Connect with us

Actual

Traficul de cereale prin portul Constanța s-a triplat!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ziua Portului Constanţa la Budapesta a ajuns la cea de-a X-a ediţie, evenimentul având loc azi, 17 noiembrie, la BETHLEN GÁBOR FOUNDATION PALACE, în prezența a peste 180 de invitați din mediul de afaceri ungar, diplomați, reprezentanți ai organizațiilor transportatorilor din Ungaria. Alături de delegația CN APM SA, organizatorul evenimentului, la ediția aniversară a Zilei Portului Constanța din Ungaria au fost și reprezentanții CN Administrația Canalelor Navigabile, precum și cei ai companiilor portuare Chimpex, Comvex, Socep, TTS, Umex, CSCT și Barter Port Operator. Ziua Portului Constanța la Budapesta este organizată în acest an sub semnul aniversării celor 120 de ani de la inaugurarea lucrărilor la portul modern Constanța. “Bazându-se pe o experiență cu tradiție în schimbul de mărfuri între țările noastre, prin utilizarea tuturor modurilor de transport, România și Ungaria au înțeles că potențialul comercial al Dunării trebuie să fie valorificat în beneficiul țărilor riverane, al porturilor interioare, alcătuind hinterlandul deservit de portul Constanța. Acești 10 de ani de contacte directe între reprezentanții singurului port maritim și fluvial pe Marea Neagră și reprezentanții entităților comerciale cele mai relevante din Ungaria interesate de utilizarea Portului Constanta ca poarta de acces spre Marea Neagră și alte destinații au demonstrat pe deplin că doar lucrând împreună am putea realiza mai mult”, a declarat în deschiderea evenimentului Marian Tănase, directorul general adjunct al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

Camera de Comerț ungară vrea să fie un partener important

S-a subliniat faptul că împreună cu partenerii maghiari, în condițiile unei piețe în transformare, Portul Constanța a jucat cu succes rolul său de port de tranzit principal pentru Ungaria de-a lungul acestui deceniu. Ambasadorul României în Ungaria, dr. Marius Lazurca, a marcat importanța României pentru economia Ungariei, fiind cea de-a doua mare piață de desfacere pentru mărfurile ungurești. “Dar relațiile economice dintre cele două țări nu se reduc la comerț, investițiile vin să întărească acest parteneriat. De asemenea, Portul Constanța este un pod între țările noastre. Infrastructura modernă, serviciile competitive, grija pentru mediu fac din Portul Constanța o alternativă viabilă pentru economia ungară pentru a ajunge pe piețele din Caucaz sau Orientul Indepartat”, a declarat ambasadorul României în Ungaria. Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Budapesta, Zoltan Kiss, a spus în cadrul evenimentului că instituția pe care o reprezintă și-a propus să fie un partener important al Portului Constanța și al afacerilor care se dezvoltă aici, date fiind oportunitățile pe care acesta le oferă economiei Ungariei.

Traficul de cereale s-a triplat în ultimii 10 ani

Alexandru Mădălin Crăciun, director comercial al CN APM SA Constanţa, a evidențiat rolul Portului Constanța pentru economia Ungariei, ca legătura ideală între Europa Centrala și de Est, Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Participanților le-au fost prezentate planurile de dezvoltare ale Portului Constanța – construirea unui terminal LNG, a insulei artificiale, a molului III – IV. A fost subliniat potențialul de business pe care îl oferă platforma portuară și noile perspective de transport pe Dunăre. Evoluția traficului de cereale din ultimii ani, corelată cu evidențierea capacităților de depozitare dezvoltate de-a lungul Dunării până în Portul Constanța a reprezentat un punct de interes al prezentărilor. Portul Constanța a înregistrat de la începutul acestui an un trafic de circa 50 milioane tone mărfuri, cu o creștere de 4%, din care traficul fluvial a fost de 11 milioane tone.“Traficul de cereale înregistrat în perioada ianuarie – octombrie 2016 în Portul Constanța a depășit 16 milioane tone. Iar dacă o să vă uitați în urmă, în ultimii 10 ani, se observă că traficul de cereale prin Portul Constanța s-a triplat”, a spus directorul comercial al CN APM SA Constanța. Mărfurile din Ungaria sunt exportate, cu tranzit prin portul Constanța, spre Coreea de Sud, Spania, Iran, Canada, Statele Unite ale Americii, Rusia și Australia. Scopul acestui eveniment de promovare este menținerea și dezvoltarea relațiilor bilaterale în vederea creșterii traficului de mărfuri în zonă, dar și identificarea unor noi zone de interes în vederea atragerii de noi fluxuri de mărfuri. CN APM SA își propune să întărească parteneriatele stabilite până în prezent și să încurajeze inițierea de noi conexiuni multimodale cu alte porturi. Interesul arătat de companiile din Ungaria pentru evenimentele de promovare a Portului Constanța indică un mesaj pozitiv pentru potențialul de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări în ceea ce privește transportul naval, portul fluvio-maritim Constanța oferind o alternativă mai eficientă de transport și o economie semnificativă de timp pentru tranzitul mărfurilor provenite din Orientul Indepărtat, o alternativă de tranzit pentru țările din Europa Centrală și de Est și o perspectivă pozitivă în vederea menținerii unui trafic consistent de cereale și mărfuri vrac. În cadrul evenimentului, participanţii au avut posibilitatea să iniţieze contacte de afaceri directe cu parteneri din acelaşi domeniu de interes, identificând noi oportunități și  rezolvări ale unor situaţii care îi preocupă cu privire la dezvoltarea propriilor afaceri. Pe durata delegației CN APM în Ungaria au mai avut loc întâlniri la Ambasada României la Budapesta, discuții bilaterale cu reprezentanții organizațiilor transportatorilor din Ungaria, conducerea companiei efectuând și o vizită la portul Csepel.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Poliție RCA false descoperite de polițiștii de frontieră în urma a două percheziții

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au efectuat două perchiziţii domiciliare, în urma cărora au descoperit mai multe poliţe RCA false, cu diferite perioade de valabilitate şi poliţe RCA, tipizate, în alb.

În cursul zilei de ieri, 3 martie, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat percheziţii domiciliare, în baza unui mandat emis de Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanţa, la sediul unei societăţii comerciale şi punctul de lucru al acesteia, situate pe raza localităţii Coşereni, județul Ialomița.

În urma percheziției efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, un laptop, în care erau scanate mai multe poliţe RCA, 12 poliţe RCA cu diferite perioade de valabilitate precum şi 4 tipizate de poliţe RCA în alb.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, cu privire la două persoane, cetăţeni români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar la finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.”, precizează reprezentanții Compartimentului Purtător de Cuvânt.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mandat european de arestare pe numele unui tânăr din Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au depistat, în municipiul Constanța, un bărbat, de 24 de ani, din comuna Nicolae Bălcescu, pe numele căruia autoritățile judiciare din Ungaria au emis un mandat european de arestare.

Persoana în cauză este condamnată la 1 an și 8 luni, aceasta mai având de executat 10 luni și 6 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fapte săvârșite pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Bărbatul a fost reținut și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Curții de Apel Constanța, în vederea punerii în aplicare a mandatului de arestare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Bărbat depistat de polițiștii de frontieră cu permis de conducere contrafăcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Băneasa efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a prezentat un permis de conducere contrafăcut.

În cursul zilei  de ieri, 3 martie a.c., aflaţi în misiune pe Drumul Judeţean 391 A, în dreptul localităţii Şipote, judeţul Constanţa, polițiștii de frontieră au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în România, la volanul căreia se afla cetățeanul A.C. în vârstă de 33 ani.

Cu ocazia efectuării controlului documentelor, persoana în cauză a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor franceze.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unui document  autentic, acesta fiind contrafăcut.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun .”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: