Connect with us

Politica

Theodor Paleologu, candidatul glumeț și ironic, cu vocabular impecabil și studii la Sorbona (P)

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Theodor Paleologu se află pe poziția numărul 2 pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 și este candidatul susținut de Partidul Mișcarea Populară pentru fotoliul de la Cotroceni.

Theodor Paleologu s-a născut în 1973 în București și a crescut în mijlocul grupului de intelectuali din jurul tatălui sau, cunoscutul scriitor, senator și ambasador Alexandru Paleologu. Provine dintr-o familie cu tradiție în diplomație. Tatăl său a fost ambasador al României la Paris și senator PNL.

Paleologu s-a remarcat prin discursul său glumeț și ironic, prin volabularul excelent, prin claritatea mesajelor transmise, dar și prin pipa purtată în colțul gurii atunci când s-a înscris în cursa pentru președinția PDL în 2011.

A fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. De asemenea, a fost ”fellow” la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga.

A fost ambasador al României în Danemarca și Islanda în perioada 2005 – 2008. Din 2005, a devenit ambasador al României la Copenhaga, și ulterior la Reykjavík, dar a renunțat la diplomație pentru a candida la alegerile legislative din 2008 din România din partea PD-L. În urmă acestui scrutin, a devenit deputat de București în Parlamentul României și ministru al Culturii în Guvernul Emil Boc.

În ianuarie 2013 a fondat Casa Paleologu, o școală privată în cadrul căreia ține și găzduiește cursuri în domeniile umaniste.

Theodor Paleologu a fost deputat de București începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008 din partea Partidului Democrat Liberal și în 2012 din partea Alianței România Dreaptă.

Cum se descrie și de ce candidează pentru cea mai înaltă funcție din stat

“Sunt profesor cu peste 20 de ani de experiență, antreprenor în domeniul educației și fondator al Casei Paleologu — o școală privată de studii umaniste. Am studiat filozofie și teorie politică la Paris și München, am predat în Franța, Statele Unite și Germania. Am servit România ca ambasador în Danemarca și Islanda, ca deputat în două legislaturi, ca ministru al culturii și cultelor. M-am luptat pentru apărarea patrimoniului cultural. Am readus în circuitul public instituții precum Biblioteca Națională din București sau Teatrul Național din Iași. Alături de sute de mii de români, am protestat în ultimii ani împotriva abuzurilor și incompetenței regimului actual. Ca descendent al unei familii cu o veche tradiție politică, am simțit că am datoria de a mă implica în viața cetății. Candidez la funcția de președinte cu convingerea că România merită mai mult. Candidez pentru o Românie respectată, educată, performantă. Vă mulțumesc pentru încredere”, spune Theodor Paleologu despre el.

Cum trebuie să fie președintele

Transmite tuturor cetățenilor că România merită, la 30 de ani de la căderea “odiosului regim ceaușist”, un președinte – diplomat, un președinte – educator, un președinte – independent, fără contracte cu Statul și liber din punct de vedere financiar.

“Președintele României are cîteva mari atribuții constituționale: reprezintă statul român și pe toți cetățenii români în interiorul țării și în politica externă, mediază între stat și societate, asigură echilibrul între puterile statului, avînd atribuții în următoarele domenii: executiv: numește primul ministru, semnează numirile miniștrilor propuși de premier și poate prezida ședințele de guvern, conduce Consiliul Superior de Apărare a Țării și numește șefii unor instituții de forță ale statului; legislativ: are inițiativă legislativă prin referendum, se poate adresa parlamentului, poate inspira mari proiecte naționale, simbolice sau legislative, prin comisiile prezidențiale; judecătoresc: prezidează Consiliul Superior al Magistraturii și numește în funcție judecătorii și procurorii”, explică Theodor Paleologu.

Despre rolul președintelui și ce nu a făcut Klaus Iohannis, actualul șef al statului

Theodor Paleologu spune despre actualul președinte al României că nu a discutat cu oamenii, nu s-a întâlnit realmente cu oamenii, că a fost un președinte absent. Tocmai din această cauză, candidatul Paleologu își propune să fie în permanentă legătură cu cetățenii.

“Președintele Klaus Iohannis nu s-a întîlnit realmente cu oamenii, cu societatea. A fost un președinte absent din rîndul poporului care l-a ales. Eu îmi voi petrece mandatul în dialog continuu cu oamenii, cu reprezentanții tuturor profesiunilor și comunităților. Nu voi fi doar vocea statului în raport cu cetățenii, ci și vocea cetățenilor, pe care statul a refuzat prea adesea să o asculte. Președintele Iohannis a numit trei guverne incompetente și corupte, care au apărat penalii, au fragilizat statul de drept, au deturnat banul public dinspre investiții în educație, sănătate și infrastructură înspre consum și corupție, au compromis credibilitatea României în exterior. Ultimul Președinte al României a fost un președinte constatator, un soi de notar care a semnat cel mai adesea ce i-au propus cei trei prim-miniștri PSD pe care i-a numit în funcție. În decursul ultimilor cinci ani, funcția prezidențială s-a golit treptat de conținut. În mandatul meu, îmi propun să redau substanță funcției prezidențiale și să reprezint cu adevărat interesele națiunii. În primul rînd, consider necesară revizuirea actualei Constituții, care creează blocaje în activitatea statului. Actualmente, un președinte ales prin vot universal numește primul ministru dar nu îl poate demite în chip simetric. Trebuie să lansăm o dezbatere națională despre tipul de regim pe care îl dorim. Cu această ocazie voi lansa în dezbaterea națională și chestiunea monarhiei, amînată de 30 de ani. Ce ne dorim: o republică prezidențială, o republică semi-prezidențială fără actualele blocaje constituționale, o republică parlamentară, o monarhie constituțională? La 30 de ani de la căderea regimului ceaușist, România și-a regăsit libertatea, și-a asigurat securitatea prin aderarea la NATO, s-a alăturat Uniunii Europene și a intrat pe calea prosperității, dar își pierde în ritm îngrijorător poporul. Milioane de români tineri, harnici și creativi și-au părăsit patria, mii de copii români se nasc an de an în străinătate și vor contribui la viitorul altor națiuni. Prosperitatea familiilor românești între granițele țării noastre trebuie să fie prioritatea oricărui politician responsabil, și cu atît mai mult a Președintelui, care reprezintă întreaga națiune. Pentru a atinge aceste obiective, România trebuie să fie în primul rînd ea însăși o ţară performantă prin instituţiile sale, prin propria-i economie, prin propria-i clasă politică dar şi prin propriul său popor care la rîndu-i trebuie să fie performant şi unit în jurul obiectivului Reîntregirii Ţării. Candidez la funcția de președinte cu convingerea că România merită mai mult. Candidez pentru o Românie respectată, educată, performantă”.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 31190006

Comments

comments

Politica

Iohannis, comparat cu Hitler în conferința comună a PNȚCD și PSD de la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu a explicat la Constanța, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, care sunt motivele pentru care ar trebui votată Viorica Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pavelescu a spus că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, nu ar mai trebui să primească încă un mandat pentru că Iohannis are apucături dictatoriale și a călcat în picioare Constituția României.

„La 30 de ani de la Revoluție, avem de apărat în România democrația, înainte de idei și programe politice și economice. Peste câteva zile se vor împlini 15 ani de când ultimii doi președinți au pus în paranteze democrația în România. Încălcările constituționale atât în cele două mandate ale lui Traian Băsescu, cât și în primul mandat al lui Iohannis, au fost flagrante. În ceea ce-l privește pe Iohannis, acesta a încălcat Constituția de nenumărate ori. Președintele Iohannis a refuzat, în mod explicit, respectarea deciziilor CCR. A încălca Constituția înseamnă suveranitatea poporului. Deci, avem un președinte care a încălcat suveranitatea poporului în mod repetat și a abandonat rolul de mediator. Persoana președintelui a uzurpat funcția de președinte al României. El a adus deservicii democrației. În România, sub președinția sub Klaus Iohannis, democrația a încetat să existe. Este principalul motiv pentru care PNȚCD a hotărât să o susțină pe Dăncilă.“, a spus Pavelescu.

Liderul PNȚCD a afirmat că i se pare de neacceptat declarația lui Iohannis potrivit căruia principalul său obiectiv este „eliminarea din scena politică a PSD“. Pavelescu spune că este o declarație gravă a lui Iohannis, pentru că eliminarea unui partid politic din viața publică o poate face numai instanțele de judecată.

„Nu președintele României poate să facă acest lucru, folosindu-se de serviciile secrete, de statul subteran și de cătușele procurorilor. Această declarație a lui Iohannis amintește de 1933 când Hitler a scos în afara legii Partidul Social Democrat din Germania. Nu putem să lăsăm neamendată o asemenea declarație, care are în spate fapte concrete ale președintelui, acelea de eliminare a unui partid politic. România nu poate fi transformată de președintele în funcție în Germania nazistă. Președintele a ieșit în stradă la mitinguri neautorizate împotriva PSD. PNȚCD nu sprijină PSD, ci propria cauză și ideologie. Atacurile lui Iohannis sunt de sorginte totalitară. Mâine poate fi oricare partid care nu e convenabil președintelui. În România, Iohannis se comportă ca un dictator și îi împarte pe români buni sau răi. Mesajul lui Iohannis a fost propagat de forțe care acționează în subteran“, a punctat Pavelescu.

Întrebat de Ordinea.ro de ce face referire la situația din Germania și nu la situația din România din 1924, când Partidul Comunist Român a fost interzis de un regim democratic, și că evocarea lui Hitler nu este cumva o manipulare, în condițiile în care Iohannis este etnic german, Pavelescu a replicat că Iohannis se ascunde în spatele acestei etnii în mod laș.

„Nu e un atac la etnia lui Iohannis. Nici Hitler nu a reprezentat poporul german, el a fost un scelerat. A nu confunda poporul german cu Hitler. Nu are nicio legătură etnia cu acuzația pe care i-o aduc. Iohannis încearcă o diversiune și încearcă să se ascundă în spatele etniei. Partidul Comunist era unul totalitar, dar Partidul Social Democrat German nu era totalitar. De aceea pentru noi e important 1933 din Germania și nu 1924 din România. În 33, Hitler a desființat un partid democratic și a instaurat el dictatura“, a spus Pavelescu.

Tot o conferința de presă, Pavelescu a fost întrebat de jurnaliști dacă știe că stă la masă cu reprezentanții unui partid care a chemat minerii în 1990 să îi bată pe studenții, care îi susțineau. „Ce le-ați spune acelor studenți, care trăiesc azi?“, a fost întrebarea unui jurnalist.

„Dumneavoastră nu puteți să îmi puneți orice întrebare, dar să vă răspund cum cred eu. Au trecut 30 de ani și nu mai sunt aceleași vremuri aceleași partide. Nu mai suntem în 90 când comunismul era încă în capul oamenilor. În 2019 nu mai există comunism în România. Președintele susține cu rea-credință că încă mai există comunism, dezinformând și manipulând populația. Nu mai există partid unic, așa cum vrea Iohannis ori poate vrea el să îl facă; nu mai există dictatura partidului unic. L-aș întreba pe Iohannis ce a făcut în decembrie 89? Eu am fost pe străzi și m-am expus gloanțelor. El a stat acasă, așa cum a recunoscut. Nu ne comparăm. Nu are dreptul moral să ne spună ce înseamnă democrația. Pe liberali, spre exemplu, nu i-a întrebat nimeni de ce au stat la masă cu social democrații atunci când au făcut USL. Oare PDL, acum în PNL, nu a făcut alianță cu PSD?“, a spus Pavelescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban anunță ÎNLOCUIREA șefului Casei Naționale de Pensii: “Dosarele sunt întârziate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că urmează ca președintele Casei de Pensii să fie înlocuit.

„Dosarele de la Casa de Pensii sunt întârziate. Cu siguranță vom decide înlocuirea președintelui Casei de Pensii. Mai ales în procesul de modernizare a Casei de Pensii. Este complet neadaptată secolului 21 și e necesară o fluidizare a procedurilor, este necesară o fluidizare și o creștere a calității serviciului către pensionari”, a precizat premierul României, Ludovic Orban, într-o conferință de presă citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese președintele Casei Județene de Pensii Timiș timp de aproximativ 30 de ani. Ioan-Petru Căprariu și-a luat recent concediu medical.

„Probabil știa că urmează să fie schimbat și din cauza asta a intrat în concediul medical”, a mai subliniat zilele trecute preşedintele PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Barna își îndeamnă simpatizanții și susținătorii să voteze cu Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul USR Dan Barna afirmă, într-o postare pe Facebook, că participă la vot şi că îl votează pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, îndemnându-şi simpatizanţii şi susţinătorii să facă la fel. El precizează că toate ştirile despre boicot sunt ”încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD” potrivit news.ro.

”Cum luptam cu fake news? Continuăm să repetăm adevărul! Particip la vot şi votez actualul preşedinte. Îi îndemn pe simpatizanţi şi susţinători să facă la fel”, afirmă liderul USR, clasat al treilea la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El afirmă că toate ştirile despre boicotarea celui de al doilea tur de scrutin, din 24 noiembrie,  sunt încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD, nimic mai mult.

În ultimele zile, pe Facebook au fost lansate campanii  prin care se încerca inducerea ideii că Alianţa USR-PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: