Connect with us

Politica

USR ia cu asalt litoralul. Campania “Fără penali în funcții publice”, extinsă și în stațiuni

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Liderii Uniunii Salvați România au anunțat, la finalul anului trecut, derularea unei campanii de strângere de semnături pentru reviziuirea Constituției, campanie intitulată “Fără penali în funcții publice”. Prin această modificare, USR cere ca personele condamnate penal să nu mai poată fi alese în administraţia locală, în Parlament sau în funcţia de preşedinte al României. Astfel, în doar două săptămâni de la debutul campaniei, USR avea să adune peste 30.000 de semnături la nivel național, dintre acestea peste 3.000 în județul Constanța.

USR strânge semnături pentru o iniţiativă de revizuire a Constituţiei: “Fără penali în politică”

Acum, la finalul lunii iunie, USR a reușit să strângă 250.000 de semnături. La Constanța, Remus Negoi, președintele filialei USR, a declarat pentru “Ordinea.ro” că au fost strânse aproximativ 12.000 de semnături și campania se extinde în localități și în stațiunile de pe litoral.

“Sunt aproximativ 12.000. Până pe 20 august trebuie să strângem minim 20.000 de semnături în județul Constanța. La nivel național suntem pe la 250.000 din 500.000. Trebuie să ne încadrăm în acelaşi termen limită. Revenind la județul Constanța, pe lângă strângerea semnăturilor la cortul #farapenali din Tomis 3 (de luni până joi, între 17:00 – 21:00), avem o acțiune în județ, la Adamclisi şi Băneasa, duminică, 1 iulie, între 11:00 – 15:00.
În plus, între 15 iunie – 15 august, avem echipe mobile permanente în stațiunile de pe litoral (mai ales în Vama Veche), cu voluntari veniți din toată țara. În Adamclisi și Băneasa avem nuclee de simpatizanți, urmând să deschidem filiale și acolo”, a spus Remus Negoi pentru ziarul nostru.

Dincolo de aceste localități, Negoi a informat că în alte zone ale județului, respectiv Mangalia, Năvodari, Cernavodă și Medgidia semnăturile pentru campania partidului sunt strânse de colegii ori simpatizanții, în limita timpului de care dispun.

“În alte zone ale judetului (Mangalia, Navodari, Cernavoda ori Medgidia) strang semnaturi colegii ori simpatizantii nostri, in limita timpului lor disponibil. Oricum, în perioada sezonului estival vor veni colegi şi simpatizanți din toată țara, pentru a strânge semnături pe litoral”, a completat liderul USR Constanța.

Facem precizarea că USR are structuri definite la Năvodari, Mangalia și se lucrează pentru finalizarea procedurilor privind constituirea structurii de la Cernavodă. De asemenea, tot liderul USR Constanța a precizat pentru “Ordinea.ro” că se lucrează pentru alte structuri în județ, respectiv la Ion Corvin, Băneasa, Agigea, Techirghiol, Eforie, Tortomanu, Kogălniceanu, Limanu, Medgidia.

Campanie USR Constanța nu a fost lipsită de incidente. La începutul lunii aprilie, cortul USR – Fără penali în funcții publice a fost vandalizat.

Constanța. Cortul USR – Fără penali în funcții publice – VANDALIZAT. La nivel național sunt peste 9.000 de semnături

La nivel național, conducerea partidului a adus acuzații grave mai multor instituții de ordine publică. Astfel, Poliția Locală și Jandarmeria au fost acuzate că pun piedici în derularea campaniei.

USR, acuzații grave: “Poliția Locală și Jandarmeria, piedici în campania FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE”

Obiectiv și intenție
Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.
Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot.
În acest sens, se doreşte ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Comments

comments

Politica

Daniel Suciu şi Răzvan Cuc, nominalizările PSD pentru Dezvoltare şi Transporturi

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comitetul Executiv al PSD a votat, marţi, după patru ore de discuţii, nominalizarea lui Daniel Suciu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. Decizia referitoare la propunerea liderului deputaţilor PSD Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltării a fost luată cu unanimitate de voturi, în timp ce un singur social-democrat a votat împotriva nominalizării lui Răzvan Cuc la Transporturi.

Răzvan Cuc a mai fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tudose.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, înaintea şedinţei CEx, că Răzvan Cuc este susţinut de PSD Neamţ pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi a precizat că Felix Stroe, liderul PSD Constanţa, nu poate să fie ministru, fiindcă nu este parlamentar.

CEx al PSD se desfăşoară marţi la Parlament, de la ora 17.00. În şedinţă în care social-democraţii vor decide noile propuneri pentru Dezvoltare şi Transporturi, după ce Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici şi-au retras candidatura, în urma refuzurilor repetate ale lui Klaus Iohannis de a îi numi în funcţii.

Decizia social-democraţilor a fost luată în contextul în care Olguţa Vasilescu a anunţat, marţea trecută, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi. La patru zile distanţă şi Mircea Drăghici a spus că îşi va retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în contextul în care şeful statului nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor sunt conduse interimar de Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb. Ele nu au miniştri plini de la finalul anului precedent, iar interimatul la acestea expiră pe 20 februarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Calcule de ultimă oră pentru Parlamentul European. Câte mandate revin României

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentul European a lansat astăzi primele estimări ale viitoarei sale componenţe (cea de-a noua legislatură), în baza unei selecţii de sondaje naţionale reprezentative. Potrivit acestei estimări, pierd din mandate atât social-democraţii, cât şi popularii europeni, dar şi verzii. În schimb, câştigă locuri populiştii şi extremiştii, dar şi liberalii europeni. Mandatele care revin României s-ar distribui astfel: 10 la PSD, 8 la PNL, câte 3 la Pro România, USR, ALDE şi câte 2 la PLUS, PMP şi UDMR, potrivit News.ro.

Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componenţa sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecţie de sondaje reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar public în numele Parlamentului European, se arată într-un comunicat al PE.

Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide şi mişcări, care nu şi-au declarat încă intenţiile, intră în categoria „altele”.

În urma estimării preferinţelor electorale actuale din UE 27 asupra componenţei Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puţini deputaţi (705) faţă de actualul format (751), precizează sursa citată.

În privinţa României, potrivit estimării publicate de Parlamentul European, mandatele vor fi distribuite astfel: 10 la PSD (cotat cu 26,5%), 8 la PNL (23%), câte 3 la Pro România (9,6%), USR (9,2%), ALDE (9%)şi câte 2 la PLUS (6,8%), PMP (5,6%) şi UDMR (5,2%).

În această estimare, USR şi PLUS apar separat, însă cele două partide au anunţat recent că vor merge în alianţă la alegerile europarlamentare.

Parlamentul va publica estimări actualizate la fiecare două săptămâni până la finalul lunii aprilie şi săptămânal în luna mai până în ziua alegerilor. Sondajele iniţiale de la ieşirea de la vot vor fi publicate pe 26 mai, pentru acele ţări unde acestea vor fi realizate şi unde votul se va termina, începând cu orele 18.00 şi apoi la fiecare oră până la finalizarea rezultatelor parţiale din toate statele membre.

Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au fost organizate acum 40 de ani, pe 12 iunie 1979. Alegerile din acest an vor fi cele mai importante din istoria parlamentului, având în vedere contextul politic, ieşirea prognozată a Regatului Unit şi provocările politice şi transfrontaliere majore. Cetăţenii europeni se vor prezenta la vot între 23-26 mai pentru a decide viitorul Europei.

În România, alegerile europene vor fi organizate în 26 mai.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ponta, după anunțul premierului privind OUG 114: „I​ncompetenților! Analfabeților! Urechiștilor! Infatuaților! Catastrofelor!”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fostul premier Victor Ponta a reacționat dur după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi că OUG 114 ar putea fi modificată, posibilitate invocată în ultima perioadă și ministrul de Finanțe. „I​ncompetenților! Analfabeților! Urechiștilor! Infatuaților! Catastrofelor!”, a scris Ponta pe Facebook, acuzând că ordonanța trebuia discutată înainte de adoptare. Totodată, fostul premier susține că parlamentarii Pro România va vota în Parlament pentru respingerea ordonanței.

„Nu e de ajuns că prin prostia și aroganța voastră aproape ați distrus Banca “Transilvania” , Compania Energetică “Oltenia” , proiectul de dezvoltare pe frecvente 5G al României și ați făcut profit triplu pentru Gazprom în Ianuarie 2019/ că ați amânat exploatarea gazelor din Marea Neagră și pentru asta va laudă Sputnik în fiecare zi? Nu e de ajuns că ați rămas fără bani încă din Februarie și că a trebuit să va împrumutați cu dobânda dublă? Nu e mai bine să vă cereți scuze și să vă dați demisia? Nu e mai bine să NU va mai numiți “Guvern PSD” (voi fiind o adunătură de traseiști și fripturisti crescuți pe lângă Băsescu și Vadim ) ca să nu distrugeți tot ce au construit cu greu Guvernul “Năstase” și Guvernul “Ponta” în numele PSD?”, a scris Ponta pe Facebook.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: