Conecteaza-te cu noi

Actual

Unicat în România! Terapie asistată de delfini, pentru copii cu autism!

Published

on

În cursul zilei de ieri, directorul Delfinariului Constanța, Adrian Bîlbă, a semnat un protocol științific și a inițiat, astfel, programul de delfinoterapie. Adică, pe viitor se va putea face terapie asistată de delfini pentru copiii cu dizabilități, în special tulburări de dezvoltare din spectrul autismului. Iată ce a postat pe pagina sa de facebook managerul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii: ”Inițiem programul de delfinoterapie. Azi am semnat un protocol științific în urma căruia din septembrie vom putea începe programul de terapie asistată cu delfini. Doi antrenori vor pleca sambata 04.03.2017, la un curs de formare în Austria”.

S-a intenționat și în trecut înființarea programului de delfinoterapie

Din păcate, avem foarte mulți copii cu probleme de sănătate, iar modalitățile de a-i face bine sunt uneori aproape imposibile. Sunt foarte multe boli, în special cele psihice, care sunt insuficient cunoscute și pentru care medicii nu pot face prea multe lucruri. Cu toate acestea, s-au dovedit câteva beneficii pe care delfinoterapia le are asupra copiilor cu probleme medicale. Motiv pentru care, încă din anul 2012, și la Constanța s-a încercat folosirea acestei terapii. Pentru aceste ședințe a fost semnat un protocol de colaborare între Centrul Psihologic ”Marea Neagră” și Delfinariul Constanța. Ce anume s-a întâmplat este greu de precizat, cert este că, în anul 2013, la cererea lui Nicușor Constantinescu, fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, proiectul a fost suspendat. Doi ani mai târziu la Delfinariul Constanța a avut loc o întâlnire deschisă, cu reprezentanți ai mass-media de față, între managerul Adrian Bîlbă și coordonatorului centrului psihologic ”Marea Neagră” din Constanța, Adrian Gemănaru. În cadrul acesteia, managerul Delfinariului i-a explicat cauzele pentru care nu se putea la acel moment demara această metodă de lucru. Cert este că numele lui Gemănaru este cunoscut în Constanța nu doar pentru că este coordinator al acestui centru. De-a lungul anilor, presa locală a scris ample materiale despre trecutul său.

Cine poate urma acest program?

Advertisement

În țările dezvoltate ale lumii, astfel de centre care pun în practică programele de delfinoterapie sunt numeroase și cu rezultate foarte bune. În Antalya, ca să ne referim la unul dintre locurile în care ajung și mulți români, un astfel de loc există de mai bine de 15 ani. Iată cum descrie unul dintre medicii de acolo lucrurile: ”Nu doar familiile copiilor autisti, dar și ale copiilor cu tetrapareză spastică sau cu boli genetice rare au arătat un mare interes pentru delfinoterapie. Trecând peste toate obstacolele, am reusit ca astăzi să putem oferi programul de terapie cu delfini copiilor cu diverse afecțiuni neuro-psiho-motorii. O sesiune de delfinoterapie durează 10 zile. Copilul înoată cu delfinii o jumătate de oră în fiecare zi. După aceea urmează spectacolul delfinariului. În acest fel, copiii vor avea sentimentul că pot face mai mult decât doar să înoate cu puternicii delfini, atunci când vor vedea că aceștia pot să deseneze, să cânte, să se joace cu mingea, să facă salturi spectaculoase sau să înoate foarte rapid. Copiii reușesc astfel să dobândească abilitati diverse, să facă noi achiziții psiho-motorii, să se dezvolte.”

Când vom avea detalii?

Am încercat să aflăm mai multe detalii din partea managerului Delfinariului Constanța, Adrian Bîlbă, dar solicitările noastre s-au lovit de un zid de nestrăpuns. El ne-a explicat, în câteva cuvinte, că trebuie să așteptăm până la toamnă pentru a vedea ce anume se va întâmpla. Așadar, vom avea răbdare și vom vedea ce anume se va fi.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions