Connect with us

Politica

USR Tulcea și senatorul Orlando Teorodovici, SCANDAL pe tema cazinourilor din Delta Dunării: “Influențează nefast soarta localnicilor de pe baltă”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Senatul a adoptat, luni, în ziua în care expira termenul de adoptare tacită, cu 65 de voturi ”pentru”, 28 ”împotrivă” şi șase abţineri iniţiativa legislativă a senatorului PSD, Şerban Nicolae, privind înjumătățirea taxelor şi impozitelor pentru cazinouri, magazine, activități de producţie de energie regenerabilă și pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării. De asemenea, prin derogare de la dispoziţiile art. 464 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și terenurile vor fi scutite de la plata impozitului aferent.

Potrivit unui amendament al senatorului PSD de Tulcea, Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se vor aplica, în cazul în care legea trece de Camera Deputaților și va fi promulgată de președintele Iohannis, inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, celor care au un regim de arie naturală protejată, aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, celor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu, transmite Biroul de presă al USR Filiala Tulcea.

“Aparent, inițiativa are ca scop crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor statului și valorificarea potențialului zonelor vizate. Este greu, însă, de crezut, că de această facilitate ar putea beneficia localnicii, fiind binecunoscut faptul că șmecherii care au ciopârțit, de zeci de ani, Delta Dunării, sunt singurii interesați și vizați, de fapt, de prevederile acestei legi. Senatorii USR au votat împotriva acestui proiect legislativ, considerând că prevederile propuse sunt îndeajuns de vagi încât să permită apariția unor situații care vor dăuna grav mediului înconjurător și, prin extensie, turismului, dat fiind specificul zonei. Astfel, majoritatea a respins amendamentul senatorului USR de Constanța, Ramona Dinu, privind exceptarea de la prevederile legii a plajelor, unde vor putea fi construite cazinouri”, se arată în documentul de presă al USR Tulcea.

Strict legat de Delta Dunării, USR Tulcea susține că deschiderea posibilității de a se dezvolta astfel de activități nu înseamnă decât o “lovitură puternică aplicată chiar de stat turismului”. “Practic, legea este o insultă la eforturile pe care le depune, de exemplu, asociația lui Ivan Patzaichin de a promova în Delta Dunării ecoturismul”, transmite USR Tulcea și informează că liderii formațiunii susțin că turismul în Delta Dunării trebuie să se facă printr-o “abordare științifică, prin consultatea unor specialiști din diverse domenii”.

“USR Tulcea a constatat, cu uimire, că în fișa proiectului nimeni din plan local nu a trimis vreo opinie pe marginea propunerii, de-a lungul parcursului legislativ de la Senat. În acest context, solicităm Consiliului Județean Tulcea (cel care poate concesiona terenuri din Delta Dunării chiar în scopul construirii unor cazinouri) și ARBDD (instituție care emite avizele de mediu) să-și exprime public poziția față de acest proiect legislativ. De altfel, în zilele următoare vom depune interpelări în acest sens. Este păcat că senatorul Eugen Orlando Teodorovici, care a ajuns să ne reprezinte județul în urma unor negocieri de culise și care nu are în comun cu Tulcea decât partidele de pescuit și de distracție în Delta Dunării, a ajuns să influențeze nefast soarta localnicilor de pe baltă”, se mai arată în documentul de presă.

Doar pentru terenurile care… “zac nefolosite, care nu produc absolut nimic”

La rândul său, senatorul social-democrat Șerban Nicolae a subliniat, marti, ca propunerea sa, conform careia se reduc cu 50% taxele si impozitele datorate pentru constructiile ridicate pe grinduri si alte terenuri cu modificari naturale sau prin lucrari de amenajare hidrotehnica, nu includea in forma sa initiala terenurile situate in arii naturale protejate.

“Propunerea mea nu includea nici Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si niciun fel de terenuri situate in arii naturale protejate sau care au regim de protectie speciala a mediului. Propunerea de eliminare a acestei exceptii a venit de la colegul meu, senatorul Teodorovici, care a spus ca asemenea activitati economice se pot face si in arii naturale protejate, si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, si in alte zone cu regim special de protectie, cu respectarea tuturor conditionarilor prevazute de lege, in sensul in care nu te apuci sa distrugi habitate naturale, nu te apuci sa distrugi specii rare de flora si sa modifici ecosistemul. Dar in Delta Dunarii, spre exemplu, exista si facilitati de turism, si facilitati de agrement, si facilitati de alimentatie publica. De aceea, a si justificat o asemenea adaugire. Nu am fost foarte convins, dar e un punct de vedere”, a precizat el Nicolae citat de agerpres.ro.

Senatorul a adaugat ca a fost interesat in primul rand de includerea in circuitul economic a suprafetelor de teren care “zac nefolosite, care nu produc absolut nimic” si ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sau alte arii protejate nu sunt in aceasta situatie și a declarat că se va situa de fiecare dată de aceeași parte a baricadei cu organizațiile pentru protejarea mediului și va solicita exceptarea zonelor protejate de la prevederile acestei prevederi.

Totodata, Șerban Nicolae a infirmat supozitiile conform carora proiectul ar fi unul “cu dedicatie” si ca prevederile sale s-ar putea aplica zonei Belina.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

2021, anul CONCEDIERILOR la stat. Se cere evaluarea ajutoarelor sociale și restructurări printre bugetari

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Temerile se adeveresc. Guvernul Cîțu se pregătește să taie în carne vie: concedieri masive și mai puține ajutoare sociale. Pe de o parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că vor primi în continuare ajutoare sociale doar persoanele care sunt cu adevărat vulnerabile. Ministrul Muncii a scris pe o rețea socială că vor fi controale și reevaluări ale dosarelor pentru ajutoarele socială, astfel încât să poată să fie identificați românii care iau bani de la stat, deși pot să muncească în continuare.

„Suntem în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara cu echipe mixte ale Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă. Împreună cu reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România, am discutat astăzi despre obiectivele acestei campanii și despre modul de lucru. Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate. În al doilea rând, vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România. Apreciez foarte mult deschiderea și interesul pe care le-au arătat autoritățile locale față de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat în acord cu politicile europene în domeniu: sprijin integrat și mai bine țintit pentru categoriile vulnerabile, precum și sprijinirea reinserției în cazul persoanele apte de muncă. Campania națională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor pentru a pune la dispoziție instituțiilor implicate informațiile despre beneficiari și pentru a facilita relația acestora cu potențialii angajatori din comunitate.“, a scris Turcan pe Facebook.

Pe de altă parte, Executivul Cîțu pregătește concedieri în companiile de stat, conform Antena 3. Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, are deja în vedere restructurări în companiile mari care au pierderi uriașe. Pe listă se află Metrorex, CFR și TAROM, ale căror conduceri au salarii substanțiale, în ciuda dificultăților financiare. Acestora li se cere, printre altele, să întocmească liste cu angajaţii care vor fi disponibilzaţi, pentru reducerea cheltuielilor. Vor fi afectaţi angajaţii de la CFR, METROREX, CNAIR, RAR, angajaţii aeroporturilor din Constanţa, Timişoara sau Bucureşti, angajaţii Regiilor Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Canalului Navigabil Bega, angajaţii din porturi, Radionav, TAROM şi ROMATSA. Documentul a fost trimis companiilor respective luni 19 ianuarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul a aprobat documentul care va duce la desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În ședința de astăzi, 20 ianuarie, Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema „Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) – legislația în domeniul justiției”. Documentul prevede calendarul pentru adoptarea de către Executiv a proiectelor de interes pentru sistemul judiciar. Astfel, în document se prevede aprobarea, cu prioritate, în Guvern, până la sfârșitul lunii februarie 2021, a proiectului de lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție şi transmiterea acestuia spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament. Proiectele legilor justiției vor fi, de asemenea, aprobate de către Guvern până la sfârșitul lunii aprilie 2021 și transmise spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament. Aceste demersuri sunt necesare pentru îndeplinirea recomandărilor cuprinse în ultimul Raport MCV, publicat de Comisia Europeană la 22 octombrie 2019.

Stelian Ion, Ministrul Justiției, a declarat: „Astăzi, Guvernul a adoptat Memorandumul pentru finalizarea MCV. Ne-am asumat, în programul de guvernare, îndeplinirea acestor criterii esențiale pentru statul de drept din România. Ulterior, finalizarea MCV va veni ca o consecință a eforturilor noastre concretizate. A sosit acum momentul de a repara tot ceea ce s-a stricat în ultimii ani, de a pune Justiția pe drumul cel bun și de a consolida statul de drept și democrația din România.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Proiect. Recompense generoase pentru personalul din instanțe: 35 de zile de concediu, locuință de serviciu, medicamente gratuite…

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică o Lege privind statutul personalului de specialitate judiciară și al altor categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

Potrivit proiectului, clasificarea categoriilor profesionale din cadrul instanţelor şi al parchetelor va fi: personal de specialitate judiciară: grefieri judiciari, grefieri documentarişti, grefieri de şedinţă şi grefieri principali; personal de asistenţă: grefieri şi agenţi procedurali; personal tehnic: specialişti IT, specialiști criminaliști și tehnicieni criminalişti; personal administrativ: șoferi. Personalul de specialitate criminalistică este format din experţi criminalişti şi asistenţi criminalişti. Personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică este format din tehnicieni criminalişti şi secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice.

Pentru aceste catogorii, beneficiile vor fi:

– Durata normală a programului de lucru este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Orele prestate peste durata normală a timpului de lucru se compensează cu timp liber corespunzător. În cazul în care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător nu a fost posibilă în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plăti, în luna următoare, cu un spor din salariul de bază, după cum urmează : a) 75% din salariul de bază pentru primele două ore de depăşire a duratei normale a zilei de lucru ; b) 100% din salariul de bază pentru orele următoare. Cu un spor de 100% se plătesc şi orele lucrate în zilele de repaus săptămânal sau în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

– Concediu anual de odihnă, plătit, de 35 de zile lucrătoare.

– Trei călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru o călătorie în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul.

– Concedii plătite, pentru studii de specialitate, pentru participarea la cursuri sau alte forme de specializare organizate în ţară sau în străinătate, pentru pregătirea şi susţinerea examenelor sau concursurilor de promovare.

– Personalul în activitate sau pensionari, precum şi soţul/soţia beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze și dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. Aceste drepturi nu au caracter salarial și nu se impozitează. Se aplică în mod corespunzător și copiilor aflați în întreținerea personalului de specialitate, în activitate sau pensionari.

– Dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu dacă, în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, acesta, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinerea lui nu beneficiază de locuinţă proprietate personală ori nu i s-a atribuit o locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale.

– Personalul de specialitate judiciară, în funcţie sau pensionat, are dreptul de a i se asigura măsuri speciale de protecţie împotriva ameninţărilor, violenţelor sau a oricăror fapte care pot pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea sau bunurile sale sau ale membrilor de familie, ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. Măsurile speciale de protecţie, condiţiile şi modul de realizare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne.

– Personalul de specialitate judiciară beneficiază de despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Public în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile îi sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. Despăgubirile se acordă în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: