Connect with us

Administratie

USR Constanța: „Nu vom susține construirea de blocuri între case“

Publicat

la

Consilierii USR Constanța au cerut în cadrul ședinței de azi a CLM retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâri ce se referă la anularea celor două PUZ-uri până la clarificarea anumitor aspecte. Unele legale, altele de conținut.

„Atragem atenția că documentațiile de urbanism au valoare de legi locale, motiv pentru care trebuie să le acordăm atenția cuvenită și să le tratăm cu maximă seriozitate. Practica ne arată că e mai ușor sa previi decât să repari ce s-a stricat din punct de vedere urbanistic, pentru că efectele documentațiilor de urbanism se pot vedea chiar și după 50 sau chiar 100 de ani de la adoptare, dar acum ne aflăm în ipostaza ingrată de a repara haosul lăsat de vechile administrații pesediste, ale cărei efecte nu se văd încă în totalitate.

USR Constanța nu a susținut niciodată și nici nu va susține construirea de blocuri între case, însă anularea documentațiilor de urbanism nu e foarte simplă și nu putem trata cu superficialitate situația pentru că ne poate costa scump din bugetul local. În loc să facem proiecte pentru Constanța din bugetul orașului, riscăm să plătim despăgubiri dacă nu acționăm conform legii.

Cazul blocului de pe strada Mihai Viteazu colț cu Tudor Vladimirescu (proiectul 39).

În anul 2011 a fost aprobat un PUZ care îi permite proprietarului să construiască un bloc de locuințe colective de P+5 cu un procent de ocupare al terenului de 90% chiar lângă superba clădire de patrimoniu Grădinița Perluțele Mării. În anul 2020 se aproba un PUD pentru aceeași construcție, iar anul acesta domnul arhitect șef eliberează Certificatul de urbanism în vederea obținerii Autorizației de Construire. Neregulile constatate sunt multe și susținem revocarea acestor documente, atâta timp cât acest lucru este legal și nu există riscul ca locuitorii orașului Constanța să fie obligați să îi platească despăgubiri beneficiarului. Am cerut amânarea lui până vom avea confirmarea juriștilor că demersul este legal și nu prezintă riscuri.

Cazul PUZ-ului din cartierul Veterani (Proiectul 1 de pe Ordinea de zi suplimentara). Cu greu am ințeles că de fapt e vorba de o revocare parțială a lui, deoarece nici din titlu și nici din conținutul proiectului nu se înțelege cu ușurință asta. Nu au ințeles intenția administrației locale nici proprietarii care au cumpărat terenuri în vederea construirii de locuințe individuale și care ne-au contactat speriați. Salutam intenția Primăriei de a opri construirea de blocuri între casele din Veterani, dar proiectul trebuie să fie clar și explicit ca să nu creeze confuzie, panică și să nu poată fi interpretat în maniere diferite. Din acest motiv am cerut amânarea lui până va avea forma corespunzătoare.

Dacă aceste două proiecte reprezintă urgențe, ele pot face obiectul unei ședințe extraordinare după clarificarea aspectelor menționate.“, a declarat liderul consilierilor locali ai USR-PLUS, Dumitru Caragheorghe.

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu, îndemn pentru locuitorii din Năvodari: ”Susțineți producătorii români”

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, viceprimarul Costel Dumitrașcu a adresat un îndemn locuitorilor din Năvodari. El le-a spus oamenilor să fie alături de producătorii români, dat fiind faptul că aceștia nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă dificilă cu lanțurile agro-alimentare.

Iată ce a postat viceprimarul Costel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

”Susțineți producătorii români!

În perioada 17-19 septembrie, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Constănțeni are loc la Năvodari Târgul de Toamnă al Producătorilor.

Producătorii români sunt într-o situație dificilă, nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă foarte grea cu lanțurile agro-alimentare. Vă invităm să cumpărați alimente proaspete, fără aditivi, conservanți și coloranți. Cumpărați de la producâtorii români, nu de la importatori.

Mâncați mai sănătos, susțineți producătorii români!”

Reamintim faptul că târgul de toamnă a fost deschis azi, la ora 10.00, și se desfășoară până duminică, 19 septembrie, pe platoul de lângă stadionul Flacăra.

Foto: Facebook Costel Dumitrașcu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: