propunere, extrem de onorantă,  a venit ca o recunoaștere a performanțelor teatrului din ultima perioadă și s-a concretizat în urma întâlnirilor între managerul Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn și regizorul Tompa Gábor, președintele UTE. Participarea la un proiect de asemenea nivel reprezintă o șansă extraordinară de a căpăta o puternică vizibilitate și expunere internațională pentru teatrul constănțean.

Proiectul CATASTROPHE va implica opt teatre membre UTE și șapte teatre nemembre, dintre care menționăm doar câteva: Teatrul Național São João din Porto, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Național din Luxemburg, Teatrul Național al Greciei de Nord din Salonic, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Teatrul de Dramă Iugoslav din Belgrad, Teatrul Vechi din Cracovia, Teatrul Național din Strasbourg, Teatrul Național din Ljubljana. Cu un buget total estimat  de patru milioane de euro, din care jumătate din partea Uniunii Europene iar restul din partea UTE și doar o mică parte din partea celor 15 participanți,  proiectul se va desfășura pe o durată de doi ani, începând din 2022.

Proiectul constă în realizarea mai multor coproducții între teatrele partenere și va culmina cu un Festival tip Bursă de Spectacole care va avea loc la Porto, în Portugalia, și în cadrul căruia se vor prezenta toate aceste coproducții. În a doua parte a anului 2023 va avea loc o serie de turnee la unele dintre teatrele participante.

Punctul de plecare este dramaturgia greacă, mitologia, ca matrice a literaturii despre rădăcinile democrației. Pornind de la acest Esperanto al civilizației europene, noi creații dramaturgice vor dezvolta mai multe teme și subteme, precum: Identitate (gen, etnie, diferență, generație etc.), Democrație (alegere, represiune, libertate, securitate), Teritoriu (Frontiere, migrație, colonizare), Bogăție (distribuție, patrimoniu, exploatare), Mediu (durabilitate, reziliență, indiferență), Viitor (frică, acțiune, istorie).

Proiectul se intitulează CATASTROPHE, după titlul unei piese scurte de Samuel Beckett, din 1982, dedicată lui Václav Havel, care pe atunci se afla în închisoare.

CATASTROPHE își propune să repoziționeze teatrul ca un element esențial și de neînlocuit, activ în cadrul comunității, și să ofere instrumentele necesare pentru ca teatrul să devină din nou un laborator al agendei politice și sociale a Europei.

Scopul proiectului este de a transforma trauma globală provocată de pandemie și problemele pe care le-a creat și adâncit pentru a redescoperi principiul fondator al UTE, crearea unui teatru al Europei, pentru ca această uniune, potrivit  cofondatorului său, Jack Lang, „să contribuie la construirea Uniunii Europene prin cultură și teatru, să încurajeze o mișcare culturală colectivă care străpunge barierele lingvistice, pentru a dezvolta un teatru de artă care este văzut ca un vector de fraternitate între oameni. UTE promovează producții și coproducții, schimburi teatrale și experiențe împărtășite, respectând în același timp identități și culturi individuale. (…) Pe termen lung, suma acestor activități ajută la elucidarea obiectivelor politicilor artistice și culturale care au ca scop consolidarea cooperării artistice și circulației transnaționale în Europa”.

Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) este cel mai important și prestigios organism asociativ teatral european, înființat în 1990, la inițiativa celebrului regizor Giorgio Strehler (1921 – 1997). Președintele UTE este regizorul Tompa Gábor, director la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, profesor la University of California, San Diego.

UTE, ca lider de proiect, va depune o solicitare de grant UE în cadrul programului Europa Creativă, ale cărui obiective sunt în consonanță cu cele ale CATASTROPHE, dar proiectul va fi realizat cu sau fără finanțare europeană, structura adaptându-se în funcție de rezultatul solicitării.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Spitalul Județean Constanța, premiat pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu AVC

Publicat

la data de

Scris de

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

”De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!”, a precizat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef de secție.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke  în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele.  Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.”, a menționat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității medicale.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) A murit celebrul compozitor grec Vangelis

Publicat

la data de

Scris de

Vangelis Papathanassiou, cunoscut publicului internațional ca „Vangelis”, a murit marți la vârsta de 79 de ani, transmite ekathimerini.com, citat de digi24.ro.

Compozitorul a devenit cunoscut cel mai bine după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981 cu filmul „Carele de foc” („Chariots of Fire”) și pentru compunerea muzicii la filmul „Blade Runner”, regizat de Ridley Scott.

El a mai compus muzică pentru filme ca „Revolta de pe Bounty” („The Bounty”) și „1492: Cucerirea paradisului” („1492: Conquest of Paradise”).

Vangelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene ANA, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor artistului, fără a preciza cauza decesului, conform Agerpres.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Grup de Luptă al NATO în România. Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia

Publicat

la data de

Scris de

Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Totodată, Franțaa va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre.

Foto: Facebook MApN

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: