Slide Societate

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Constanța

ian. 24, 2018 Mihaela Tîrpan

Instituţia Prefectului judeţului Constanţa, în colaborare cu Primăria municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Comandamentul Flotei au organizat astăzi o paradă militară pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, dedicată Zilei Unirii Principatelor Române sau Mica Unire așa cum este cunoscut evenimentul istoric de la 1918.

La evenimentul organizat pe platoul din fața Instituției Prefectului județului Constanța au răspuns invitației de a participa la manifestări primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul județului, Ioan Albu, subprefecții județului Constanța, Dan Dumitru Jeacă și Leven Accoium, Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului, cosilieri locali și județeni, oficiali din armata română, elevi și profesori care își desfășoară activitatea în instituțiile de învățământ din Constanța, jurnaliști şi constănţeni. Cu toții s-au prins în Hora Unirii la finalul alocuțiunilor.

“Această aniversare vine într-un an încărcat de o semnificație aparte. Peste tot în România, dar în mod special la noi în Dobrogea, la 100 de ani de la Marea Unire și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, totul are altă semnificație. Mi-ar plăcea ca anul acesta, în fiecare zi, să cinstim memoria celor ce au făcut posibile aceste mari gesturi de patriotism pentru poporul român”, a spus primarul Decebal Făgădău în discursul său.

De la eveniment a lipsit președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Theordor Aman: Unirea Principatelor

 

Comments

comments