Connect with us

Administratie

Transportul privat de călători din Constanța și județ, în totală ilegalitate

Tatian Iorga

Publicat

la

Mulți constănțeni se plâng de condițiile în care trebuie să circule cu microbuzele care operează în regimul de maxi-taxi. Deși sunt considerate a fi „sicrie pe patru roți“, microbuzele de maxi-taxi sunt, pe de altă parte, un rău necesar, în condițiile în care RATC nu poate acoperi toate zonele din oraș. Administrația locală a făgăduit că aceste „sicrie pe patru roți“ vor dispărea de pe străzile Constanței. Însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Lăsând la o parte condițiile precare în care sunt transportați constănțenii cu aceste microbuze, președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, ridică o altă problemă. Într-un comentariu postat pe Facebook, Remus Negoi se întreabă: „Cât de legal circulă maxi-taxi?“. El spune că încă de la începutul anului, USR Constanța a cerut Primăriei Constanța date despre liniile de maxi-taxi. Nedumeririle Uniunii veneau atât în urma zvonurilor că autorizațiile expiraseră, cât și în urma multelor sesizări ale cetățenilor privind starea jalnică a microbuzelor.

 „Nu insist acum asupra stării tehnice precare sau evaziunii fiscale practicate prin neemiterea de bilete de călătorie, ci asupra unui aspect cel puțin la fel de grav – mult timp aceste linii de maxi-taxi au circulat în ilegalitate. Și nu o spun eu, ci viceprimarul Dumitru Babu, prin răspunsul dat după multe insistențe și după vreo 3 răspunsuri în doi peri. Cu jumătate de gură, vicele constănțean recunoaște că avizele liniilor de maxi taxi au expirat încă din 2017 și 2018! O foarte lungă perioadă de timp, aceste maxi taxi se pare că au circulat în ilegalitate! Cum e posibil să se meargă pe o stare de vădită de ilegalitate, atât de mult timp, în condiții jalnice pentru călători și, de cele mai multe ori, prin refuzul de a se înmâna bilete de călătorie? Avem stringentă nevoie să reformăm din temelii transportul cu maxi taxi în municipiul Constanța și, în general, transportul de călători.

P.S.: Mai nou, se pare că nici pe la Consiliul Județean Constanța, așa cum scrie presa, nu ar fi toate lucrurile în regulă. Dar cei de acolo sunt “profesioniști”, nu are rost să-i deranjăm cu toate nimicurile… Ba îi vom deranja!“, a scris Remus Negoi.

Contactat telefonic, viceprimarul Dumitru Babu a recunoscut pentru Ordinea.Ro că microbuzele maxi-taxi din Constanța nu au aviz de la Primărie pentru a circula. Cu alte cuvinte acestea sunt în ilegalitate.

CJC nu are contracte de delagare a gestiunii cu transportatorii de persoane!

Probleme cu transportul privat de călători sunt și în privința rutelor intrajudețene. Publicația Constanta.ro arată într-un articol că firmele care asigură transportul intrajudețean sunt în afara legii, întrucât nu dețin contracte de delegare a gestiunii acestui serviciu, încheiate cu Consiliul Județean Constanța. Jurnaliștii de la Constanța.Ro au probat susținerile lor cu un proces-verbal al unei ședințe a Consiliului Județean, în care vicepreședintele Claudiu Palaz, și secretarul județului, Mariana Belu, spun că nu există contracte de delegare din vina fostei conduceri a CJC, care – se pare – nu prea s-a sinchisit de lege. (Citește aici articolul din Constanța.Ro.

„Poate că sună șocant, dar, între Consiliul Județean Constanța și firmele Grup Media Sud și JTA Trans-Group NU EXISTĂ contracte semnate, prin care părțile să-și asume anumite drepturi și obligații. Din acest motiv, așa cum se vede de la o poștă, Consiliul Județean este total impotent în fața firmelor de transport, care, din punctul nostru de vedere, operează la limita firavă a legii, dacă nu chiar ilegal. Legal și funcțional, încă din 2007 se impunea încheierea unor CONTRACTE DE DELEGARE A GESTIUNII serviciilor de transport public de persoane, atât pentru județ cât și pentru municipiul Constanța…Firmele private care asigură transportul județean sunt în afara legii“, scrie Constanța.Ro. 

Efectele ilegalității: scumpirea unilaterală a biletelor

Amintim că, după o întâlnire care a avut loc la Primăria Năvodari, în care primarul Chelaru le-a cerut operatorilor de transportă să mărească numărul de mașini noi, unul din operatorii economici a luat decizia de a majora prețul biletelor. Este vorba de JTA, care a crescut prețul unei călătorii de la 6 lei la 8 lei. La majorări unilaterale de prețuri au recurs și alte două societăți de transport GMS și Transevren. Dacă majorările făcute de JTA și GMS se aplică de luni, 5 august,  majorarea efectuală de Transevren se aplică încă din 17 iulie. Dacă între Consiliul Județean și operatorii acestui serviciu s-ar fi încheiat contracte de delegare a gestiunii, așa cum spune legea, majorarea tarifului de transport nu se putea face decât prin hotărâre de Consiliu Județean, în baza unei fișe de fundamentare a majorării costurilor de operare. Cu alte cuvinte, operatorul trebuia să justifice creșterea prețului pe baza unor factori obiectivi. Așa, nu s-a furnizat opiniei publice nicio justificare și niciun calcul obiectiv. Totul pare o chestiune arbitrară, de genul: au mărit prețul, pentru că au putut.

Comments

comments

Administratie

(VIDEO) Seri de neuitat la „Euforia Eforiei“!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Turiştii care au ales orașul Eforie ca destinație de vacanță în week-end-ul trecut, dar și localnicii, au avut ocazia să asiste la un spectacol de neuitat, dedicat Zilelor oraşului Eforiei și intitulat „Euforia Eforiei”. Evenimentul, aflat la cea de-a 14-a ediție, a fost organizat pe cele două scene amplasate în Eforie Nord (la Teatrul de vară) şi în Eforie Sud (parcul de la Cazino), pe care au urcat artiști locali, cât și nume îndrăgite de români. Pe scena Teatrului de Vară din Nord a cântat în deschidere Bianca Constantinescu, apoi a urmat o seară grecească – Seara lui Zorba, adusă de trupele Greek 4U și Ansamblul Astras. Au mai urcat pe scenă Roxana Cozma, o tânără din Eforie, și Annes. Duminică, pe scenă a urcat Aida Preda, urmată de „seara balkanică“. Cel care a făcut publicul să se mişte în paşi de sirtaki este nimeni altul decât Ionuţ Galani. Seara balkanică a fost completată de Radu Ille și formația Gramoste. În final, ansamblurile „Brâulețul“, „Vanghilizmo“ și „Asteria“ au încins atmosfera.

În Eforie Sud, în deschiderea evenimentului au evoluat mai multe trupe de Latino Dance, iar apoi au urcat pe scenă Alesia Paraschiv, Annes și Iuliana Puschilă. Duminică, tot în Eforie Sud, seara a început cu Latino Dance și a continuat cu Bianca Constantinescu, un ansamblu folcloric și Aida Preda. Euforia Eforiei a fost un eveniment organizat de Primăria Eforie.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Bourceanu îi cere lui Făgădău să prezinte planul pentru reabilitarea rețelei de termoficare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Prim-vicepreședintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, a explicat că votul dat de consilierii locali liberali pentru cumpărarea de către municipalitate a reţelei de transport a energiei termice vine cu responsabilități și obligații atât pentru primarul Constanței, cât și pentru PNL.

„Prin amendamentul pe care l-am adus la proiectul de hotărâre, Decebal Făgădău și-a asumat implementarea acestui demers și obligația ca, în 30 zile, să prezinte planul de acțiuni pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Îi transmit lui Decebal Făgădău că vom urmări atent traiectoria acestui proiect și modul în care îl pune în aplicare. Este în interesul constănțenilor ca reabilitarea rețelei termice să se concretizeze și să nu fie doar subiect de campanie electorală pentru un primar care își mai dorește un mandat“, a declarat Bourceanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

USR Constanța îi cere lui Făgădău să înceteze cu pomenile electorale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Anunțul Primăriei Constanța că primarul Decebal Făgădău va oferi, GRATUIT, rechizite și ghiozdane tuturor elevilor și copiilor de grădiniță din municipiu a declanșat un val de furie în mediul online. Mulți internauți au scris că, în acest fel, primarul încearcă să-i „cumpere pe constănțeni“ în vederea obținerii unui nou mandat. De asemenea, oamenii politici îi sfătuiesc pe constănțeni să nu pice în plasa primarului pentru că aceste gratuități oferite de Făgădău sunt precum mărul otrăvit. Printre cei care critică gestul primarului se numără și cei de la USR Constanța. Președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, spune că gratuitățile costă mult, mai mult decât credem, pe termen mediu și lung. Soluția, spune Negoi, nu sunt gratuitățile, ci eliminarea corupției de la nivelul autorităților locale, subțierea aparatului de stat, debirocratizarea masivă și un mediu de afaceri sănătos.

„Nu gratuitățile ne asigură prosperitatea. Nu gratuitățile ne aduc o viață mai bună. Nu gratuitățile ne permit să fim puternici în fața statului. Nu gratuitățile sunt dovadă de bunătate și eficiență a autorităților. Dimpotrivă: Gratuitățile costă mult, mai mult decât credem, pe termen mediu și lung. Gratuitățile împovărează majoritea populației, cea care le suportă, pentru că nu sunt plătite din buzunarul urmașilor lui Mazăre, ci tot de contribuabil. Gratuitățile ne fac să depindem de stat și să stăm la mâna lui, în fapt, a unor persoane care cândva ne vor cere ceva la schimb. Mai exact, voturi și indulgență. Gratuitățile sunt expresia populismului, sunt o formă mascată de mită și pun într-o postură nedemnă cetățenii. Autoritățile locale dau pomeni ca și cum s-ar fi terminat problemele învățământului constănțean, ca și cum elevii ar avea condiții optime de învățat. Poate domnul primar și consilierii PSD n-au aflat că 12 unități de învățământ din Constanța nu au săli de sport. Sau poate discută cu părinții despre cum sunt nevoiți să cotizeze pentru paza elevilor, deși, conform legii, aceasta trebuie asigurată de primărie. Tot părinții le-ar spune că ajung să plătească zugrăveala, aerul condiționat sau că la școală copiii n-au săpun ori hârtie igienică.

Soluția nu sunt gratuitățile, ci eliminarea corupției de la nivelul autorităților locale, subțierea aparatului de stat, debirocratizarea masivă și un mediu de afaceri sănătos, fără privilegiați din afaceri cu statul, un mediu care să le permită oamenilor să muncească și să câștige pe măsura muncii lor. Când aceste lucruri se vor întâmpla, vom vedea o Constanță înfloritoare, cu cetățeni care n-au nevoie să le cumpere primăria ghiozdane, penare și gume“, a notat Remus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: