Connect with us

Actual

Un nou depozit pentru deșeuri, inaugurat la Tortoman

Publicat

la

Astăzi, în Aula universității Ovidiu din Constanța s-a inaugurat investiția “Construirea noului depozit conform de deșeuri din localitatea Tortoman”, din cadrul proiectului  Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”. La lucrări nu a fost o foarte mare participare, semn că lucrurile importante sunt, de cele mai multe ori, omise. Ședința a fost condusă de către managerul acestui proiect, Viorel Creangă. După cum se știe,   proiectul major de investiții Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Sectorial Mediu și este derulat de către Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea). Proiectul are o valoare totală de 201.907.376 lei (fără TVA). Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 144.230.604 lei, cea a Guvernului României 26.773.345 lei și cea a Consiliului Județean Constanța 1.727.312 lei. Valoarea TVA-ului este de 47.723.978 lei. De acest proiect vor beneficia 619.980 locuitori – 85.44% din populația județului Constanța. Perioada de implementare a proiectului a fost februarie 2014 – decembrie 2015.

6 operatori privați de salubritate, în județul Constanța

La ora actuală, în județul Constanța sunt 6 operatori privați de salubritate. Munca lor este suplinită de către o parte a autorităților locale cu personal propriu. Colectarea se face de 2 ori/săptămână la blocuri și o dată pe săptămână la case. Ce-i drept, sunt și multe localități unde autoritățile locale care se ocupă de curățenie nu dețin autorizație din parte ANRPC, dar asta chiar nu constituie o problemă pentru multă lume. Din păcate, nici la nivelul municipiilor în care există deja containere speciale pentru deșeuri reciclabile ( plastic și metal, sticle, hârtie și carton) – și ne referim la Constanța, Medgidia și Mangalia – lucrurile nu au funcționat așa cum se așteptau autoritățile. În decursul anului 2011, spre exemplu, au fost adunate doar 1716 tone de deșeuri.  În viitor, se vor înființa din ce în ce mai multe puncte de colectare în întreg județul. Reamintim că deșeurile reciclabile din hârtie și carton se adună în containere albastre, plasticul și metalul se adună în containere galbene, iar sticla se pune în containere verzi. Le-ați văzut, cu siguranță, în mai multe zone ale orașului, dar nu le-ați folosit decât într-o foarte mica măsură. Iar asta trebuie să se schimbe. În viitor chiar va trebui să ne obișnuim cu selectarea gunoaielor.

Depozitele de deșeuri neconforme vor fi închise

“Prin acest proiect aflat în derulare vom crea cadrul pentru servicii de calitate. Este o obligație legislativă, care nu e respectată. Vor urma măsuri stricte. Până acum eram obișnuiți să ni se ia gunoiul din fața casei și să fie transportat la groapa de gunoi. De acum va urma un ciclu de prelucrare.”, a precizat Viorel Creangă.

Prin implementarea acestui proiect, locuitorii județului Constanța vor beneficia de închiderea depozitelor de deșuri urbane neconforme din localitățile Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Murfatlar și Techirghiol, de construcția în Tortoman a unui depozit conform de deșeuri, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică, de construcție în Deleni și Hârșova a două stații de transfer și de construcția în localitatea Ovidiu a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică. Se vor realiza și economii de costuri ca urmare a recuperării produselor reciclabile și producerii de compost.

Comments

comments

Actual

Curse speciale gratuite pe traseul Poarta 1 – Portul Militar Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mâine, 13 august, în intervalul orar 9:00 – 17:00, CT BUS pune la dispoziția publicului călător două autobuze ce vor efectua curse speciale gratuite pe traseul Poarta 1 – Cuibul Reginei (Portul Militar Constanța) și retur.

Cele 2 autobuze vor asigura transportul către și de la festivitățile prilejuite de ,,Ziua Porților Deschise în Portul Militar”.

Reamintim că mâine, în portul militar Constanța, publicul este invitat, în intervalul orar 9.00-17.00, la Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziții de tehnică și armament, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, iar pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Florin Vizan, noul director general al Portului Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Florin Vizan va fi, începând cu data de 16 august, noul director general  al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime  SA.

În data de 15 august, îi expiră mandatul de director general lui Florin Goidea. Potrivit surselor noastre, el va ocupa funcția de director adjunct.

Aceste decizii au fost luat astăzi, în cadrul Consiliului de Administrație al CNAPMC.

Florin Vizan, susținut de PSD,  a fost director general al DRDP Constanța, funcție în care a fost numit în data de 26 mai a.c.

În perioada guvernării PDL, Vizan s-a aflat la conducerea Petromin, APC, Oil Terminal.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier între Mihail Kogălniceanu și Ovidiu. Sunt implicate un camion și un autoturism

Publicat

la data de

Scris de

Azi, în jurul orei 13.15, pe DN 2A, între localitățile Mihail Kogălniceanu și Ovidiu, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un camion și un autoturism.

La fața intervin următoarele resurse: un echipaj de descarcerare, o autospecială de stingere cu apă și spumă și două echipaje SMURD.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urma accidentului, un bărbat, în vârstă de 54 de ani, și-a pierdut viața. Alte două persoane, ambele de 55 de ani, au fost transportate conștiente la spitalul județean Constanța.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: