Connect with us

Politica

USR Tulcea și senatorul Orlando Teorodovici, SCANDAL pe tema cazinourilor din Delta Dunării: “Influențează nefast soarta localnicilor de pe baltă”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Senatul a adoptat, luni, în ziua în care expira termenul de adoptare tacită, cu 65 de voturi ”pentru”, 28 ”împotrivă” şi șase abţineri iniţiativa legislativă a senatorului PSD, Şerban Nicolae, privind înjumătățirea taxelor şi impozitelor pentru cazinouri, magazine, activități de producţie de energie regenerabilă și pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării. De asemenea, prin derogare de la dispoziţiile art. 464 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și terenurile vor fi scutite de la plata impozitului aferent.

Potrivit unui amendament al senatorului PSD de Tulcea, Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se vor aplica, în cazul în care legea trece de Camera Deputaților și va fi promulgată de președintele Iohannis, inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, celor care au un regim de arie naturală protejată, aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, celor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu, transmite Biroul de presă al USR Filiala Tulcea.

“Aparent, inițiativa are ca scop crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor statului și valorificarea potențialului zonelor vizate. Este greu, însă, de crezut, că de această facilitate ar putea beneficia localnicii, fiind binecunoscut faptul că șmecherii care au ciopârțit, de zeci de ani, Delta Dunării, sunt singurii interesați și vizați, de fapt, de prevederile acestei legi. Senatorii USR au votat împotriva acestui proiect legislativ, considerând că prevederile propuse sunt îndeajuns de vagi încât să permită apariția unor situații care vor dăuna grav mediului înconjurător și, prin extensie, turismului, dat fiind specificul zonei. Astfel, majoritatea a respins amendamentul senatorului USR de Constanța, Ramona Dinu, privind exceptarea de la prevederile legii a plajelor, unde vor putea fi construite cazinouri”, se arată în documentul de presă al USR Tulcea.

Strict legat de Delta Dunării, USR Tulcea susține că deschiderea posibilității de a se dezvolta astfel de activități nu înseamnă decât o “lovitură puternică aplicată chiar de stat turismului”. “Practic, legea este o insultă la eforturile pe care le depune, de exemplu, asociația lui Ivan Patzaichin de a promova în Delta Dunării ecoturismul”, transmite USR Tulcea și informează că liderii formațiunii susțin că turismul în Delta Dunării trebuie să se facă printr-o “abordare științifică, prin consultatea unor specialiști din diverse domenii”.

“USR Tulcea a constatat, cu uimire, că în fișa proiectului nimeni din plan local nu a trimis vreo opinie pe marginea propunerii, de-a lungul parcursului legislativ de la Senat. În acest context, solicităm Consiliului Județean Tulcea (cel care poate concesiona terenuri din Delta Dunării chiar în scopul construirii unor cazinouri) și ARBDD (instituție care emite avizele de mediu) să-și exprime public poziția față de acest proiect legislativ. De altfel, în zilele următoare vom depune interpelări în acest sens. Este păcat că senatorul Eugen Orlando Teodorovici, care a ajuns să ne reprezinte județul în urma unor negocieri de culise și care nu are în comun cu Tulcea decât partidele de pescuit și de distracție în Delta Dunării, a ajuns să influențeze nefast soarta localnicilor de pe baltă”, se mai arată în documentul de presă.

Doar pentru terenurile care… “zac nefolosite, care nu produc absolut nimic”

La rândul său, senatorul social-democrat Șerban Nicolae a subliniat, marti, ca propunerea sa, conform careia se reduc cu 50% taxele si impozitele datorate pentru constructiile ridicate pe grinduri si alte terenuri cu modificari naturale sau prin lucrari de amenajare hidrotehnica, nu includea in forma sa initiala terenurile situate in arii naturale protejate.

“Propunerea mea nu includea nici Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si niciun fel de terenuri situate in arii naturale protejate sau care au regim de protectie speciala a mediului. Propunerea de eliminare a acestei exceptii a venit de la colegul meu, senatorul Teodorovici, care a spus ca asemenea activitati economice se pot face si in arii naturale protejate, si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, si in alte zone cu regim special de protectie, cu respectarea tuturor conditionarilor prevazute de lege, in sensul in care nu te apuci sa distrugi habitate naturale, nu te apuci sa distrugi specii rare de flora si sa modifici ecosistemul. Dar in Delta Dunarii, spre exemplu, exista si facilitati de turism, si facilitati de agrement, si facilitati de alimentatie publica. De aceea, a si justificat o asemenea adaugire. Nu am fost foarte convins, dar e un punct de vedere”, a precizat el Nicolae citat de agerpres.ro.

Senatorul a adaugat ca a fost interesat in primul rand de includerea in circuitul economic a suprafetelor de teren care “zac nefolosite, care nu produc absolut nimic” si ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sau alte arii protejate nu sunt in aceasta situatie și a declarat că se va situa de fiecare dată de aceeași parte a baricadei cu organizațiile pentru protejarea mediului și va solicita exceptarea zonelor protejate de la prevederile acestei prevederi.

Totodata, Șerban Nicolae a infirmat supozitiile conform carora proiectul ar fi unul “cu dedicatie” si ca prevederile sale s-ar putea aplica zonei Belina.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Ionel Dia, candidat la funcția de consilier local PSD: ”Facem din Hârșova casa noastră”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ionel Dia, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru funcția de consilier al orașului Hârșova, a adresat tuturor locuitorilor un mesaj prin care le-a cerut să iasă la vot, deoarece votul fiecăruia poate fi decisiv. De asemenea, în câteva cuvinte, el le-a transmis alegătorilor să participe în număr cât mai mare la vot.

Iată mesajul lui Ionel Dia.

”Dragi hârșoveni,

Mă adresez vouă, tuturor celor care mă cunosc, rude, prieteni, simple cunoștințe, colaboratori, oameni care iubesc Hârșova cu adevărat,

Dacă și voi v-ați săturat de acest regim clientelar impus în ultimii patru ani de clanul Ionescu, un regim în care persoane din anturajul primarului ocupa funcții importante în administrația publică locală, fără a avea o pregătire corespunzătoare, un regim în care susținătorii acestuia se înfruptă din banul public, sfidând de-a dreptul bunul simț, în timp ce oamenii simpli din oraș abia își pot asigura traiul zilnic,

Dacă v-ați săturat de un primar care timp de patru ani a promovat ura și dezbinarea în rândul cetățenilor acestui oraș, făcându-i să se teamă unii de alții că vor fi “turnați” și-și vor pierde locul de munca, afacerea,

Dacă v-ați săturat ca banul public să fie irosit pe proiecte care nu folosesc nimănui, în timp ce necesitățile cu adevărat importante pentru noi toți sunt cu totul altele,

Dacă vă doriți un viitor mai bun pentru voi și pentru copiii și nepoții voștri,

Veniți alături de noi, tinerii adunați în jurul domnului Tudor Nădrag, și ajutați-ne să punem capăt acestor lucruri!

Facem din Hârșova casa noastră, a tuturor! Să facem din Hârșova o familie!

Veniți duminică la vot! Votul fiecăruia dintre dumneavoastra poate fi decisiv!

Hârșova nu este numai a lor. Este a noastră, a tuturor hârșovenilor!”, a precizat Ionel Dia.

 

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tudor Nădrag (PSD), mesaj pentru locuitorii din Hârșova: ”Nu vă fie teamă să vă exprimați liber public!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Tudor Nădrag, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru Primăria orașului Hârșova a adresat astăzi, în ultima zi de campanie electorală, câteva cuvinte de mulțumire tuturor celor ce i-au fost alături.  De asemenea, a ținut să le spună alegătorilor din Hârșova să nu le fie teamă și să iasă la vot în număr cât mai mare.

Iată mesajul lui Tudor Nădrag:

”Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că mi-ați fost alături în această campanie și să vă îndemn să vă prezentați duminică la urne! Mergeți la vot și votați pentru un oraș care trebuie să se dezvolte! Știți ce plan de măsuri avem. Sunt 41 de puncte realizabile, care trebuie demarate rapid.

Nu vă fie teamă să vă exprimați liber. Votul este garantat prin Constituția României!

Instaurarea terorii și a șantajului, așa cum se întâmplă, din păcate, în orașul nostru, nu poate decât să îngrădească drepturile oamenilor. Nu poate decât să vă creeze teamă să călcați pragul primăriei. Este trist și totodată îngrijorător faptul că, folosind funcția poți tria o mână de oameni dintr-o comunitate atât de mică, în funcție de interesele proprii și de opțiunea de vot.

Nu mai este o noutate că este un grup bine organizat, coagulat în jurul unui contracandidat, de care locuitorii orașului nu este străin, care desfășoară toate forțele pentru a deturna voturile OAMENILOR.

Vă rog să cugetați înainte de a permite cuiva să ÎNDRĂZNEASCĂ să vă solicite votul în schimbul unor foloase.

Nu ezitați să condamnați public acest lucru și să semnalați autorităților faptele nelegale!

Ieșiți dumincă la vot în număr cât mai mare! Aceasta este cea mai puternică armă! Vă rog, nu vă fie teamă să vă exprimați liber public!”

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. Mesajul PRO România la final de campanie electorală: „Veșnicul ”o să…” trebuie să dispară din vocabularul politicienilor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre, a declarat că s-a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Constanța după ce am văzut că nimeni nu vrea să modernizeze orașul. Fostul ministru al Turismului spune că au fost pierdute deja prea multe proiecte și oportunități.

„Mulți constănțeni au aflat, probabil, că la Constanța nu s-a putut face, până acum, portul turistic “Diamant”, care ar fi avut finanțare 100% de la bugetul statului, prin Master Planul pentru Turism, pe care l-am făcut în anul 2017, când am fost ministru al Turismului. Este doar unul dintre proiectele pe care Primăria Constanța le-a pierdut, doar pentru că nu s-au făcut demersurile necesare așa cum s-a întâmplat cu tot ceea ce se putea realiza in acest frumos oraș.“, a punctat Mircea Dobre.

Întrebat ce trebuie schimbat în oraș, candidatul PRO România spune că foarte multe lucruri. În primul rând, spune Dobre, trebuie schimbat un oraș rămas prin anii ’80, astfel încât să ajungem în al treilea deceniu din secolul XXI, unde ar fi trebuit să fim deja.

„Tocmai de aceea candidez: pentru că m-am săturat să văd Constanța cu trafic infernal, cu mașini parcate pe trotuar, cu haos în trafic, fără spații verzi și lăsată la mâna unora care efectiv nu vor să acceseze fonduri pentru sistematizarea orașului nostru. Dacă vom putea pune în aplicare proiectele noastre, peste 4 ani vom avea un oraș modern, european, pe care îl vor iubi atât constănțenii, cât și investitorii și turiștii. Am venit cu proiecte concrete, făcute împreună cu echipa noastră de experți, pentru că putem finanța, în următoarea perioadă tot ce e necesar pentru a transforma Constanța într-un oraș turistic de top. Avem trei axe de finanțare pe fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027. Este vorba de axele 3 si 4 din Programul Operațional Regional. Pe Axa nr 3 se pot face proiectele de parcuri, promenadă verde, parcări subterane cu parc deasupra. 52 de milioane de euro este valoarea aproximativă a acestor proiecte. Pe Axa nr 4 intră lucrări de infrastructură, precum breteaua care leagă zona Aurel Vlaicu către Eden și lărgirea străzii Ștefăniță Vodă la patru benzi. 50-60 de mii de apartamente sunt în curs de proiectare și executie pe bulevardul Aurel Vlaicu iar acesta trebuie să sufere și el modificări, deci este nevoie de astfel de proiecte, pentru care există această sursă de finanțare. Tot pe axa 4 intră și pasajul din Km. 5. Pe axa prioritară nr. 7 se poate face proiectul NIAGA, pentru transport integrat multimodal – autogară –  gară – aeroport, cu o valoare de 20 de milioane de euro. Pentru celelalte proiecte care nu se vor putea finanța din fonduri europene, există bugetul local. Viitorul orașului Constanța depinde de votul dumneavoastră!

Fiți PRO Schimbare

Fiți PRO Constanța

Fiți PRO Romania“, a spus Dobre

Filipescu: Veșnicul ”o să…” trebuie să dispară din vocabularul politicienilor

Candidatul PRO România la președinția Consiliului Județean Constanța, Răzvan Filipescu, afirmă, la rândul său, că a avut parte de o campanie bogată în experiențe și a fost prezent în fiecare localitate a județului.

„Discuțiile cu cetățenii mă încurajează de fiecare dată să merg mai departe. SE CERE SCHIMBAREA! Constănțenii nu mai au răbdare și pe bună dreptate așteaptă rezultate. Vor să fie reprezentați de oameni pe care i-au întâlnit, care le cunosc problemele și care îi ascultă. Îmi doresc ca județul nostru să nu mai piardă oportunități de finanțare! Veșnicul ”o să…” trebuie să dispară din vocabularul politicienilor, trebuie să venim în fața oamenilor cu lucruri concrete, acțiuni pe care deja le-am demarat în interesul întregii comunități. Spitalul de pediatrie propus de echipa PRO România, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea sistemului educațional la nivelul județului, crearea de parcuri și zone de agrement, susținerea producătorilor locali, dezvoltarea infrastructurii, sunt proiecte concrete, finanțabile, realizabile și sunt responsabilitatea pe care ne-o asumăm în fața dumneavoastră pentru că știm și putem să le implementăm.

Ca reprezentant al cetățenilor ce urmează să fie ales în fruntea administrației publice județene, înțeleg că noi, cei votați, suntem cei care se pun în slujba constănțenilor, și nu invers. Ca și până acum, fiecare acțiune a mea și a echipei PRO România, va avea ca scop dezvoltarea comunității. Județul Constanța are un potențial prea mare, acces la prea multe resurse pentru a mai sta ascuns în umbra delăsării liderilor pe care i-a avut până acum. Devotamentul este valoare principală pe care o promovez în echipa mea și cred în puterea exemplului. Dați-ne șansa să vă demonstrăm cum poate evolua Constanța atunci când este condusă de oameni profesioniști cărora le pasă, care sunt PRO Constanța. Schimbarea începe cu votul dumneavoastră. Pe 27 septembrie votați poziția numărul 1 pe buletinele de vot pentru Consiliu Județean și președinția acestuia.“, a spus Filipescu.

  • Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • CUI mandatar financiar coordonator: 21200010

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: