Connect with us

Actual

Un nou depozit pentru deșeuri, inaugurat la Tortoman

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, în Aula universității Ovidiu din Constanța s-a inaugurat investiția “Construirea noului depozit conform de deșeuri din localitatea Tortoman”, din cadrul proiectului  Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”. La lucrări nu a fost o foarte mare participare, semn că lucrurile importante sunt, de cele mai multe ori, omise. Ședința a fost condusă de către managerul acestui proiect, Viorel Creangă. După cum se știe,   proiectul major de investiții Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Sectorial Mediu și este derulat de către Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea). Proiectul are o valoare totală de 201.907.376 lei (fără TVA). Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 144.230.604 lei, cea a Guvernului României 26.773.345 lei și cea a Consiliului Județean Constanța 1.727.312 lei. Valoarea TVA-ului este de 47.723.978 lei. De acest proiect vor beneficia 619.980 locuitori – 85.44% din populația județului Constanța. Perioada de implementare a proiectului a fost februarie 2014 – decembrie 2015.

6 operatori privați de salubritate, în județul Constanța

La ora actuală, în județul Constanța sunt 6 operatori privați de salubritate. Munca lor este suplinită de către o parte a autorităților locale cu personal propriu. Colectarea se face de 2 ori/săptămână la blocuri și o dată pe săptămână la case. Ce-i drept, sunt și multe localități unde autoritățile locale care se ocupă de curățenie nu dețin autorizație din parte ANRPC, dar asta chiar nu constituie o problemă pentru multă lume. Din păcate, nici la nivelul municipiilor în care există deja containere speciale pentru deșeuri reciclabile ( plastic și metal, sticle, hârtie și carton) – și ne referim la Constanța, Medgidia și Mangalia – lucrurile nu au funcționat așa cum se așteptau autoritățile. În decursul anului 2011, spre exemplu, au fost adunate doar 1716 tone de deșeuri.  În viitor, se vor înființa din ce în ce mai multe puncte de colectare în întreg județul. Reamintim că deșeurile reciclabile din hârtie și carton se adună în containere albastre, plasticul și metalul se adună în containere galbene, iar sticla se pune în containere verzi. Le-ați văzut, cu siguranță, în mai multe zone ale orașului, dar nu le-ați folosit decât într-o foarte mica măsură. Iar asta trebuie să se schimbe. În viitor chiar va trebui să ne obișnuim cu selectarea gunoaielor.

Depozitele de deșeuri neconforme vor fi închise

“Prin acest proiect aflat în derulare vom crea cadrul pentru servicii de calitate. Este o obligație legislativă, care nu e respectată. Vor urma măsuri stricte. Până acum eram obișnuiți să ni se ia gunoiul din fața casei și să fie transportat la groapa de gunoi. De acum va urma un ciclu de prelucrare.”, a precizat Viorel Creangă.

Prin implementarea acestui proiect, locuitorii județului Constanța vor beneficia de închiderea depozitelor de deșuri urbane neconforme din localitățile Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Murfatlar și Techirghiol, de construcția în Tortoman a unui depozit conform de deșeuri, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică, de construcție în Deleni și Hârșova a două stații de transfer și de construcția în localitatea Ovidiu a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică. Se vor realiza și economii de costuri ca urmare a recuperării produselor reciclabile și producerii de compost.

Comments

comments

Actual

Un copil a căzut de la etajul IV al unui bloc din municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în zona ANDA din municipiul Constanța a avut loc un teribil accident. Un copil în vârstă de 6 ani a căzut de la etajul 4 al blocului AV 3 de pe blvd. Aurel Vlaicu.

Potrivit primelor informații, copilul este în stare gravă. La fața locului sunt două echipaje ale salvatorilor, respectiv SMURD B și SMURD C. De asemenea, sunt prezenți și polițiștii din cadrul Secției 5 pentru a stabili în ce împrejurări s-a produs acest eveniment.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Update: În aceste momente se aplică manevre de resuscitare copilului. Se pare că acesta a căzut de la fereastra locuinței sale, într-un moment în care era nesupravegheat.

Update2: Copilul a fost preluat inconștient, intubat dar stabil de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și transportat la Urgența Spitalului județean Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier mortal în Tulcea. Vezi cum s-a produs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, polițiștii tulceni au fost sesizati cu privire la producerea unui accident rutier în municipiu.

Din primele verificări a rezultat faptul că un bărbat de 69 de ani, din Tulcea, în timp ce conducea un autovehicul pe strada Miron Costin, din municipiu, nu s-a asigurat corespunzator la efectuarea manevrei de mers înapoi, accidentand un bărbat de 67 de ani, din Tulcea.

În urma accidentului a rezultat decesul bărbatului de 67 de ani.

”Conducătorul auto poseda permis de conducere și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier între Constanța și Ovidiu. Un biciclist și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, în jurul orei 23.15, la ieșirea din municipiul Constanța spre Ovidiu a avut loc un accident rutier în urma căruia un bărbat și-a pierdut viața.

Acesta era pe bicicletă și se deplasa dinspre Constanța spre Ovidiu.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în jurul orei 23.15, un bărbat, de 55 de ani, a condus un autoturism, pe DN 2A în afara localității Constanța, pe banda nr. 1. În momentul în care a ajuns în zona km 203, a surprins și accidentat mortal un bărbat, de 49 de ani, care se deplasa cu bicicleta pe marginea părții carosabile.

În momentul în care au ajuns la locul accidentului, polițiștii rutieri au stabilit că bărbatul a provocat accidentul rutier avea dreptul de a conduce suspendat.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: