Connect with us

Actual

Un nou depozit pentru deșeuri, inaugurat la Tortoman

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, în Aula universității Ovidiu din Constanța s-a inaugurat investiția “Construirea noului depozit conform de deșeuri din localitatea Tortoman”, din cadrul proiectului  Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”. La lucrări nu a fost o foarte mare participare, semn că lucrurile importante sunt, de cele mai multe ori, omise. Ședința a fost condusă de către managerul acestui proiect, Viorel Creangă. După cum se știe,   proiectul major de investiții Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Sectorial Mediu și este derulat de către Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea). Proiectul are o valoare totală de 201.907.376 lei (fără TVA). Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 144.230.604 lei, cea a Guvernului României 26.773.345 lei și cea a Consiliului Județean Constanța 1.727.312 lei. Valoarea TVA-ului este de 47.723.978 lei. De acest proiect vor beneficia 619.980 locuitori – 85.44% din populația județului Constanța. Perioada de implementare a proiectului a fost februarie 2014 – decembrie 2015.

6 operatori privați de salubritate, în județul Constanța

La ora actuală, în județul Constanța sunt 6 operatori privați de salubritate. Munca lor este suplinită de către o parte a autorităților locale cu personal propriu. Colectarea se face de 2 ori/săptămână la blocuri și o dată pe săptămână la case. Ce-i drept, sunt și multe localități unde autoritățile locale care se ocupă de curățenie nu dețin autorizație din parte ANRPC, dar asta chiar nu constituie o problemă pentru multă lume. Din păcate, nici la nivelul municipiilor în care există deja containere speciale pentru deșeuri reciclabile ( plastic și metal, sticle, hârtie și carton) – și ne referim la Constanța, Medgidia și Mangalia – lucrurile nu au funcționat așa cum se așteptau autoritățile. În decursul anului 2011, spre exemplu, au fost adunate doar 1716 tone de deșeuri.  În viitor, se vor înființa din ce în ce mai multe puncte de colectare în întreg județul. Reamintim că deșeurile reciclabile din hârtie și carton se adună în containere albastre, plasticul și metalul se adună în containere galbene, iar sticla se pune în containere verzi. Le-ați văzut, cu siguranță, în mai multe zone ale orașului, dar nu le-ați folosit decât într-o foarte mica măsură. Iar asta trebuie să se schimbe. În viitor chiar va trebui să ne obișnuim cu selectarea gunoaielor.

Depozitele de deșeuri neconforme vor fi închise

“Prin acest proiect aflat în derulare vom crea cadrul pentru servicii de calitate. Este o obligație legislativă, care nu e respectată. Vor urma măsuri stricte. Până acum eram obișnuiți să ni se ia gunoiul din fața casei și să fie transportat la groapa de gunoi. De acum va urma un ciclu de prelucrare.”, a precizat Viorel Creangă.

Prin implementarea acestui proiect, locuitorii județului Constanța vor beneficia de închiderea depozitelor de deșuri urbane neconforme din localitățile Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Murfatlar și Techirghiol, de construcția în Tortoman a unui depozit conform de deșeuri, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică, de construcție în Deleni și Hârșova a două stații de transfer și de construcția în localitatea Ovidiu a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică. Se vor realiza și economii de costuri ca urmare a recuperării produselor reciclabile și producerii de compost.

Comments

comments

Actual

A fost cutremur în România. Vezi ce magnitudine a avut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 18 aprilie, la ora 13:03:16, ora locală a României,  s-a produs în Zona Seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 134 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km E de Brașov, 64 km N de Ploiești, 119 km N de București, 128 km S de Bacău, 133 km NE de Pitești, 134 km V de Brăila, 136 km V de Galați, 171 km E de Sibiu, 184 km N de Ruse, 210 km SV de Iași.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine, Piața Griviței din Constanța va fi închisă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă acțiunile de curățenie generală în piețele administrate de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța. Astfel, mâine, Piața agroalimentară Grivița va fi închisă pentru igienizare, astfel încât producătorii și comercianții să își vândă marfa în condiții de siguranță sanitară. Activitatea comercială va fi reluată marți, 20.04.202, începând cu ora 07:00. Totodată, pe toată perioada stării de alertă se mențin măsurile pentru siguranța cetățenilor: marcaje inscripționate pe asfalt, dezinfectant pentru mâini, măsurarea temperaturii de la distanță, precum și purtarea măștii. Clienții piețelor sunt rugați să păstreze distanţa socială recomandată de 1,5 – 2 metri.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(VIDEO) Accident rutier cu 3 victime pe DN 22, în apropiere de Oituz. Intervine elicopterul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 13.00, a avut loc un grav accident rutier pe DN 22, în apropierea intersecției spre satul Oituz, în care au fost implicate trei autoturisme.

Potrivit primelor informații, la fața locului au fost trimise de urgență elicopterul SMURD, două echipaje SAJ B2 și Smurd B.

Trei persoane rănite au fost transportate la Spitalul județean Constanța.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că traficul rutier este oprit pe ambele sensuri pentru a permite intervenția echipajelor specializate.

Se estimează reluarea normală a circulației în 45 de minute.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial, din partea Biroului de presă al IPJ Constanța.

Astăzi, în jurul orei 13.40, polițiștii constănțeni au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN 22, în afara localității Lumina – zona intersecției cu localitatea Oituz.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între trei autoturisme și o autoutilitară.

În urma accidentului rutier, a rezultat vătămarea corporală ușoară a doi dintre conducătorii auto (o femeie, de 22 de ani, respectiv un bărbat, de 70 de ani) și a pasagerului din autoutilitară, bărbat, în vârstă de 82 de ani.

În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: