Connect with us

Actual

Un nou depozit pentru deșeuri, inaugurat la Tortoman

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, în Aula universității Ovidiu din Constanța s-a inaugurat investiția “Construirea noului depozit conform de deșeuri din localitatea Tortoman”, din cadrul proiectului  Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”. La lucrări nu a fost o foarte mare participare, semn că lucrurile importante sunt, de cele mai multe ori, omise. Ședința a fost condusă de către managerul acestui proiect, Viorel Creangă. După cum se știe,   proiectul major de investiții Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Sectorial Mediu și este derulat de către Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea). Proiectul are o valoare totală de 201.907.376 lei (fără TVA). Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 144.230.604 lei, cea a Guvernului României 26.773.345 lei și cea a Consiliului Județean Constanța 1.727.312 lei. Valoarea TVA-ului este de 47.723.978 lei. De acest proiect vor beneficia 619.980 locuitori – 85.44% din populația județului Constanța. Perioada de implementare a proiectului a fost februarie 2014 – decembrie 2015.

6 operatori privați de salubritate, în județul Constanța

La ora actuală, în județul Constanța sunt 6 operatori privați de salubritate. Munca lor este suplinită de către o parte a autorităților locale cu personal propriu. Colectarea se face de 2 ori/săptămână la blocuri și o dată pe săptămână la case. Ce-i drept, sunt și multe localități unde autoritățile locale care se ocupă de curățenie nu dețin autorizație din parte ANRPC, dar asta chiar nu constituie o problemă pentru multă lume. Din păcate, nici la nivelul municipiilor în care există deja containere speciale pentru deșeuri reciclabile ( plastic și metal, sticle, hârtie și carton) – și ne referim la Constanța, Medgidia și Mangalia – lucrurile nu au funcționat așa cum se așteptau autoritățile. În decursul anului 2011, spre exemplu, au fost adunate doar 1716 tone de deșeuri.  În viitor, se vor înființa din ce în ce mai multe puncte de colectare în întreg județul. Reamintim că deșeurile reciclabile din hârtie și carton se adună în containere albastre, plasticul și metalul se adună în containere galbene, iar sticla se pune în containere verzi. Le-ați văzut, cu siguranță, în mai multe zone ale orașului, dar nu le-ați folosit decât într-o foarte mica măsură. Iar asta trebuie să se schimbe. În viitor chiar va trebui să ne obișnuim cu selectarea gunoaielor.

Depozitele de deșeuri neconforme vor fi închise

“Prin acest proiect aflat în derulare vom crea cadrul pentru servicii de calitate. Este o obligație legislativă, care nu e respectată. Vor urma măsuri stricte. Până acum eram obișnuiți să ni se ia gunoiul din fața casei și să fie transportat la groapa de gunoi. De acum va urma un ciclu de prelucrare.”, a precizat Viorel Creangă.

Prin implementarea acestui proiect, locuitorii județului Constanța vor beneficia de închiderea depozitelor de deșuri urbane neconforme din localitățile Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Murfatlar și Techirghiol, de construcția în Tortoman a unui depozit conform de deșeuri, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică, de construcție în Deleni și Hârșova a două stații de transfer și de construcția în localitatea Ovidiu a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică. Se vor realiza și economii de costuri ca urmare a recuperării produselor reciclabile și producerii de compost.

Comments

comments

Actual

Mâine va bate vântul cu putere în toată țara. Vezi în ce zone ale țării va ninge

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vânt puternic. Din această seară, până mâine dimineaţă, în Banat şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali va fi cod galben, iar la altitudini mari va fi cod portocaliu. Mâine, în întreaga ţară va bate vântul cu putere.

Avertizarea meteorologică de cod galben este valabilă în intervalul 24 ianuarie, ora 22.00 – 25 ianuarie, ora 10.00. Sunt vizate intensificări ale vântului în Banat, zona Carpaților Occidentali și Meridionali. Sunt așteptate ninsori viscolite și local moderate cantitativ în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 80…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol.

Temporar va ninge în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, iar la altitudini de peste 1800 m, ninsorile vor fi moderate cantitativ (în general 15…20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă consistent.
În Banat, vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.
Notă: Spre dimineață, în regiunile vestice ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Meteorologii au emis și cod portocaliu valabil în același interval, respectiv 24 ianuarie, ora 22.00 – 25 ianuarie, ora 10.00. Sunt vizate intensificări susținute ale vântului, viscol puternic, vizibilitate redusă în  Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1800 m.

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale de peste 100…120 km/h, va ninge moderat cantitativ, iar ninsoarea va fi puternic viscolită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Mâine, în intervalul orar 10.00 – 22.00, vor fi intensificări ale vântului  în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte, precum și în regiunile nord-vestice, centrale, sudice și sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h. În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Notă: Temporar va ninge în zona de munte și pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Planetariu Constanța: „La mulți ani de Ziua Unirii“. Legătura dintre hora românească și astre

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La 162 de ani de la Mica Unire, conducerea Planetariului din Constanța a făcut o interesantă puncte între hora românească, ca dans popular tradițional, și astre. Totodată, cei de la Planetariu le-au urat constănțenilor „La mulți ani de Ziua Unirii“.

„Hora, un dans popular românesc, sub forma unui cerc închis, este una dintre constelațiile cu denumiri tradiționale românești. O expresie a bucuriei manifestată ca întreg, ca unitate, de către participanți, cu ocazia unor sărbători populare, naționale, sau la nunți, hora este o exprimare non-verbală a omului, executată prin mișcări periodice și ritmice. Țăranul român și-a imaginat proiecția acestui tip de dans, într-una dintre constelațiile de pe cer, Coroana Boreală, nu departe de bine-cunoscută constelație Carul Mare. El, de altfel, întregește arcul de cerc al Coroanei Boreale, obținând constelația tradițională Hora, simbolizată printr-un cerc complet.

Cercul – simbol al perfecțiunii.

Acest dans, hora, reproduce mișcarea de precesie a Pământului.

Traiectoria descrisă de mișcarea axei Pământului “se pliază” pe traiectoria dansatorilor din horă, care efectuează doi pași înainte și unul înapoi, fiecare descriind din când în când o buclă.

În perioada aceasta, constelația Coroana Boreală (Hora) poate fi observată pe cer după miezul nopții (NE), până dimineața, înainte de răsăritul Soarelui (SE), când se află la o înălțime mare față de orizont, de 60-70°.“, menționează reprezentanții Planetariului.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) 35 de cai au fost recuperați de lângă Techirghiol. Au ajuns la o fermă din Peștera

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

35 de cai au fost recuperați, azi, din vecinătatea orașului Techirghiol și au fost  transportați la o fermă din localitatea Peștera pentru a primi hrană și îngrijire medicală.
O echipă mixtă – formată din reprezentanți ai IPJ Constanța, ai DSVSA, precum și un medic veterinar din Techirghiol – s-a deplasat în zona lacului Zarguzon și a început căutările, după ce o persoană a postat pe Facebook un video în care erau filmați mai mulți cai ce păreau abandonați și rupți de foame.
Câteva ore au durat căutările dar ulterior au fost identificați 35 de cai.
Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanții Primăriei Techirghiol, identificarea și strângerea cailor a durat câteva ore, având în vedere suprafața mare de terenuri agricole dar și condițiile meteo, care au îngreunat accesul autorităților.
”Ancheta privind identificarea proprietarului sau proprietarilor cailor este în plina desfășurare, având în vedere că din cei 35 de cai doar 6 erau microcipați. Precizăm că niciunul din exemplarele găsite de autorități nu era în evidența Registrului Agricol al Primăriei Techirghiol.”, au spus reprezentanții Primăriei Techirghiol.
Este important de precizat că pentru salvarea animalelor au venit în ajutor mai multe ONG-uri.
Reprezentanții DSV Constanța și cei ai Poliției Naționale au emis o ordonanață de reținere a animalelor și au decis transportarea lor la o fermă din comuna Peștera pentru a primi îngrijiri medicale și hrană.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: