Connect with us

Stiri

Unicat în România! Broască cu cap de buștean, descoperită la Vadu

Maria Ionescu

Publicat

la

În această dimineață, pe plaja de la Vadu a fost făcută o descoperire importantă. Un pescar a găsit o broască țestoasă de dimensiuni impresionante, care a fost dusă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Potrivit specialiștilor, exemplarul face parte din specia Caretta Caretta, sau „broasca cu cap de buștean”, care nu trăiește în apele noastre teritoriale. Se găsește mai mult în Marea Mediterană. Cea mai apropiată zonă în care se găsesc broaște din această specie este Insula Zakynthos din Grecia, unde există o rezervație. Este broasca cea mai comună mărilor și oceanelor. Înoată cu zeci de kilometri la oră, în jur de 30 de mile marine. Broasca țestoasă Caretta Caretta sau broasca ţestoasă Loggerhead se numeşte astfel pentru că are capul mare, distinctiv, care o diferenţiază de alte broaşte ţestoase. Are, în medie, aproximativ 120 de cm şi o greutate de peste 100 kg. Numărul de broaste țestoase Caretta Caretta este în declin şi au fost plasate pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Sunt una dintre cele mai vechi specii din lume. Se pare că vârsta lor variază între 130 și 200 milioane de ani. Adică au fost contemporane cu dinozaurii! La ora actuală, broasca are nevoie de îngrijire medicală deoarece are leziuni pe partea inferioară a corpului.  Adrian Bîlbă, manager al Delfinariului Constanța a postat câteva rânduri despre broasca descoperită pe plaja de la Vadu: ”Pare să fie băiat din specia Caretta Caretta, ajuns accidental la noi, în zona Vadu – prima atestare documentară la noi. Apele calde au păcălit-o. Nu se poate adapta, are nevoie de ape calde și fund pietros sau de corali. O îngrijim și încercăm să o ducem în zona de baștină – apele mării Egee.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Sf. Andrei și Ziua Națională a României

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, activitatea structurilor care asigură continuitatea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare se desfășoară în regim de foc continuu.

În continuare, ca urmare a creșterii alarmante a indicelui de răspândire a virusului SARS-CoV-2, sute de angajați ai societății, care au ca misiune principală producția, distribuția, calitatea apei, colectarea și epurarea acesteia, își îndeplinesc sarcinile specifice în condiții de izolare la locul de muncă, pentru a preveni disfuncționalitățile majore ce ar putea perturba asigurarea serviciilor esențiale.

De asemenea, apelurile către numărul de telefon al Dispeceratului – 0241/924 vor fi preluate fără întrerupere. Echipele de intervenție RAJA sunt pregătite să acţioneze cu promptitudine pentru remedierea în timp util a tuturor avariilor sau a problemelor apărute în sistemul de alimentare cu apă și de canalizare, astfel încât utilizatorii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Abonaţilor interesaţi să îşi achite facturile, le aducem la cunoștință că luni, 30 noiembrie 2020, și marți, 01 decembrie 2020, toate casieriile RAJA vor fi închise.

Începând de miercuri, 02 decembrie 2020 acestea își vor relua programul normal de lucru.

“În perioada în care casieriile RAJA sunt închise, facturile pot fi achitate online, prin intermediul contului de client RAJA – https://contulmeu.rajac.ro/, prin transfer bancar sau direct debit. Abonații care nu au acces la soluțiile de plată la distanță pot achita facturile la punctele de plată Pay Point/Payzone, Westaco și în incinta magazinelor „La doi Pași”.”, precizează Biroul de comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Trafic îngreunat pe strada Ion Lahovari din municipiul Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unui branșament avariat, de pe strada Ion Lahovari din municipiul Constanța, RAJA S.A. va restricționa traficul auto pe această stradă, tronsonul delimitat de bd. Mamaia și strada Călărași, astăzi – 24 noiembrie 2020, în intervalul orar 10.30 – 14.30.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona va fi împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonaţii deserviţi nu vor fi afectaţi de aceste lucrări, întrucât echipele de intervenţie încearcă să efectueze reparaţiile cu conducta sub presiune.

“Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează reprezentanţii Biroului de comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Trafic îngreunat pe strada Nicolae Iorga din municipiul Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru remedierea unui branșament avariat, de pe strada Nicolae Iorga, din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA S.A. sunt nevoite să restricționeze traficul auto pe o bandă de circulație de pe această stradă, cu sensul de mers dinspre str. Mircea cel Bătrân către Moldovei, pe o porțiune de 30 m, astăzi – 17 noiembrie 2020, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

 

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona va fi împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

 

Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.

 

“Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează Biroul de comunicare. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: