Connect with us

Energie&Mediu

Un tip care dezhuma cadavrele cu excavatorul deschide primul atelier românesc pentru testarea eolienelor

Publicat

la

Firma Ad Power SRL Cernavodă a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa în vederea construirii unei hale de asamblare a miniturbinelor eoliene, pe un teren închiriat în localitatea Seimenii Mari. „Beneficiarul doreşte să construiască o hală metalică cu funcţiunea – atelier asamblare mini turbine eoliene, testare şi reparaţii de echipamente specifice energiei regenerabile. De asemenea, hala va avea la faţada principală, o structură metalică suport pentru testarea panourilor fotovoltaice.”, se arată în documentaţia aprobată de APM Constanţa, pe 8 ianuarie a.c.. Investiţia firmei Ad Power SRL este prima de acest tip din România. Ca dovadă, în memoriu supus aprobării autorităţii de mediu, unul din argumentele pentru oportunitatea investiţiei este acela că „pe piaţa românească, nu sunt ateliere similare cu acest scop”.

Adrian-Iofcea

Adrian Iofcea, patronul Ad Power SRL Cernavodă. Sursa: Facebook.

Hala, realizată pe o fundaţie din beton, cu zidurile din panouri de tip sandwich montate pe stâlpi metalici, va fi independentă energetic, aşa cum îi şi stă bine unei investiţii auxiliare domeniului energiei regenerabile. În acest sens, potrivit memoriului, alimentarea atelierului cu energie electrică se va face prin montarea unui număr de 20 de panouri fotovoltaice şi a unei turbine eoliene cu puterea instalată de 5 Kw. În urma activităţii de montare şi testare a miniturbinelor eoliene şi a panourilor fotovoltaice, nu vor rezulta deşeuri chimice. În schimb, dezvoltatorul va preda unei firme de salubrizare o tonă de hârtie, ambalaj sau carton pe an, 0,8 tone de sticlă, 0,01 tone de metal, 0,5 tone de mase plastice.

Au dezhumat cadavrele cu excavatorul

Ad Power SRL este cunoscută, în primul rând, pentru montarea miniturbinei eoliene de la intrarea în localitatea Peştera. De asemenea, compania a prestat activităţi de montaj la parcurile eoliene din Peştera şi Cernavodă, aşa cum reiese din fotografiile publicate pe contul ei de Facebook. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ad Power este deţinută, în calitate de unic asociat, de Adrian Iofcea, care mai are controlul şi asupra firmei Elite Design Project SRL. Deşi născut în comuna Râmnicelu din judeţul Brăila, Iofcea locuieşte în Cernavodă. El s-a remarcat şi în politica locală cernavodeană, ca membru de nădejde al Partidului Democrat-Liberal.

Marian Sava

Marian Sava

Pe 23 decembrie 2009, aşa cum scria presa locală din Constanţa, patronul de la Ad Power a luat parte la o şedinţă de partid, cu scântei, în care se dezbătea oportunitatea unui aviz politic pentru schimbarea directorului Spitalului Orăşenesc Cernavodă. La un moment dat, liderul de atunci al PDL Cernavodă, Marian Sava, şi-a pierdut cumpătul şi a sărit la bătaie la Iofcea. După bătaie, Iofcea s-a retras din prima linie politică, fără a părăsi partidul, dar firma sa a început să presteze diverse lucrări publice în beneficiul primăriei locale, conduse atunci de PSD-ista Mariana Mircea. Ad Power a câştigat mai multe contracte, unele prin negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu Primăria Cernavodă. Aşa, firma lui Iofcea a ajuns să facă de toate: reţele de apă, o staţie de pompare, reţele de canalizare şi o casă mortuară. Imobilul mortuar a fost ridicat în incinta cimitirului ortodox din Cernavodă, pe un loc ocupat până atunci de morminte. Rămăşiţele pământeşti ale celor care-şi dormeau somnul de veci au fost dezhumate cu excavatorul, aşa cum scria Ziua de Constanţa. Firma lui Iofcea a mai prestat un contract cu „de toate” şi pentru Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile, pe vremea când aceasta era condusă de PDL-istul Valentin Zeicu. Ad Power a montat ferestre şi uşi de aluminiu, aparate de aer condiţionat, duşuri, closete şi lavoare, gresie şi fainaţă; totodată, a văruit pereţii cu var lavabil.

Comments

comments

Energie&Mediu

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită pe 8 mai, timp de șapte săptămâni

Publicat

la data de

Scris de

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, se va opri, planificat, începând cu data de 8 mai, potrivit unui anunț făcut de Nuclerelectrica, operatorul centralei.

Iată anunțul făcut de Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori București:

“SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 08.05.2022. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00.

Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe:

– Programul de mentenanță preventivă;

– Programul de mentenanță corectivă;

– Programul de inspecții;

– Programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate;

– Programul de implementare modificări de proiect.

Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă si cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva COVID-19”.

Nuclearelectrica nu a precizat și data la care unitatea va fi resincronizată la SEN, dar datele Transelectrica arată că acest lucru este planificat pentru 24 iunie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Ministrul Energiei: România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunţă că compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Astfel, spune ministrul, România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

”România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a scris Popescu pe Facebook.

Ministrul arată că cei de la NuScale au anunţat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

”Doosan Enerbility urmează să înceapă producţia de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, mai scrie Virgil Popescu.

foto: Facebook / Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Staţia 400 kV Medgidia Sud, retehnologizată. O investiție de peste 58 de milioane de lei care va deveni stație de interconexiune a SEN cu Sistemul Energetic Bulgar

Publicat

la data de

Scris de

Transelectrica anunță că, luna aceasta, a recepționat lucrările de retehnologizare şi extindere a staţiei 400 kV Medgidia Sud, în tehnologie GIS (Gas Insulated Substation).

Este o investiție de peste 58 de milioane de lei.

“Prin procesul de retehnologizare a stației au fost implementate tehnologii avansate privind echipamentul primar și secundar (sistem de comandă-control, protecție și automatizare), precizează compania”, informează conducerea Transelectrica.

Stația 400 kV Medgidia Sud contribuie la evacuarea în condiții de siguranță a puterii produse în CNE Cernavodă, precum şi a energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea și va deveni stație de interconexiune a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) cu Sistemul Energetic Bulgar.

Foto: Transelectrica

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: