Connect with us

Societate

Teatrul de Stat Constanța, partener în proiectul Uniunii Teatrelor din Europa

Publicat

la

Astăzi, 28 iunie, de la ora 11:00, Teatrul de Stat Constanța (TSC) a organizat o conferință de presă a regizorului Gábor Tompa, președinte al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) din 2018, profesor la Departamentul de Teatru al Universității din California, San Diego, din 2007, și director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca din 1990. La conferinţa de presă au participat preşedintele  Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, şi directorul TSC, Erwin Şimşensohn.

Regizorul Gábor Tompa a fost prezent în acest weekend la Teatrul de Stat Constanța pentru a cunoaște trupa TSC și a realiza casting-ul pentru spectacolul „Prometeu Înlănțuit”, după tragedia cu același titlu de Eschil și „Catastrofă” – piesa pe care dramaturgul irlandez Samuel Beckett i-a dedicat-o în 1982 lui  Václav Havel, care pe atunci se afla în închisoare.

Spectacolul va avea premiera la Constanţa, în vara anului următor şi va fi o coproducție internațională Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca – Teatrul de Stat Constanța – Teatrul Național din Ljubljana, realizată în cadrul proiectului CATASTROPHE/CATASTROFĂ, al Uniunii Teatrelor din Europa.

Este vorba despre un proiect vast în care sunt implicate 18 teatre din Europa – membre şi nemembre UTE, dintre care, în afară de cele deja menționate, se află  Teatrul Național São João din Porto, Teatrul Național din Luxemburg, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Național al Greciei de Nord din Salonic, Teatrul de Dramă Iugoslav din Belgrad, Teatrul Vechi din Cracovia, Teatrul Național din Strasbourg etc.

Cu un buget total estimat de patru milioane de euro, proiectul se va desfășura pe o durată de doi ani și va solicita o cofinanțare a Uniunii Europene, prin programul Europa Creativă.

CATASTROPHE/CATASTROFĂ își propune să repoziționeze teatrul ca un element esențial și de neînlocuit, activ în cadrul comunității, și să ofere instrumentele necesare pentru ca teatrul să devină din nou un laborator al agendei politice și sociale a Europei.

Proiectul constă în realizarea a şapte coproducții între teatrele partenere și va culmina cu un festival (bursă teatrală) în oraşul Porto, în care vor fi va prezentate toate aceste coproducții, urmat de o serie de turnee la unele dintre teatrele participante.

Punctul de plecare este dramaturgia greacă, mitologia, ca matrice a literaturii despre rădăcinile democrației. Pornind de la acest Esperanto al civilizației europene, noi creații dramaturgice vor dezvolta mai multe teme și subteme, precum: Identitate (gen, etnie, diferență, generație etc.), Democrație (alegere, represiune, libertate, securitate), Teritoriu (Frontiere, migrație, colonizare), Bogăție (distribuție, patrimoniu, exploatare), Mediu (durabilitate, reziliență, indiferență), Viitor (frică, acțiune, istorie).

Scopul proiectului este de a transforma trauma globală provocată de pandemie și problemele pe care le-a creat și adâncit, pentru a redescoperi principiul fondator al UTE, crearea unui teatru al Europei, pentru ca această uniune, potrivit  cofondatorului său, Jack Lang, „să contribuie la construirea Uniunii Europene prin cultură și teatru, să încurajeze o mișcare culturală colectivă care străpunge barierele lingvistice, pentru a dezvolta un teatru de artă care este văzut ca un vector de fraternitate între oameni.”  

Uniunea Teatrelor din Europa este cel mai important și prestigios organism asociativ teatral european, înființat în 1990, la inițiativa celebrului regizor Giorgio Strehler (1921 – 1997).

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Primăria orașului Năvodari face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Publicat

la data de

Scris de

Primăria oraşului Năvodari organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale, vacante, de:

 1. 1 post – muncitor necalificat I din cadrul Compartimentului ecarisaj;
 2. 1 post – muncitor calificat, treaptă profesională I din cadrul Compartimentului administrare cimitire;
 3. 1 post – muncitor calificat, treaptă profesională I în cadrul Compartimentului întreținere-reparații;
 4. 1 post – îngrijitor vârstnici  în cadrul Serviciului social – Unitate de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • muncitor necalificat I:
  • studii generale/medii
  • vechime în muncă – minimum 1 an (dovedită cu carnet de muncă sau adeverințe),
 • muncitor calificat, treaptă profesională I – din cadrul Compartimentului administrare cimitire:
  • studii generale/medii,
  • calificare în una din următoarele meserii: zidar, pavator, sudor, vopsitor, zugrav, zidar-tencuitor, dulgher, drujbist, faianțar,
  • vechime în muncă – minimum 5 ani (dovedită cu carnet de muncă sau adeverințe),
 • muncitor calificat, treaptă profesională I – în cadrul Compartimentului întreținere-reparații:
  • studii generale/medii,
  • calificare într-o meserie cu profil tehnic: instalator sanitar, instalații apă-canal, zidar, vopsitor, zugrav, lăcătuș, zidar-tencuitor, dulgher, faianțar, zugrav-vopsitor, fierar betonist, electromecanic, electrician, mecanic, mecanic agricol, mecanic mașini și utilaje, mecanic auto, pavator, drujbist, tâmplar, lăcătuș mecanic;
  • vechime în meserie – minimum 5 ani (dovedită cu carnet de muncă sau adeverințe),
 • îngrijitor vârstnici:
  • studii medii/generale,
  • curs de calificare în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice la domiciliu, absolvit cu diplomă,
  • fără vechime,

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 06 octombrie 2021, data limită pentru depunerea dosarelor;
 • 18 octombrie 2021, ora 10.00: proba scrisă pentru postul contractual vacant de îngrijitor vârstnici;
 • 19 octombrie 2021, ora 10.00: proba practică pentru cele 3 posturi contractuale vacante de muncitori necalificați I și muncitor calificat, treaptă profesională I;
 • data și ora interviului se vor comunica ulterior.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.primaria-navodari.ro. Condiţiile de participare la concurs şi bibliografia se afişează la sediul Primăriei oraşului Năvodari, Str. Dobrogei nr. 1, telefon 0241/761.603, int. 108.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

În Portul Constanța Sud au demarat lucrările de construire a unui drum

Publicat

la data de

Scris de

Au început lucrările de construire a drumului de acces pe latura de Vest a Incintei nr. 3 din Portul Constanța Sud.

Drumul propus pentru execuție are o lungime de 830,27 ml și o lățime de 7m, se află în Portul Constanța Sud, Incinta nr.3 la sud de dana 131 și face legătura între platforma betonată a danei 131 și drumul de beton existent.

Valoare proiectului este de 4.255.735,83 lei, fără TVA, finanțarea este realizată din surse proprii CN APM SA Constanța.

Lucrările de construcție și montaj sunt executate de SC Deliver Lex Trans SRL, iar termenul de execuție este de 11 luni. Proiectantul este SC Manbor Proiect SRL.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) Lucrările de reducere a eroziunii costiere din Eforie continuă

Publicat

la data de

Scris de

Demarate în luna iunie a acestui an, lucrările de reducere a eroziunii costiere, pe tronsonul Eforie Sud și Cordon Eforie Nord – Eforie Sud, evoluează și sunt în graficul de execuție.

În cadrul unei vizite în șantier, efectuate în cursul acestei săptămâni de către reprezentanți ai  Administrației Naționale Apele Române, Apele Române Dobrogea-Litoral și ai antreprenorului Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, a fost verificat stadiul de implementare al proiectului, astfel încât, până în primăvara anului 2023,  noile plaje să poată fi redate turiștilor.

În această perioadă, pe o lungime de 5,7 km, sunt montate șase diguri noi care vor fi mai ample și mai lungi decât cele anterioare. Pentru noile unități de protecție se folosește una dintre cele mai moderne și performante tehnologii din domeniu. Astfel, în interior, acestea vor fi protejate cu anrocamente din materiale locale, iar în exterior, cu prefabricate din beton, realizate în România, în județul Buzău.

”Noile diguri vor fi mult mai rezistente în fața curenților erozionali, tot mai accentuați din cauza schimbărilor climatice. Pe aceeași suprafață, vor fi realizate și lucrări de înnisipare.”, au precizat reprezentanții companiei Apele Române.

Toate componentele sunt identificate și poziționate cu coordonate GPS. În timpul lucrărilor, prin folosirea tehnologiilor performante, se asigură protecția ecosistemului din zonă.

În cadrul proiectului se va planta iarbă de mare (Zostera Noltii) care contribuie la creșterea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.

”Noua plajă va avea 100 de metri lățime, iar lucrările hidrotehnice realizate vor fi pegătite să reziste timp de cel puțin 50 de ani.”,  au dat asigurări reprezentanții companiei.

Sursa: Apele Romane Dobrogea-Litoral

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: