Connect with us

Administratie

Transportul privat de călători din Constanța și județ, în totală ilegalitate

Tatian Iorga

Publicat

la

Mulți constănțeni se plâng de condițiile în care trebuie să circule cu microbuzele care operează în regimul de maxi-taxi. Deși sunt considerate a fi „sicrie pe patru roți“, microbuzele de maxi-taxi sunt, pe de altă parte, un rău necesar, în condițiile în care RATC nu poate acoperi toate zonele din oraș. Administrația locală a făgăduit că aceste „sicrie pe patru roți“ vor dispărea de pe străzile Constanței. Însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Lăsând la o parte condițiile precare în care sunt transportați constănțenii cu aceste microbuze, președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, ridică o altă problemă. Într-un comentariu postat pe Facebook, Remus Negoi se întreabă: „Cât de legal circulă maxi-taxi?“. El spune că încă de la începutul anului, USR Constanța a cerut Primăriei Constanța date despre liniile de maxi-taxi. Nedumeririle Uniunii veneau atât în urma zvonurilor că autorizațiile expiraseră, cât și în urma multelor sesizări ale cetățenilor privind starea jalnică a microbuzelor.

 „Nu insist acum asupra stării tehnice precare sau evaziunii fiscale practicate prin neemiterea de bilete de călătorie, ci asupra unui aspect cel puțin la fel de grav – mult timp aceste linii de maxi-taxi au circulat în ilegalitate. Și nu o spun eu, ci viceprimarul Dumitru Babu, prin răspunsul dat după multe insistențe și după vreo 3 răspunsuri în doi peri. Cu jumătate de gură, vicele constănțean recunoaște că avizele liniilor de maxi taxi au expirat încă din 2017 și 2018! O foarte lungă perioadă de timp, aceste maxi taxi se pare că au circulat în ilegalitate! Cum e posibil să se meargă pe o stare de vădită de ilegalitate, atât de mult timp, în condiții jalnice pentru călători și, de cele mai multe ori, prin refuzul de a se înmâna bilete de călătorie? Avem stringentă nevoie să reformăm din temelii transportul cu maxi taxi în municipiul Constanța și, în general, transportul de călători.

P.S.: Mai nou, se pare că nici pe la Consiliul Județean Constanța, așa cum scrie presa, nu ar fi toate lucrurile în regulă. Dar cei de acolo sunt “profesioniști”, nu are rost să-i deranjăm cu toate nimicurile… Ba îi vom deranja!“, a scris Remus Negoi.

Contactat telefonic, viceprimarul Dumitru Babu a recunoscut pentru Ordinea.Ro că microbuzele maxi-taxi din Constanța nu au aviz de la Primărie pentru a circula. Cu alte cuvinte acestea sunt în ilegalitate.

CJC nu are contracte de delagare a gestiunii cu transportatorii de persoane!

Probleme cu transportul privat de călători sunt și în privința rutelor intrajudețene. Publicația Constanta.ro arată într-un articol că firmele care asigură transportul intrajudețean sunt în afara legii, întrucât nu dețin contracte de delegare a gestiunii acestui serviciu, încheiate cu Consiliul Județean Constanța. Jurnaliștii de la Constanța.Ro au probat susținerile lor cu un proces-verbal al unei ședințe a Consiliului Județean, în care vicepreședintele Claudiu Palaz, și secretarul județului, Mariana Belu, spun că nu există contracte de delegare din vina fostei conduceri a CJC, care – se pare – nu prea s-a sinchisit de lege. (Citește aici articolul din Constanța.Ro.

„Poate că sună șocant, dar, între Consiliul Județean Constanța și firmele Grup Media Sud și JTA Trans-Group NU EXISTĂ contracte semnate, prin care părțile să-și asume anumite drepturi și obligații. Din acest motiv, așa cum se vede de la o poștă, Consiliul Județean este total impotent în fața firmelor de transport, care, din punctul nostru de vedere, operează la limita firavă a legii, dacă nu chiar ilegal. Legal și funcțional, încă din 2007 se impunea încheierea unor CONTRACTE DE DELEGARE A GESTIUNII serviciilor de transport public de persoane, atât pentru județ cât și pentru municipiul Constanța…Firmele private care asigură transportul județean sunt în afara legii“, scrie Constanța.Ro. 

Efectele ilegalității: scumpirea unilaterală a biletelor

Amintim că, după o întâlnire care a avut loc la Primăria Năvodari, în care primarul Chelaru le-a cerut operatorilor de transportă să mărească numărul de mașini noi, unul din operatorii economici a luat decizia de a majora prețul biletelor. Este vorba de JTA, care a crescut prețul unei călătorii de la 6 lei la 8 lei. La majorări unilaterale de prețuri au recurs și alte două societăți de transport GMS și Transevren. Dacă majorările făcute de JTA și GMS se aplică de luni, 5 august,  majorarea efectuală de Transevren se aplică încă din 17 iulie. Dacă între Consiliul Județean și operatorii acestui serviciu s-ar fi încheiat contracte de delegare a gestiunii, așa cum spune legea, majorarea tarifului de transport nu se putea face decât prin hotărâre de Consiliu Județean, în baza unei fișe de fundamentare a majorării costurilor de operare. Cu alte cuvinte, operatorul trebuia să justifice creșterea prețului pe baza unor factori obiectivi. Așa, nu s-a furnizat opiniei publice nicio justificare și niciun calcul obiectiv. Totul pare o chestiune arbitrară, de genul: au mărit prețul, pentru că au putut.

Comments

comments

Administratie

Constanța: 6 buncăre intră în reparații. Primăria plătește peste 200.000 de lei

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Primăriei municipiului Constanța achiziționează firmă care să se ocupe de efectuarea de lucrări de reparații și igienizare la 6 (șase) adăposturi de protecție civilă situate în municipiu.

Conform documentului, achiziția va fi una directă și vor fi executate următoarele lucrări: reparații generale și renovare, tencuire, revopsire, cablare electrică și lucrări sanitare.

Valoarea estimată fără TVA a lucrărilor se ridică la peste 200.000 de lei. Mai exact, 220.179,45 lei fără TVA.

Conform anunțului, durata de finalizare a lucrărilor: 90 de zile (3 luni) de la transmiterea Ordinului de începere a lucrărilor pentru cele 6 (șase) adăposturi publice din municipiul Constanța.

Detalii tehnice și care sunt condițiile de participare găsiți aici :

http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/Achizitii-publice/achizitii-publice-publicate-2019/96.-reparatii-6-adaposturi-protectie-civila/adresa-anunt-achizitie-adaposturi.pdf?sfvrsn=2

Criterii de adjudecare: atribuirea se va face pe baza criteriului “prețul cel mai scăzut”.

Data limită primire oferte: 25.10.2019, ora 23:59

Orice persoană interesată are posibilitatea de a transmite oferte conform prezentului anunț pe adresa de e-mail: achizitiipublice@primaria-constanta.ro.

NOTĂ! Conform ultimelor date apărute în presa locală, sunt 72 de buncăre în municipiul Constanța, care aparțin de Serviciul Inspectoratului Municipal de Protecție Civilă, aflat sub incidența Primăriei Constanța. Cel mai mare este cel de sub Sala Sporturilor, dar este inundat și nu mai este funcțional de 50 de ani. De dimensiune aproximativă este buncărul de pe Tomis, la Biserica Albă, care este punct de comandă, dar și adăpost. Sunt 10 adăposturi pe bulevardul Tomis, de la Dacia până în Tomis Nord, 4 adăposturi se află pe bulevardul I.G. Duca, un adăpost este pe strada București, 4 adăposturi pe strada Griviței, 2 pe strada Baba Novac, unul pe strada Ștefan cel Mare, unul pe Aleea Hortensiei, două pe Aleea Orhideelor, alte două pe strada Tulcei, unul pe strada Dobrilă Eugeniu, unul pe strada Dragoslavele, patru pe strada Pajurei, unul pe strada Dionisie cel Mic, două pe strada Eliberării, două pe strada Solidarității, cinci pe strada Arcului, două pe strada Badea Cârțan, patru pe aleea Egretei, unul pe șoseaua Mangaliei, două pe strada Traian, două pe strada Pescarilor, două pe strada Unirii, unul pe strada Grădiniței, șapte pe strada Brizei, două pe strada Lirei, și restul pe strada Zefirului. În cazul unor dezastre, constănțenii pot merge la acestea, care sunt publice, dar pot opta și pentru adăposturile construite în blocurile și clădirile private de după Revoluție, unde numărul total aproape se dublează, ajungând la aproximativ 120 de buncăre.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

RAEDPP a luat la verificat apartamentele ANL din muncipiul Constanța. Lista lungă a încălcărilor legislative ajunge în instanță

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP) Constanța împreună cu Poliția Locală au efectuat verificări repetate, începând cu luna mai, la spațiile locative din blocurile ANL situate pe str. Brizei, str. Zefirului, str. Lirei, str. Horia Agarici, str. Traian și str. Pescarilor.

În urma verificărilor, s-au constatat anumite situații care pot duce la concluzia că locatarii nu folosesc imobilul conform prevederilor contractuale. Mai precis, este vorba despre neuzul, părăsirea definitivă a locuinței sau subînchirierea spațiului locativ. Au existat 22 de astfel de situații: în unele apartamente locuiau alte persoane decât cele cărora le-au fost atribuite locuințele, iar la altele nu a fost înregistrat consum de apă rece și energie electrică. Chiriașilor în cauză le-au fost transmise notificări de reziliere a contractelor.

În cazul în care cei care au primit o astfel de notificare nu eliberează spațiile deținute abuziv, RAEDPP Constanța va proceda la întocmirea documentațiilor în vederea formulării de acțiuni în instanțele de judecată, având ca obiect evacuarea din imobile. Totodată, RAEDPP va publica lista persoanelor vizate de acest demers.

În Municipiul Constanța există 23 de blocuri construite prin programul ANL.

„Pe lista de așteptare sunt peste 100 de tineri cu dosare complete, printre care tineri proveniți din centrele de plasament, care au împlinit vârsta de 18 ani, deci urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului și îndeplinesc criteriile de acces în programul ANL. Prin acest demers dorim să punem capăt unor practici care nu mai trebuie tolerate și să dăm o șansă și altor tineri care se află în prezent pe lista de așteptare” – Directorul General al RAEDPP Constanța, Florin Gheorghe.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria asfaltează în cartierul Compozitorilor. Vezi pe ce străzi se lucrează!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța le aduce vești bune locuitorilor din cartierul Compozitorilor. Autoritatea locală anunță că se construiește de la zero un număr de opt străzi. Două dintre ele au fost deja asfaltate, iar pe altele se fac acum lucrările premergătoare asfaltării.

„Vorbim despre străzile Alexandru Bogza și Dumitru Chiriac pe care s-au finalizat asfaltările în cursul acestei zile. În același timp sunt în lucru străzile Ioan Damaschin, Eduard Caudella, Cella Delavrancea și Zeno Vancea unde se sapă și se așterne stratul de piatră urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă lucrările pe și pe Aleea Constantin Bobescu și Titus Cergău- tronson 2“, notează Primăria într-un comunicat.

Autoritatea publică locală mai spune că veștile bune nu se opresc aici. În perioada imediat următoare vor fi construite alte trei artere de circulație în cartierul Baba Novac. Este vorba despre străzile Prelungirea Barbu Delavrancea, Cernica și Alexandru Alexandridi- tronson 2.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: