Senatul a adoptat, luni, în ziua în care expira termenul de adoptare tacită, cu 65 de voturi ”pentru”, 28 ”împotrivă” şi șase abţineri iniţiativa legislativă a senatorului PSD, Şerban Nicolae, privind înjumătățirea taxelor şi impozitelor pentru cazinouri, magazine, activități de producţie de energie regenerabilă și pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării. De asemenea, prin derogare de la dispoziţiile art. 464 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și terenurile vor fi scutite de la plata impozitului aferent.
Potrivit unui amendament al senatorului PSD de Tulcea, Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se vor aplica, în cazul în care legea trece de Camera Deputaților și va fi promulgată de președintele Iohannis, inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, celor care au un regim de arie naturală protejată, aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, celor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu, transmite Biroul de presă al USR Filiala Tulcea.
“Aparent, inițiativa are ca scop crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor statului și valorificarea potențialului zonelor vizate. Este greu, însă, de crezut, că de această facilitate ar putea beneficia localnicii, fiind binecunoscut faptul că șmecherii care au ciopârțit, de zeci de ani, Delta Dunării, sunt singurii interesați și vizați, de fapt, de prevederile acestei legi. Senatorii USR au votat împotriva acestui proiect legislativ, considerând că prevederile propuse sunt îndeajuns de vagi încât să permită apariția unor situații care vor dăuna grav mediului înconjurător și, prin extensie, turismului, dat fiind specificul zonei. Astfel, majoritatea a respins amendamentul senatorului USR de Constanța, Ramona Dinu, privind exceptarea de la prevederile legii a plajelor, unde vor putea fi construite cazinouri”, se arată în documentul de presă al USR Tulcea.
Strict legat de Delta Dunării, USR Tulcea susține că deschiderea posibilității de a se dezvolta astfel de activități nu înseamnă decât o “lovitură puternică aplicată chiar de stat turismului”. “Practic, legea este o insultă la eforturile pe care le depune, de exemplu, asociația lui Ivan Patzaichin de a promova în Delta Dunării ecoturismul”, transmite USR Tulcea și informează că liderii formațiunii susțin că turismul în Delta Dunării trebuie să se facă printr-o “abordare științifică, prin consultatea unor specialiști din diverse domenii”.
“USR Tulcea a constatat, cu uimire, că în fișa proiectului nimeni din plan local nu a trimis vreo opinie pe marginea propunerii, de-a lungul parcursului legislativ de la Senat. În acest context, solicităm Consiliului Județean Tulcea (cel care poate concesiona terenuri din Delta Dunării chiar în scopul construirii unor cazinouri) și ARBDD (instituție care emite avizele de mediu) să-și exprime public poziția față de acest proiect legislativ. De altfel, în zilele următoare vom depune interpelări în acest sens. Este păcat că senatorul Eugen Orlando Teodorovici, care a ajuns să ne reprezinte județul în urma unor negocieri de culise și care nu are în comun cu Tulcea decât partidele de pescuit și de distracție în Delta Dunării, a ajuns să influențeze nefast soarta localnicilor de pe baltă”, se mai arată în documentul de presă.
Doar pentru terenurile care… “zac nefolosite, care nu produc absolut nimic”
La rândul său, senatorul social-democrat Șerban Nicolae a subliniat, marti, ca propunerea sa, conform careia se reduc cu 50% taxele si impozitele datorate pentru constructiile ridicate pe grinduri si alte terenuri cu modificari naturale sau prin lucrari de amenajare hidrotehnica, nu includea in forma sa initiala terenurile situate in arii naturale protejate.
“Propunerea mea nu includea nici Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si niciun fel de terenuri situate in arii naturale protejate sau care au regim de protectie speciala a mediului. Propunerea de eliminare a acestei exceptii a venit de la colegul meu, senatorul Teodorovici, care a spus ca asemenea activitati economice se pot face si in arii naturale protejate, si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, si in alte zone cu regim special de protectie, cu respectarea tuturor conditionarilor prevazute de lege, in sensul in care nu te apuci sa distrugi habitate naturale, nu te apuci sa distrugi specii rare de flora si sa modifici ecosistemul. Dar in Delta Dunarii, spre exemplu, exista si facilitati de turism, si facilitati de agrement, si facilitati de alimentatie publica. De aceea, a si justificat o asemenea adaugire. Nu am fost foarte convins, dar e un punct de vedere”, a precizat el Nicolae citat de agerpres.ro.
Senatorul a adaugat ca a fost interesat in primul rand de includerea in circuitul economic a suprafetelor de teren care “zac nefolosite, care nu produc absolut nimic” si ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sau alte arii protejate nu sunt in aceasta situatie și a declarat că se va situa de fiecare dată de aceeași parte a baricadei cu organizațiile pentru protejarea mediului și va solicita exceptarea zonelor protejate de la prevederile acestei prevederi.
Totodata, Șerban Nicolae a infirmat supozitiile conform carora proiectul ar fi unul “cu dedicatie” si ca prevederile sale s-ar putea aplica zonei Belina.