Connect with us

Administratie

Un investitor vrea să ridice un bloc cu cinci etaje pe o suprafață de numai 136 de mp, în zona Scapino

Tatian Iorga

Publicat

la

Nicio palmă de pământ din Constanța nu rămâne nefolosită! Este deviza de la care pare că pleacă investitorii în imobiliare din municipiul reședință de județ. După ce fostele conduceri ale administrației publice locale au dat drumul construcțiilor haotice, acum fiecare investitor are pretenția de a ridica blocuri oricum și oriunde. Este și cazul lui Gheorghe Alexa, care vrea să construiască un ditamai blocul, P+5, pe o palmă de pământ. Adică pe o suprafață de 136 de metri pătrați. Imobilul cu cinci etaje ar urma să fie ridicat la intersecția Bulevardului Ferdinand cu strada Mircea cel Bătrân, adică în zona Scapino. Deși sunt numeroase argumente împotriva acestei construcții, Gheorghe Alexa a cerut Consiliului Local Constanța aprobarea proiectului de hotărâre privind Planul urbanistic de detaliu – modificare HCL nr. 538/2000, bd. Ferdinand nr. 6.

Plan Urbanistic de Detaliu a fost în consultare publică anul trecut, când membrii unei asociații de proprietari din zonă au declarat că se opun unei astfel de construcții, pentru că este lipită de imobilul lor.

„Adresa nr. 129822/26.08.2020 formulată de proprietarii din imobilul învecinat (situat in Bd. Ferdinand nr. 8), prin care se transmite dezacordul faţă de propunerile PUD deoarece Imobilul ce urmează a fi construit, lipit de calcanul Imobilulul deținut de petenţi, ar aduce riscuri grave pentru integritatea imobilulul existent, ce are o vechime de 90 ani, prezintă un grad de înclinare evident, pereții fiind afectați de fisuri şi crăpaturi. Se menţionează că pe latura blocului existent pe care se doreste alipirea noului imobil, există ferestre care asigură Iluminarea naturală şi aerisirea incăperilor cu destinaţie de bucătărte, bale, hol aferente flecărul apartament, nefiind asigurate condițiile legale de însorire pentru încăperile de locuit….Prin răspunsul formulat, elaboratorul PUD a menționat următoarele: prin documentația de urbanism se stabilește modificarea retragerilor laterale, propunerea de mobilare urbană din documentația PUD vizând realizarea unei clădiri cu un perete de tip calcan (fara ferestre), la o distanță de 60 cm de clădirea în care locuiesc petențil şi nu alipită de imobilul petenţilor“, se arată în proiectul de hotărâre.

Situația a atras atenția și consilierului local de la USR Cătălin Iacob, care a spus că Planul urbanistic de detaliu va ajunge în comisia de urbanism de mâine.

„Imobil de 5 etaje la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Ferdinand. Pe o palmă de teren (136 mp) un investitor dorește să ridice un bloc de 5 etaje. Am discutat astăzi cu vecinii din zonă și cu președintele asociației de proprietari. Se opun unui astfel de proiect, iar principala lor temere este faptul că noua construcție ar afecta structura de rezistență a blocului în care locuiesc. Distanța între cele două construcții ar fi de numai 0,6 m.“, notează Iacob.

Apoi, proiectul va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Municipal, care va avea loc în această săptămână.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Administratie

Noua conducere a Prefecturii Constanța a depus jurământul

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În sala  de ședințe a Instituției Prefectului – Județul Constanța, a avut loc, astăzi, în sistem de videoconferință, ceremonia de depunere a jurământului de către Silviu-Iulian Coșa în funcția publică de prefect al județului Constanța. Astfel, Coșa este reconfirmat în funcție și poate să se înscrie în PNL, formațiune căreia i-a revenit postul de prefect în negocierile din coaliție. Tot astăzi, au depus jurământul și Secyl Suliman (UDTTMR) în funcția publică de subprefect și Mihai Vîlcu (USR-PLUS) în funcția publică de subprefect.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac a luat apucăturile lui Făgădău: desenează parcări între blocurile din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În lipsa unei strategii privind construirea parcărilor etajate, actuala conducere a administrației locale continuă politica de a „desena pe asfalt“. Astfel, Primăria Constanța informează că echipele SC Confort Urban SRL au demarat lucrările de reconfigurare a amplasamentului situat pe aleea Nalbei, între blocurile L107 și L111. Terenul a fost excavat și este stabilizat prin așternerea mai multor straturi de piatră, fiind astfel pregătit pentru asfaltare. În prezent, se reamenajează porțiunea carosabilă care a fost eliberată de garaje și se construiesc noi locuri de parcare. Ceilalți proprietari au fost somați să desființeze construcțiile cu caracter provizoriu, în vederea regenerării urbane a zonei. În cazul în care deținătorii nu se vor conforma măsurilor privind demolarea, desființarea garajelor va fi făcută de către autoritatea publică locală, pe cheltuiala contravenienților.

„Pe strada Badea Cârțan, spațiul public urban este redistribuit pentru a răspunde nevoilor pietonilor, dar și a riveranilor care vor beneficia de condiții civilizate pentru a-și parca autoturismele. Suprafața carosabilă este excavată și se decopertează asfaltul deteriorat pe aleile care asigură accesul în spațiul destinat parcării autovehiculelor. Pentru a nu îngreuna accesul utilajelor, conducătorii auto să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări.“, notează Primăria.

Amintim că primarul Constanței a promis în campania electorală construirea mai multor parcări etajate. Acum edilul o dă la întors și spune că acestea sunt mult prea costisitoare, iar procesul este de lungă durată.

„În ceea ce privește construcția primei parcări. Din momentul în care o gândești și ai și banii necesari, respectând toate procedurile, de la notă conceptuală, la studiu fezabilitate, proiect tehnic și licitație, durează 400 de zile până când începi construcția. Asta este legislația“, a declarat, ieri, Vergil Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Animal Society efectuează, în premieră, primul recensământ al câinilor fără stăpân din municipiul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La nivelul municipiului Constanța urmează să aibă loc, în perioada 9 – 10 martie, recensământul câinilor fără stăpân, pentru ca Animal Society, autoritățile locale și societatea civilă să aibă o imagine reală a problemei.

„Cu ajutorul unei aplicații mobile, câinii sunt fotografiați, identificați și înregistrați într-o bază de date. Informațiile ce vor fi obținute astfel vor contribui la stabilirea și organizarea planului de acțiune pe care noi, Animal Society, împreună cu autoritățile şi locuitorii orașului urmează să îl stabilim și să îl implementăm. Mulțumim echipei de voluntari care se alătură echipei noastre pentru a facilita derularea acestui recensământ! Totodată, amintim constănțenilor că în orașul lor este în derulare proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun. Acesta se va desfășura în trei etape, pe parcursul anului 2021. Prima etapă, campania de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună pe care o derulăm la sediul Biobaza, se va încheia pe 12 martie” – Anca Tomescu, Președinte, Animal Society.

„Proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun presupune desfășurarea unor campanii de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună, recensământul acestora, efectuat în premieră de Animal Society, precum și derularea mai multor programe de informare adresate locuitorilor orașului. Proiectul, sprijinit de Primăria Municipiului Constanța, are ca obiectiv implicarea societății civile în stabilirea şi implementarea unui plan de măsuri uman, eficient, durabil.“, spun cei de la Animal Society.

Despre Animal Society

Asociația Animal Society, cunoscută anterior sub numele de VIER PFOTEN România, este activă în domeniul protecției animalelor de peste două decenii. Animal Society stabilește parteneriate cu autoritățile locale, sprijinindu-le în vederea elaborării unui sistem uman și sustenabil de gestionare a populației de câini și pisici, desfășurând campanii de sterilizare a câinilor și pisicilor, precum și intervenții asistate de animale. Acestea au scopul de a schimba mentalitățile cu privire la animalele fără stăpân și sunt realizate cu ajutorul unor foști câini fără stăpân, care sunt implicați și în activități de terapie în beneficiul copiilor cu nevoi speciale și al vârstnicilor instituționalizați.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: