Connect with us

Societate

Nu mai e ca pe vremuri! Acum sunt puțini copii în tabere la mare

Maria Ionescu

Publicat

la

Fiecare sezon estival este o mare bucurie pentru copii, în special, dar și pentru părinți. Copiii iau vacanță, părinții încearcă să-și ia câteva zile libere pentru a fi împreună cu micuții și a se simți bine cu ei. Cei mai mulți dintre ei – din lipsă de bani, de cele mai multe ori – își petrec vacanța la țară, în curtea bunicilor. Iar amintirile pe care le adună în lunile de vară devin minunate, de neuitat chiar. În ceea ce privește oamenii mai cu dare de mână, aceștia se gândesc la vacanțe însorite, petrecute la țărmul mării. Și cum fac asta? Păi își drămuiesc banii cum știu ei mai bine, astfel încât vara să își permită măcar câteva zile de vacanță la mare. Unii vin pe cont propriu, alții își achiziționează bilete, iar pentru copii lor fie plătesc tabere la mare, fie îi iau cu ei și fac vacanța împreună. Dar pentru cei mici, cele mai importante vacanțe sunt petrecute alături de alți copii, în taberele de pe malul mării. Aici se formează prietenii pentru o viață, iar amintirile pe care și le fac împreună nu se pot egala cu o vacanță petrecută împreună cu părinții. Deși sunt minunate și astea! Pe litoralul românesc veneau pe vremuri zeci de mii de copii în taberele special amenajate. Mai exact, până la Revoluţie, în taberele şcolare de pe litoral veneau peste 20.000 de turişti pe serie. Agenţia Teritorială a Taberelor şi Turismului Şcolar Constanţa avea în administrare Tabăra Luminiţa – Eforie Nord, Cravata Roşie din Eforie Sud, Tabăra de la Tuzla, Tabăra de la Costineşti şi Tabăra de la 2 Mai. În prezent, statul mai deţine doar trei dintre ele: la Eforie Nord, Eforie Sud şi 2 Mai. Ele se află în administrarea Direcţiei pentru Tineret şi Sport. Mai era și tabăra de la Năvodari, Tabăra Năvodari, pe vremuri cel mai vestit loc de distracţie pentru copiii. Tabăra îşi deschidea porţile începând din luna mai, când veneau orfanii din centrele de plasament, în două serii, fiecare de 7.000 de copii. După 15 iunie, locurile erau rezervate copiilor din învăţământul de masa, din toată țara.  Veneau copii din toată țara. La ora actuală, primăria Năvodari deține 40% dintre acțiunile Taberei, iar restul aparțin unui investitor privat.

Au mai rămas puține tabere pe litoral

Acum, doar câteva sute de copii au posibilitatea de a-și petrece vacanţa în puţinele tabere de stat care au mai rămas la malul mării.  Să le luăm pe rând, pentru a vedea ce tabere mai avem acum pe litoral. Complexul de cazare din Năvodari are o capacitate de peste 2500 locuri dispuse în 3 locații, ce se întind pe o suprafață de 56 hectare. Și vorbim despre tabăra Delfin, hotel Delfin și campingul Lebăda. Tabăra de copii Delfin din Năvodari are o experiență de peste 50 ani în turismul școlar din România. Are o capacitate de 1000 locuri (dintre care 500 locuri au fost inaugurate în sezonul 2013), iar oferta se adresează grupurilor de copii și tineri din grădinițe, școli generale și diverse fundații culturale sau religioase. Tabăra Luminiţa din staţiunea Eforie Nord este din nou administrată de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), după ce mai bine de 11 ani a fost data unei societăți private. Tabăra are o capacitate de cazare de 250 de locuri, în camere cu două şi trei paturi, cu baie proprie. Clădirea a fost igienizată, au fost efectuate reparaţii şi s-a zugrăvit. În prezent funcţionează la capacitate maximă. Tabăra New Paradise Eforie Sud are 448 de locuri, în camere cu 2,3,5,6 și 8 locuri de cazare. Are și locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, sală de şedinţe, sală de dans, aparate de fitness în aer liber, acces la Internet, discotecă în aer liber. Centrul de agrement 2 Mai dispune de 200 locuri de cazare, în camera cu 2,4,5 paturi. Dispune, de asemenea, de locuri de joacă pentru copii, sală de ședințe, acces la Internet, teren de sport, teren de minigolf, discotecă în aer liber, sală de mese cu 120 de locuri, fiecare cameră are grup sanitar propriu. Vacanța petrecută de copii în taberele de la mare este de 7 zile, cu șase pensiuni complete, iar cazarea și masa costă între 388 și 530 de lei, în funcție de perioadă.  

Dar controalele nu întârzie să apară

Și pentru că niciodată nu se știe cum decurg lucrurile în tabără, ce hrană primesc copiii, cum sunt punctele de ajutor etc., Ministerul Sănătății organizează pe litoral, în perioada 4 iulie – 2 septembrie, un comandament de control care va funcționa în coordonarea Inspecției Sanitare de Stat. 18 inspectori din mai multe județe ale țării au fost detașați pentru a sprijini Direcția de Sănătate Publică din Constanța. Aceștia vor asigura sprijin pentru efectuarea acțiunilor de control și supraveghere sanitară a taberelor de elevi și studenți, a apelor de îmbăiere, a organizării punctelor de prim ajutor și a unităților de turism și alimentație publică. Obiectivul general al acestui comandament de control îl reprezintă monitorizarea permanentă a taberelor școlare, precum și asigurarea conformității unităților turistice cu normele de igienă și sănătate publică. Inspectorii sanitari vor lucra pentru diminuarea și eliminarea riscurilor la adresa sănătății publice. În cazul în care vor fi constatate deficiențe se vor aplica măsuri conform legislației în vigoare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Universitatea ”Ovidius”. Ateliere de lucru privind utilizarea tehnologiilor digitale în procesul educațional

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) organizează, în perioada 21.09.2020 – 29.09.2020, o serie de ateliere de lucru în care, cu ajutorul cadrelor didactice, dar și al partenerilor, va exemplifica cum pot fi folosite diverse tehnologii în procesul educațional. Aceste workshop-uri se înscriu in seria de training-uri demarate în anul 2018, ce au fost susținute cu o cadență de șase luni, prin care UOC a furnizat constant soluții digitale de predare și management pentru mediul educațional.

Programul întâlnirilor este:

21.09.2020, 13:00 – 14:00

Utilizarea tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată (RVA) în procesul educațional

Dorin Mircea POPOVICI

http://bit.ly/UOC-Tema1

23.09.2020, 12:00 – 13:00

Microsoft teams EDU

Alexandru ZGRIPCEA

http://bit.ly/UOC-Tema2

24.09.2020, 16:00 – 17:00

Sisteme de management al conținutului și de învățare virtuală

Dorin IORDACHE

http://bit.ly/UOC-Tema3

25.09.2020, 14:00 – 15:00

Implementarea examenelor de tip grilă în Microsoft Forms

Tănase TASENTE

http://bit.ly/UOC-Tema4

28.09.2020, 14:00 – 15:00

Digitizare, digitalizare și transformare digitală

Dragoș SBURLAN

http://bit.ly/UOC-Tema5

29.09.2020,

10:00 – 11:00

Feed-back, evaluare colaborativă în mediul virtual – avantaje și provocări

Mona MOMESCU

http://bit.ly/UOC-Tema6

29.09.2020, 12:00 – 13:00

Predare interactivă și evaluare prin MS Teams

Maria MUSCAN

http://bit.ly/UOC-Tema7

Foto: Facebook Universitatea Ovidius

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Colectați selectiv. Primăria continuă să distribuie pubele galbene

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța vine în sprijinul constănțenilor și îi încurajează să colecteze selectiv distribuind pubele galbene pentru cei care locuiesc la case, astfel:

  • Astăzi, luni, 21.09.2020: strada Aron Vodă, strada Buciumului, stada Costache Stamate, strada Interioară 1, strada Interioară 3, strada lt. Vasile Buricescu, strada Nicolae Filimon, strada Petre Liciu, strada Piatra Craiului, strada poet Vasile Carlova, strada Radu Logofatu, strada Răzvan Vodă, strada slt. Gheorghe Popa, strada slt. Achile Sary, strada Plugului, strada Zilot Romanu.
  • Marți, 22.09.2020: bulevardul I.C. Brătianu (între strada Dezrobirii și strada Bucegi), strada Cezar Boliac, strada Charles Darwin, strada Eliberării, strada Inului, strada Ion Neculce, strada spătar Nicolae Milescu, strada Petre Ispirescu, strada Plantelor, strada slt Petre Papadopol.

În cazul în care într-o zi nu se acoperă toate străzile planificate inițial, distribuirea continuă a doua zi. Rând pe rând, toate cele 30 de mii de recipiente galbene pentru deșeurile din hârtie, plastic și metal vor fi distribuite în toate cartierele orașului nostru.

Anunțăm constănțenii că, în cazul în care nu sunt găsiți acasă pentru preluarea pubelelor, pot veni să le ridice, în baza actului de proprietate și a cărții de identitate, de la sediul Polaris M Holding, str. Spiru Haret, nr. 2A, Constanța, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 14:00. Pentru mai multe informații, contănțenii pot apela Dispeceratul Polaris la 0241.548600.

Persoanele care locuiesc în zona de case vor primi împreună cu pubela galbenă și un pliant informativ (ghid pentru colectarea selectivă a deșeurilor) în care se regăsesc informații despre tipurile de deșeuri care trebuie depozitate în pubela galbenă și cum se depozitează corect aceste deșeuri. De asemenea, pe pliant este menționată și ziua de colectare a pubelei galbene.

Colectarea selectivă începe de acasă:

  • Nu amestecați deșeurile menajere cu cele reciclabile. În pubela galbenă se depozitează doar deșeuri reciclabile din plastic, hârtie/carton și metal.
  • Presați/rupeți în bucăți mai mici deșeurile din ambalaje înainte de a le depune în pubela galbenă, în acest mod recipientul va fi folosit la capacitate maximă.
  • Colectarea selectivă înseamnă reducerea cantității de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi și, implicit, protejarea sănătății și a mediul înconjurător. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Zeci de autospeciale de supraveghere cu termoviziune vor intra în dotarea Poliției de Frontieră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Preocuparea permanentă a Ministerului Afacerilor Interne de a asigura securizarea granițelor externe ale Uniunii Europene s-a concretizat prin achiziționarea de către Poliția de Frontieră Română a unor mijloace de mobilitate terestră, dotate cu sisteme video moderne, destinate supravegherii zonelor de frontieră.

50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune vor intra în perioada următoare în dotarea Poliției de Frontieră Române, în cadrul unui contract în valoare de 10.790.000 euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă.

Implementarea acestui proiect la nivelul Poliției de Frontieră se înscrie în prioritățile conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a asigura tehnică, echipamente de protecție și mijloace auto moderne pentru structurile operative ale MAI.

Primul lot, format din 26 mijloace de mobilitate terestră, va intra in dotarea Poliției de Frontieră  Române până la finele lunii septembrie, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie recepționat și următorul lot de 24 de autovehicule.

5 dintre acestea vor ajunge la Garda de Coastă, potrivit reprezentanților Biroului de presă.

Autovehiculele sunt destinate misiunilor de supraveghere a frontierei terestre, pentru combaterea și prevenirea migrației ilegale, respectiv a contrabandei cu produse accizabile, reușindu-se astfel  un control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier și asigură condiţii moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă şi intervenţie oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră.

Permanent, Ministerul Afacerilor Interne are în vedere atingerea obiectivului de a asigura un nivel înalt şi eficient al controlului şi supravegherii frontierei externe a Uniunii Europene.

***

Autovehiculul de bază Ford Tranzit Van este dotat cu un sistem video mobil destinat supravegherii zonelor de frontieră, atât ziua cât și noaptea, oferind, totodată, și posibilitatea obținerii de informaţii cu privire la poziţia proprie şi detectarea persoanelor aflate în zona de competenţă.

Autospecialele de supraveghere sunt destinate spre a fi folosite de către structurile operative în zone cu teren neamenajat sau greu accesibil, având o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanță, printre care se regăsesc cele referitoare la detecția țintei (identificarea acesteia) de la o distanță de 7 km și recunoașterea persoanelor de la o distanță de 4 km.

Specificatii tehnice: motor: turbo-diesel, cilindree 1995 cm3, 125 KW, cu tracţiune 4×4 integrală decuplabilă cu sistem electronic de control al tracţiunii, cutie viteze 6+1, suspensie adaptată pentru deplasarea în zone neamenajate/greu accesibile, cu elemente de protecție pentru grupul motopropulsor.

Fiecare autovehicul este dotat cu mijloace tehnice specifice, respectiv: sisteme de comunicaţii mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral, baterie suplimentara, autonomie extinsă-rezervor de combustibil mărit (95 l) etc. 

Capabilităţile aparaturii de observarecameră cu termoviziune, cameră de vedere pe timp de zi color, telemetru laser, sistem de poziţionare GPS.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: