Connect with us

Stiri

Unde sunt birjarii de altădată?

Maria Ionescu

Publicat

la

Nu este week-end în urma căruia să nu facem o groază de știri referitoare la accidentele rutiere, cu sau fără pietoni, care s-au înregistrat de vineri după amiază până duminică noaptea. Sunt zeci de exemple în fiecare lună. Este adevărat că vorbim despre un municipiu foarte mare, care deține o mulțime de autoturisme și, în care lumea își dorește să se plimbe în week-end. Dar dacă am face o comparație între ce se întâmplă în orașele mari ale unei țări civilizate cu ceea ce se întâmplă la Constanța, ne-am lua cu toții cu mîinile de cap. Și chiar ne-ar durea capul!

În România se moare cu zile

Am căutat niște date statistice europene pentru a vă putea prezenta informații oficiale. Știți că în România anual mor în jur de 100 de persoane la un million de locuitori (adică în jur de 1800 de persoane decedate) ca urmare a accidentelor rutiere. Iar numărul celor răniți este mult mai mare. Dar numai cine a avut probleme sau cunoștințe cu astfel de urmări știe ce înseamnă nu să ai o mână sau un picior rupt, ci să stai luni de zile în cârje pentru a încerca să îți revii. Numai cei care au fost puși în această sitiație știu cât este de importantă atenția la volan și la … traversarea străzii. La noi încă se practică traversarea prin loc nepermis sau traversarea pe culoarea roșie a semaforului. Cred că amenzile ar trebui să fie foarte mari pentru ca românii să se cumințească.

În alte țări europene se poate, dar după aplicarea unor sancțiuni drastice

De cîțiva ani, toţi conducătorii auto din Hexagon au obligaţia să deţină un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. Firește, motocicliștii nu intră în această categorie. Dacă un conducător auto depăşeşte cu mai mult de 50 km pe oră viteza legală, el primeşte pe lângă amendă şi puncte de penalizare şi sancţiuni suplimentare. Astfel, i se poate suspenda permisul până la trei ani, i se va impune, pe propria cheltuială, un curs de instruire de siguranţă rutieră, dar se poate ajunge şi la confiscarea vehiculului. În cazul unui accident în urma căruia au decedat persoane, conducătorul auto poate primi o pedeapsă cu închisoare mai mare de zece ani, 150.000 euro amendă, şase puncte de penalizare şi permisul suspendat pentru cinci ani. Pentru un accident cu victime pedeapsa cu închisoare este de la trei ani, amenda de 45.000 de euro, iar permisul este suspendat trei ani. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării pot fi pedepsite cu închisoarea până la doi ani, 4.500 de euro amendă, şase puncte de penalizare şi trei ani de suspendare a permisului. În schimb, un conducător care recidivează în a conduce băut riscă până la patru ani de închisoare, 9.000 euro amendă, şase puncte de penalizare şi tot trei ani de suspendare a permisului. Fuga de la locul accidentului, poate duce ca un conducător auto să stea în spatele gratiilor până la doi ani şi plata unei amenzi de 30.000 de euro. Permisul, în acest caz, este suspendat cinci ani.

Exemplele sunt inutile dar…

… vi le dăm, pentru a n-a oară! Și în acest wek-end au avut loc foarte multe evenimente rutiere. Din fericire, nu s-a soldat nici unul cu deces dar asta nu înseamnă că nu au fost incidente grave, cu urmări medicale. Culmea este că astfel de evenimente se produc începând de la primele ore ale dimineții. Adică nici la orele matinale lumea nu este mai atentă. Numai cine ajunge în spital și stă de vorbă cu persoanele care au fost victimele accidentelor rutiere își dă seama de amploarea acestora. Am stat de vorbă cu multă lume internată în spital ca urmare a producerii unor astfel de eveniment. Iar ceea ce au spus ei, este înfiorător. George S. ne-a declarat că a fost victima unui eveniment rutier provocat din vina altui șofer. “Era aproape miezul nopții. Eu eram în mașină cu patru persoane, iar la volan era un prieten. Din fericire a scăpat cu viață, dar toți suntem internați în spital. Am vrut să intrăm într-un sens giratoriu și șoferul avea prioritate. Am intrat cu cel mult 50 km/h. Am fost loviți din lateral cu o viteză foarte mare, de o altă mașină care nu a acordat prioritate. Și în acea mașină erau patru persoane. Din câte se pare, șoferul băuse, dar nu pot să spun cât de beat era. A ajuns și el la spital. Ne-am răsucit cu mașina de mai multe ori, iar apoi ne-am răsturnat. Uitați-vă în ce hal sunt. Și cred că o să merg la București pentru o nouă intervenție chirurgicală. Cine nu știe ce înseamnă să fii victima unui accident nu știe cum este. Ar trebui ca toți posesorii de permis de conducere să treacă pe la spital, să stea de vorbă cu răniții. Știu că ar părea o misiune aproape imposibilă, dar chiar cred că este necesar acest lucru.”, ne-a spus George. Am vrut să știm cum este în spital din gura unui om internat. El s-a arătat mulțumit și dezamăgit în același timp. “Ce să vă spun? Personalul medical este foarte atent cu noi. Ne fac tratamentul, ne fac investigațiile dar, din păcate, medicamentele sunt o problemă. Unele există în farmacia spitalului, altele nu. Iar acestea trebuie cumpărate. Știu că se spune că ulterior ne vom recupera banii, dar cine mai vine la spital după ce este externat? Eu unul nu o să mai vin! Și cred că nici alții”, a declarat George.

Unii șoferi nu cunosc semnele de circulație

Dacă ajungeți într-o intersecție circulată, veți constata că sunt șoferi care, indiferent din ce direcție circulă, intră fără a-și face probleme. Și fac acest lucru pentru că nu știu când anume ar trebui să cedeze trecerea. Iar asta înseamnă că oamenii nu au habar de semnificația semnelor de circulație. Dar nici nu vor să renunțe la permisul de conducere până la învățarea normelor legale. Și atunci se lasă cu astfel de evenimente. La finele săptămânii trecute, un astfel de eveniment a avut loc pe strada Andrei Mureșanu. Un alt eveniment s-a datorat unei manevre de mers cu spatele, iar altul în sensul giratoriu de la Agigea.  Tot vineri seara, în zona farmaciei ,,Minifarm”, a avut loc un accident. În urma coliziunii dintre două mașini, una dintre ele a fost proiectată către stânga, pe sensul opus de mers, unde a intrat in coliziune cu un utilaj de asfaltat, ce era parcat şi cu un autoturism marca Renault, pe care l-a proiectat într-un autoturism BMW,  ambele fiind parcate. În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a două pasagere din autoturismul marca Dacia, dar şi a unui pieton, aflat între cele două autoturisme parcate.

Circulație fără permis de conducere sau sub influența băuturilor alcoolice

Vineri seara, a fost surprins un conducător auto  care nu deținea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Tot polițiștii au depistat un șofer care conducea sub influența băuturilor alcoolice. Tot băut era și un șofer care circula pe strada Baba Novac.

Ieri dimineață, un șofer a produs un accident rutier în care a fost implicat și un microbuz de transport persoane, care efectua curse pe linia 23. În urma acestui eveniment rutier, o pasageră din microbuz a fost rănită ușor.

Da, în acest week-end au fost multe evenimente rutiere, dar urmările  nu au fost foarte grave. Adică nu a decedat nimeni. Dar … repetăm, urmările unui accident sunt de durată, iar aceasta costă timp, bani și uneori mai mult de atât.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Noi investiții în infrastructura de apă și apă uzată din județele Constanța și Ialomița

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și de colectare-tratare a apei uzate continuă odată cu semnarea a patru noi contracte de lucrări, în valoare de aproape 220 milioane lei, ce vizează ample investiții pentru asigurarea unor servicii ireproșabile și, implicit, pentru creșterea calității vieții consumatorilor din județele Constanța și Ialomița.

La sediul central al RAJA S.A. a avut loc astăzi – 20 ianuarie 2021, semnarea a patru contracte de lucrări derulate în cadrul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a S.C. RAJA S.A. Constanța, prin  Programul Operațional Infrastructură Mare.

Alături de conducerea societății, reprezentată de directorul general – Aurel Presură, la eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța (ADI) – Florin Mitroi și reprezentanți ai primăriilor din localitățile care vor beneficia de investițiile prevăzute a fi finanțate prin cele patru contracte, respectiv: primarul municipiului Constanța – Vergil Chițac, primarul orașului Techirghiol – Iulian Constantin Soceanu, primarul orașului Căzănești – Traian Stelian și primarul comunei Topraisar – Stelian Gheorghe.

“Mă interesează și urmăresc cu interes toate lucrările de investiții de dezvoltare a infrastructurii din județul Constanța. Aveți tot suportul Consiliului Județean Constanța, iar în mine aveți un partener de încredere pentru implementarea cu succes a acestor proiecte, atât de necesare județului nostru”, a declarat la deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu.

Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a S.C. RAJA S.A. Constanța este cel mai reprezentativ proiect integrat din domeniul alimentării cu apă potabilă și al colectării/tratării apelor uzate aflat în implementare la nivel național. Acesta vizează investiții pe raza a 6 județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov) și este structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. Până în prezent au fost semnate 34 de contracte de lucrări, a căror implementare va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind calitatea apei destinate consumului uman conform directivelor europene (98/83/CE) și epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilităților la cerințele de mediu și îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Despre importanța acestor investiții a vorbit și Florin Mitroi, președintele ADI Constanța: “Fondurile europene sunt o prioritate pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare. Cu toții trebuie să ne asumăm și să sprijinim activ toate aceste proiecte derulate cu bani europeni, pentru că ele aduc un plus valoare calității vieții. Aceste investiții în infrastructură pot schimba radical și în bine viața tuturor cetățenilor.”

La rândul său, primarul  municipiului Constanța – Vergil Chițac – a vorbit despre necesitatea investițiilor:  “Principalul meu indicator este să cresc nivelul de calitate al vieții constănțenilor, de aceea salut și susțin orice investiție pe parte de infrastructură în orașul nostru. Am convingerea că prin aceste proiecte, dar și prin profesionalismul celor de la RAJA SA., municipiul Constanța va avea cel mai modern sistem de alimentare cu apă și canalizare”.

Contractele semnate astăzi sunt:

 • CL 4 – Rețele apă și canalizare în zona periferică a municipiului Constanța, Palazu Mare și stațiunea Mamaia
 • CL 10 – Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, stație nouă de pompare apă și conducte aferente din localitatea Techirghiol și reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție din localitatea Biruința, județul Constanța
 • CL 45 – Surse de apă Căzănești, Fetești, Țăndărei. Stații de tratare Căzănești, Dridu, Fierbinți Târg, Fetești, Țăndărei. Reabilitare rezervoare Fetești, Țăndărei, Căzănești. Reabilitare stații de pompare Căzănești, Dridu, Fetești, Țăndărei
 • CL 48 – Instalație de valorificare a nămolului provenit din stațiile de epurare

La final, directorul general RAJA S.A. – Aurel Presură a declarat: “Deși este un proiect amplu de modernizare și extindere a infrastructurii de apă și canalizare, ne bucurăm că suntem în grafic în ceea ce privește desfășurarea procedurilor de achiziție, dar și a lucrărilor. De aceste investiții vor beneficia peste 700.000 de locuitori, iar procentul populației, din aria de operare, branșată la sistemul de alimentare cu apă va crește de la 90,6% la 99,66%”.

Prezentarea contractelor de lucrări semnate astăzi:

Contractul de Lucrări  Rețele apă și canalizare în zona periferică a municipiului Constanța, Palazu Mare și stațiunea Mamaia vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate și reprezintă o nouă etapă semnificativă în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă, colectare și evacuare a apelor uzate în municipiul Constanța, continuând astfel procesul investițional derulat prin Programele ISPA, SAMTID și POS Mediu de creare a sistemelor regionale în sectorul apei.

Investiția, în valoare totală de 51.461.137,45 lei cu TVA, se va derula pe o perioadă de 20 de luni și vizează 5 obiective:

 1. Extindere rețea de distribuție apă, pe o lungime totală de 11.163 m, cu 210 branșamente noi la consumatori, inclusiv cămine de branșament, și 101 hidranți de incendiu subterani, în zonele Palazu Mare, Dedeman, Campus Universitar, Coiciu, Palas, Veterani;
 2. Reabilitare rețea de distribuție apă pe o lungime de 8.723 m, cu 171 branșamente de apă la consumatori și căminele aferente, dar și reabilitarea a 62 de hidranți de incendiu subterani și supraterani;
 3. Extindere rețea de canalizare menajeră pe o lungime totală de 13.587 m, cu 407 racorduri noi la consumatori, inclusiv cămine de vizitare, în zonele Palazu Mare, Dedeman, Campus Universitar, Coiciu, Palas, Veterani;
 4. Construire 12 stații de pompare și conducte de refulare noi în lungime totală de 4.283 m;
 5. Reabilitare conducte de refulare ape uzate în stațiunea Mamaia, pe o lungime totală de 3.681 m.

La finalizarea lucrărilor în municipiul Constanța, obiectivul privind gradul de conformare preconizat în cadrul POIM, în concordanță cu prevederile Directivei 98/83/EC, va fi atins atât pentru infrastructura de apă potabilă cât și pentru cea de canalizare.

Contractul de Lucrări Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, stație nouă de pompare apă și conducte aferente din localitatea Techirghiol și reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție din localitatea Biruința, județul Constanța are o valoare totală de 39.557.126,34 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 22 de luni.

Investiții în localitatea Techirghiol

 • Reabilitare rețea de distribuție apă potabilă pe o lungime totală de 12.742 m și reabilitare branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 821 buc;
 • Extindere rețea de distribuție apă potabilă pe o lungime totală de 8.306 m, noi branșamente la consumatori, cămine de branșament – 245 buc și hidranți de incendiu subterani – 38 buc;
 • Reabilitare rețea de canalizare pe o lungime totală de 4.255 m și reabilitarea a 296 racorduri, inclusiv 116 cămine de vizitare;
 • Extindere rețea canalizare pe o lungime de 10.328 m, 429 racorduri noi și 267 cămine de vizitare;
 • Stație nouă de pompare apă potabilă – SPH (Str. George Enescu);
 • Reabilitare stație de pompare apă uzată SP1 și a căminului de vane adiacent;
 • Puncte de măsură presiune.

Investiții în localitatea Biruința

 • Reabilitare rețea de distribuție apă potabilă pe o lungime totală de 4729 m, reabilitare branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 119 buc și 45 hidranți noi de incendiu;
 • Extindere rețea de distribuție apă potabilă pe o lungime totală de 2891 m, noi branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 62 buc și 28 de hidranți noi de incendiu.

Toate lucrările prevăzute a se realiza în cadrul acestui contract vor fi dotate cu sistem SCADA care să permită citirea informațiilor de funcționare de la distanță și va fi integrat în sistemul Dispeceratului Central RAJA, în vederea operării automatizate.

Contractul de Lucrări Surse de apă Căzănești, Fetești, Țăndărei. Stații de tratare Căzănești, Dridu, Fierbinți Târg, Fetești, Țăndărei. Reabilitare rezervoare Fetești, Țăndărei, Căzănești. Reabilitare stații de pompare Căzănești, Dridu, Fetești, Țăndărei

Investiția are ca obiectiv principal îmbunătățirea calității apei tratate în Gospodăriile de apă din localitățile Căzănești, Dridu, Fierbinți Târg, Fetești și Țăndărei din județul Ialomița, prin reabilitarea forajelor existente și realizarea a 13 foraje noi. Valoarea totală a contractului este de 59.787.605,34 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 24 de luni.

Contractul de Lucrări Instalație de valorificare a nămolului provenit din stațiile de epurare în valoare totală de 68.820.906,36 lei cu TVA, prevede realizarea în incinta Stației de epurare a apelor uzate Constanța Sud a unei instalații de valorificare a nămolului provenit din stațiile de epurare Constanța Sud, Constanța Nord, Eforie Sud, Poarta Albă, Mangalia și Cobadin. Termenul de execuție a lucrării este de 30 luni din care 6 luni proiectare și 24 luni execuție lucrări.

Investiția propune introducerea în cadrul procesului de tratare a apei uzate din Stația de epurare Constanța Sud a unor echipamente și instalații de tratare și uscare a nămolului rezultat în urma procesului de epurare din stațiile Constanța Sud, Constanța Nord, Eforie Sud, Poarta Albă, Mangalia și Cobadin, având ca obiectiv valorificarea energetică a nămolului în vederea scăderii costurilor de gestionare a acestora.

Biogazul rezultat în urma reabilitării rezervoarelor de fermentare din stația de epurare Constanța Sud va fi valorificat prin producerea de energie electrică și calorică necesare atât instalației de uscare termică a nămolului deshidratat cât și consumatorilor din stația de epurare Constanța Sud.

Investițiile prevăzute a se realiza vor fi dotate cu echipamente de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA) integrate în sistemul centralizat de dispecerizare al RAJA S.A.

Prin acest proiect se va realiza tratamentul eficient al nămolurilor rezultate în urma procesului de tratare/epurare și depozitarea acestuia în condiții adecvate, îmbunătățirea siguranței în exploatare, prin înlocuirea instalațiilor mecanice și electrice cu durata de funcționare depășită, protejarea şi îmbunătăţirea ecosistemelor terestre şi acvatice prin reducerea riscului de poluare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Trafic îngreunat pe strada Ion Rațiu din municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În vederea executării lucrărilor de remediere a unui branșament avariat de pe strada Ion Rațiu nr. 81 din municipiul Constanța, echipele RAJA S.A. sunt nevoite să restricționeze traficul auto pe această stradă (zona intersecției cu str. Chiliei), pe o porțiune de 50 m, sensul de mers către bd. Mamaia, astăzi – 14 ianuarie 2021, în intervalul orar 09.00 – 14.00.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonaţii deserviţi nu sunt afectaţi de aceste lucrări, întrucât echipele de intervenţie încearcă să efectueze reparaţiile cu conducta sub presiune.

”Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează Biroul de Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

INUNDAȚII în județul Constanța. Zeci de reclamații s-au făcut către RAJA

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a precipitațiilor ce au debutat în județul Constanța încă din cursul zilei de ieri – 10 ianuarie 2021, pe unele străzi predispuse la inundație s-au acumulat cantități mai însemnate de apă. Acestea au condus la depășirea, în anumite zone, a debitelor de preluare ale sistemului de canalizare stradal.

Până în prezent, la Dispeceratul societăţii au fost primite 32 de reclamații din municipiul Mangalia și din orașele Năvodari, Cernavodă, Medgidia, Techirghiol și Ovidiu. Pentru municipiul Constanța s-au înregistrat 15 sesizări, fiind afectate cu precădere cartierele Coiciu, Poarta 5, Brătianu, Tomis 3, Palas și Zona Centrală.

În prezent, zeci de echipe de intervenţie, dotate cu wome, vidanje și motopompe de mare putere, acționează în zonele afectate din întregul județ, pentru rezolvarea solicitărilor primite la Dispeceratul Central, toate fiind în curs de soluționare. De asemenea, s-a intervenit și pentru degajarea tramei stradale, în special pentru curățarea grătarelor de preluare a apelor pluviale, blocate cu diversele aluviuni și resturi vegetale aduse de apă ca urmare a rafalelor de vânt.

În contextul fenomenelor meteorologice prognozate pentru județul Constanța, la nivelul RAJA S.A. s-au luat toate măsurile necesare pentru a se interveni cu promptitudine în rezolvarea situațiilor specifice care pot apărea în funcționarea sistemelor operate, astfel încât utilizatorii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

”Solicităm tuturor abonaților care se confruntă cu probleme ale sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare, să transmită aceste aspecte la dispeceratul societății, la numărul de telefon 0241.924, urmând ca echipele noastre să acționeze în cel mai scurt timp pentru remedierea tuturor sesizărilor înregistrate.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: