Connect with us

Exclusiv

Campanie electorală CU PUNGA la Năvodari? Matei: ”Nu cred că există poze cu mine că am împărțit eu sticle de șampanie prin oraș”

Published

on

Coruperea alegătorilor prin oferirea de pachete rămâne o temă importantă a alegerilor locale de anul acesta. Startul a fost dat la Mangalia, de candidatul independent Mohammad Murad, care a împărțit direct din dubă pungi inscripționate cu numele său, în care se aflau alimente. Incidentul s-a întâmplat într-un cartier sărac și mărginaș al Mangaliei, după ce magnatul și-a depus candidatura. În ciuda condiției sociale precare, câțiva alegători s-au arătat scandalizați de gestul milionarului. Aceștia au filmat acțiunea de așa-zisă implicare socială și au trimis filmările la presă. În urma scandalului, Poliția a deschis un dosar de cercetare penală in rem. Mai jos puteți vedea filmările de la Mangalia:

Suspiciuni cu privire la oferirea de pungi electorale vin acum și de la Năvodari, din tabăra fostului primar Nicolae Matei. În acest sens, am primit la redacție fotografii cu sticle de șampanie Zarea personalizate cu etichete autocolante. Eticheta principală cuprinde însemnul electoral al Partidului Neamul Românesc, în vreme ce eticheta secundară conține un text despre Fecioara Maria. La finalul textului, apare solganul: ”Muncim împreună, sărbătorim împreună”, precum și semnătura ”bunului samaritean” care s-a gândit la semenii săi: ”Matei și Neamul Românesc”. ”Semnătura” are o încărcătură cromatică roșu, galben și albastru, ceea ce trimite în mod nepermis de lege la drapelul național, cele trei culori neputând fi utilizate în cadrul campaniilor electorale de către competitori.

I-am solicitat lui Nicolae Matei un punct de vedere referitor la aceste fotografii.

”Nu cred că există poze cu mine că am împărțit eu sticle de șampanie prin oraș și cu atât mai puțin în campania electorală. Membri de partid de la Neamul Românesc, din cotizatiile membrilor într-adevar au primit, dar – repet – nu de la Matei Nicolae personal, nu in campania electorală ca să condiționăm votul cuiva.
Este o acțiune denigratoare și de intimidare din partea adversarilor politici apropiați de Chelaru, cei care de altfel folosesc resurse umane publice, chiar bani publici si spațiile publice ale Primariei, fără să plătească, cu încălcatea flagrantă a legii electorale” – a declarat Nicolae Matei pentru Ordinea.Ro.

Din punct de vedere legal, în perioada campaniei electorale este interzisă oferirea de bunuri sau alte foloase cu scopul determinării alegătorilor să voteze într-un fel sau altul. Legea spune însă că bunurile simbolice inscripționate cu însemnele electorale ale unui partid nu intră în această categorie. Doar că sticlele de șampanie nu sunt bunuri cu valoare simbolică, iar inscripționarea lor nu le conferă acest statut. Cu toate acestea, nu putem vorbi de coruperea alegătorilor în sensul legii, decât atunci când se poate demonstra intenția celui care a oferit sticlele de șampanie de a condiționa votul. Este de reținut că fostul primar se îndoiește că el personal ar fi fost fotografiat împărțind astfel de sticle prin oraș, iar pe de altă parte neagă în mod vehement orice intenție de a condiționa votul. Din declarație se mai degajă că niște membri de partid au împărțit, iar alți membri de partid au primit sticlele. Așadar, un fel de afacere internă, ca între neamuri.

Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește pe 8 septembrie, iar iamginile primite de noi au fost realizate în week-endul dinaintea sărbătorii. Tot în același week-end, vin și alte fotografii care atestă o acțiune intensă la o agenție imobiliară de pe strada Mării din Năvodari. În fotografii se observă că un tânăr cară pungi albastre la sediul agenției imobiliare, cu un autoturism BMW înmatriculat în județul Tulcea. Vorbim de o agenție imobiliară în pragul căreia au fost observați și reprezentanți ai Partidului Neamul Românesc, filiala Năvodari, precum Liviu Stan și Costin Ilinca. Cel din urmă fumează în pragul agenției, ca la el acasă.

De asemenea, există fotografii în care apar militanți ai Partidului Neamul Românesc purtând asupra lor baloane promoționale cu însemnele partidului, dar și pungi albastre de felul celor cărate la agenția imobiliară.

Mesajul religios de pe sticlele de șampanie nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Nicolae Matei urmărește cu predilecție atragerea publicului religios din localitate de partea sa, fiind susținut în acest demers de preoții din Năvodari, în frunte cu extrem de controversatul Andrei Salomia. Acesta din urmă a participat la un bal organizat de Nicolae Matei, pe 8 martie a.c., la restaurantul Modern, eveniment în cadrul căruia i-a dat binecuvântarea fostului primar să mai candideze o dată, i-a declarat iubire și i-a promis întregul sprijin. Implicarea lui Salomia în sprijinirea unui politician nu a fost sancționată de ÎPS Teodosie, întrucât și acesta s-a pozat cu fostul primar în perioada în care Nicolae Matei a dat primele semne că dorește să revină la Primărie.

În campaniile electorale trecute la care a participat, Nicolae Matei s-a evidențiat prin oferirea de produse alimentare alegătorilor, devenind celebru pentru ouăle inscripționate cu sloganul: ”Votați Matei!”.

Trebuie să mai spunem că Nicolae Matei este asociat, prin interpuși, cu Mohammad Murad, milionarul excentric suspectat de coruperea alegătorilor de la Mangalia. Astfel, un frate al milionarului a cumpărat 90% din licența postului de televiziune Litoral TV de la Geanina Mureș, nepoata lui Nicolae Matei, care a rămas în business cu un procent de 10%. Practic, fratele milionarului și nepoata fostului primar din Năvodari sunt asociați.

Despre Murad s-a afirmat că a intrat în campania electorală de la Mangalia, pentru a-l ajuta pe fostul primar Zanfir Iorguș să revină în fruntea urbei. În acest context, este de reținut că Partidul Neamul Românesc, al lui Nicolae Matei și Ninel Peia, a încheiat un parteneriat pentru a-l sprijini la Mangalia, nu pe Murad, ci pe Zanfir Iorguș, candidatul PSD-ului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.