Connect with us

Actual

Unicat în România! Terapie asistată de delfini, pentru copii cu autism!

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, directorul Delfinariului Constanța, Adrian Bîlbă, a semnat un protocol științific și a inițiat, astfel, programul de delfinoterapie. Adică, pe viitor se va putea face terapie asistată de delfini pentru copiii cu dizabilități, în special tulburări de dezvoltare din spectrul autismului. Iată ce a postat pe pagina sa de facebook managerul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii: ”Inițiem programul de delfinoterapie. Azi am semnat un protocol științific în urma căruia din septembrie vom putea începe programul de terapie asistată cu delfini. Doi antrenori vor pleca sambata 04.03.2017, la un curs de formare în Austria”.

S-a intenționat și în trecut înființarea programului de delfinoterapie

Din păcate, avem foarte mulți copii cu probleme de sănătate, iar modalitățile de a-i face bine sunt uneori aproape imposibile. Sunt foarte multe boli, în special cele psihice, care sunt insuficient cunoscute și pentru care medicii nu pot face prea multe lucruri. Cu toate acestea, s-au dovedit câteva beneficii pe care delfinoterapia le are asupra copiilor cu probleme medicale. Motiv pentru care, încă din anul 2012, și la Constanța s-a încercat folosirea acestei terapii. Pentru aceste ședințe a fost semnat un protocol de colaborare între Centrul Psihologic ”Marea Neagră” și Delfinariul Constanța. Ce anume s-a întâmplat este greu de precizat, cert este că, în anul 2013, la cererea lui Nicușor Constantinescu, fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, proiectul a fost suspendat. Doi ani mai târziu la Delfinariul Constanța a avut loc o întâlnire deschisă, cu reprezentanți ai mass-media de față, între managerul Adrian Bîlbă și coordonatorului centrului psihologic ”Marea Neagră” din Constanța, Adrian Gemănaru. În cadrul acesteia, managerul Delfinariului i-a explicat cauzele pentru care nu se putea la acel moment demara această metodă de lucru. Cert este că numele lui Gemănaru este cunoscut în Constanța nu doar pentru că este coordinator al acestui centru. De-a lungul anilor, presa locală a scris ample materiale despre trecutul său.

Cine poate urma acest program?

În țările dezvoltate ale lumii, astfel de centre care pun în practică programele de delfinoterapie sunt numeroase și cu rezultate foarte bune. În Antalya, ca să ne referim la unul dintre locurile în care ajung și mulți români, un astfel de loc există de mai bine de 15 ani. Iată cum descrie unul dintre medicii de acolo lucrurile: ”Nu doar familiile copiilor autisti, dar și ale copiilor cu tetrapareză spastică sau cu boli genetice rare au arătat un mare interes pentru delfinoterapie. Trecând peste toate obstacolele, am reusit ca astăzi să putem oferi programul de terapie cu delfini copiilor cu diverse afecțiuni neuro-psiho-motorii. O sesiune de delfinoterapie durează 10 zile. Copilul înoată cu delfinii o jumătate de oră în fiecare zi. După aceea urmează spectacolul delfinariului. În acest fel, copiii vor avea sentimentul că pot face mai mult decât doar să înoate cu puternicii delfini, atunci când vor vedea că aceștia pot să deseneze, să cânte, să se joace cu mingea, să facă salturi spectaculoase sau să înoate foarte rapid. Copiii reușesc astfel să dobândească abilitati diverse, să facă noi achiziții psiho-motorii, să se dezvolte.”

Când vom avea detalii?

Am încercat să aflăm mai multe detalii din partea managerului Delfinariului Constanța, Adrian Bîlbă, dar solicitările noastre s-au lovit de un zid de nestrăpuns. El ne-a explicat, în câteva cuvinte, că trebuie să așteptăm până la toamnă pentru a vedea ce anume se va întâmpla. Așadar, vom avea răbdare și vom vedea ce anume se va fi.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Ordinul lui Teodosie: Toți preoții din județ, chemați la Peștera Sf Andrei în 30 noiembrie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Războiul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie cu autoritățile atinge alt nivel. După ce magistrații i-au respins cererea privind autorizarea pelerinajului la Mănăstirea Sf Andrei, IPS Teodosie e hotărât să cheme toți preoții din județ la mănăstire în 30 noiembrie. Potrivit unei adrese către toate protoieriile din Arhiepiscopia Tomisului, preoții, personalul clerical și călugării sunt înștiințați că sunt delegați în 30 noiembrie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei pentru a săvârși Sfânta Liturghie. Tot IPS mai spune în adresă că Potrivit bisericile vor rămâne deschise pentru închinare și rugăciune individuală.

 

Sursa: dobrogealive.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Circulaţia este blocată

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate trei autoturisme. La ora actuală, circulaţia este blocată.

Potrivit Biroului de presă al DRDP Constanţa, accidentul a avut loc între km 183-184, pe calea de rulare Constanţa – Bucureşti. În acest eveniment au fost implicate 3 autovehicule, două persoane fiind rănite.

Circulația rutieră este blocată la această oră în zona producerii accidentului.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 183, pe sensul către București, localitatea Medgidia, județul Constanța, un autoturism a colizionat un autotren oprit din cauza unor probleme tehnice. Din primele informații, două persoane au suferit leziuni. Traficul rutier este întrerupt pe sensul către Capitală, formându-se coloană de aproximativ 700 de metri.

Reamintim că pe tronsonul kilometric 130 – 212 al autostrăzii A2 București-Constanța se circulă în condiții de ceață densă, astfel că șoferii sunt sfătuiți să sporească atenția la volan, să reducă viteză, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să mărească distanța de siguranță între vehicule.

Update: În urmă cu puţină vreme, circulația a fost reluată pe o bandă pe autostrada A2 București-Constanța.  Impactul s-a soldat cu rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a alteia, ambele fiind transportate la spital pentru investigații medicale.

Se estimneză ca circulația să fie reluată, în condiții normale, în 30 de minute.

Update2: Circulaţia a fost reluată pe ambele benzi.

Foto: DRDP Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Spitalul Județean Constanța crește capacitatea de testare PCR

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un  nou echipament de ultimă generație, esențial activității din cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară. Este vorba despre un sistem automat de extracție a acidului nucleic datorită căruia va crește capacitatea de testare PCR. Acesta a fost achiziționat de Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și valoarează 135.000 lei.

Mulțumim pentru această investiție și efortul pe care l-ați făcut, sperăm ca societatea civilă să participe, în continuare, la bunul mers al acestei situații, care este și greu de suportat, și greu de gestionat, pentru că nimeni de pe planeta aceasta nu a fost pregătit nici logistic, nici uman, să se confrunte cu așa ceva, și atunci, trebuie să ne mobilizăm, să fim uniți, pentru că este singura șansă să depășim toate problemele care apar.”, a declarat Ioan Tiberiu Tofolean, managerul SCJU Constanța.

Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU mai dispune de 2 echipamente de testare PCR, achiziționate de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și Sindicatul Liber al Navaliştilor.

Noul echipament are o capacitate de lucru mai mare. Poate prelucra 48 de probe în același timp și, datorită vitezei, durata de lucru este de aproximativ o oră. Mai mult, datorită noului echipament achiziționat de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor, Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU poate prelucra zilnic până la 160 de probe.

“De la începutul activității, în cadrul Laboratorului au fost efectuate 14 000 teste PCR.”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: