Connect with us

Stiri

Unicat în România! Broască cu cap de buștean, descoperită la Vadu

Maria Ionescu

Publicat

la

În această dimineață, pe plaja de la Vadu a fost făcută o descoperire importantă. Un pescar a găsit o broască țestoasă de dimensiuni impresionante, care a fost dusă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Potrivit specialiștilor, exemplarul face parte din specia Caretta Caretta, sau „broasca cu cap de buștean”, care nu trăiește în apele noastre teritoriale. Se găsește mai mult în Marea Mediterană. Cea mai apropiată zonă în care se găsesc broaște din această specie este Insula Zakynthos din Grecia, unde există o rezervație. Este broasca cea mai comună mărilor și oceanelor. Înoată cu zeci de kilometri la oră, în jur de 30 de mile marine. Broasca țestoasă Caretta Caretta sau broasca ţestoasă Loggerhead se numeşte astfel pentru că are capul mare, distinctiv, care o diferenţiază de alte broaşte ţestoase. Are, în medie, aproximativ 120 de cm şi o greutate de peste 100 kg. Numărul de broaste țestoase Caretta Caretta este în declin şi au fost plasate pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Sunt una dintre cele mai vechi specii din lume. Se pare că vârsta lor variază între 130 și 200 milioane de ani. Adică au fost contemporane cu dinozaurii! La ora actuală, broasca are nevoie de îngrijire medicală deoarece are leziuni pe partea inferioară a corpului.  Adrian Bîlbă, manager al Delfinariului Constanța a postat câteva rânduri despre broasca descoperită pe plaja de la Vadu: ”Pare să fie băiat din specia Caretta Caretta, ajuns accidental la noi, în zona Vadu – prima atestare documentară la noi. Apele calde au păcălit-o. Nu se poate adapta, are nevoie de ape calde și fund pietros sau de corali. O îngrijim și încercăm să o ducem în zona de baștină – apele mării Egee.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Fără apă potabilă în localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și modernizare la nivelul Gospodăriei de apă Limanu, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile în noaptea de joi spre vineri, 17 spre 18 septembrie 2020, în intervalul orar 22,00 – 04,00.

În acest timp, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de aceste intervenții să își asigure rezerva minimă de apă, pentru consum și uz casnic, în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de presă.

Foto: Ilustrativ

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Mâine se oprește apa în orașul Murfatlar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane, cu diametrul de 400 mm, la nivelul conductei de alimentare cu apă, de pe strada General Vasile Milea din orașul Murfatlar, RAJA S.A. este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, marți – 15 septembrie 2020, în intervalul orar 09,00 – 16,00.

În acest timp, vor fi afectați de lipsa apei toți onsumatorii din localitatea Murfatlar.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă, pentru consum și uz casnic, în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Consumatorii din Agigea și Lazu, fără apă potabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a unei avarii survenite astăzi, 7 septembrie 2020, pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 500 mm din localitatea Agigea (zona Dedeman), județul Constanța, RAJA S.A. a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, în intervalul orar 13.30 – 18.30.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din localitățile Agigea și Lazu.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.”, precizează Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: