Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Universitatea Ovidius va participa la implementarea unui proiect european destinat valorificării algelor în regiunea Mării Negre

Published

on

universitatea ovidius

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a câștigat proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, cod BSB00091, finanțat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B).

Valoarea totală a proiectului este de 1.470.899,04 euro, din care 90% reprezintă sprijin financiar din partea Uniunii Europene (FEDR, NDICI – Global Europe, IPA), restul fiind contribuție națională.

Obiectivul general al proiectului AlgaeRevive este de a crea un ecosistem durabil și inovator pentru cercetarea, inovarea și absorbția industrială a algelor în regiunea Mării Negre. Proiectul își propune să valorifice potențialul algelor ca soluție pentru reducerea poluării, în special în contextul ecosistemelor marine, explorând, totodată, potențialul acestora pentru diverse aplicații industriale.

Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni, perioadă în care vor fi realizate o serie de activități, dintre care amintim:

  1. crearea Black Sea Algae Knowledge Hub (Algae K-Hub), ce reprezintă o platformă de colaborare pentru schimbul de cunoștințe, cooperarea în cercetare și consolidarea capacităților instituțiilor partenere;
  2. cartografierea și monitorizarea comunităților de alge folosind un instrument bazat pe inteligență artificială, pentru monitorizarea și prognoza înfloririi algelor în Marea Neagră;
  3. activități-pilot pentru absorbția industrială, ce implică identificarea locurilor de cultivare adecvate, dezvoltarea unor metode de producție eficiente și explorarea diverselor aplicații ale algelor, în alimente, energie și bioplastice.

”În vederea realizării obiectivelor de cercetare din cadrul proiectului AlgaeRevive, Universitatea Ovidius din Constanța va dota un laborator de chimie al Facultății de Științe Aplicate și Inginerie cu echipamente în valoare de 55.000 de euro și va achiziționa un ROV (Remote Operated Vehicle), în valoare de 110.000 de euro, care va fi utilizat de către cercetătorii din cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, pentru studiile ce vor fi realizate în domeniul ecologiei marine.”, precizează conf. univ. dr. Raluca Andreea Trandafir, prorectorul UOC pentru Fonduri structurale și relația cu mediul socio-economic.

Potrivit Biroului de presă al Universității Ovidius, proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, finanțat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B), Prioritatea 1 – Regiune albastră și inteligentă, Obiectivul Specific 1 – Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea de tehnologii avansate, este realizat în cadrul unui consorţiu din care fac parte șase organizații: Universitatea Ovidius din Constanța, Fundația Via Pontica (Bulgaria), Universitatea „Prof. Dr. Assen Zlatarov” (Bulgaria), Institutul Tsotne Mirtskhulava Water Management din cadrul Universității Tehnice din Georgia, Universitatea Agrară de Stat din Odesa (Ucraina) și Organizaţia Agricolă Elenă – Dimitra (Grecia).

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions