Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Termica Năvodari: Surdu și gașca au angajat un PFA radiat să-i recruteze ca profesioniști

Published

on

Un nou scandal a fost declanșat la Năvodari, după ce consilierul local Costel Aurelian Dumitrașcu, de la PMP, a publicat dovezi că primarul Florin Chelaru și consilierii PSD-iști se pregătesc să-i reconfirme în funcție pe membrii Consiliului de Administrație de la Termica Distribuție Năvodari SRL, în baza unui raport de recrutare întocmit de un PFA radiat din Registrul Comerțului. În baza acestui document nul de drept, PSD-iștii intenționează să le asigure oamenilor săi de bază scaunele pentru următorii 4 ani. Ei vor să păstreze frâiele lucrărilor publice din oraș și pentru eventualitatea, destul de probabilă, că vor pierde alegerile locale din anul 2020.

Termica Năvodari SRL este deținută, 100%, de Orașul Năvodari. În accepțiunea legii, aceasta este o întreprindere publică și are obligația să aplice principiile guvernării corporative. În principal, este vorba de obligația de a recruta pentru posturile de conducere specialiști, cu studii relevante și experiență managerială. Operațiunea de recrutare se face, în condițiile legii, de către experți independenți.

Cunoscând procedura legală, conducerea Termica SA a încheiat pe 19 iunie 2019 un contract cu PFA Gheorghe Z. Niculae din satul General Scărișoreanu, comuna Amzacea, pentru servicii de recrutare și selecție membri în consiliul de administrație. Valoarea contractului a fost de 15.000 de lei. După fix o săptămână, expertul independent a întocmit un raport, prin care a confirmat că toți cei cinci membri ai consiliului de administrație de la Termica sunt buni profesioniști și merită un nou mandat de patru ani. Este vorba de Marian Surdu, Adrian Mihăilă, Nicoleta Stoica, Ion Apostol și Constantin Jurubiță.

Download (PDF, 2.71MB)

Cât de profesioniști sunt aceștia se vede din CV-urile lor, postate pe pagina de internet a întreprinderii publice. Din CV-ul lui Marian Surdu aflăm că acesta a avut un traseu educațional de-a dreptul execrabil. La 16 ani, marele specialist de acum în asfaltări și termoficare nu a reușit să treacă examenul de treapta a II-a de liceu. După câțiva ani de stat acasă, a fost admis la școala de subofițeri a Ministerului de Interne de la Slatina, pe care a absolvit-o cu gradul de sergent-major la vârsta de 23 de ani. În CV, Surdu notează că disciplinele principale pe care le-a studiat la Slatina au fost pregătirea politico-ideologică și pregătirea militară. În 1988, la vârsta de 27 de ani, Surdu a obținut diploma de bacalaureat la Liceul din Cogealac. Din motive lesne de înțeles, acesta nu menționează în CV-ul său niciun loc de muncă, înainte de 1989, astfel că nu știm la ce ”armă” a Ministerului de Interne a activat înainte de revoluție. MI-ul era compus atunci din Miliție și Securitate. Știm însă că, după 1989, a lucrat la Sind România – Tabăra de Copii Năvodari, evoluând ca lucrător gestionar, șef depozit alimente și economist. Funcția din urmă a ocupat-o în anul 2005. În același an, având vârsta de 44 de ani, a reușit să obțină o diplomă de licență în studii economice, specializarea comerț-turism. Surdu a fost consilier local PSD din 2001 până în 2016, când a fost recrutat director general și membru în consiliul de administrație de la Termica. În perioada în care a evoluat în Consiliul Local s-a ales cu un dosar penal de corupție, fiind trimis în judecată de DNA Constanța alături de fostul primar Tudorel Calapod, de fostul consilier local Stere Sponte și de expertul evaluator Violeta Gulelis.  Făptașii au fost acuzați că au aranjat înstrăinarea ilegală, la un preț subevaluat, a unor terenuri de pe malul mării. Pe fond, politicienii de la Năvodari implicați în devalizarea patrimoniului local au fost condamnați la câte 4 ani de închisoare cu executare, însă au fost achitați în calea de atac, la Curtea de Apel Constanța, după ce Curtea Constituțională a redefinit abuzul în serviciu.

Download (PDF, 174KB)

Adrian Mihăilă este un băiat fără facultate. Potrivit CV-ului publicat (vezi AICI) el a terminat Liceul de Marină din Constanța în 1989. O scurtă perioadă a lucrat ca timonier, iar apoi ca administrator de hotel la Sind România – Tabăra de Copii Năvodari, unde a fost coleg cu Marian Surdu. Mihăilă a mai fost membru în consiliul de administrație de la TSP Ecoterm SA, prima societate de termoficare a Consiliului Local Năvodari, devalizată și falimentată de directorul general Mircea Suciu, care a și fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru faptele sale. Trebuie să mai spunem că Mihăilă este membru PSD, având funcții de conducere în filiala de partid încă din anul 2000. Soția sa lucrează în Primăria Năvodari.

Advertisement

Nicoleta Stoica nu are CV-ul publicat. Ea a fost cooptată în ianuarie 2019 în consiliul de administrație de la Termica. Este membră PSD. Părinții săi dețin mai multe magazine alimentare în oraș.

Ion Apostol (vezi aici CV-ul său) este președintele organizației de pensionari din PSD Năvodari. Acesta nu are nici măcar liceul. A terminat o școală profesională la Sibiu, de lucrător în industria lemnului, în anul 1978. Ulterior, a lucrat ca ”lucrător calificat” în industria lemnului, lăcătuș mecanic și operator portuar. După revoluție a fost implicat în activitatea sindicală. În anul 2008, s-a pensionat. Un an mai târziu a fost angajat consilier personal al primarului din Năvodari, Nicolae Matei, rămânând pe post până în 2013. În perioada 2013 – 2016 a fost consilier local. Din 2016, ”sfetnicul” lui Matei a fost trimis să conducă întreprinderea publică în calitate de specialist recrutat de experți.

Constantin Jurubiță, al patrulea membru al CA-ului, este tot pensionar (vezi aici CV-ul său). Acesta a absolvit școala militară de ofițeri de la Bistrița-Năsăud, în 1976, și apoi colegiul de subingineri, specialitatea instalații în construcții, de la Politehnica din Cluj, promoția 1979. În perioada comunistă a lucrat în construcții hidrotehnice la Slatina și la Tarnița. De asemenea, a lucrat la Antrepriza de Construcții Montaj Petrolier Constanța, la gazoductul Isaccea-Negru Vodă. Din 1992, nu a mai avut nicio tangență cu meseria pentru care s-a pregătit, activând pe piața privată, în domeniul dulgheriei și tâmplăriei de lemn și PVC. Nora lui Jurubiță este judecătoare la Constanța.

Aceștia sunt profesioniștii. CV-urile lor nu îi recomandă. În schimb, indivizii au plătit 15.000 de lei din banii întreprinderii publice unui PFA radiat, ca să îi recruteze ca buni profesioniști. Un PFA în funcțiune probabil nu s-ar fi pretat la o astfel de certificare de râsul curcilor.

PFA-ul radiat al așa-zisului expert independent are la rândul său o istorie foarte interesantă. În ultimii ani, PFA Gheorghe Z. Niculae a derulat o puzderie de contracte cu diferite autorități publice, printre care, la loc de frunte, se află Primăria Năvodari, Clubul Sportiv Năvodari și Termica Distribuție Năvodari SRL, pentru care a organizat recrutări, a oferit consultanțe și a efectuat evaluări de bunuri în scopul vânzării. În ultima categorie intră, de exemplu, o evaluare a unui microbuz pe care Clubul Sportiv Năvodari se chinuie să-l vândă la licitație publică de mai mulți ani. La fiecare tentativă eșuată, PFA-ul din comuna Amzacea mai întocmește un raport și mai ciupește niște bani.

Advertisement

Potrivit fișei persoanei juridice de pe portalul Ministerului de Finanțe, PFA-ul lui Gheorghe Z. Neculae a fost radiat pe 18 martie 2019 din Registrul Comerțului. Măsura de radiere a fost dispusă ca urmare a faptului că acesta nu a respectat obligații instituite prin Legea 182/2016. În termen de doi ani de la intrarea legii în vigoare, PFA-urile trebuiau să păstreze în obiectul de activitate doar 5 clase de activități. Gheorghe nu s-a sinchisit de obligația legală, astfel că PFA-ul său a fost radiat în luna martie 2019. În luna iunie, acesta a încheiat achiziția cu Termica Distribuție Năvodari SRL și a mâzgălit raportul prin care  lăcătușii, tâmplarii și pensionarii erau certificați drept specialiști în construcția de drumuri și în mentenanța sistemelor de termoficare. Achiziția și raportul sunt nule de drept, întrucât PFA-ul era radiat.

Gheorghe Z. Niculae este o persoană foarte cunoscută în spațiul public. Acesta este consilier local la Amzacea, din partea PRM, și administrator public la Băneasa. De asemenea, este pensionar și beneficiază de o indemnizație de revoluționar, deoarece în anul 1989 a devenit secretarul primului consiliu revoluționar alcătuit la Primăria din Medgidia. Înainte de a deveni luptător în revoluție, acesta a lucrat la cooperația din Medgidia și a activat, potrivit unor surse, în conducerea organizației Uniunii Tineretului Comunist din localitate. Pe baza titlului de revoluționar, fostul UTC-ist a beneficiat nu doar de indemnizații lunare, ci și de pensionare anticipată. După revoluție, Gheorghe a fost, ani de zile, la conducerea Regiei Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, fiind un apropiat al fostului președinte al CJC, Nicușor Constantinescu. Regia se află de câțiva ani în insolvență, urmând un plan de reorganizare sub supravegherea unui administrator judiciar. Presa a relatat că directorul Niculae Gheorghe închiria utilajele necesare regiei chiar de la o firmă deținută de familia sa.

După cum am spus, Gheorghe este membru PRM. O perioadă a fost chiar președintele interimar al acestei structuri. În anul 2004, a candidat pentru un post de deputat al României. Pe aceeași listă de candidați se afla și Mircea Suciu, individul care a devalizat TSP Ecoterm SA Năvodari. Legăturile sunt vechi și transparente, explicând întreaga situație prin care PFA-ul radiat al lui Gheorghe i-a recrutat ca mari specialiști pe lăcătușii de la PSD.

Notă: În ultimul moment, primarul Florin Chelaru a anunțat retragerea proiectului de prelungire a mandatelor membrilor consiliului de administrație de la Termica de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Năvodari. Cel mai probabil, inițiativa va fi reluată în baza unui nou raport de recrutare ce va fi comandat unui PFA înregistrat legal la Registrul Comerțului.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions