Connect with us

Politica

Toma Petcu, ministrul Energiei, a DEMISIONAT din Guvern

Publicat

la

Toma Petcu, Ministrul Energiei, a demisionat din Guvern. Conducerea ALDE a decis ca pentru Ministerul Energiei să fie votat Anton Anton, tot un fost ministru din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Informații despre plecarea lui Petcu de la Energie au existat de ieri, atunci când în spațiul public s-a discutat de inlocuirea acestuia cu un social democrat, știute fiind și intențiile conducerii PSD să preia acest minister.

Demisia lui Petcu din Guvern vine la doar cțteva zeci de minute de momentul validării listei miniştrilor ALDE în ședința Biroului Politic Național. Potrivit primelor informaţii, Toma Petcu a decis să nu-şi mai continue mandatul în fruntea ministerului invocând motive personale. De altfel, în ultima perioadă s-a discutat în spațiul public despre faptul că Toma Petcu ar avea ceva probleme de sănătate. Așa cum spuneam, înlocuitorul lui Toma Petcu este deputatul Anton Anton, fost ministru al Educației și mai apoi secretar de stat în Ministerul Cercetării.

Toate aceste informații au fost confirmate de către liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Tot el a precizat că ALDE îşi va menţine toate cele patru portofolii în Guvern – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul.

“Toma Petcu a anuntat că se retrage din motive de sănătate, nu în sensul că ar avea acum o problema gravă, dar a avut o problemă gravă de sănătate, pe care a depăşit-o, iar acum vrea să îşi consolideze starea de sănătate şi se va retrage din postul de ministru al Energiei”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că stabilise o întâlnire cu premierul desemnat Viorica Dăncilă pentru astăzi la ora 10.00, dar având în vedere că la ora 11.00 urma şedinţa CEx al PSD, discuţiile au fost amânate pentru ziua de duminică.

Tăriceanu a făcut aceste declaraţii la finalul Biroul Politic Central al ALDE, reunit vineri, în care a fost validată în unanimitate lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni. Astfel, Graţiela Gavrilescu va rămâne ministru al Mediului şi vicepremier, Teodor Meleşcanu îşi păstrează portofoliul de la Ministerul Afacerilor Externe, iar Viorel Ilie pe cel de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

sursa foto: bursa.ro

Citește și:

Se clatină scaunul lui Toma Petcu? PSD ar vrea Ministerul Energiei pentru Guvernul Dăncilă (surse)

Comments

comments

Politica

Deputatul Bogdan Huţucă anunță investiții majore în Portul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Liderul liberalilor constănțeni, deputatul Bogdan Huţucă, spune într-o postare pe Facebook că Portul Constanța va beneficia de asistență tehnică JASPERS pentru trei proiecte de investiții. Toate însumează aproximativ 300 de milioane de euro.

„De curând, alături de colegii din Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci, din cadrul Camerei Deputaților, am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Administrației Portului Constanța. La momentul respectiv am schițat principalele provocări în finanțarea proiectelor de investiții. În urma acestei întâlniri, s-a deschis o linie de colaborare mai strânsă între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și gigantul economic de importanță strategică din județul Constanța, în vederea creșterii investițiilor pentru dezvoltare, precum și a capacităților de operare.

De asemenea, la întâlnirea de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dintre ministrul Marcel Boloș și directorul general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanta, Florin Goidea, a fost prezentat stadiul proiectelor europene finanțate prin POIM 2014-2020, precum și portofoliul de proiecte aflate în pregătire pentru a fi finanțate în cadrul POT 2021 – 2027.

Vreau să reținem că 3 proiecte care însumează aproximativ 300 de milioane de euro (1. Master planul infrastructurii rutiere a Portului Constanța, inclusiv podul spre insula artificială, 2. Dragajul de investiții în porturile maritime Constanța, zona Midia și Mangalia, 3. Realizarea de cheuri în zona Midia) vor beneficia de asistență tehnică în vederea pregătirii acestora, astfel încât să se poată încadra cât mai repede în planul de finanțare prin Programul Operațional Transport 2021- 2027.“, spune Bogdan Huțucă.

Liderul liberal afirmă că, pe lângă investițiile privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, care vor asigura independența energetică a României, dezvoltarea capacității Portului Constanța va amplifica puterea economică a județului Constanța.

„Vom vedea beneficiile în curând, nu doar noi, dar și generații la rând, în timp ce județul nostru va redeveni o forță, pe mai multe paliere economice.“, a mai afirmat deputatul PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității pentru fostul ministru al Agriculturii. DNA poate începe urmărirea penală

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților a încuviințat, astăzi, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. Votul a fost cu 251 de voturi „pentru“, 25 „împotrivă“ şi 2 voturi nule. În 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaților referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală față de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)“, se precizează în scrisoare.

Ulterior, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat. De asemenea, el le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Oficial! A început exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Virgil Popescu: „Constanța este un pol energetic“

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat, astăzi, la ceremonia de începere a producției de gaze naturale în cadrul proiectului MGD, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas. Atât premierul Ciucă, cât și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au spus că, astfel, România face un pas important pentru anularea dependenței de gazul rusesc. Virgil Popescu a spus că România va finaliza și proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„Este o investiție cu care ne mândrim. Având Legea offshore și investiția din dreptul Neptun Deep va duce la independența totală energetică a României față de gazul rusesc. Pe lângă Neptun Depp mai avem și perimetrul Trident. Vorbim de 200 de miliarde de metri cubi de gaz pe care putem să îi extragem din Marea Neagră și pe care îi aducem în România. Constanța este un pol energetic, pentru că, pe lângă gazele și petrolul din Marea Neagră, vorbim și de energie nucleară și energie eoliană. Termenul pentru punerea în funcțiune a celor două reactoare de la Cernavodă este 2031. România va produce mult mai multă energiei decât consumă. Vom finaliza toate proiectele de energie din România“, a spus Popescu.

„Participăm, așa cum a spus și CEO-ul acestui proiect, la un eveniment istoric. Este un  moment istoric pentru industria energetică din România:  începerea producției de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, așa cum s-a specificat, în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta, primele cantități de gaze naturale au fost introduse în piața autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securității energetice, într-un moment de cotitură și în contextul în care Europa și piețele mondiale iau măsuri rapide pentru a-și aproviziona cetățenii și economiile cu energie.

Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României. Reprezintă un salt remarcabil și dovedește capacitatea României de a găsi noi resurse și soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina.

Felicit compania Black Sea Oil&Gas pentru acest proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiții în platoul continental al Mării Negre, care aparține României.

Începerea cercetărilor pentru dezvoltarea altor proiecte de energie verde, prin utilizarea infrastructurii deja existente, se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 și viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic. Susținerea investițiilor în energie, abordarea pro-business și stabilitatea vor repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune….Noua lege off-shore vine să deblocheze investiții vitale, ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră și zăcământul valoros de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani, în România. Stabilitatea legislativă este completată de susținerea adecvată de către Guvern a proiectelor strategice de infrastructură de gaze naturale.

Proiectele majore de investiții derulate de Transgaz, acordul acestei companii cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, precum și colaborarea cu celelalte instituții sunt contribuții esențiale la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon. Companiile energetice Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica sunt pioni importanți ai acțiunilor noastre integrate de creștere a capacității energetice a României. Preluarea de către Romgaz a participației în perimetrul Neptun Deep, între cele mai mari achiziții făcute de statul român, este expresia angajamentului nostru de a valorifica gazele naturale din Marea Neagră, în beneficiul românilor și a  economiei românești. De asemenea, la nivel guvernamental, susținem proiectele Nuclearelectrica. Vestea bună primită recent de România de la președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, privind finanțarea etapei preliminare a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România, este o etapă esențială pentru dezvoltarea programului nuclear civil românesc. Operarea acestui nou tip de tehnologie și punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă sunt elemente cheie pentru a asigura pe termen lung țării noastre energie curată, ieftină și stabilă.

Producerea energiei verzi, așa cum a menționat și CEO-ul companiei, reprezintă viitorul și mă bucur foarte mult că există această viziune pentru dezvoltarea de noi proiecte în țara noastră.

România și-a asumat tranziția către energia regenerabilă și îndeplinirea țintelor de decarbonizare. Este efort de transformare ce presupune crearea unui sistem energetic robust, modern, bazat pe extinderea și implementarea rapidă a tuturor tehnologiilor disponibile și inovatoare pentru viitor. Guvernul României a inițiat strategii economice calibrate pe noile nevoi actuale ale pieței. Am alocat fonduri pentru stimularea investițiilor în energie regenerabilă, utilizând toate pârghiile și mecanismele financiare disponibile, precum Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare.

Lucrurile se desfășoară dinamic. Săptămâna trecută a fost încheiată, mai precis pe  22 iunie, depunerea proiectelor pentru fondurile destinate investițiilor pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile eoliană și solară. Ministerul Energiei face progrese în ceea ce privește sprijinirea investițiilor destinate creşterii eficienţei energetice a industriei, o schemă de ajutor de stat finanțată, de asemenea, prin PNRR. Tot în cadrul PNRR, au fost lansate recent ghidurile și schemele de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în lanțul industrial de producție, asamblare şi reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice. Aceste investiții se vor ridica la peste 2 miliarde de euro.

O altă schemă de finanțare care va spori siguranța energetică a țării și va facilita dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă și modernizarea rețelelor energetice este Fondul pentru Modernizare. Valoarea totală a investițiilor finanțate prin acest mecanism se ridică la peste 17 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde cofinanțare din partea statului român.  Primele proiecte finanțate prin acest mecanism au primit deja fonduri – cele ale Complexului Energetic Oltenia și Transelectrica. Sunt acțiuni concrete, parte a unui plan integrat, corelat politicilor europene și adaptat pieței internaționale.“, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: