Connect with us

Actual

Tribut neiertator! Zeci de turisti s-au inecat in apele marii

Maria Ionescu

Publicat

la

 

In aceasta perioada, salvamarii nostri au avut extrem de multa treaba gratie marii involburate, cu valuri mari si cu schimbari dese ale vantului. Asa cum bine stiti, in aceste zile este arborat steagul rosu, fapt ce semnifica interdictia scaldatului. Dar turistii sunt dornici sa faca baie in mare, asa ca nu prea dau mare importanta avertizarilor persoanelor experimentate care isi desfasoara activitatea pe litoral. Care, de fapt in cazuri extreme, salveaza vieti si dau primele masuri de ajutor in caz de orice probleme medicale survin. Potrivit activitatilor de salvare a vietilor pe mare si de prim ajutor efectuate de catre Callatis Club Nautic SRL, cu sediul in Jupiter, in sudul litoralului au avut loc foarte multe evenimente, care s-au derulat in cursul saptamanii trecute. Seful serviciului Salvamar, Vasile Bortes, a transmis ca – in intervalul 1-8 august –  au fost acordate masuri de prim ajutor pentru 2 cazuri de insolatii si arsuri, 24 de cazuri de plagi si hemoragii, 4 entorse. Pe de alta parte, salvamarii au avut parte de foarte multa treaba. Pentru inceput ei au acordat ajutor intr-un caz de accident submersie, s-au aventurat in apele involburate ale marii pentru a salva viata a 59 de turisti care s-au aventurat in larg fara a tine cont de conditiile meteo, au acordat asistenta pentru gasirea a 20 de persoane pierdute si au solicitat interventia ambulantei in nu mai putin de 8 cazuri. Din fericire, in perioada mentionata nu au avut nici un caz de deces prin inec. Din pacate, acesta s-a intamplat in statiunea Neptun, dupa momentul intocmirii acestui asa zi referat.  Reamintim semnificatia steagurilor arborate pe plaja si atentionam persoanele care vor sa intre in apa marii sa tina cont de recomandarile salvamarilor si de culoarea steagurilor arborate: steagul rosu cu galben  –  plaja supravegheata de salvamar, steagul galben  –  scaldatul recomandat doar celor experimentati si steagul rosu – interzis scaldatul. De la inceputul sezonului estival, 32 de turisti si-au piedut viata in apele marii. Iar vara inca nu s-a terminat. Asa ca, recomandam tuturor turistilor sa fie atenti la steagurile arborate pe intreg litoralul si sa tina cont de semnificatia lor, chiar daca dorinta de a face o baie in mare este uneori mai mare decat cea de a respecta regulile jocului. Pentru ca, in fond, de ele poate depinde uneori viata!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Alertă în satul Almălău. Un bărbat electrocutat a rămas agățat de un stâlp

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină în localitatea Almălău, comuna Ostrov, unde a fost găsită o persoană inconștientă. Din primele informații, aceasta este agățată de un stâlp, în apropiere de CAP.

Este vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, care s-a electrocutat.

La fața locului au plecat de urgență două ambulanțe de la SAJ Constanța, precum și o autospecială de stingere și o autoscară.

Se pare că este vorba despre un pensionar din localitate, care ar fi vrut să întindă un cablu.

Știre în curs de actualizare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cadavrul unui bărbat a fost recuperat din Dunăre, în apropiere de Topalu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină pe Dunăre, în apropierea localității Topalu, unde un pescar a observat un cadavru.

La fața locului s-au deplasat 7 pompieri cu o barcă, o autospecială de interventie și un echipaj SMURD.

Trupul neînsuflețit al bărbatului – în vârstă de aproximatriv 50 de ani – a fost adus la mal și a fost preluat de către polițiștii de la Transporturi.

Până în acest moment, nu a fost identificat.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Militarii români se retrag din Afganistan. Primul contingent a ajuns ieri în țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă.

Potrivit Biroului de presă al MApN, finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operația Enduring Freedom cât și la ISAF, în spiritul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat.

În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri delegătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: