Connect with us

Energie&Mediu

Un tip care dezhuma cadavrele cu excavatorul deschide primul atelier românesc pentru testarea eolienelor

Publicat

la

Firma Ad Power SRL Cernavodă a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa în vederea construirii unei hale de asamblare a miniturbinelor eoliene, pe un teren închiriat în localitatea Seimenii Mari. „Beneficiarul doreşte să construiască o hală metalică cu funcţiunea – atelier asamblare mini turbine eoliene, testare şi reparaţii de echipamente specifice energiei regenerabile. De asemenea, hala va avea la faţada principală, o structură metalică suport pentru testarea panourilor fotovoltaice.”, se arată în documentaţia aprobată de APM Constanţa, pe 8 ianuarie a.c.. Investiţia firmei Ad Power SRL este prima de acest tip din România. Ca dovadă, în memoriu supus aprobării autorităţii de mediu, unul din argumentele pentru oportunitatea investiţiei este acela că „pe piaţa românească, nu sunt ateliere similare cu acest scop”.

Adrian-Iofcea

Adrian Iofcea, patronul Ad Power SRL Cernavodă. Sursa: Facebook.

Hala, realizată pe o fundaţie din beton, cu zidurile din panouri de tip sandwich montate pe stâlpi metalici, va fi independentă energetic, aşa cum îi şi stă bine unei investiţii auxiliare domeniului energiei regenerabile. În acest sens, potrivit memoriului, alimentarea atelierului cu energie electrică se va face prin montarea unui număr de 20 de panouri fotovoltaice şi a unei turbine eoliene cu puterea instalată de 5 Kw. În urma activităţii de montare şi testare a miniturbinelor eoliene şi a panourilor fotovoltaice, nu vor rezulta deşeuri chimice. În schimb, dezvoltatorul va preda unei firme de salubrizare o tonă de hârtie, ambalaj sau carton pe an, 0,8 tone de sticlă, 0,01 tone de metal, 0,5 tone de mase plastice.

Au dezhumat cadavrele cu excavatorul

Ad Power SRL este cunoscută, în primul rând, pentru montarea miniturbinei eoliene de la intrarea în localitatea Peştera. De asemenea, compania a prestat activităţi de montaj la parcurile eoliene din Peştera şi Cernavodă, aşa cum reiese din fotografiile publicate pe contul ei de Facebook. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ad Power este deţinută, în calitate de unic asociat, de Adrian Iofcea, care mai are controlul şi asupra firmei Elite Design Project SRL. Deşi născut în comuna Râmnicelu din judeţul Brăila, Iofcea locuieşte în Cernavodă. El s-a remarcat şi în politica locală cernavodeană, ca membru de nădejde al Partidului Democrat-Liberal.

Marian Sava

Marian Sava

Pe 23 decembrie 2009, aşa cum scria presa locală din Constanţa, patronul de la Ad Power a luat parte la o şedinţă de partid, cu scântei, în care se dezbătea oportunitatea unui aviz politic pentru schimbarea directorului Spitalului Orăşenesc Cernavodă. La un moment dat, liderul de atunci al PDL Cernavodă, Marian Sava, şi-a pierdut cumpătul şi a sărit la bătaie la Iofcea. După bătaie, Iofcea s-a retras din prima linie politică, fără a părăsi partidul, dar firma sa a început să presteze diverse lucrări publice în beneficiul primăriei locale, conduse atunci de PSD-ista Mariana Mircea. Ad Power a câştigat mai multe contracte, unele prin negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu Primăria Cernavodă. Aşa, firma lui Iofcea a ajuns să facă de toate: reţele de apă, o staţie de pompare, reţele de canalizare şi o casă mortuară. Imobilul mortuar a fost ridicat în incinta cimitirului ortodox din Cernavodă, pe un loc ocupat până atunci de morminte. Rămăşiţele pământeşti ale celor care-şi dormeau somnul de veci au fost dezhumate cu excavatorul, aşa cum scria Ziua de Constanţa. Firma lui Iofcea a mai prestat un contract cu „de toate” şi pentru Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile, pe vremea când aceasta era condusă de PDL-istul Valentin Zeicu. Ad Power a montat ferestre şi uşi de aluminiu, aparate de aer condiţionat, duşuri, closete şi lavoare, gresie şi fainaţă; totodată, a văruit pereţii cu var lavabil.

Comments

comments

Energie&Mediu

Unitarea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat joi dimineață. Ce spune conducerea Nuclearelectrica

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansarii intrerupatoarelor de livrare a energiei in Sistemul Energetic National.

Specialistii CNE Cernavoda investigheaza cauza care a condus la declansarea intrerupatoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automata a Unitatii 2 de la SEN.

Deconectarea automata a Unitatii 2 s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand si raspunzand conform proiectului in astfel de situatii.

Deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator.

SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Președintele Klaus Iohannis, în vizită la CNE Cernavodă

Publicat

la data de

Scris de

Unitatea 1 CNE Cernavodă, una dintre cele mai performante centrale nucleare din lume, împlinește 25 ani de operare. Președintele Klaus Iohannis ajunge la evenimentul organizat de conducerea centralei nucleare de la Cernavodă pentru aniversare. În agenda președintelui vizita este programată pentru ora 12:00.

Unitatea 1 se situează pe primul loc în lume raportat la factorul de capacitate de la punerea în funcțiune Reactorul 1 de la Cernavodă împlinește 25 de ani de operare.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Johannis, va vizita Unitatea 1 CNE Cernavodă, joi, 7 octombrie, cu ocazia aniversării. Societatea Națională Nuclearelectrica SA, prin centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, este în prezent una dintre cele mai performante centrale din lume, situându-se pe primul loc în lume raportat la factorul de capacitate de la punerea în funcțiune.

De peste 25 ani, Nuclearelectrica generează energie curată la standarde de excelență și construiește un viitor durabil pentru generația de mâine, notează investenergy.ro.

Cu acest prilej, Președintele României va susține o alocuțiune alături de reprezentanții Nuclearelectrica și alți înalți demnitari.

Ulterior, mai scrie sursa citată, șeful statului va purta discutii cu reprezentanții SNN despre planurile de dezvoltare de noi capacități nucleare și rolul energiei nucleare în contextul tranziției energetice către o economie curată. Vom celebra împreună 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă, rezultatele SN Nuclearelectrica, dar și planurile de viitor, proiectele de investiții, precum și misiunea și viziunea SNN de a oferi României noi surse de energie curată, fără emisii de CO2, rezilientă  și accesibilă, transmit reprezntanții Nuclearelectrica.

La eveniment sunt așteptați să participe și ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita și directorul CNE Cernavoda, Valentin Nae.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Secretarul de stat George Niculescu: “Milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie electrică si gaze naturale”

Publicat

la data de

Scris de

Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, transmite românilor îngrijorați de facturile mari pe care le vor plăti la energie la gaze, iarna aceasta, că Executivul pregătește documentele prin care vor primi ajutor financiar.

Niculescu vorbește despre perioada 01 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, după ce în ședința de Guvern de la începutul acestei săptămâni a fost adoptată această măsură “care va veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”.

Ce conține OUG, citiți în mesajul complet postat de secretarul de stat Niculescu în mediul online:

“Milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la #energie electrică si gaze naturale, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022!
În ședința de guvern de luni a fost adoptată această măsura care va veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică si gaze naturale. Pe scurt, OUG-ul are două componente:
1. Compensarea la energie electrică este 0,21 lei/KWh și se va face faţă de un preţ de referinţă de 0,68 lei/KWh, deci orice preţ care este mai mare decât 0,68 lei/KWh va beneficia de compensare. Practic sub prețul de referință, care este cel mai mic preț din piață, mai mic decât anul trecut, nu se va face o compensare.Spre exemplu: dacă aveți un preț final al energiei electrice, în contract, de 0,92 lei/KWh după aplicarea compensării veți plăti 0,71 lei/KWh.
2. Compensarea la gaze naturale este de 25% și se va face față de un preț de referință de 125 de lei pe MWh. Mai simplu: dacă prețul gazului din contractul dvs. este de 225 lei/MWh, după aplicarea compensării veți plăti diferența, adică 168,75 lei/MWh
În plus, având în vedere cât de dinamică este această situație care afectează toate țările din #Europa și dacă vom asista pe piaţă la modificări esențiale ale prețului vom avea posibilitatea să intervenim prin hotărâre de guvern în așa fel încât să putem modifica valoarea acestor compensări.
De menționat este și faptul că impactul bugetar al acestei scheme de compensare este de aproximativ 1,3 miliarde de lei.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: