Conecteaza-te cu noi

Actual

Vedeți ce activități au desfășurat angajații Gărzii de Coastă în anul 2017

Published

on

În data de 05.02.2018, începând cu ora 11.00, la sediul Centrului de Formare Profesională a Personalului Navigant, situat în zona ecluzei – Agigea, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa chestorului general de poliţie Ioan BUDA, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a subprefectului județului Constanța, JEACĂ Dumitru Dan și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează. Directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie CICU Laurențiu-Cristian, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2017. Anul 2017 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Valori de trafic

În anul 2017, valorile de trafic prin punctele de trecere a frontierei aflate în zona de competenţă a Gărzii de Coastă au înregistrat aproximativ 2.577.200 de treceri persoane, din care peste 1.771.250 cetăţeni U.E. şi 805.950 cetăţeni non-UE  și 725.100 mijloace de transport. 

Fapte ilegale constatate la frontieră

Advertisement

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă. Astfel, în anul 2017 au fost constatate 701 infracţiuni, au fost aplicate 770 contravenţii cu o valoare de 467.180 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 34.708.642 lei. Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe linia combaterii faptelor ilegale constatate la frontieră în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi. Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare. În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 42 cazuri de migratie ilegală, la frontiera terestră și la Marea Neagră, în care au fost depistați 686 cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat.  Au fost identificate 13 grupuri infracţionale (6 la frontiera maritimă și la frontiera cu Bulgaria) specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, formate din cetăţeni străini (Bulgaria, Cipru, Irak, Iran, Siria și Turcia), finalizate cu trimiterea în arest preventiv a 26 de traficanți, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranți. În a doua parte a acestui an, la Marea Neagră s-au înregistrat șase cazuri, în care 537 de migranți din Irak, Iran, Pakistan, Siria și Afganistan  au încercat să ajungă ilegal în România, din Turcia, cu ajutorul a şase ambarcaţiuni. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat cercetări în toate cazurile înregistrate şi au identificat la bordul celor şase ambarcaţiuni, pe lângă numărul total de migranţi, 12 traficanţi ai grupurilor de migranți (cetățeni turci, un cetățean bulgar, un sirian, un irakian și un cetățean cipriot), care au fost prezentați instanței, aceştia fiind arestaţi preventiv. Grupurile de migranți au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru a fi luate măsurile legale ce se impun.

 

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale

În perioada analizată au fost înregistrate 21 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 51 de persoane. Poliţiştii de frontieră au depistat peste 1.056.770 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 8.386.810 lei. De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 10 cazuri cu 10 de persoane implicate, fiind confiscate 217.631 bunuri diverse în valoare de 2.670.030lei.

Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

Advertisement

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa. În anul 2017 poliţiştii de frontieră au înregistrat 72 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 77 de persoane, cetăţeni români şi străini. În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 827.140 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse cosmetice, piese, componente și accesorii auto, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 19.884.630 lei. Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

 

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor. Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 23 infracţiuni, în care s-au întocmit 23 dosare penale, fiind depistate 23 de autovehicule furate în valoare aproximativă de 414.655 lei121.700 euro şi 47.000 lire sterline. În anul 2017, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 350 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării. În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 157 infracţiuni şi au fost aplicate 41 contravenţii (valoare totală 21.000 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 6.141 kilograme de peşte din specii diferite şi 22.7 kilograme icre, 39 de ambarcaţiuni şi 33 de motoare de barcă, plase tip monofilament în lungime totală de 18.829 metri şi 211 unelte de pescuit. Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

 

Advertisement

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip “search and rescue“) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 28 de acțiuni S.A.R, dintre care 10 au fost desfășurate la Dunăre și 18 la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii. De asemenea, în toate cele şase cazuri de migraţie ilegală de pe Marea Neagra,  au fost declanşate acțiuni S.A.R. (search and rescue) deoarece persoanele de la bordul ambarcaţiunilor se aflau în pericol din cauza supraaglomerării sau a condițiilor meteo nefavorabile. Acțiunile s-au finalizat cu aducerea în siguranță a celor aflați la bord, în porturile românești, unde ulterior au fost demarate procedurile specifice în astfel de situații (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime. Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare. În luna decembrie a anului 2017, România, prin Poliția de Frontieră Română, a preluat președinția Forumului. Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în anul 2017, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în  Grecia,  4 nave maritime au participat în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând sute de misiuni şi au participat la peste 20 de acţiuni de căutare şi salvare, în care poliţiştii de frontieră au salvat peste 1.800 de persoane (mai mult de jumătate fiind copii şi femei).

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions