Connect with us

Administratie

Transportul privat de călători din Constanța și județ, în totală ilegalitate

Tatian Iorga

Publicat

la

Mulți constănțeni se plâng de condițiile în care trebuie să circule cu microbuzele care operează în regimul de maxi-taxi. Deși sunt considerate a fi „sicrie pe patru roți“, microbuzele de maxi-taxi sunt, pe de altă parte, un rău necesar, în condițiile în care RATC nu poate acoperi toate zonele din oraș. Administrația locală a făgăduit că aceste „sicrie pe patru roți“ vor dispărea de pe străzile Constanței. Însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Lăsând la o parte condițiile precare în care sunt transportați constănțenii cu aceste microbuze, președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, ridică o altă problemă. Într-un comentariu postat pe Facebook, Remus Negoi se întreabă: „Cât de legal circulă maxi-taxi?“. El spune că încă de la începutul anului, USR Constanța a cerut Primăriei Constanța date despre liniile de maxi-taxi. Nedumeririle Uniunii veneau atât în urma zvonurilor că autorizațiile expiraseră, cât și în urma multelor sesizări ale cetățenilor privind starea jalnică a microbuzelor.

 „Nu insist acum asupra stării tehnice precare sau evaziunii fiscale practicate prin neemiterea de bilete de călătorie, ci asupra unui aspect cel puțin la fel de grav – mult timp aceste linii de maxi-taxi au circulat în ilegalitate. Și nu o spun eu, ci viceprimarul Dumitru Babu, prin răspunsul dat după multe insistențe și după vreo 3 răspunsuri în doi peri. Cu jumătate de gură, vicele constănțean recunoaște că avizele liniilor de maxi taxi au expirat încă din 2017 și 2018! O foarte lungă perioadă de timp, aceste maxi taxi se pare că au circulat în ilegalitate! Cum e posibil să se meargă pe o stare de vădită de ilegalitate, atât de mult timp, în condiții jalnice pentru călători și, de cele mai multe ori, prin refuzul de a se înmâna bilete de călătorie? Avem stringentă nevoie să reformăm din temelii transportul cu maxi taxi în municipiul Constanța și, în general, transportul de călători.

P.S.: Mai nou, se pare că nici pe la Consiliul Județean Constanța, așa cum scrie presa, nu ar fi toate lucrurile în regulă. Dar cei de acolo sunt “profesioniști”, nu are rost să-i deranjăm cu toate nimicurile… Ba îi vom deranja!“, a scris Remus Negoi.

Contactat telefonic, viceprimarul Dumitru Babu a recunoscut pentru Ordinea.Ro că microbuzele maxi-taxi din Constanța nu au aviz de la Primărie pentru a circula. Cu alte cuvinte acestea sunt în ilegalitate.

CJC nu are contracte de delagare a gestiunii cu transportatorii de persoane!

Probleme cu transportul privat de călători sunt și în privința rutelor intrajudețene. Publicația Constanta.ro arată într-un articol că firmele care asigură transportul intrajudețean sunt în afara legii, întrucât nu dețin contracte de delegare a gestiunii acestui serviciu, încheiate cu Consiliul Județean Constanța. Jurnaliștii de la Constanța.Ro au probat susținerile lor cu un proces-verbal al unei ședințe a Consiliului Județean, în care vicepreședintele Claudiu Palaz, și secretarul județului, Mariana Belu, spun că nu există contracte de delegare din vina fostei conduceri a CJC, care – se pare – nu prea s-a sinchisit de lege. (Citește aici articolul din Constanța.Ro.

„Poate că sună șocant, dar, între Consiliul Județean Constanța și firmele Grup Media Sud și JTA Trans-Group NU EXISTĂ contracte semnate, prin care părțile să-și asume anumite drepturi și obligații. Din acest motiv, așa cum se vede de la o poștă, Consiliul Județean este total impotent în fața firmelor de transport, care, din punctul nostru de vedere, operează la limita firavă a legii, dacă nu chiar ilegal. Legal și funcțional, încă din 2007 se impunea încheierea unor CONTRACTE DE DELEGARE A GESTIUNII serviciilor de transport public de persoane, atât pentru județ cât și pentru municipiul Constanța…Firmele private care asigură transportul județean sunt în afara legii“, scrie Constanța.Ro. 

Efectele ilegalității: scumpirea unilaterală a biletelor

Amintim că, după o întâlnire care a avut loc la Primăria Năvodari, în care primarul Chelaru le-a cerut operatorilor de transportă să mărească numărul de mașini noi, unul din operatorii economici a luat decizia de a majora prețul biletelor. Este vorba de JTA, care a crescut prețul unei călătorii de la 6 lei la 8 lei. La majorări unilaterale de prețuri au recurs și alte două societăți de transport GMS și Transevren. Dacă majorările făcute de JTA și GMS se aplică de luni, 5 august,  majorarea efectuală de Transevren se aplică încă din 17 iulie. Dacă între Consiliul Județean și operatorii acestui serviciu s-ar fi încheiat contracte de delegare a gestiunii, așa cum spune legea, majorarea tarifului de transport nu se putea face decât prin hotărâre de Consiliu Județean, în baza unei fișe de fundamentare a majorării costurilor de operare. Cu alte cuvinte, operatorul trebuia să justifice creșterea prețului pe baza unor factori obiectivi. Așa, nu s-a furnizat opiniei publice nicio justificare și niciun calcul obiectiv. Totul pare o chestiune arbitrară, de genul: au mărit prețul, pentru că au putut.

Comments

comments

Administratie

Primarul Robert Șerban: „În 30 – 40 de zile se va realiza racordarea localității Eforie Sud la rețeaua de alimentare cu gaz“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În ciuda piedicilor puse în Consiliul Local de către aleșii social democrați, primarul orașului Eforie, Robert Șerban, a anunțat, pe Facebook, că 95,5% din rețeaua de alimentare cu gaz este finalizată. Edilul spune că la sediul distribuitorului autorizat sunt depuse în prezent 1.700 de cereri de racordare, iar 600 sunt deja executate. Nicolae Șerban estimează că, în termen de 30 – 40 de zile, se va realiza racordarea localității Eforie Sud la rețeaua de alimentare cu gaz. Într-o postare pe Facebook, primarul orașului Eforie critică atitudinea consilierilor locali ai PSD din ședințele de Consiliu Local și spune că, deși aceștia și-au propus să blocheze proiecte urbei, lucrurile merg mai departe.

„De mai bine de două luni coronavirusul face parte din viața noastră. Fiecare ne gândim la sănătate, la venituri, ne gândim la copiii noștri, la părinți. Suntem atenți la ce fac guvernanții și cei din fruntea comunităților. Pentru bunul mers al vieții în orașul nostru am căutat soluții și atunci când a fost nevoie n-am ezitat să vă cer sprijinul. Respect mandatul pe care mi l-ați dat, rezolv problemele orașului nostru. Eu nu m-am plâns de ”greaua moștenire PSD”, dar ce s-a întâmplat la ședința Consiliului Local Eforie este bine de știut! Proiectul privind continuarea extinderii rețelei de gaz nu a fost votat de consilierii PSD, adică cei cărora unii locuitori le-au dat mandat să acționeze în interesul tuturor eforienilor! Din păcate, consilierii PSD votează de patru ani împotriva oricărui proiect. Nu au vrut să aveți rețeaua de gaz, nu au vrut nici parcuri, nici grădinițe, nici faleze, nimic! Au votat împotrivă. Și, cireașa de pe tort, la aceeași ședință, aceeași consilieri PSD au votat împotriva indexării taxelor locale. Știți ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reușit și proiectul era respins? Impozitele și taxelor locale s-ar fi majorat până la limita maximă! Neștiință, dezinteres, rea voință?

O veste bună! Deși consilierii PSD și-au propus să se aleagă praful de noile proiecte de la Eforie, nimic nu le-a reușit! Lucrurile bune pentru Eforie le-am făcut și le continuăm cu sprijinul celorlalți consilieri, oameni onești, oameni care își iubesc orașul și îi respectă pe eforieni.

Datele la zi: 95,5% din rețeaua de alimentare cu gaz din Eforie, 57,3 km din 60 km este realizată. Pe 30 km de rețea funcționează alimentarea cu gaz. La sediul distribuitorului autorizat sunt depuse în prezent 1.700 de cereri de racordare, 600 fiind deja executate. Estimăm că în termen de 30-40 de zile se va realiza racordarea localității Eforie Sud la rețeaua de alimentare cu gaz.“, scrie primarul Robert Șerban.

Edilul a punctat că mai multe amănunte despre ce nu au înțeles consilierii PSD pot fi citite AICI

Citește și:

PSD Eforie s-a opus unui proiect referitor la branșarea localității la gaze. Virgil Negru: ”Nu ni se dă (sic!) informațiile necesare ”

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Atenție, șoferi! Se decopertează carosabilul pe strada I.G. Duca, la intersecția cu bulevardul Mamaia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă reabilitarea carosabilului pe strada I.G. Duca. În această noapte, utilajele vor interveni pentru a realiza lucrări de frezare a sensului giratoriu situat la intersecția bulevardului Mamaia cu strada I.G. Duca.

„Pentru buna desfășurare a lucrărilor, traficul rutier va fi restricționat alternativ, pe câte un sens de mers, în intervalul orar 19:30 – 05:00. Facem apel către conducătorii auto să folosească rute ocolitoare pentru a evita formarea de ambuteiaje. De asemenea, participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenție sporită, să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră.“, notează Primăria într-un comunicat.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța: „Lucrările de modernizare a tramei stradale din cartierul Palazu Mare avansează în ritm susținut“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța notează că procesul de reabilitare a infrastructurii rutiere și pietonale de pe strada Dumbrăveni este în plină desfășurare. Se recondiționează trotuarele și zona carosabilă pe o lungime de peste 1 kilometru. Echipele SC Confort Urban SRL au intervenit cu utilaje pentru decopertarea stratului de asfalt deteriorat. Ulterior, porțiunea frezată va fi îmbrăcată în asfalt. Paralel, se reabilitează infrastructura trotuarelor prin montare de borduri moderne. Terenul este pregătit pentru turnarea covorului asfaltic.

„Îmbunătățirea condițiilor de circulație din cartierele Constanței este prioritară pentru Primăria Municipiului Constanța. În cartierul Palazu Mare, lucrările de recondiționare a carosabilului au cuprins strada Santinelei, strada Fundătura Năvodului și bulevardul Tomis, la intersecția cu strada Henri Coandă.“, se arată în comunicatul Primăriei.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: