Connect with us

Actual

Unicat în România! Terapie asistată de delfini, pentru copii cu autism!

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, directorul Delfinariului Constanța, Adrian Bîlbă, a semnat un protocol științific și a inițiat, astfel, programul de delfinoterapie. Adică, pe viitor se va putea face terapie asistată de delfini pentru copiii cu dizabilități, în special tulburări de dezvoltare din spectrul autismului. Iată ce a postat pe pagina sa de facebook managerul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii: ”Inițiem programul de delfinoterapie. Azi am semnat un protocol științific în urma căruia din septembrie vom putea începe programul de terapie asistată cu delfini. Doi antrenori vor pleca sambata 04.03.2017, la un curs de formare în Austria”.

S-a intenționat și în trecut înființarea programului de delfinoterapie

Din păcate, avem foarte mulți copii cu probleme de sănătate, iar modalitățile de a-i face bine sunt uneori aproape imposibile. Sunt foarte multe boli, în special cele psihice, care sunt insuficient cunoscute și pentru care medicii nu pot face prea multe lucruri. Cu toate acestea, s-au dovedit câteva beneficii pe care delfinoterapia le are asupra copiilor cu probleme medicale. Motiv pentru care, încă din anul 2012, și la Constanța s-a încercat folosirea acestei terapii. Pentru aceste ședințe a fost semnat un protocol de colaborare între Centrul Psihologic ”Marea Neagră” și Delfinariul Constanța. Ce anume s-a întâmplat este greu de precizat, cert este că, în anul 2013, la cererea lui Nicușor Constantinescu, fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, proiectul a fost suspendat. Doi ani mai târziu la Delfinariul Constanța a avut loc o întâlnire deschisă, cu reprezentanți ai mass-media de față, între managerul Adrian Bîlbă și coordonatorului centrului psihologic ”Marea Neagră” din Constanța, Adrian Gemănaru. În cadrul acesteia, managerul Delfinariului i-a explicat cauzele pentru care nu se putea la acel moment demara această metodă de lucru. Cert este că numele lui Gemănaru este cunoscut în Constanța nu doar pentru că este coordinator al acestui centru. De-a lungul anilor, presa locală a scris ample materiale despre trecutul său.

Cine poate urma acest program?

În țările dezvoltate ale lumii, astfel de centre care pun în practică programele de delfinoterapie sunt numeroase și cu rezultate foarte bune. În Antalya, ca să ne referim la unul dintre locurile în care ajung și mulți români, un astfel de loc există de mai bine de 15 ani. Iată cum descrie unul dintre medicii de acolo lucrurile: ”Nu doar familiile copiilor autisti, dar și ale copiilor cu tetrapareză spastică sau cu boli genetice rare au arătat un mare interes pentru delfinoterapie. Trecând peste toate obstacolele, am reusit ca astăzi să putem oferi programul de terapie cu delfini copiilor cu diverse afecțiuni neuro-psiho-motorii. O sesiune de delfinoterapie durează 10 zile. Copilul înoată cu delfinii o jumătate de oră în fiecare zi. După aceea urmează spectacolul delfinariului. În acest fel, copiii vor avea sentimentul că pot face mai mult decât doar să înoate cu puternicii delfini, atunci când vor vedea că aceștia pot să deseneze, să cânte, să se joace cu mingea, să facă salturi spectaculoase sau să înoate foarte rapid. Copiii reușesc astfel să dobândească abilitati diverse, să facă noi achiziții psiho-motorii, să se dezvolte.”

Când vom avea detalii?

Am încercat să aflăm mai multe detalii din partea managerului Delfinariului Constanța, Adrian Bîlbă, dar solicitările noastre s-au lovit de un zid de nestrăpuns. El ne-a explicat, în câteva cuvinte, că trebuie să așteptăm până la toamnă pentru a vedea ce anume se va întâmpla. Așadar, vom avea răbdare și vom vedea ce anume se va fi.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Alertă meteo. Revin ninsorile în mai multe județe din țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare  meteorologică valabilă de azi, de la ora 23.00 și până în data de 11 martie, ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, sunt precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, aria precipitațiilor moderate cantitativ va cuprinde treptat Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Banatului și zona Carpaților Meridionali și de Curbură. Vor predomina ninsorile, iar în extremitatea de sud și în sud-est, în noaptea de marți spre miercuri (9/10 martie) și în prima parte a zilei de miercuri (10 martie) precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ploaie. Izolat se va forma polei sau ghețuș.

Ninsori în general slabe cantitativ se vor semnala local și în Transilvania, Moldova și în restul zonei montane.
Vântul va prezenta intensificări în regiunile sudice și sud-estice, precum și la munte, cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea şi amplificând senzaţia de frig.

Notă: vremea va fi deosebit de rece pe parcursul zilelor de miercuri şi joi cu precădere în regiunile sudice, unde valorile termice vor fi cu 8…10 grade mai scăzute decât mediile multianuale, iar în nopțile de miercuri spre joi (10/11 martie) și joi spre vineri (11/12 martie) în majoritatea regiunilor.

De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de ninsori, valabil de mâine, 10 martie, ora 03:00  până în data de 11 martie, ora 06:00.
Sunt vizate ninsori însemnate cantitativ, precum și strat de zăpadă local consistent.
În Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în zona Munților Banatului, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri (9/10 martie) și până în dimineața zilei de joi (11 martie), temporar vor fi mai ales ninsori însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, local consistent.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce spune Jandarmeria Cernavodă despre tragicul eveniment înregistrat la Centrala Nucleară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, Biroul de presă al Jandarmeriei Cernavodă – UM 0495 – a transmis următorul comunicat de presă referitor la tragicul eveniment înregistrat în această dimineață la Centrala Nuclearoelectrică:

Marți 09 martie, la ora 7:47, un subofițer al Unității Speciale 72 Jandarmi Protecție Instituțională Cernavodă aflat în serviciu a folosit pistolul din dotare provocându-și o rană la nivelul capului.

Imediat, colegii au anunțat producerea evenimentului. Militarul, în vârstă de 43 de ani se afla în serviciu la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă și a fost transportat de urgență la o unitate medicală, în stare gravă, cu un elicopter SMURD.

În momentul de față nu se cunosc cauzele care l-au determinat pe colegul nostru să recurgă la un asemenea gest. A fost declanșată o anchetă de către unitatea de Parchet competentă.

Subofițerul, cu o vechime în serviciu de peste 21 de ani, are la activ trei misiuni internaționale, iar la ultima evaluare psihologică, din luna septembrie a anului 2020 a fost declarat apt.

Vom reveni cu noi informații, în funcție de evoluția evenimentului.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vremea se răcește. Vezi ce temperaturi se vor înregistra în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În Dobrogea, astăzi vremea va fi schimbătoare ca aspect și se va răci față de intervalul anterior. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 8 grade, iar cele minime între -2 și 3 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare noaptea când, izolat, vor fi precipitații mixte slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, noaptea, în special în zona de coastă.

În intervalul 10 – 11 martie vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 1 și 6 grade, iar cele minime între -4 și 2 grade. Cerul va fi mai mult noros și pe arii extinse vor fi precipitații, la început sub formă de ploaie, apoi mai ales lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, iar noaptea intensificările se vor restrânge la zona de coastă.

Și în intervalul 11 – 12 martie vremea va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 4 grade, iar cele minime între -5 și -1 grad. Cerul va fi temporar noros, iar la începutul intevalului, izolat, vor mai fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua.

Pentru intervalul 12 – 13 martie, deși temperaturile vor crește față de intervalul anterior, vremea va rămâne ușor mai rece pentru această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 8 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, apoi va scădea în intensitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: