Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Un parc natural superb al Olimpului, tranzacționat pe ruta Iorguș – Tusac – Murad

Published

on

Candidatura magnatului Mohammad Murad la Primăria Mangalia readuce în actualitate, în mod paradoxal, tot ce a fost mai urât în mandatele fostului primar Zanfir Iorguș, la rândul său competitor în cursa locală din partea PSD-ului. În episoadele trecute, am relatat aici magiile făcute de Iorguș în actele publice pentru a vinde unei firme a milionarului Murad o halcă de 13,22 de hectare din arealul istoric al Pădurii Comorova. Într-un alt episod, am relatat că Murad a obținut sediul său de campanie electorală de la acoliți ai fostului primar Iorguș. Este vorba de un chioșc din buricul târgului, construit pe un fost spațiu verde provenit dintr-un schimb de terenuri ordonat de fostul primar Iorguș în favoarea unui afacerist care îi administrează hotelurile din Jupiter. Că așa făcea Iorguș: sifona bunurile publice la rudele și acoliții săi.

În episodul de față vă spunem povestea unei hălci de 7000 de metri pătrați din zona parcului Afrodita, al stațiunii Olimp. Vorbim de un teren al orașului Mangalia, vândut de Iorguș cumătrului său Tusac și revândut de acesta lui Mohammad Murad. Tranzacția imobiliară în lanț cuprinde in nuce blestemul care a măturat pădurea și parcurile acestui oraș.

Ce face un baron local PSD-ist la început de campanie electorală (2004)

Tranzacția descrisă sumar mai sus este o simplă piesă dintr-o lovitură imobiliară de proporții aplicată orașului Mangalia de fostul primar Zanfir Iorguș la debutul ultimului său mandat în fruntea urbei.  Vorbim de mandatul 2004 – 2008, câștigat de acesta ca reprezentant al PSD-ului.

Advertisement

Pe 12 noiembrie 2004, întreaga țară se afla în campanie electorală, pentru alegerea unui nou parlament, dar mai ales a unui nou președinte al țării. Balanța înclina spre Alianța Dreptate și Adevăr condusă de Traian Băsescu și de Partidul Democrat. PSD-ul lui Adrian Năstase încasa lovituri în serie de pe urma corupției generalizate și a jafului instrumentat prin baronii locali.

Exact în acea zi de 12 noiembrie 2004, Zanfir Iorguș, care era președintele executiv al PSD-ului pe județul Constanța și baron de facto în sudul litoralului, organiza o licitație discretă la Primărie. Dintr-un foc, fostul primar a vândut atunci 5,64 de hectare din Pădurea Comorova, 4,94 de hectare din cartierul Dobrogea II, 7.350 de metri pătrați din extensia Parcului Afrodita și 260 de metri pătrați de spațiu verde de pe strada Negru Vodă.

Un fel de mită politică pentru intrarea în PD

Un lot important din marginea pădurii a ajuns la SC Corporate United Business SRL, o firmă deținută de finul lui Stelian Duțu, liderul de atunci al PD-ului – după cum a afirmat presa. La câteva luni distanță, Iorguș avea să se lepede de PSD și să fie primit în PD tocmai de Stelian Duțu. Terenul care s-a aflat la baza acestui aranjament politic se învecinează la nord cu stadionul Neptun, la sud cu breteaua spre DN 39, iar înspre mare cu strada principală din Neptun (Trandafirilor).  Nici comuniștii, la vremea lor, nu s-au atins de acest teren, pentru că avea regim de ”Plantație Forestieră Rară”, exact așa cum s-a consemnat și în contractul încheiat în urma licitației lui Iorguș. (Vedeți AICI contractul)

O poveste cu firme off shore cazate în casa unui prieten al fostului primar Iorguș

Advertisement

Al doilea lot de pădure, situat inima codrului pe partea cu stațiunea Jupiter, a ajuns la Romhouse SRL cu 7,65 de euro pe metru pătrat (la cursul mediu afișat de BNR). Aceeași firmă a cumpărat și terenul de aproape 5 hectare din cartierul Dobrogea II, deopotrivă cu diverse clădiri, foste militare, care se aflau pe acesta. Și tot la un preț de chilipir. Romhouse a fost între timp înghițită prin fuziune de Romhouse Development SRL Mangalia, care la rândul ei este deținută de două companii off shore din Cipru, AURELE TRADING & CONSULTING COMPANY, respective ARUANA ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Cine-o fi în spate celor două pușculițe anonime, naiba știe. Un procent mărunt, de 0,24% din firmă este deținut de cetățeanul grec EFSTRATIOS ALEXANDROS ATHANASAKOS. Interesant este faptul că firma are sediul social într-un imobil din Mangalia care a aparținut lui Michal Tsiklos, iar acum, după decesul acestuia, aparține urmașilor săi. Tsiklos a fost cetățean grec, însă făcea afaceri la Mangalia, în special cu Șantierul Naval, încă din anul 1990. După 1996, o fundație a grecului a sprijinit diverse acțiuni ale Primăriei Mangalia, de atunci fiind de notorietate prietenia strânsă dintre Iorguș și Tsiklos. Amănuntele de mai sus sunt relevante în această discuție despre pădurea Comorova și companiile off shore cazate prin Romhouse direct în casa prietenului fostului primar Iorguș. La fel de relevant este faptul că nu vorbim de un singur off shore, în spatele căruia s-ar fi putut piti Tsiklos. Vorbim și de un al doilea off-shore, mai mult decât evident folosit ca paravan de o altă persoană care a vrut să își ascundă identitatea reală.

Fina lui Iorguș pune mâna pe spațiul verde de pe Negru Vodă

La aceeași licitație, spațiul verde de pe strada Negru Vodă a fost câștigat de Select Group SRL Mangalia, o firmă deținută de Liliana Daniela Becheru, fina lui Zanfir Iorguș, care a izbit pe iarbă un bazar comercial. În ianuarie 2020, societatea a solicitat Primăriei Mangalia un certificat de urbanism, pe care l-am găsit în mediul online. În acest document oficial se menționează că Select Group SRL a solicitat construirea unui bloc de 4 etaje, cu spații comerciale la parter, pe fâșia de 261 de metri pătrați de pe strada Negru Vodă, cumpărată de la licitația lui Iorguș. Certificatul de urbanism a fost emis cu mențiunea că nu poate fi utilizat pentru scopul imobiliar declarat de fina lui Iorguș. Autoritatea locală a motivat că blocurile de 4 etaje nu pot fi construite decât pe loturi cuprinse între 500 și 1.000 de metri pătrați. La pariu că dacă Iorguș câștigă Primăria, acolo va răsări un bloc?

Despre familia Becheru, cu terenuri, splătorie și hotel  pe malul mării povestim cu altă ocazie pe îndelete.

Cumătrul lui Iorguș. 7.350 mp în Parcul Afrodita

Advertisement

Ultimul lot scos la discreta licitație din noiembrie 2004 a fost cumpărat de firma Village Tour SRL, controlată de Mihai Claudiu Tusac, un tip care asfalta străzile Mangaliei cu sume exorbitante. Același Tusac era cumătrul oficial al lui Zanfir Ioguș, care i-a botezat feciorul într-o biserică romano-catolică din Belgia. În 2004, fiind președinte executiv pe județ la PSD, fostul primar și-a făcut cumătrul consilier județean din partea acestei formațiuni. Un an mai târziu, Iorguș a migrat la PD, după ce vândut plantația forestieră rară de la intrarea în Neptun către finul lui Stelian Duțu. Cumătrul său, Tusac, a rămas PSD-ist, iar în 2008 a candidat la Primăria Mangalia și i-a luat locul.

După finalizarea licitației, Iorguș le-a făcut cumpărătorilor un plan de plată în rate

Devenind politician, Claudiu Tusac și-a vândut formal participația din Village Tours către Mersina Investment LLC, o firmă înregistrată în statul Delaware din SUA, cu regim de paradis fiscal. Totodată, în 2007, Village a vândut formal terenul din parcul Afrodita către MTC Atlantis City, o firmă deținută de Monica Grosu, soția lui Tusac.  

După cum spuneam, în 2008, cumătrul lui Iorguș a ajuns primar al Mangaliei. Tusac a avut un mandat de coșmar în fruntea urbei, pentru ilegalitățile sale fiind de două ori suspendat din funcție prin ordin al prefectului. La rândul său a suspendat activitatea Consiliului Local, cu de la sine putere. Practic, individul a lipit un anunț pe geamul Primăriei, prin care anunța dizolvarea acestui for. Luni de zile, consilierii nu au mai fost primiți în clădire. Mai mult, afacerile consilierilor de opoziție au fost controlate la sânge, mulți dintre ei fiind amendați cu sume colosale pentru niște fleacuri inventate din pix. Fiind într-un război permanent cu toată lumea, Tusac nu a avut niciodată răgazul să denunțe organelor penale gestiunea frauduloasă a Primăriei de pe vremea cumătrului său Iorguș. De asemenea, nu a avut răgazul să facă nimic în legătură cu terenul de la Olimp.

Terenul de la Olimp ajunge la Mohammad Murad

Abia în anul 2019, MTC Atlantis City a încheiat procuri la un notar public din statul Texas, SUA, prin care a mandatat doi cetățeni români să se ocupe de dezmembrarea terenului de la Olimp și de vânzarea loturilor rezultate. Procuriștii au feliat terenul în două, rezultând din această operațiune un lot mic de 350 de metri pătrați și un lot mare de 7.000 de metri pătrați. Lotul cel mic a fost vândut cu 5.000 de euro societății Babi Holiday SRL, ceea ce înseamnă 14,28 de euro pe metru pătrat. Lotul cel mare, de 7.000 mp, a fost cumpărat de Perla Majestic SA, compania fanion a magnatului Mohammad Murad. Actualul candidat independent i-a plătit fostului primar Tusac 950.000 de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 135,71 de euro pe metru pătrat.

Omisiunea lui Iorguș

Advertisement

Terenul se află situat între Hotelul Craiova și complexul hotelier Amfiteatru, Panoramic, Belvedere, toate acestea fiind obiective turistice cumpărate de compania lui Mohamad Murad. Într-un fel era normal ca investitorul să încerce să cumpere și teren dintre proprietățile sale.

Înainte de licitația lui Iorguș, lotul ajuns la Murad, via Tusac, făcea corp compact cu parcul Afrodita. Vorbim de un parc natural, cu alei amenajate sumar în această zonă care a fost, la origini, o bucată din pădurea seculară, Comorova.

În actele de licitație și de vânzare întocmite de Zanfir Iorguș în anul 2004, nu s-a menționat absolut nimic în legătura cu funcțiunea locului de parc sau de pădure. Singura descriere inserată în actele oficiale a fost aceea de teren liber de construcții, din intravilanul localității. Așadar, nici urmă de copaci. Aceeași încadrare falsă și omisivă a fost înscrisă mot-a-mot și în contractul încheiat de Village Tour SRL cu MTC Atlatins City, prin care, practic, Tusac i-a vândut terenul nevestei sale.

În 2019, terenul redevine pădure, la inițiativa primarului actual

Însă, în mod cu totul spectaculos, în anul 2019, în contractele încheiate de MTC Atlatis City cu Perla Majestic și Babi Holiday SRL se menționează pentru prima dată categoria de folosință pădure, pe baza certificatelor de urbanism emise de Primăria Mangalia. Vorbim de o încadrare firească, în raport cu Planul Urbanistic General actualizat de Primăria Mangalia în actualul mandat.

Advertisement

Primarul de acum al localității, liberalul Cristian Radu, care a făcut multe lucruri greșite și are multe păcate pe care chiar noi le-am criticat aici, în Ordinea.Ro, a făcut totuși un lucru cu adevărat remarcabil, în sens pozitiv: a dublat suprafața de spații verzi prin PUG, calificând terenurile împădurite drept păduri, și spațiile verzi drept spații verzi.

În mare parte, campania electorală de la Mangalia are o pronunțată miză imobiliară și asta explică de ce se bat atât de tare pentru scaunul de primar PSD-istul Iorguș, care deține personal terenuri în PUZ-ul Comorova și milionarul Murad, care deține prin firmele sale o bucată de pădure la Jupiter și alta, după cum am explicat, în stațiunea Olimp. Va urma!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions