Connect with us

Actual

Vă e frică să donați sânge? Sâmbătă au fost doar 30 de donatori!

Maria Ionescu

Publicat

la

Știu că este inutil să vorbesc despre importanța sângelui uman în diferite cazuri medicale. Pentru orice intervenție chirurgicală este necesară o cantitate destul de mare. Iar pentru asta, există cadru organizat. La nivelul fiecărui județ este câte un centru de transfuzii sanguine unde donatorii se pot prezenta zilnic pentru a dona din sângele lor! Pentru cei care nu sunt familiarizați cu donarea de sânge, trebuie să precizăm că există mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească înainte de a ajunge la Centrul de transfuzii. Iată câteva dintre ele: Vârsta cuprinsă între 18-60 ani; Greutate corporală minimă 50 kg; Tensiunea arterială: maxima nu depășește 180 mmHg, iar minima 100 mmHg; Nu prezintă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală etc.; Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile. La o donare se recoltează în jur de 450 (±10%) mililitri sânge. Pentru donator nu este nici o problemă deoarece sângele se reface foarte repede. Dar este extrem de important pentru cei internați în spitale. Uneori viața lor depinde de gestul donatorilor!

Se donează și sâmbăta, o data pe lună!

Zilnic, în intervalul 7.30-13.30, cadrele medicale de la centru de transfuzii sunt la datorie. Și așteaptă prezența donatorilor. Începând din luna iulie, la cererea unui număr mai mare de persoane, a fost introdusă și ziua de sâmbătă în graficul de donări. Ce-i drept, doar o data pe lună. Dar nici așa numărul celor care vin nu este ridicat. Solicitările persoanelor bolnave sunt din ce în ce mai mari, iar numărul donatorilor este invers proporțional, adică din ce în ce mai mic. Am stat de vorbă cu asistenta șefă a centrului, Elisabeta Nicea. Ea ne-a declarat: ”Rezultatul este dezamăgitor. Avem deschis și sâmbăta o data pe lună, la solicitarea donatorilor. Din păcate, însă, numărul lor este redus. Sâmbătă au participat doar 30 de donatori”, ne-a spus Elisabeta Nicea. Ea a precizat că ar fi necesar un număr de circa 1100 de donatori pe lună dar nu le iese întotdeauna. Pentru a-și suplimenta donatorii, centrul a realizat colecte de sânge și în județ. Pe data de 5 noiembrie s-au deplasat la Negru Vodă, unde au participat 65 de donatori, iar pe data de 12 noiembrie au fost prezenți la Mangalia. Aici s-au prezentat 107 donatori. Urmează ca, la finele săptămânii, să ajungă și la Medgidia. Să sperăm că toți cei care se încadrează în limitele impuse de către centrul de transfuzii vor fi informați și, pe viitor, vor deveni, măcar ocazional, donatori!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mâine sunt alegeri parlamentare. Vezi ce forțe de ordine sunt în misiune în județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Tomis” Constanța, Garda de Coastă Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 5-6 decembrie a.c., 501 efective, dintre care 276 de poliţişti, 81 de jandarmi și 138 de reprezentanţi I.S.U. vor asigura paza şi protecţia a 559 de secţii de votare, în 366 de locații, ce s-au constituit pe raza judeţului Constanța, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 6 decembrie a.c., 210 poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 230 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța va avea în responsabilitate 90 de secţii de votare, constituite în 90 de locaţii, unde vor fi prezenţi 176 de poliţişti.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

78 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

”Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant al M.A.I.!”, precizează Andreea Munbteanu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Chef în stațiunea Mamaia. Polițiștii au dat amenzi în valoare de 2.750 de lei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O petrecere desfășurată în stațiunea Mamaia, într-unul din blocurile situate vizavi de hotelul Central și la care participau mai mulți adolescenți a fost oprită de polițiști, în cursul nopții trecute. Tinerii, cei mai mulți minori, au fost amendați cu suma de 2.750 de lei.

Potrivit Biroul de presă al IPJ Constanța, în jurul orei 00.50, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, într-un bloc din centrul stațiunii se desfășoară un eveniment privat.

Patrula mixtă care s-a deplasat la fața locului, formată din polițist din cadrul Poliției stațiunii Mamaia și jandarm al Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis, a identificat 12 persoane, majoritatea minori, care tulburau ordinea și liniștea publică.

Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 2.750 de lei.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se prelungește carantina în mai multe localități din județul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanții Prefecturii Constanța anunță că INSP a avizat analizele de risc DSP pentru mai multe localități din județul Constanța. Este vorba despre: orașele Ovidiu, Năvodari  și Techirghiol și comunele Lumina Mihail Kogălniceanu și Valu lui Traian.

În urmă cu puțin timp s-a încheiat ședința CJSU în care au fost votate propunerile de prelungire a carantinării pentru 14 zile în cinci localități.

Pentru orașul Techirghiol a fost votată propunerea prelungirii carantinei zonale pentru o perioadă de 7 zile.

Pentru orașul Năvodari, măsura prelungirii carantinării intră în vigoare, potrivit Instituției Prefectului Județului Constanța, intră în vigoare din 6 decembrie, ora 20.00. Pentru celelalte localități menționate, măsura intră în vigoare din această seara, de la ora 20.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: