Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Un Festival dărâmat de ARBBD Tulcea

Published

on

În cursul zilei de ieri vă povesteam despre faptul că, pe plaja de la Corbu, ar fi trebuit să se desfășoare ediția a II-a a „Festivalului Antic Dacia-Casa Noastră”. Organizatorii erau absolut convinși că, grație locului ales, la eveniment ar fi participat cel puțin 1000 de persoane. Și reamintim faptul că acest festival ar fi trebuit să aibă ateliere de ceramică, lupte demonstrative între daci și romani, dans dacic etc. Nu se intra cu cai pe plajă, nu se făcea foc, nu avea loc absolut nimic care să deranjeze plaja. Deoarece reprezentanții Rezervației Biosferei Delta Dunării au interzis organizarea acestui eveniment cultural pe plajă, el s-a desfășurat în localitate, astfel că a avut un impact foarte mic față de ceea ce s-a sperat a se obține. “Noi speram că vom reuși să promovăm localitatea Corbu”, ne-a declarat actorul Stelică Murariu, consilier local al comunei Corbu. Tot el ne-a spus că era unul dintre susținătorii acestui proiect. “Eu nu am voie să lipsesc de la un astfel de proiect de susținere a localității. Am inițiat acest festival pentru a doua oară. Am trimis adrese către ARBBD, poate le-am trimis cam târziu. Era nevoie doar de puțină clemență din partea lor. Nu au realizat că impactul acestui festival este unul foarte mare pentru comuna Corbu. Anul trecut a fost în regulă, festivalul s-a desfășurat pe plajă, așa cum ne doream și pentru acest an. Este adevărat că Administrația Biosferei are autoritate de administrator și cred că și în legislație este ceva putred. Cert este faptul că a fost vorba despre exces de zel.”, ne-a declarat Stelică Murariu.

Reamintim cum s-au desfășurat lucrurile

Potrivit unui comunicat de presă, am aflat că “Documentația completă, alături de dovada plății pentru eliberarea permisului, au fost analizate în ședinta de analiză a ARBDD din data de 14.07.2016. Organizatorului nu i-a fost trimis răspunsul cu privire la autorizarea sau neautorizarea acestui eveniment. Telefonic, am primit un răspuns neoficial, că activitatea nu a fost autorizată pe suprafața de nisip solicitată. Neavând permisul ARBDD, am convenit să schimbăm locul de desfășurare a evenimentului, pe o porțiune din preajma plajei, teren aparținând Consiliului Local Corbu, cu destinația de parcare, destinație aprobată de ARBDD cu mai mulți ani în urmă. Noul spațiu pentru desfășurarea festivalului se află la cca 500 metri de plajă, situat între două unități economice (un restaurant și o terasă de vară), care au primit avizul de funcționare din partea ARBDD. La cca 1 km distanță, pe nisip, la nici 100 m de malul apei, funcționează o altă terasă de vară, care, și ea, deține avizul de funcționare de la ARBDD (din spusele comisarilor de control al ARBDD).  În dimineața de 16.07.2016, prima zi a festivalului, când voluntarii Centrului Cultural Corbu amplasau cele patru umbrele menite să asigure umbra pentru “luptători”, un corp de control al Comisariatului de Control al ARBDD și-a făcut apariția, somându-ne să părăsim spațiul, sub sancțiunea unei amenzi usturătoare, pe motiv că nu deținem permisul de desfășurare a activității. Deși le-am explicat că nu punem în pericol nici flora, nici fauna, nici nivelul de zgomot, cu această manifestare culturală non-profit și nu desfășuram activități economice, nici de alimentație publică (micii și berea nu rezonează cu activitățile noastre), corpul de control a fost ferm, izgonindu-ne practic de pe terenul proprietate al comunei noastre, interzicând o activitate culturală ce se desfășoară doar două zile pe an.  Pentru a nu intra în conflict cu legea sau cu reprezentanții ARBDD, am anulat evenimentul pe această locație și l-am desfășurat în localitatea Corbu.”, se precizează în comunicatul de presă al Centrului Cultural Corbu.

Viceprimarul din Corbu, foarte supărat

Advertisement

Pentru a obține o declarație oficială din partea primăriei comunei Corbu, am luat legătura cu viceprimarul Marin Cornel. El s-a arătat foarte supărat din cauza modului în care s-a/nu s-a desfășurat evenimentul. “În opinia noastră, Administrația Biosferei se comportă ca un proprietar. Numai că pe plaja unde am vrut să organizăm festivalul este teritoriu privat. Se puneau doar patru corturi. De aici se vede foarte multă răutate în stare pură. Se pare că vor să plătească niște poliție. Nu știu ce polite sau cui. Dar noi vom redacta o adresă către Administrația Biosferei prin care să le transmitem că au avut un comportament inadecvat”, ne-a declarat viceprimaruș Marin Costel. Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții Rezervației Biosferei pentru a le solicita un punct de vedere oficial vizavi de această situație. Purtătorul de cuvânt, Mihaela Pavel, ne-a declarat că dacă dorim un răspuns oficial trebuie să facem o adresă pe care să o trimitem spre ARBDD. Va dura, probabil câteva zile până când solicitarea noastră va primi un răspuns oficial de la guvernatorul Rezervației, Grigore Baboianu. Și îl așteptăm cu interes!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions