Connect with us

Stiri

Unde sunt birjarii de altădată?

Maria Ionescu

Publicat

la

Nu este week-end în urma căruia să nu facem o groază de știri referitoare la accidentele rutiere, cu sau fără pietoni, care s-au înregistrat de vineri după amiază până duminică noaptea. Sunt zeci de exemple în fiecare lună. Este adevărat că vorbim despre un municipiu foarte mare, care deține o mulțime de autoturisme și, în care lumea își dorește să se plimbe în week-end. Dar dacă am face o comparație între ce se întâmplă în orașele mari ale unei țări civilizate cu ceea ce se întâmplă la Constanța, ne-am lua cu toții cu mîinile de cap. Și chiar ne-ar durea capul!

În România se moare cu zile

Am căutat niște date statistice europene pentru a vă putea prezenta informații oficiale. Știți că în România anual mor în jur de 100 de persoane la un million de locuitori (adică în jur de 1800 de persoane decedate) ca urmare a accidentelor rutiere. Iar numărul celor răniți este mult mai mare. Dar numai cine a avut probleme sau cunoștințe cu astfel de urmări știe ce înseamnă nu să ai o mână sau un picior rupt, ci să stai luni de zile în cârje pentru a încerca să îți revii. Numai cei care au fost puși în această sitiație știu cât este de importantă atenția la volan și la … traversarea străzii. La noi încă se practică traversarea prin loc nepermis sau traversarea pe culoarea roșie a semaforului. Cred că amenzile ar trebui să fie foarte mari pentru ca românii să se cumințească.

În alte țări europene se poate, dar după aplicarea unor sancțiuni drastice

De cîțiva ani, toţi conducătorii auto din Hexagon au obligaţia să deţină un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. Firește, motocicliștii nu intră în această categorie. Dacă un conducător auto depăşeşte cu mai mult de 50 km pe oră viteza legală, el primeşte pe lângă amendă şi puncte de penalizare şi sancţiuni suplimentare. Astfel, i se poate suspenda permisul până la trei ani, i se va impune, pe propria cheltuială, un curs de instruire de siguranţă rutieră, dar se poate ajunge şi la confiscarea vehiculului. În cazul unui accident în urma căruia au decedat persoane, conducătorul auto poate primi o pedeapsă cu închisoare mai mare de zece ani, 150.000 euro amendă, şase puncte de penalizare şi permisul suspendat pentru cinci ani. Pentru un accident cu victime pedeapsa cu închisoare este de la trei ani, amenda de 45.000 de euro, iar permisul este suspendat trei ani. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării pot fi pedepsite cu închisoarea până la doi ani, 4.500 de euro amendă, şase puncte de penalizare şi trei ani de suspendare a permisului. În schimb, un conducător care recidivează în a conduce băut riscă până la patru ani de închisoare, 9.000 euro amendă, şase puncte de penalizare şi tot trei ani de suspendare a permisului. Fuga de la locul accidentului, poate duce ca un conducător auto să stea în spatele gratiilor până la doi ani şi plata unei amenzi de 30.000 de euro. Permisul, în acest caz, este suspendat cinci ani.

Exemplele sunt inutile dar…

… vi le dăm, pentru a n-a oară! Și în acest wek-end au avut loc foarte multe evenimente rutiere. Din fericire, nu s-a soldat nici unul cu deces dar asta nu înseamnă că nu au fost incidente grave, cu urmări medicale. Culmea este că astfel de evenimente se produc începând de la primele ore ale dimineții. Adică nici la orele matinale lumea nu este mai atentă. Numai cine ajunge în spital și stă de vorbă cu persoanele care au fost victimele accidentelor rutiere își dă seama de amploarea acestora. Am stat de vorbă cu multă lume internată în spital ca urmare a producerii unor astfel de eveniment. Iar ceea ce au spus ei, este înfiorător. George S. ne-a declarat că a fost victima unui eveniment rutier provocat din vina altui șofer. “Era aproape miezul nopții. Eu eram în mașină cu patru persoane, iar la volan era un prieten. Din fericire a scăpat cu viață, dar toți suntem internați în spital. Am vrut să intrăm într-un sens giratoriu și șoferul avea prioritate. Am intrat cu cel mult 50 km/h. Am fost loviți din lateral cu o viteză foarte mare, de o altă mașină care nu a acordat prioritate. Și în acea mașină erau patru persoane. Din câte se pare, șoferul băuse, dar nu pot să spun cât de beat era. A ajuns și el la spital. Ne-am răsucit cu mașina de mai multe ori, iar apoi ne-am răsturnat. Uitați-vă în ce hal sunt. Și cred că o să merg la București pentru o nouă intervenție chirurgicală. Cine nu știe ce înseamnă să fii victima unui accident nu știe cum este. Ar trebui ca toți posesorii de permis de conducere să treacă pe la spital, să stea de vorbă cu răniții. Știu că ar părea o misiune aproape imposibilă, dar chiar cred că este necesar acest lucru.”, ne-a spus George. Am vrut să știm cum este în spital din gura unui om internat. El s-a arătat mulțumit și dezamăgit în același timp. “Ce să vă spun? Personalul medical este foarte atent cu noi. Ne fac tratamentul, ne fac investigațiile dar, din păcate, medicamentele sunt o problemă. Unele există în farmacia spitalului, altele nu. Iar acestea trebuie cumpărate. Știu că se spune că ulterior ne vom recupera banii, dar cine mai vine la spital după ce este externat? Eu unul nu o să mai vin! Și cred că nici alții”, a declarat George.

Unii șoferi nu cunosc semnele de circulație

Dacă ajungeți într-o intersecție circulată, veți constata că sunt șoferi care, indiferent din ce direcție circulă, intră fără a-și face probleme. Și fac acest lucru pentru că nu știu când anume ar trebui să cedeze trecerea. Iar asta înseamnă că oamenii nu au habar de semnificația semnelor de circulație. Dar nici nu vor să renunțe la permisul de conducere până la învățarea normelor legale. Și atunci se lasă cu astfel de evenimente. La finele săptămânii trecute, un astfel de eveniment a avut loc pe strada Andrei Mureșanu. Un alt eveniment s-a datorat unei manevre de mers cu spatele, iar altul în sensul giratoriu de la Agigea.  Tot vineri seara, în zona farmaciei ,,Minifarm”, a avut loc un accident. În urma coliziunii dintre două mașini, una dintre ele a fost proiectată către stânga, pe sensul opus de mers, unde a intrat in coliziune cu un utilaj de asfaltat, ce era parcat şi cu un autoturism marca Renault, pe care l-a proiectat într-un autoturism BMW,  ambele fiind parcate. În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a două pasagere din autoturismul marca Dacia, dar şi a unui pieton, aflat între cele două autoturisme parcate.

Circulație fără permis de conducere sau sub influența băuturilor alcoolice

Vineri seara, a fost surprins un conducător auto  care nu deținea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Tot polițiștii au depistat un șofer care conducea sub influența băuturilor alcoolice. Tot băut era și un șofer care circula pe strada Baba Novac.

Ieri dimineață, un șofer a produs un accident rutier în care a fost implicat și un microbuz de transport persoane, care efectua curse pe linia 23. În urma acestui eveniment rutier, o pasageră din microbuz a fost rănită ușor.

Da, în acest week-end au fost multe evenimente rutiere, dar urmările  nu au fost foarte grave. Adică nu a decedat nimeni. Dar … repetăm, urmările unui accident sunt de durată, iar aceasta costă timp, bani și uneori mai mult de atât.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Avarie RAJA. Se oprește apa în zona Campus din municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Miercuri, 14 aprilie 2021, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile, în intervalul orar 08.30 – 19.00, în vederea remedierii unei avarii pe conducta magistrală de distribuție apă potabilă, cu diametrul de 800 mm, din incinta Surse – Cișmea 1C, din municipiul Constanța.

Pe parcursul desfășurării lucrărilor, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din următoarele zone:

– bd. Aurel Vlaicu, tronsonul delimitat de bd. Tomis și al. Universității, precum și cei de pe străzile adiacente acestui bulevard: Topazului, Smaraldului, Rubinului, Opalului, Perlei, Safirului și Agatului;

– aleea Universității și străzile adiacente acesteia : Granatului, Jadului, Diamantului, precum și cei arondați punctului termic 45.

Totodată, în intervalul de timp menționat, se va furniza apă cu presiune scăzută către utilizatorii din perimetrul delimitat de străzile: bd. Aurel Vlaicu – bd. Alexandru Lăpușneanu – Dispensarului – bd. Aurel Vlaicu, precum și celor arondați punctului termic 142.

”Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile la parametri optimi în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează reprezentanții Biroului de comunicare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Se oprește apa în localitățile Coroana, Darabani, Vâlcelele și Independența

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A va executa miercuri – 14 aprilie 2021, operațiuni periodice de întreținere a rezervoarelor de înmagazinare apă potabilă de la nivelul stațiilor de pompare ce deservesc localitățile Coroana, Darabani, Vâlcelele și Independența din județul Constanța. Pentru realizarea acestor lucrări, se va întrerupe furnizarea apei potabile către toți consumatorii din localitățile mai sus menționate, în intervalul orar 09.00 – 13.00.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această oprire să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de comunicare al RAJA SA.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Miercuri se oprește apa în zona KM 4-5 din municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, miercuri – 14 aprilie 2021, în intervalul orar 08.00 – 19.30, în vederea racordării la sistemul centralizat de distribuție a unor tronsoane din conducta nouă de aducțiune, de pe strada Arcului, din municipiul Constanța.

Investiția face parte din Contractul de lucrări CL34 – Reabilitare conducte magistrale tronson 3 – Municipiul Constanța, în valoare de peste 38 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și constă în înlocuirea conductei de aducțiune, pe o lungime de 600 m (de la intersecția străzilor Arcului cu Progresului până la Șos. Mangaliei), și racordarea acesteia la infrastructura de alimentare cu apă.

Ca urmare a desfășurării lucrărilor, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din zonele:

–      str. Arcului;

–      cartierul KM 4-5 și cei arondați punctelor termice 91-93;

–      Șos. Mangaliei, tronsonul delimitat de str. Pandurului și bd. Aurel Vlaicu;

–      agenții economici Complex Comercial Dorally Mall, Peco Petrom și Peco Mol.

Totodată, în intervalul de timp menționat, se va furniza apă cu presiuni scăzute către utilizatorii de pe str. Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu, segmentul cuprins de Șos. Mangaliei și str. Prelungirea Micșunelelor.

”Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție ale constructorului vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile la parametri optimi în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de Comunicare.

Reprezentanții RAJA SA amintesc consumatorilor că investițiile pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă sunt efectuate în beneficiul lor pe termen lung și vizează asigurarea unor servicii ireproșabile și implicit creșterea calității vieții utilizatorilor din municipiul Constanța.

Prin implementarea acestora se realizează îmbunătățirea capacității de transport și de distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: