Connect with us

Societate

Nu mai e ca pe vremuri! Acum sunt puțini copii în tabere la mare

Maria Ionescu

Publicat

la

Fiecare sezon estival este o mare bucurie pentru copii, în special, dar și pentru părinți. Copiii iau vacanță, părinții încearcă să-și ia câteva zile libere pentru a fi împreună cu micuții și a se simți bine cu ei. Cei mai mulți dintre ei – din lipsă de bani, de cele mai multe ori – își petrec vacanța la țară, în curtea bunicilor. Iar amintirile pe care le adună în lunile de vară devin minunate, de neuitat chiar. În ceea ce privește oamenii mai cu dare de mână, aceștia se gândesc la vacanțe însorite, petrecute la țărmul mării. Și cum fac asta? Păi își drămuiesc banii cum știu ei mai bine, astfel încât vara să își permită măcar câteva zile de vacanță la mare. Unii vin pe cont propriu, alții își achiziționează bilete, iar pentru copii lor fie plătesc tabere la mare, fie îi iau cu ei și fac vacanța împreună. Dar pentru cei mici, cele mai importante vacanțe sunt petrecute alături de alți copii, în taberele de pe malul mării. Aici se formează prietenii pentru o viață, iar amintirile pe care și le fac împreună nu se pot egala cu o vacanță petrecută împreună cu părinții. Deși sunt minunate și astea! Pe litoralul românesc veneau pe vremuri zeci de mii de copii în taberele special amenajate. Mai exact, până la Revoluţie, în taberele şcolare de pe litoral veneau peste 20.000 de turişti pe serie. Agenţia Teritorială a Taberelor şi Turismului Şcolar Constanţa avea în administrare Tabăra Luminiţa – Eforie Nord, Cravata Roşie din Eforie Sud, Tabăra de la Tuzla, Tabăra de la Costineşti şi Tabăra de la 2 Mai. În prezent, statul mai deţine doar trei dintre ele: la Eforie Nord, Eforie Sud şi 2 Mai. Ele se află în administrarea Direcţiei pentru Tineret şi Sport. Mai era și tabăra de la Năvodari, Tabăra Năvodari, pe vremuri cel mai vestit loc de distracţie pentru copiii. Tabăra îşi deschidea porţile începând din luna mai, când veneau orfanii din centrele de plasament, în două serii, fiecare de 7.000 de copii. După 15 iunie, locurile erau rezervate copiilor din învăţământul de masa, din toată țara.  Veneau copii din toată țara. La ora actuală, primăria Năvodari deține 40% dintre acțiunile Taberei, iar restul aparțin unui investitor privat.

Au mai rămas puține tabere pe litoral

Acum, doar câteva sute de copii au posibilitatea de a-și petrece vacanţa în puţinele tabere de stat care au mai rămas la malul mării.  Să le luăm pe rând, pentru a vedea ce tabere mai avem acum pe litoral. Complexul de cazare din Năvodari are o capacitate de peste 2500 locuri dispuse în 3 locații, ce se întind pe o suprafață de 56 hectare. Și vorbim despre tabăra Delfin, hotel Delfin și campingul Lebăda. Tabăra de copii Delfin din Năvodari are o experiență de peste 50 ani în turismul școlar din România. Are o capacitate de 1000 locuri (dintre care 500 locuri au fost inaugurate în sezonul 2013), iar oferta se adresează grupurilor de copii și tineri din grădinițe, școli generale și diverse fundații culturale sau religioase. Tabăra Luminiţa din staţiunea Eforie Nord este din nou administrată de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), după ce mai bine de 11 ani a fost data unei societăți private. Tabăra are o capacitate de cazare de 250 de locuri, în camere cu două şi trei paturi, cu baie proprie. Clădirea a fost igienizată, au fost efectuate reparaţii şi s-a zugrăvit. În prezent funcţionează la capacitate maximă. Tabăra New Paradise Eforie Sud are 448 de locuri, în camere cu 2,3,5,6 și 8 locuri de cazare. Are și locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, sală de şedinţe, sală de dans, aparate de fitness în aer liber, acces la Internet, discotecă în aer liber. Centrul de agrement 2 Mai dispune de 200 locuri de cazare, în camera cu 2,4,5 paturi. Dispune, de asemenea, de locuri de joacă pentru copii, sală de ședințe, acces la Internet, teren de sport, teren de minigolf, discotecă în aer liber, sală de mese cu 120 de locuri, fiecare cameră are grup sanitar propriu. Vacanța petrecută de copii în taberele de la mare este de 7 zile, cu șase pensiuni complete, iar cazarea și masa costă între 388 și 530 de lei, în funcție de perioadă.  

Dar controalele nu întârzie să apară

Și pentru că niciodată nu se știe cum decurg lucrurile în tabără, ce hrană primesc copiii, cum sunt punctele de ajutor etc., Ministerul Sănătății organizează pe litoral, în perioada 4 iulie – 2 septembrie, un comandament de control care va funcționa în coordonarea Inspecției Sanitare de Stat. 18 inspectori din mai multe județe ale țării au fost detașați pentru a sprijini Direcția de Sănătate Publică din Constanța. Aceștia vor asigura sprijin pentru efectuarea acțiunilor de control și supraveghere sanitară a taberelor de elevi și studenți, a apelor de îmbăiere, a organizării punctelor de prim ajutor și a unităților de turism și alimentație publică. Obiectivul general al acestui comandament de control îl reprezintă monitorizarea permanentă a taberelor școlare, precum și asigurarea conformității unităților turistice cu normele de igienă și sănătate publică. Inspectorii sanitari vor lucra pentru diminuarea și eliminarea riscurilor la adresa sănătății publice. În cazul în care vor fi constatate deficiențe se vor aplica măsuri conform legislației în vigoare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Mâine se poate dona sânge la Constanța. Numărul donatorilor este insuficient

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mâine se poate dona sânge, la sediul CRTS Constanța, strada Nicolae Iorga, nr. 85. Printr-un comunicat de presă, reprezantanții centrului roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă 28 noiembrie, în intervalul 9.00-13.00.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

”Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul.

Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge.”, precizează dr. Alina Mirella Dobrotă,  director CRTS Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SPIT Constanța. Depune declarațiile fiscale în siguranță, de acasă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța vine în sprijinul contribuabililor și pune la dispoziție posibilitatea depunerii declarațiilor fiscale de la distanță, prin mijloace electronice.

Cei interesați au la dispoziție site-ul instituției, www.spit-ct.ro, secțiunea “Servicii online/Declarații fiscale“, cu/fără autentificare.

Declarațiile fiscale pot fi trimise tot de la distanță, fără a fi necesară deplasarea la ghișeele SPIT, pe adresele de e-mail ale instituției: office@spit-ct.roag1@spit-ct.roag2@spit-ct.roag3@spit-ct.roag4@spit-ct.roag5@spit-ct.roag6@spit-ct.ro, prin poștă/servicii de curierat, cu confirmare de primire sau prin fax.

În această perioadă este indicat să rămâneți în spațiile în care vă simțiți protejați. Prin aceste metode alternative, operațiunile rezolvate la ghișeele instituției se pot realiza și de la distanță, mai simplu, mai rapid, mai prudent.

”Reamintim faptul că accesul în sediile Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța se face cu respectarea tuturor normelor în vigoare: purtarea obligatorie a măştii, termoscanarea şi igienizarea mâinilor.”, precizează Biroul de presă al SPIT Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Constanţa. Fără apă caldă şi căldură la punctele termice din zona Staţia de Salvare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, abonaţii RADET Constanţa, care locuiesc în zona Staţia de Salvare din municipiul Constanţa nu beneficiază de căldură şi apă caldă.

Iată comunicatul:

“Ca urmare a apariției unei avarii pe rețeaua de transport a agentului termic primar, nu se pot asigura serviciile de termoficare la PT 68, 134, 135, din zona Stația de Salvare.

Vă asigurăm că echipele noastre de intervenție depun toate eforturile necesare repornirii instalațiilor în cel mai scurt timp.

Vă mulțumim de înțelegere și cerem scuze consumatorilor noștri afectați de această avarie !

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792”, precizează dispecerul de serviciu.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: