Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Un nou depozit pentru deșeuri, inaugurat la Tortoman

Published

on

Astăzi, în Aula universității Ovidiu din Constanța s-a inaugurat investiția “Construirea noului depozit conform de deșeuri din localitatea Tortoman”, din cadrul proiectului  Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”. La lucrări nu a fost o foarte mare participare, semn că lucrurile importante sunt, de cele mai multe ori, omise. Ședința a fost condusă de către managerul acestui proiect, Viorel Creangă. După cum se știe,   proiectul major de investiții Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Sectorial Mediu și este derulat de către Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea). Proiectul are o valoare totală de 201.907.376 lei (fără TVA). Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 144.230.604 lei, cea a Guvernului României 26.773.345 lei și cea a Consiliului Județean Constanța 1.727.312 lei. Valoarea TVA-ului este de 47.723.978 lei. De acest proiect vor beneficia 619.980 locuitori – 85.44% din populația județului Constanța. Perioada de implementare a proiectului a fost februarie 2014 – decembrie 2015.

6 operatori privați de salubritate, în județul Constanța

La ora actuală, în județul Constanța sunt 6 operatori privați de salubritate. Munca lor este suplinită de către o parte a autorităților locale cu personal propriu. Colectarea se face de 2 ori/săptămână la blocuri și o dată pe săptămână la case. Ce-i drept, sunt și multe localități unde autoritățile locale care se ocupă de curățenie nu dețin autorizație din parte ANRPC, dar asta chiar nu constituie o problemă pentru multă lume. Din păcate, nici la nivelul municipiilor în care există deja containere speciale pentru deșeuri reciclabile ( plastic și metal, sticle, hârtie și carton) – și ne referim la Constanța, Medgidia și Mangalia – lucrurile nu au funcționat așa cum se așteptau autoritățile. În decursul anului 2011, spre exemplu, au fost adunate doar 1716 tone de deșeuri.  În viitor, se vor înființa din ce în ce mai multe puncte de colectare în întreg județul. Reamintim că deșeurile reciclabile din hârtie și carton se adună în containere albastre, plasticul și metalul se adună în containere galbene, iar sticla se pune în containere verzi. Le-ați văzut, cu siguranță, în mai multe zone ale orașului, dar nu le-ați folosit decât într-o foarte mica măsură. Iar asta trebuie să se schimbe. În viitor chiar va trebui să ne obișnuim cu selectarea gunoaielor.

Depozitele de deșeuri neconforme vor fi închise

Advertisement

“Prin acest proiect aflat în derulare vom crea cadrul pentru servicii de calitate. Este o obligație legislativă, care nu e respectată. Vor urma măsuri stricte. Până acum eram obișnuiți să ni se ia gunoiul din fața casei și să fie transportat la groapa de gunoi. De acum va urma un ciclu de prelucrare.”, a precizat Viorel Creangă.

Prin implementarea acestui proiect, locuitorii județului Constanța vor beneficia de închiderea depozitelor de deșuri urbane neconforme din localitățile Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Murfatlar și Techirghiol, de construcția în Tortoman a unui depozit conform de deșeuri, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică, de construcție în Deleni și Hârșova a două stații de transfer și de construcția în localitatea Ovidiu a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică. Se vor realiza și economii de costuri ca urmare a recuperării produselor reciclabile și producerii de compost.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions