Conecteaza-te cu noi

Societate

Vezi ce măsuri trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

Published

on

Având în vedere că prognozele meteo anunță temperaturi crescute și pentru județul Constanța,  inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Munca vor monitoriza aplicarea de către angajatori a prevederilor  O.U.G. 99/2000 –  privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc +37 C sau, correlate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru pentru ameliorarea condițiilor de muncă și  menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

  • intensităţii și ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie.
  • asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000  prevăzute la art. 6

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după
  • ora 17,00;
  • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate medicală a persoanelor afectate.
  • trecerea,  după  posibilităţi,  în alte locuri de muncă sau reducerea programului  de muncă   pentru  persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare.

”In contextual actualei pandemii și a stării de alertă, reamintim că nu trebuiesc  neglijate măsurile pe care angajatorii cât și lucrătorii au obligația să le respecte pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19.”, a precizat inspectorul șef al IPM Constanța, Eugen Bola.

Advertisement

Foto: Safelandia.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions