Connect with us

Energie&Mediu

Un tip care dezhuma cadavrele cu excavatorul deschide primul atelier românesc pentru testarea eolienelor

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Firma Ad Power SRL Cernavodă a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa în vederea construirii unei hale de asamblare a miniturbinelor eoliene, pe un teren închiriat în localitatea Seimenii Mari. „Beneficiarul doreşte să construiască o hală metalică cu funcţiunea – atelier asamblare mini turbine eoliene, testare şi reparaţii de echipamente specifice energiei regenerabile. De asemenea, hala va avea la faţada principală, o structură metalică suport pentru testarea panourilor fotovoltaice.”, se arată în documentaţia aprobată de APM Constanţa, pe 8 ianuarie a.c.. Investiţia firmei Ad Power SRL este prima de acest tip din România. Ca dovadă, în memoriu supus aprobării autorităţii de mediu, unul din argumentele pentru oportunitatea investiţiei este acela că „pe piaţa românească, nu sunt ateliere similare cu acest scop”.

Adrian-Iofcea

Adrian Iofcea, patronul Ad Power SRL Cernavodă. Sursa: Facebook.

Hala, realizată pe o fundaţie din beton, cu zidurile din panouri de tip sandwich montate pe stâlpi metalici, va fi independentă energetic, aşa cum îi şi stă bine unei investiţii auxiliare domeniului energiei regenerabile. În acest sens, potrivit memoriului, alimentarea atelierului cu energie electrică se va face prin montarea unui număr de 20 de panouri fotovoltaice şi a unei turbine eoliene cu puterea instalată de 5 Kw. În urma activităţii de montare şi testare a miniturbinelor eoliene şi a panourilor fotovoltaice, nu vor rezulta deşeuri chimice. În schimb, dezvoltatorul va preda unei firme de salubrizare o tonă de hârtie, ambalaj sau carton pe an, 0,8 tone de sticlă, 0,01 tone de metal, 0,5 tone de mase plastice.

Au dezhumat cadavrele cu excavatorul

Ad Power SRL este cunoscută, în primul rând, pentru montarea miniturbinei eoliene de la intrarea în localitatea Peştera. De asemenea, compania a prestat activităţi de montaj la parcurile eoliene din Peştera şi Cernavodă, aşa cum reiese din fotografiile publicate pe contul ei de Facebook. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ad Power este deţinută, în calitate de unic asociat, de Adrian Iofcea, care mai are controlul şi asupra firmei Elite Design Project SRL. Deşi născut în comuna Râmnicelu din judeţul Brăila, Iofcea locuieşte în Cernavodă. El s-a remarcat şi în politica locală cernavodeană, ca membru de nădejde al Partidului Democrat-Liberal.

Marian Sava

Marian Sava

Pe 23 decembrie 2009, aşa cum scria presa locală din Constanţa, patronul de la Ad Power a luat parte la o şedinţă de partid, cu scântei, în care se dezbătea oportunitatea unui aviz politic pentru schimbarea directorului Spitalului Orăşenesc Cernavodă. La un moment dat, liderul de atunci al PDL Cernavodă, Marian Sava, şi-a pierdut cumpătul şi a sărit la bătaie la Iofcea. După bătaie, Iofcea s-a retras din prima linie politică, fără a părăsi partidul, dar firma sa a început să presteze diverse lucrări publice în beneficiul primăriei locale, conduse atunci de PSD-ista Mariana Mircea. Ad Power a câştigat mai multe contracte, unele prin negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu Primăria Cernavodă. Aşa, firma lui Iofcea a ajuns să facă de toate: reţele de apă, o staţie de pompare, reţele de canalizare şi o casă mortuară. Imobilul mortuar a fost ridicat în incinta cimitirului ortodox din Cernavodă, pe un loc ocupat până atunci de morminte. Rămăşiţele pământeşti ale celor care-şi dormeau somnul de veci au fost dezhumate cu excavatorul, aşa cum scria Ziua de Constanţa. Firma lui Iofcea a mai prestat un contract cu „de toate” şi pentru Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile, pe vremea când aceasta era condusă de PDL-istul Valentin Zeicu. Ad Power a montat ferestre şi uşi de aluminiu, aparate de aer condiţionat, duşuri, closete şi lavoare, gresie şi fainaţă; totodată, a văruit pereţii cu var lavabil.

Comments

comments

Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, OPRITĂ CONTROLAT, vineri

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 CNE Cernavoda va fi oprita controlat in noaptea de vineri spre sambata (22 spre 23 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de remediere ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1.  Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 23.01.2021, ora 0:01.

Reamintim ca oprirea controlata a Unitatii 1, anuntata initial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, a fost amanata in data de 15 ianuarie pentru a asigura productia de energie electrica necesara Sistemului Energetic National pe fondul inregistrarii unor temperaturi deosebit de scazute.

Atat amanarea opririi controlate cat si oprirea controlata nu impacteaza securitatea nucleara, personalul sau populatia, lucrarile de remediere realizandu-se cu respectarea procedurilor specifice.

SNN va comunica data la care Unitatea 1 va fi reconectata la Sistemul Enegetic National. (comunicat Nuclearelectrica)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

SNN primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica a anunțat acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ieri, Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (“US-TDA”) si SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta acordarea de catre USTDA a unui grant neramburasbil in valoare de $ 1.277.115 US pentru finantarea costului serviciilor de asigurare a asistentei tehnice aferente identificarii si realizarii unei evaluari preliminare a unor potentiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.

„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. ” a spus Todd Abrajano, COO al USTDA si directorul agentiei. „Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanta costurile de asistenta tehnica pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici si modulare (“SMR”) si elaborarea unei foi de parcurs pentru licentierea acestora.

SUA si Romania sunt angajate in dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici si modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fara emisii de carbon si surse de productie de hidrogen, dupa anul 2035. Asadar, interesul SNN este de a  initia in timp util identificarea si evaluarea preliminara a unor amplasamente, altele decat zona Cernavoda, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior.”- Cosmin Ghita, director general al SNN.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă.

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat, in noaptea de vineri spre sambata (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de reparatie ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1. Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 16.01.2021, ora 0:00.

Oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii si este necesara pentru a permite personalului CNE Cernavoda realizarea lucrarilor de reparatie in conditii de siguranta, dat fiind faptul ca fluidul de lucru (apa demineralizata) este la temperatura si presiune ridicate.

Defectiunea aparuta la circuitul tehnologic clasic al Unitatii 1 si lucrarile de remediere aferente nu au  impact advers asupra securitatii nucleare, mediului, personalului sau populatiei.

SNN va transmite comunicat de presa dupa finalizarea lucrarilor de remediere, la momentul reconectarii Unitatii 1 CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National. (Comunicat de presa Nuclearelectrica)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: