Connect with us

Exclusiv

Ultimul circ al lui Nicolae Matei în procesul de suspendare a executării taberei de copii Năvodari

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Judecătoria Constanța a respins ieri una din multele cereri de suspendare a executării silite a Taberei Năvodari SA. De asemenea, tot ieri, la Tribunalul Constanța s-a judecat o cerere cu obiect similar. După dezbateri lungi, tensionate și dispuse în două reprize, instanța a stabilit termenul de pronunțare peste o săptămână. La dezbateri a participat și fostul primar Nicolae Matei, oferind un spectacol de zile mari.

Povestea unei tâlhării administrative

Războiul pentru patrimoniul Taberei de Copii Năvodari continuă în instanțele de judecată. Amintim că, în anul 2011, Consiliul Local Năvodari a adoptat o hotărâre ilegală (HCL 144/2011), prin care a inventariat în domeniul privat al localității terenurile și clădirile Taberei de Copii de la Năvodari, deși acestea se aflau în folosința legală, respectiv în proprietatea SC Sind România SRL, o societate înființată în anii 90 de primele patru centrale sindicale din România. În același an, consilierii au votat inițiativa lui Nicolae Matei de constituire a unei societăți mixte în vederea exploatării bunurilor naționalizate prin inventariere. Astfel a luat ființă SC Tabăra Năvodari SA. Orașul Năvodari se obliga să aducă terenurile și clădirile dobândite prin haiducie în capitalul noii societăți, urmând să primească, în schimb, doar 40% din acțiuni. Diferența de 60% era oferită pe tavă societății Dormarbib Group SRL, deținută oficial de Isidor Gurgu, concubinul surorii primarului. Firma lui Gurgu se obliga să vireze capitalul de lucru necesar funcționării societății mixte.

Matei și cumnatul său s-au judecat la vrăjeală ca să fure patrimoniul copiilor

Întrucât terenurile și clădirile erau exploatate de către SC Sind România, Tabăra Năvodari SA a deschis un proces la vrăjeală împotriva Orașului Năvodari, cerând instanței să oblige unitatea administrativ-teritorială să verse efectiv aportul, constând în 58 de hectare de teren și 298 de clădiri. Cererea a fost admisă, iar Primăria Năvodari, încântată de rezultat, a uitat să mai facă recurs. Prin urmare, la scurt timp, societatea mixtă controlată de rubedenia fără acte a primarului pe atunci în funcție a deschis un dosar de executare silită. Procedura a fost derulată de controversatul executor judecătoresc Vasile Deacu. Sub semnătura acestuia, bunurile SC Sind România, care era un terț, au fost predate către SC Tabăra Năvodari SA. Ani de zile, această societate a exploatat bunurile din tabăra de copii, fără a plăti, niciodată, un leu către Orașul Năvodari cu titlul de dividende, fiind permanent în pierdere. În schimb, Orașul a pompat la greu sume astronomice pentru a plăti cazarea unor copii aduși din Valea Jiului. La mijloc erau două fapte bune, deși amândouă profund ilegale: un ajutor pentru copiii sărmani din alte localități și alocații pe măsură de la buget pentru firma controlată de rubedenia lui Matei.

Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei. El deține în acte 60% din Tabăra Năvodari SA.

DNA îl trimite în judecată pe Matei pentru furtul de la Tabără. Instanțele civile anulează actele abuzive

Sind România a deschis mai multe procese civile pentru a anula aceste acte abuzive și a depus o plângere penală la DNA Constanța. Unitatea de parchet a finaliat urmărirea penală în anul 2017, atunci când a decis sa-i trimită în judecată pe inculpatul Nicolae Matei și pe complicii săi pentru deposedarea ilegală a societății Sind România de patrimoniul ei. Procesul se află pe rol. În procesele civile, de ordinul zecilor, judecate la instanțe de toate gradele, cu strămutări în diferite zone geografice ale țării, SC Sind România SRL a reușit să anuleze actele prin care a fost expropriată ilegal de bunurile sale, în speță HCL 144/2011 și procesul-verbal de executare silită din 2012, întocmit de Vasile Deacu. Ulterior, societatea sindicatelor a cerut și a obținut o hotărâre de întoarcere a executării silite din anul 2012. Se întâmpla pe 3 mai 2018, la Judecătoria Constanța.

VEZI AICI DECIZIA CIVILĂ DE ÎNTOARCERE A EXECUTĂRII SILITE

Intervenienții, în frunte cu fantoma unei confederații din 1945

Trebuie să spunem că în acest proces deschis în contradictoriu cu SC Tabăra Năvodari SA, au formulat cereri de intervenție accesorie, susținând poziția procesuală a societății pârâte, o firmă care a închiriat un imobil în incinta taberei de copii, persoana fizică Nicolae Matei, Orașul Năvodari prin primarul actual Florin Chelaru și o structură oarecum bizară, pe numele ei Confederația Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România. De ce este bizară? Ei bine, CGM – UGSR apare înregistrată pe portalul Ministerului Finanțelor Publice (mfinante.ro) ca persoană juridică activă, cu vector fiscal și toate cele, înființată în baza unui statut din anul 1945. În anul 2006, această structură a depus o cerere la Tribunalul Ilfov (în dosarul nr. 18726/3/2006), de înscrierea în registrul special a modificărilor succesive de Statut survenite din anul 1945. Cererea a fost respinsă, instanța motivând că potrivit art. 55 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, toate structurile sindicale aveau obligația să își pună statutul în acord cu prevederile legii în termen de 90 de zile. Instanța a apreciat că nedepunerea documentației în termenul precizat a avut drept consecință încetarea persoanei juridice.  După 10 ani, structura în cauză a organizat un nou congres, cerând ulterior Tribunalului Ilfov să ia act de modificările de acte constitutive survenite în intervalul 1945-2016. Așadar, o nouă încercare similară cu aceea respinsă din 2006. De data aceasta, Tribunalul Ilfov a admis înscrierea, însă ulterior centralele sindicale reprezentative au formulat apel, pe care l-au câștigat, urmând ca cererea de înscriere a modificărilor să fie rejudecată de instanța competentă, Tribunalul București. Procesul nu s-a terminat nici în momentul de față, fiind suspendat pe 15 mai 2018 până la judecarea apelului față de o încheiere de ședință. Deși situația nu este lămurită în justiție, CGM – UGSR defilează la braț cu Nicolae Matei în procesul la care ne referim în articolul de față, încercând să pună umărul ca bunurile taberei de copii de la Năvodari să nu se întoarcă în patrimoniul sindical.

VEZI AICI HOTĂRÂREA TRIBUNALULUI ILFOV ÎN APELUL DECLARAT DE SINDICATE FAȚĂ DE HOTĂRÂREA DE ÎNSCRIERE A MODIFICĂRILOR STATUTATE ALE CGM – UGSR SURVENITE ÎN INTERVALUL 1945 – 2016

Un procuror a descoperit că fantoma trăiește

Văzând că pierd pe toate fronturile, Nicolae Matei, în calitate de asociat la SC Legmas SA și SC Top Vision SRL, societatea Tabăra Năvodari SA și structura bizară CGM – UGSR au depus denunțuri penale împotriva Sind România și a centralelor sindicale asociate, la Parchetul Judecătoriei Constanța. Băieții au scris pe rupte că sindicatele reprezentative din anii 90 au furat patrimoniul structurii sindicale comuniste UGSR, prin diverse acte falsificate. Dosarul a fost preluat imediat de un procuror de la Parchetul Curții de Apel Constanța, care a audiat un fost prim-ministru, în speță pe Petre Roman, dar și o sumedenie de foști lideri sindicali, în frunte cu Miron Mitrea și Victor Ciorbea. La urmă, acesta a întocmit un rechizitoriu, în care a conchis în esență că ”UGSR ca organizație sindicală veche de peste 60 de ani, niciodată nu a fost desființată, a funcționat și funcționează și în prezent”, întrucât nu există o hotărâre de desființare.

Extras din Ordonanța nr. 106/P/2018 din 13.07.2018 a Parchetului Curții de Apel Constanța

O parte din martorii audiați spun însă că UGSR-ul s-a desființat, fără o hotărâre formală, în zilele revoluției, așa cum s-a anunțat și la televizor. Urmează și alte acte falsificate sub aspectul conceptului, în sensul că ar cuprinde consemnări neconforme adevărului. La urmă, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei față de suspecți, întrucât doar crimele împotriva umanității nu s-ar fi prescris în cele aproape trei decenii de istorie. Însă procurorul a sesizat instanța să anuleze articolul 26 din statutul CNSLR, acela prin care Sind România a probat până acum calitatea de succesor al UGSR.

Dacă vor găsi juste raționamentele procurorului, judecătorii vor trebui să restabilească situația anterioară… dacă legal mai este cu putință așa ceva. Or, în absența acestei posibilități, cam totul se duce de râpă.

O sacoșă de procese de suspendare

Înarmați cu această ordonanță, Nicolae Matei, Tabăra Năvodari SA, Orașul Năvodari prin primarul Florin Chelaru și structura bizară CGM-UGSR au început să scrie contestații la executarea silită, cereri de suspendare și cereri de suspendare provizorie. Trei serii întregi la Judecătorie și una la Tribunal.

Procesele-verbale de predare a bunurilor

În răstimp, Sind România a început să execute silit Tabăra Năvodari SA, ca să-și ia bunurile înapoi. La începutul lunii iulie, executorul judecătoresc angajat în caz a notificat demararea procedurii, iar reprezentanții SC Tabăra Năvodari SA au răspuns că nu se opun la executare. Prin urmare, cele două părți au desemnat comisii, cu misiunea de a realiza operațiunea de predare-primire, care trebuia să se încheie pe 20 iulie 2018, cu o ultimă formalitate, în speță încheierea procesului-verbal final. La data cu pricina, această formalitate n-a mai fost îndeplinită, întrucât Tribunalul Constanța a pronunțat o hotărâre de suspendare provizorie a executării silite. La Judecătorie, cele trei cereri formulate în același scop au avut parte de soluții diferite: o cerere a fost admisă, iar celelalte două, conexate într-un singur dosar, au fost respinse la grămadă. Să notăm, totuși, inventivitatea avocaților acestui grup, care au știut cum să creeze litigii paralele cu scopul unic de suspendare provizorie a executării silite. Însă, trebuie să spunem aici că suspendarea provizorie durează până la judecarea cererii principale de suspendare și nu are efecte asupra actelor de executare deja întocmite.

O nouă haiducie, marca Matei și Surdu

Cu toate acestea, a urmat o încleștare în toată puterea cuvântului la tabăra de copii din Năvodari, cu implicare unor echipaje ale Poliției Locale, ale firmei de pază Eagle Protection SRL, a fostului primar Nicolae Matei și a directorului Termica SA Năvodari, Marian Surdu (foto), care au vrut să preia înapoi bunurile, așa cum reclamă sindicaliștii. Sind România, care așa cum am arătat preluase clădirile, ba chiar transferase personalul pe propriile ștate de plată, a reclamat acte de sabotare, precum tăierea curentului la hotelul Delfin și pe aleile taberei. Pe 27 iulie, societatea a notificat Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare că sistează primirea seriilor de copii în tabără, motivând că datorită incidentelor nu poate asigura securitatea fizică și alimentară a turiștilor.

Sind România câștigă definitiv la Judecătorie

Ieri, 7 august 2018, s-au judecat în paralel cele două cereri principale de suspendare a executării silite, în dosarele de la Judecătorie, respectiv Tribunal, în care se pronunțaseră hotărârile de suspendare provizorie. Judecătoria a respins definitiv cererea de suspendare a executării silite formulată de Nicolae Matei et company. În schimb, Tribunalul a amânat pronunțarea cu o săptămână, pentru a da timp părților să depună concluzii scrise.

Tertipuri pentru amânare

Procesul de la Tribunal, la care am asistat și noi, a fost unul cu scântei. Într-o primă fază, CGM – UGSR a cerut un nou termen pentru a-și putea angaja un apărător. Apoi, aceeași structură a depus diverse înscrisuri într-un singur exemplar, cerând termen ca să le poată comunica și celorlalte părți. De asemenea, Sind România a depus înscrisuri, comunicându-le și celorlalte părți. Însă adversarii au găsit din nou prilejul să ceară amânarea judecării, pentru a lua cunoștință de aceste documente, care erau unele comune și deja cunoscute tuturor. Pe acest fond tensionat, în mod intempestiv avocatul SC Tabăra Năvodari SA a cerut învoirea instanței să poată părăsi sala de judecată pentru a se prezenta în sala învecinată, unde avea un alt proces. Instanța a respins toate aceste cereri și a lăsat dosarul la a doua strigare, pentru ca părțile să poată studia înscrisurile depuse.

Tabăra Năvodari SA nu mai poate preda terenurile, pentru că nu le mai are pe toate

După pauză, dezbaterile au fost reluate la o intensitate și mai mare. Avocata Orașului Năvodari a amintit de ordonanța Parchetului Curții de Apel Constanța referitoare la falsurile din 1990, a pretins în continuare că bunurile (terenuri și clădiri) aparțin la bază Orașului Năvodari (deși HCL 144/2011 a fost anulată definitiv) și a susținut că procesele-verbale prin care Tabăra Năvodari SA a predat bunurile în luna iulie către Sind România nu ar fi de fapt procese-verbale de predare-primire, așa cum scrie în ele, ci simple liste de inventar. Mai mult, a evocat faptul că persoanele care au semnat de predare s-au transferat pe ștatele de plată ale Sind România, ademenite cu salarii mai mari; or devenind salariații Sind, aceste persoane nu ar mai fi avut calitatea de a face operațiuni de predare în numele SC Tabăra Năvodari SA. Nu în ultimul rând, reprezentanta convențională a Orașului Năvodari a subliniat diverse alte elemente, la fel de străine de natura cererii de suspendare. În acest sens a arătat că terenul predat de executorul judecătoresc în anul 2012 către SC Tabăra Năvodari SA nu se mai regăsește cu totul. Astfel, o fâșie de câțiva metri a fost alocată extinderii bulevardului, alte parcele au fost incluse în proiectele europene pentru construirea centrului de afaceri și a aqualand-ului, iar altele au fost retrocedate. În sfârșit, a mai arătat că, dacă nu se va admite cererea de suspendare a executării silite, SC Tabăra Năvodari SA ar suferi prejudicii. Aici trebuie să spunem că avocata a vorbit și în numele acestei părți, deoarece apărătorul SC Tabăra Năvodari SA nu a mai revenit la proces, la a doua strigare. Prejudiciile potențiale s-ar referi la sejururile deja vândute turiștilor, la datoriile imense către companiile de utilități, care în lipsa activității nu ar mai putea fi achitate, precum și la faptul că o parte din active au fost închiriate unor terți, care ar putea pretinde despăguniri.

Replica Sind România

În replică, avocații Sind România au demontat toate aceste susțineri, inclusiv pe cele care nu aveau legătură cu obiectul procesului. Așa, de pildă, s-a evocat faptul că falsurile din 1990 au mai fost cercetate de către DNA – Structura Centrală, care într-o primă fază a dispus clasarea cauzei pe motivul prescrierii, constatând așadar existența faptelor penale. Însă, într-o a doua fază, despre care avocata Orașului Năvodari a omis să amintească, DNA Structura Centrală a revenit asupra lucrării constatând că nu există fapta penală. În schimb, DNA Constanța l-a trimis pe Nicolae Matei și pe complicii săi în judecată, nu pentru fapte de acum 30 de ani, ci tocmai pentru deposedarea societății Sind România de patrimoniul taberei de copii, fiind un proces penal pe rol. De asemenea, avocații Sind au arătat că singurul prejudiciu este suferit de societatea sindicatelor care ar fi oprită să-și recupereze bunurile, în contextul în care există hotărâri definitive prin care s-a dispus anularea executării silite din anul 2012, precum și anularea hotărârii de consiliu prin care bunurile imobile au fost însușite ilegal de Orașul Năvodari.

Matei spune că un procuror de la DNA i-ar fi spus lui că ăștia de la Sind sunt escroci

Într-un final, instanța i-a dat cuvântul și lui Nicolae Matei, în ciuda protestelor avocaților Sind, care au susținut că acesta nu are nicio calitate în cadrul procesului. Astfel, fostul primar a fost lăsat să vorbească. Matei a povestit instanței că, în anul 2011, a fost citat la DNA București. Era o perioadă în care Primăria intenționa, după spusele sale, să se asocieze cu Sind România, pentru că activele din tabăra de copii erau în paragină și creșteau arbuștii pe acoperișuri. Matei a cerut instanței să-l creadă pe cuvânt, deși nu poate da în scris, că procurorul de la DNA i-ar fi spus să nu se asocieze cu Sind România, pentru că sunt niște escroci. Inculpatul din dosarul taberei a fluturat apoi Ordonanța Parchetului Curții de Apel, spunând că ăștia de la Sind nici nu știu ce îi așteaptă.

Matei recunoaște că Tabăra Năvodari SA a făcut datorii de miliarde

Mai departe, fostul primar a vorbit de pagubele pe care le-ar suferi Tabăra Năvodari SA dacă nu s-ar suspenda executarea silită, în contextul în care această societate datorează peste un miliard de lei vechi la Selgros, pentru carne și alte produse, dar și un miliard și o sută de milioane de lei vechi la RAJA SA, pentru apă. ”Ce treabă avem noi cu datoriile pe care le-ați făcut voi” – l-a întrerupt una din avocatele Sind. Iar Matei a replicat că ar fi interesul Sind să preia mai târziu bunurile, eventual după terminarea sezonului estival, ca să nu le preia cu datorii. În realitate, aceste datorii nu grevează asupra patrimoniului, ci aparțin societății Tabăra Năvodari SA, care nu degeaba se află în procedură de executare silită, nefiind aptă până acum să producă un leu profit, ci numai și numai datorii. Însă partea cea mai interesantă este că aceste amănunte contabile sunt atât de bine cunoscute fostului primar, care le-a prezentat ca atare instanței, ca să fim bine înțeleși cine-i jupânul de la Tabără.

Cine sunt anonimii care au luat bucăți din terenul Taberei?

Să mai spunem doar că marea spaimă ar fi să se descopere exact ce s-a întâmplat cu terenurile taberei de copii, cui au fost retrocedate sau poate chiar vândute, întrucât terenurile au fost transmise către SC Tabăra Năvodari SA în proprietate, această societate putând, de-a lungul timpului, să dispună de ele cum a crezut de cuviință. Chiar ar fi interesant de aflat cine sunt aceste persoane neidentificate până acum, ca să ne explicăm și de ce durează cu anii repararea unui furt ordinar, limpede pentru toată lumea.

Comments

comments

Actual

Golful Pescarilor – moșia lui Maricel Cîrjaliu. Afacerea este supravegheată de ginere

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Noi dovezi fulminante arată că afacerea Golful Pescarilor de la Agigea este controlată de primarul și cetățeanul de onoare Maricel Cîrjaliu. Un fel de primaru′ Vasile din Las Fierbinți! Ordinea.Ro a prezentat cu lux de amănunte cum Maricel a pus ochii pe terenul extrem de atractiv de lângă Cherhanaua din Agigea. În 2012, la inițiativa acestuia, Consiliul Local a votat un inventar prin care și-a însușit haiducește terenul din Golf, în suprafață de 8940 mp (vezi detalii AICI). Doi ani mai târziu, Cîrjaliu a vândut fără hotărâre de Consiliu Local un lot de 1700 mp din terenul inclus ilegal în domeniul privat al localității. Suprafața în cauză a ajuns astfel la firma Cherhana Bibanu SRL, deținută atunci, în calitate de asociat unic, de Dumitru Stanciu, un mecanic auto nășit la cununia religioasă de fratele afacerist al primarului din Agigea (vezi detalii AICI). La fix o săptămână după ce a pus mâna pe terenul cu deschidere la mare, care încăleca și o bucată din plaja inalienabilă a statului, rubedenia spirituală a primarului s-a asociat cu doi oameni de afaceri, Petre Daniel Popa și Mihai Cristian Lupoiu. La rândul lor, aceștia reușiseră să pună mâna, în vecinătatea directă, pe un dig din sistemul de apărare costieră, cumpărat de la o controversată firmă de lichidări judiciare (detalii AICI). Ulterior, Cherhana Bibanu și-a schimbat numele în Golful Pescarilor SRL. Societatea a edificat pe teren o construcție pescărească pentru procesarea peștelui capturat din mare. Însă, chiar de la bun început, imobilul construit în această ipoteză a fost utilizat ca restaurant de fițe, cu meniu pescăresc… de import. Vorbim aici de restaurantul Golful Pescarilor.

De la nepotul spiritual care se ocupă de motoare, la ginerele promotor de Golf și plimbăreț prin Dubai

După cum spuneam în episoadele trecute ale serialului nostru, mai există și alte dovezi care-l leagă pe primarul Cîrjaliu de afacerea Golful Pescarilor. În cele ce urmează vi le prezentăm în mod schematic:

  1. Jumătate din restaurantul Golful Pescarilor se află în patrimoniul unei persoane cu legături ”spirituale”, naș-fin, cu fratele primarului din Agigea.

Sursa foto: Constanta.Ro.

 

2. Primarul Cristian Maricel Cîrjaliu merge la Golf ca la el acasă, servind masa și indicând unui fotograf ce ar fi de pozat în zonă.

3. Imaginea restaurantului Golful Pescarilor este gestionată de Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu, care distribuie pe Facebook postări de promovare. Acesta este chiar ginerele primarului din Agigea. La momentul căsătoriei cu fiica lui Maricel, Nuțoaia a ținut să-și ia și numele de familie al soției.

 

4. Ginerele primarului își desfășoară activitatea la restaurant, alături de ceilalți doi patroni și de personalul unității. Cu alte cuvinte, nu este vorba de un hobby. În mod firesc, în poza de grup trebuia să intre Dumitru Stanciu, asociatul din acte. Însă acesta nu prea obișnuiește să dea pe la Golful Pescarilor. În locul său, activitatea zilnică este supravegheată de ginerele lui Maricel. Desigur, acesta are și hobby-uri, precum plimbatul prin Dubai și Bali – așa cum se atestă fotografiile pe care le postează în spațiul virtual. Vă dați seama că tipul nu este un simplu angajat, căci angajații simpli n-au bani de destinații turistice exotice. Tata-socru trăiește dintr-un salariu amărât de primar, nu prea ar avea nici el de unde să subvenționeze asemenea pasiuni.

 

Istoria unei hărțuiri oribile

Date fiind aceste combinații și interese de clan, Maricel Cîrjaliu a folosit funcția publică de primar al comunei Agigea pentru a lovi în restaurantul Pescăria lui Matei, concurentul direct al Golfului, dar și în firma Sarda Fish SRL, care deține cherhanaua veche, reabilitată de curând și pregătită să joace, spre spaima primarului și a rubedeniilor sale, un rol comercial în zonă. Hărțuirea Pescăriei lui Matei a condus la 37 de procese, în care societatea a contestat controale, amenzi și decizii discriminatorii ale Primăriei. Într-un episod viitor al serialului nostru, vă spunem cu lux de amănunte istoria acestei hărțuiri oribile.

”După 20 de ani” nu este doar un roman al lui Dumas; este și o practică a românului Maricel

Spuneam mai sus că patronii de la Golful Pescarilor sunt deranjați de faptul că firma Sarda Fish a modernizat cherhanaua veche și se pregătește să joace un rol comercial mai activ în zonă. Ca la un clinchet de clopoțel, primarul degrabă comițător de abuzuri împotriva concurenței acestor privați, s-a apucat să facă săpături cu privire la proprietarii mai vechi ai cherhanalei. Cîrjaliu are ceva experiență în astfel de săpături, întrucât anul trecut a dat în judecată zeci de proprietari, puși în posesie în anii 90 în procedura fondului funciar, cu gândul să le ia terenurile la Primărie. Invocând un interes legitim, de a recupera bunurile localității, Maricel a descoperit vicii în actele vechi de aproape 30 de ani, cerând instanțelor de judecată să desființeze titlurile de proprietate ale amărâților. Au fost instanțe care au admis aceste pretenții, însă la un moment dat un complet a pus frână la marea despuiere, indicând în clar că fără acordul prefectului nu se mai poate înainta un pas. În consecință, primarul din Agigea s-a dus la prefect să-i ceară hârtie, însă acesta, oripilat de situație, a refuzat cu fermitate să intre în joc. Negru de supărare, primarul Agigei i-a făcut plângere penală la DNA prefectului de atunci, Adrian Nicolaescu, însă procurorul de caz l-a trimis la plimbare, dispunând clasarea dosarului penal.

Mai nou, după cum am spus, Cîrjaliu s-a simțit deranjat de faptul că Sarda Fish s-a apucat să renoveze cherhanaua pe care o are în patrimoniu din anul 2005. Și s-a mai simțit deranjat de dovezile apărute în presă că Primăria a furat terenul din Golf, pentru a face loc în zonă restaurantului Golful Pescarilor, acolo unde patron pe jumătate este nepotul spiritual al primarului, iar promotor de bază chiar ginerele său. Mânat de aceste două interese, unul personal, de imagine, și unul de clan, Cîrjaliu a început să caute nereguli la proprietarii anteriori ai cherhanalei, Marea Neagră SA și Condemar SA, datând din anul 2001. Însă, în acest caz, primarul Agigei nu poate justifica un interes legitim, nici măcar formal, ca în cazul prezentat mai sus. Acest aspect nu l-a oprit să cheltuie banii Primăriei în corespondențe pentru interese care nu aparțin Primăriei, să se folosească de însemnele autorității și la urmă să încropească un memoriu cu datele colectate, multe din ele interpretare grosolan și fără știință de carte (ca de exemplu confuziile de-a dreptul habarniste între faliment și insolvența cu drept propriu de administrare; plus acuzația fără fundament cu privire la ”inducerea în eroare a creditorilor”, deși în realitate era vorba de vânzarea imobilului tocmai către creditor, iar nu către un terț). Memoriul încropit în urma acestei activități nejustificate sub aspectul interesului legal, ci poate doar a interesului de trib, a fost trimis Ministerului Finanțelor Publice și presei. Să știe opinia publică și domnul ministru că ăia pe care i-a fript Primăria cu 37 de controale/amenzi/litigi sunt niște nenorociți, care au făcut falsuri acu′ douăjdeani. Alte detalii sunt de prisos. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Aroganțele lui Chelaru pe seama Curții de Conturi. Primăria Năvodari a pierdut procesul

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Acum câțiva ani, unul din stăpânii județului Constanța îi gonea cu șuturi în fund pe auditorii Curții de Conturi. Între timp, baronul s-a dus la închisoare. Însă alți baroni mai mici, care au pus stăpânire pe orașul Năvodari, fac aroganțe pe seama deciziilor autorității supreme de audit. Deși se cred unși cu toate alifiile… impunității, drumul pe care au apucat se cam înfundă.

În septembrie 2017, un control la sânge al Curții de Conturi scotea la lumină abateri de o mare gravitate în execuția bugetară a Primăriei din Năvodari. La vremea respectivă, le-am prezentat cu lux de amănunte, întrucât asemenea maniere golănești sunt total incompatibile cu haina autorității publice. Auditorii Curții au constatat, șocați de tupeul ieșit din comun, că jupânii care conduc orașul au falsificat ani de zile programele de încasare a veniturilor locale. În acest fel, persoane într-un număr nedeterminat – dar mare, că vorbim de multe miliarde de lei – au fost tolerate să nu achite niciun șfanț la bugetul local. Cel mai probabil acest sistem moca a fost creat pentru amante, rubedenii și acoliți politici. În timp ce acești privilegiați ai regimului de la Năvodari trăiau ca într-un paradis fiscal, fără să achite nimic, Primăria încasa, datorită veniturilor oficiale mici, bani grei de la bugetul de stat. Atenție, vorbim de declarații solemne, cu semnătură și parafă, depuse la Trezorerie, prin care Statul Român a fost muls de niște unii care se credeau prea protejați și prea unși cu toate alifiile… impunității.

O situație punctuală a băieților și fetelor cu regim de paradis fiscal nu a fost redată în raportul Curții de Conturi. În schimb, auditorii ne-au lăsat câteva exemple de privilegiați. Astfel, documentul spune că Mat Fish SRL, firma unui anume Doru Matei, nu a plătit niciodată impozit pe luciul de apă al Lacului Tașaul (peste 1.970 de hectare), pe care-l avea în concesiune de ani de zile. De asemenea, restaurantul Cherhana Tașaul, loc de întâlnire al protipendadei de la Năvodari, nici măcar nu era înregistrat cu rol fiscal la Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei. În sfârșit, alți protejați plăteau concesiuni de 92 de bani pe metru pătrat pe an sau nu plăteau deloc.

În timp ce-i proteja pe unii, Primăria îi nenorocea pe alții. Este cazul firmei Somaco Construct SRL, care s-a pomenit cu o taxă fiscală halucinantă, de două milioane de euro, după ce a consolidat pe banii ei o fâșie din malul lacului Siutghiol, în dreptul complexului Verona de 4 stele. Raportul Curții a stabilit că terenul în cauză aparține de drept statului român, însă Orașul Năvodari și l-a însușit haiducește, prin vot, ca să aibă pretextul să pretindă, în anul 2012, o taxă zilnică pentru așa-zisa depozitare de materiale de construcții, calculată retroactiv, din 2010. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciunde: să fure o primărie terenul statului ca să inventeze datorii fictive, de milioane de euro, împotriva unui privat, cu scopul de a-i vinde pe nimic bunurile, la executări trucate! Afirmația de mai sus nu se bazează pe o speculație, ci pe o analogie, întrucât fostul primar Nicolae Matei a mai inventat datorii fictive împotriva SC Sind România SRL, vânzând bunuri ale acesteia chiar către cumnatul său, la prețuri de toată rușinea.

În total au fost 11 abateri grave constatate de Curtea de Conturi și tot atâtea măsuri stabilite în sarcina Primăriei Năvodari, prin Decizia nr. 38/30.10.2017.  Ca să păstrăm caracterul simplificat al expunerii de față, ne referim în continuare doar la cele două abateri punctate mai sus, având puterea de exemplu pentru toate celelalte. Raportat la acestea, Primăria a fost obligată, pe de o parte, să corecteze subevaluarea cruntă a veniturilor, iar pe de altă parte să facă o delimitare corectă a terenurilor sale de terenurile statului, ca să dea înapoi ce a furat prin vot.

În mod normal, cu măsurile dispuse de Curtea de Conturi nu te joci. Autoritățile publice pot depune o contestație chiar la Curtea de Conturi, cerând amânarea aplicării măsurilor. De asemenea, în caz de răspuns negativ, se pot adresa instanței de judecată. Urmând această procedură, Primăria Năvodari a contestat măsurile la Curtea de Conturi. Însă acest demers a fost respins de instituția statului, care nu a acordat niciun fel de amânare la aplicarea măsurilor. Mai departe, autoritatea locală a deschis un proces în care a cerut anularea unei singure măsuri din decizia Curții de Conturi, în speță cea referitoare la terenurile furate de la stat cu scopul taxării discriminatorii a firmei Somaco Construct SRL.

Însă, repetăm, măsurile – cea contestată la instanță și toate celelalte 10 necontestate – trebuiau puse în aplicare, măcar de teama Legii 94/1992 privind funcționarea Curții de Conturi. Atenție, vorbim aici de o lege drastică, o lege care prevede chiar și închisoarea de la 3 luni la un an pentru nerespectarea unora din măsuri. Pe Chelaru l-a durut la bască (scuzați formularea licențioasă, dar alta mai potrivită nu găsim). Terenurile furate de la stat nu au fost inventariate și predate îndărăt statului, nici până în clipa de față. La fel de grav, subevaluarea veniturilor Orașului Năvodari nu a fost corectată. Ba chiar, jupânii de la Năvodari și-au permis o aroganță maximă față de Curtea de Conturi, un mișto de-a dreptul epocal, prin care în loc să crească prevederile pe venituri, așa cum erau obligați prin decizie, le-au scăzut și mai mult, ca să se facă bine înțeleși cine sunt ei și cum joacă. Dovada este în comparația proiectelor de buget pe anii 2017 și 2018. Astfel, anul trecut prevederile pe venituri fiscale, considerate subevaluate de Curtea de Conturi, au fost de 68.959.701 lei, în vreme ce proiectul de buget propus anul acesta conține venituri fiscale de 46.066.794 de lei, cu  peste 20 de milioane de lei mai mici. După cum spuneam în deschiderea articolului, a mai fost un personaj în acest județ care i-a gonit cu șuturi în fund pe auditorii Curții de Conturi, iar acum odihnește la Poarta Albă.

Deși în mod propriu nu știm ce-a fost în capul autorilor de aroganțe, intuim că aceștia s-au bazat pe faptul că vor câștiga procesul împotriva Curții de Conturi. O asemenea eventualitate nu i-ar fi acoperit la încălcarea măsurii de corectare a veniturilor, însă putea fi măcar un praf aruncat în ochi, ca să nu se vadă că niște șefi mai mici, din Camera de Conturi locală, n-au reclamat organelor judiciare conduita de la Năvodari, făcând la rândul lor aroganțe cu articolul 265 din Codul Penal. După o zicală plină de înțelepciune, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Ca dovadă, pe 5 decembrie 2018, acțiunea Primăriei Năvodari împotriva Curții de Conturi a fost respinsă pe fond de Tribunalul Constanța. Cu luni bune înaintea acestui deznodământ, Administrația Națională Apele Române și Ministerul Finanțelor Publice au revendicat într-un proces distinct toate terenurile furate de Primăria Năvodari de la stat în zona de protecție a Lacului Siutghiol. Vorbim de 6,5 hectare de teren, pe care cele două instituții spun că Primăria și le-a însușit cu japca. Plus construcții hidrotehnice, în speță consolidări de maluri, care prin natura și destinația lor sunt de drept tot în proprietatea statului.

După cum spuneam într-un articol mai vechi, nici Nicolae Matei, artizanul acestor evoluții, nu mai este cine a fost și nici protectorii săi nu mai pot aranja ploile ca înainte. În 2012, pe când inventa taxe fiscale de milioane de euro, Matei se credea pe cai mari. Cu toate acestea, fostul primar a făcut și arest preventiv, a făcut și pușcărie în dosarul mitei, a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor frauduloase, a fost trimis în judecată în dosarul furtului Taberei de Copii, iar alte dosare clasate s-au reîntors în lucru la unitățile de parchet. După cum se vede, drumul se cam înfundă. Însă urmașul lui Matei, actualul primar Florin Chelaru, prostit să nu vadă cursul evident al evenimentelor, o joacă grav împotriva curentului. Reamintim că aleșii locali din filiala de partid condusă de Chelaru și-au permis aroganțe și cu DNA-ul, votând ca Orașul Năvodari să nu se constituie parte civilă în dosarul Taberei de Copii, cu un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. Au făcut-o pentru că pot, fără să priceapă că și putința asta se termină într-o zi.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

(VIDEO) Horticultorul de la Poliția Locală Mangalia a vrut să-l încătușeze pe consilierul Ozzy Menabit

Inițiativa primarului Cristian Radu de-a culca la pământ toate garajele auto din Mangalia a creat o stare de isterie în municipiul din sudul litoralului. Localitatea este plină de moloz și arată deja ca după un cutremur de magnitudine mare.

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Inițiativa primarului Cristian Radu de-a culca la pământ toate garajele auto din Mangalia a creat o stare de isterie în municipiul din sudul litoralului. Localitatea este plină de moloz și arată deja ca după un cutremur de magnitudine mare. Deși inițiativa Primăriei de a câștiga spații libere prin demolarea garajelor nu este în sine greșită, maniera în care a procedat autoritatea locală i-a scos din sărite pe mangalioți. Acțiunea a fost derulată la foc automat, la grămadă, fără un plan etapizat în funcție de puterea autorității locale de a transforma zonă cu zonă. Cu alte cuvinte, culcăm totul la pământ și mai vedem în câți ani și cu ce bani putem amenaja ceva în loc. Cel puțin acestea au fost criticile aduse de consilierul local Ozzy Menabit, devenit un fel de coșmar al administrației Radu. Menabit a tras un semnal de alamă că plăcile de azbest de pe garaje nu sunt demontate cu grijă și securizate, ci sunt culcate la pământ de buldozere, sfărâmate în așchii și deseori în pulberi care se răspândesc în atmosferă. Praful de azbest poate fi inhalat de copii, de bătrâni și, în general, de toate persoanele care se pot afla în zona demolărilor. Azbestul este un material interzis în construcțiile civile în cadrul Uniunii Europene fiind considerat periculos și cu potențial letal în caz de inhalare a pulberilor. Legislația românească a fost aliniată celei europene cu cinci ani înainte de admiterea țării noastre în UE. Practic, a fost una din condițiile pre-aderării. Astfel, Hotărârea de Guvern 856/2002 definește resturile de azbest drept deșeuri periculoase, cu regim special de manipulare, fiind prevăzute amenzi drastice la orice abatere. Din păcate, demenții care vântură pulberi din acest cancer în atmosferă rămân doar contravenienți, deși potrivit unor voci ar trebui să răspundă penal, cu executare.

După cum spuneam, Menabit a sesizat această problemă gravă în spațiul public. Însă, acțiunea de demolare a garajelor învelite cu plăci de azbest a continuat cu și mai mult sârg, probabil în ideea de a se termina opera înainte să se trezească vreo instituție a statului să ia la bani mărunți făptașii. Dar nici Menabit nu s-a lăsat. El a început să adune dovezi ale neglijenței criminale, filmând demolare cu demolare. Astăzi, în timp ce desfășura această misiune pe care și-a stabilit-o în calitate de consilier local, a fost molestat de directorul Poliției Locale, Mihai Angelescu, un horticultor care s-a ajuns pe această funcție prin frățirism – o versiune originală a nepotismului tradițional. Horticultorul nu are un unchi, ca toți piloșii. El are un frate care, din preparator de imagine la televiziunea lui Strutinsky, s-a ajuns viceprimar navetist de Mangalia, după ce a fost în afaceri cu asociatul soacrei lui Cristian Radu, cea care i-a lăsat moștenire primarului de Mangalia, fost șef de Gardă Finaciară, un teren provenit dintr-o retrocedare a lui Mazăre, un palat, apartamente, spații comerciale, sute de mii de metri de pământ și bani la saltea. Că agonisise femeia din pensia ei. Desigur, viceprimarul s-a dedulcit la frățirism, aducându-l pe horticultor la șefia ordinii publice locale. În clipul alăturat, puteți vedea câteva secvențe în care șeful poliției locale și alți doi subordonați au tăbărât asupra consilierului, cu intenția de a-l încătușa și a-l duce la secție. Trecătorii s-au oprit și au filmat incidentul, aceștia adeverind că Angelescu a sărit la bătaie.

În trecut, așa cum am relatat în ziarul nostru, Mihai Angelescu a transmis amenințări prin SMS către un agent economic (vezi AICI). Deși dovezile au devenit publice, parchetul local obedient Primăriei nu s-a urnit să facă o cercetare măcar de ochii lumii. Încurajat de această lipsă de reacție, horticultorul a îndrăznit să cuteze la încătușarea unui consilier local care fotografia neregulile de la demolări. În 2016, același Ozzy Menabit a transmis Poliției Locale o înștiințare privind ocuparea domeniului public al localității de o companie de circ, fără contract de închiriere și fără plata cuvenită bugetului local, cerând un control.

În mod halucinant, Mihai Angelescu îl certa în răspunsul său pe consilier că ar fi îndrăznit să investigheze nereguli fără acordul compartimentului de comunicare al Primăriei lui Cristian Radu. Horticultorul îi atrăgea atenția că urmează să-l sancționeze contravențional pentru comentariile pe care consilierul le făcuse pe Facebook. Culmea, abuzul de drept al fratelui viceprimarului a fost făcut public la momentul respectiv, în 2016, însă nu s-a luat nicio măsură împotriva acestui adept al cenzurii, care monitorizează reacțiile opozanților din Mangalia ca pe vremuri nu de mult și nu de tot apuse.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: