Connect with us

Societate

Vânzări cu încetinitorul! Terenuri și clădiri scumpe în stațiunile de pe litoral!

Maria Ionescu

Publicat

la

La sfârșitul lunii iunie, mai exact pe data de 28, la numai o zi după ce a fost actualizată ordonanța potrivit căreia se pot vinde diferite active, RAAPPS a făcut o nouă propunere celor care își doresc clădiri sau terase pe litoral. Prin active înțelegem complexuri hoteliere, terenuri de tenis și minigolf, dar și vile care aparțin protocolului de stat. Bine, ele sunt foarte multe dacă ne gândim la numărul scos la vânzare în toată țara. Dar, cum suntem la Constanța, iar vara unitățile de cazare și distracție din stațiuni sunt arhipline, adică fac MULȚI bani, ne vom referi doar la aceastea.  Pentru a n-a oară, regia scoate la vânzare prin licitație două terenuri de distracție în stațiunea Neptun. Este vorba despre terenul de tenis al hotelului Arad și despre terenul de minigolf care aparține de aceeași unitate hotelieră. Cu toate că s-a scris de nenumărate ori despre ele, vă reamintim că terenul de tenis este compus din două sectoare amenajate de zgură în suprafață de 606,92 mp, alei (care se află pe o suprafață de 690 mp) dar și spațiu verde întins (5364,15 mp). El a fost scos la vânzare în urmă cu mai mulți ani dar nu s-a interest nimeni despre soarta lui. Sau cei care și-ar fi dorit să-l cumpere au renunțat la idee, deoarece li se părea că ar trebui să dea foarte mulți bani. Nemeritat de mulți! Pe vremuri, în urmă cu vreo doi-trei ani, terenul era estimat la 782.000 de euro. Tuturor li s-a părut a fi mult prea scump comparativ cu banii pe care îi poți scoate din folosirea terenului în forma sa actuală. În timp, RAAPPS l-a ieftinit, dar insuficient pentru a-l transforma într-un activ atractiv. Și, sincer, ne îndoim că se va găsi cineva interesat să dea banii aceștia. Acum costă “doar” 479.100 euro. De fapt, când spunem acum ne referim la prețul care a fost valabil anul trecut și care a rămas neschimbat și în acest an. În aceeași situație se află și terenul de  minigolf al hotelului Arad.minigolf la hotel arad olimp

Și acesta a fost ieftinit în cursul anului trecut, de la 900.000 de euro a ajuns la valoarea de 555.400 euro. Terenul are o suprafață de 7753,28 mp, este mare, ce-i drept, dar tot foarte scump. Investitorii de pe litoral consideră că ar de inutil de dat acești bani, atâta vreme cât sezonul estival este atât cât este, adică scurt, iar turiștii care vin la Neptun nu mai sunt nomenclaturiștii plini de bani de odinioară. Acum la Neptun vin oameni care nu stau excelent cu finanțele, turiști cărora le place liniștea și care își doresc o vacanță relaxată, nu foarte scumpă și care preferă să stea ore în șir pe plajă decât să meargă la tenis sau la minigolf. Ori se știe foarte bine că pentru a-i atrage pe turiști ai nevoie de o campanie excelentă de informare și de prezentare a numeroaselor beneficii pe care tenisul și minigolful le au asupra oamenilor. Dar cine să facă aceste campanii? De fapt, există persoane specializate dar nu există patroni dornici să investească în așa ceva. Deocamdată!

Nici complexul-restaurant Dunărea nu are căutare

complex dunareaDupă cum spuneam, la Neptun este scos la vânzare și complexul-restaurant Dunărea, care este format din restaurant, bar, braserie și cofetărie. Se află în zona ultracentrală a stațiunii Neptun și este un complex de invidiat din punct de vedere al numărului de locuri de care dispune. În restaurant sunt 650 de locuri la mese, iar 120 sunt pe terasă. Și barul are o capacitate mare, de 170 de locuri (turiști să fie!). În cofetărie încap 65 de persoane, iar pe terasa ei 45. Să nu uităm că locul are și o braserie, care are 60 de locuri interioare și 270 pe terasă. Adică, tot complexul este foarte mare, situat foarte central și i s-ar putea găsi o suită de întrebuințări. Dar…. Se pare că nu i se găsesc sau i se găsesc prea puține. Din ce motive, doar conducerea complexului poate ști. Știu doar că pe vremuri aveai foarte rar loc să arunci un ac aici. Dar au trecut anii și lucrurile s-au schimbat foarte mult în rău.  Clădirea are parter și un etaj și este amplasată pe o suprafață de teren de 3247,38 mp. Costul acestui complex este unul mare, de peste un  milion de euro (1.042.500 E). Este scos la vânzare de ani de zile, fără nici un rezultat. Prima oară scriam despre intenția de vânzare a acestui complex prin anul 2012, când era ofertat la un preț de pornire de 1,3 milioane euro fără TVA. Nimeni nu s-a interest pe atunci de acest complex din cauza prețului foarte mare. Iată că au trecut mai bine de patru ani, prețul a scăzut ce-i drept, dar nu foarte mult, iar cumpărătorii sunt ca și până acum: inexistenți.
La vânzare este scoasă și o vilă din Eforie Nord, vila Agigea. Este o clădire care are și subsol și un etaj, Este pe malul mării, lângă Complexul Steaua de Mare.
Vila are în structură 5 dormitoare cu baie proprie, 4 dormitoare la etaj, unul la parter, living și bucătărie. Vila are în dotare: aer condiționat, bucătărie utilată, TV, frigider, parcare în curtea proprie, internet, încălzire centrală. Potrivit unui anunț postat pe internet, vilele se pot închiria pe perioade de sejur scurte sau pe termen lung. Nu am aflat prețul de închiriere, dar cu siguranță nu este de doi lei!

Multe clădiri scoase la vânzare pe litoral

hotel belvedereCe anume s-a întâmplat în ultimii ani este greu de spus dar numărul hotelurilor scoase la vânzare pe litoral este foarte mare. Am stat de vorbă cu mai mulți oameni de afaceri de pe litoral, cărora le-am cerut părerea vizavi de oferta mare de vânzare. I-am întrebat de ce nu se vând aceste clădiri și terenuri, iar ei ne-au explicat foarte simplu, în doar câteva cuvinte: “Nu le cumpără nimeni, pentru că se cer mult prea mulți bani. Imaginați-vă că sezonul estival durează numai în lunile iulie și august, foarte rar începe mai devreme și se termină mai târziu, iar pentru un teren de tenis tu, care vrei să fii proprietar, ar trebui să dai sute de mii de euro. Păi cine are bani de aruncat pe fereastră? Dacă vreau să investesc, cumpăr un teren de la primăria Mangalia și construiesc exact ceea ce îmi doresc. M-ar costar mult, mult mai ieftin. Așa că nimeni nu cumăpără aceste  active. Cel puțin nu la aceaste sume!”, ne-a declarat un om de afaceri din Neptun. Tocmai de aceea, vânzările sunt rare!  În această situație se află zeci de hoteluri şi alte spaţii de cazare. Acestea sunt scoase la vânzare de către proprietari la preţuri pornind de la 30 de milioane de euro, cum este cazul complexului hotelier Amfiteatru, Belvedere, Panoramic din Olimp, şi care coboară până la 70.000 de euro. Ce-i drept, la acest complex se vede foarte clar că patronul este o persoană fizică, respectiv omul de afaceri Josef Goschy. Complexul hotelier Amfiteatru, Belvedere şi Panoramic  a fost cumpărat la începtul anului 2008 cu 30 de milioane de euro și este scos la vânzare pentru suma de 30 de milioane de euro, în condiţiile în care în 2012 proprietarul solicita 60 de milioane de euro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Sancțiuni de peste 48.000 de lei, aplicate de jandarmii constănțeni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost zilnic la datorie în perioada 18 – 24 ianuarie  a.c., acționând  în cooperare cu poliţiştii constănţeni,  pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, dar şi pentru verificarea respectării măsurilor preventive dispuse de autorităţi în actualul context epidemiologic.

Totodată, în acest sfârşit de săptămână, jandarmii constănțeni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor preventive pe raza județului Constanța, în zone aglomerate, piețe și târguri agroalimentare,  gări și stații de transport în comun din zona de competență.

Pe timpul misiunilor executate în această perioadă, au fost aplicate 170 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 48.000 lei, cele mai multe pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorităţi în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov-2, dar şi pentru adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, refuzul de a furniza date pentru stabilirea identităţii, tulburarea liniştii publice, consum de alcool în locuri publice.

Totodată, în cursul săptămânii trecute jandarmii au acţionat pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestaţiilor de protest organizate de sindicatele Publisind şi Cartel Alfa, a Turneului 1 din cadrul Campionatului Naţional de Volei Feminin, precum şi a ceremonialului organizat cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Săptămâna trecută au mai fost executate 51 misiuni pentru punerea în aplicare a unor mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete, 7 misiuni în sprijinul lucrătorilor Gărzii de Coastă şi 5 misiuni în colaborare cu lucrătorii Direcţiei Silvice Constanţa.

Jandarmii au fost angrenaţi zilnic şi în misiuni de pază şi protecţie instituţională la cele 38 de obiective din competenţă, fiind prezenţi şi în zona Spitalului Modular-Stadion Portul.

Totodată, oamenii legii au asigurat şi protecţia transporturilor de vaccin împotriva COVID 19, în judeţul Constanţa.

”Recomandăm cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție, să respecte modul de organizare a evenimentelor, să evite locurile aglomerate și să nu se expună la riscuri, reamintind că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau prin sesizarea mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.”, precizează reprezentanții Compartimentului Informare, Relații Publice și cu Publicul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spitalul Județean Constanța angajează economist. Ce condiții trebuie îndeplinite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea funcției contractuale, vacante, de economist II.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale:

 • a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;
 • b) cunoaște limba română, scris și vorbit;
 • c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
 • d) are capacitate deplină de exercițiu;
 • e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;
 • f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;
 • g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

Condițiile specifice necesare în vederea participării la concurs și a ocupării funcției contractuale sunt:

 • certificat absolvire inspector resurse umane;
 • curs/atestat ECDL;
 • vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – peste 2 ani.

Concursul se va desfășura conform următorului calendar:

 • 22 februarie 2021, ora 10.00: proba scrisă;
 • 26 februarie 2021, ora 10.00: proba interviu.

Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 10 zile de la publicarea anunțului. Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente:

 1. cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare;
 2. copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
 3. copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică;
 4. carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie;
 5. cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează;
 6. adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
 7. curriculum vitae.

Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății.

În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului.

Copia actului de identitate, copiile documentelor de studii și carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea vor fi prezentate și în original în vederea verificării conformității copiilor cu acestea.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relaţii suplimentare se obțin la sediul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din  Constanţa, bd. Tomis, nr. 145, telefon 0241/503.460.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine puteți face observații astronomice la Planetariul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina de Facebook a Planetariului Constanța a fost postat un anunț potrivit căruia, în condiții de cer senin, se fac observații la Lună și la planeta Marte în ziua de 23 ianuarie, între orele 19.00 – 21.00.

Acestea au putut fi observate și aseară, tot în intervalul orar 19.00 -21.00.

Anul acesta, constănțenii au mai fost invitați la Planetariu pentru observații astronomice, însă au fost straturi de nori care nu au permis observarea cerului în condiții bune.
Potrivit conducerii Planetariului, printre straturile de nori, s-au creat din când în când breșe și astfel satelitul nostru natural, Luna, a putut fi observat prin lunetă.
Precizăm că Planetariul este secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii și este situat pe b-dul Mamaia, nr. 255.
În fiecare zi sunt demonstrații, de la orele 10.15, 11.45, 13.00, 14.15.
Numărul de vizitatori admiși la o demonstrație va fi de 20, cu respectarea normelor privind prevenția și infectarea cu SARS-CoV2.
Tarifele sunt următoarele: Adulți, 8 lei, elevi și studenți – 2 lei. Copiii sub 7 ani nu au acces.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: