Connect with us

Actual

Vi se pare ciudat? Federația Tinerilor din Constanța susține parteneriatul civil!

Maria Ionescu

Publicat

la

Federația Tinerilor din Constanța, organizație reprezentativă a tinerilor din Constanța, susține reglementarea instituției parteneriatului civil înregistrat deoarece este o măsură în sprijinul persoanelor care au o viață de familie și nu doresc sau nu pot să se căsătorească. Constituția României și Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale (CEDO) ocrotesc viața privată și de familie a oamenilor, prin intermediul art. 26 respectiv art. 8. Astfel, așa cum rezultă și din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, Convenția apără viața de familie ca stare de fapt, și nu în mod obligatoriu cea instituită având ca temei căsătoria (Schalk și Kopf c. Austriei). Dreptul la căsătorie implică și dreptul de a nu te căsători, însă viața de familie trebuie protejată, indiferent dacă s-a optat sau nu pentru căsătorie. În baza acestor considerente, reglementarea parteneriatelor civile înregistrate nu este doar o chestiune de oportunitate, ci apare ca o obligație a statului de a oferi protecție oamenilor care se află sub jurisdicția sa. În cauza Oliari ș.a. contra Italiei, Curtea de la Strasbourg a decis că reprezintă o încălcare a vieții de familie nereglementarea casătoriei persoanelor de același sex sau parteneriatelor civile, privându-i astfel pe reclamanți de protecția juridică a vieții de familie. Astfel, și doctrina de specialitate a subliniat necesitatea reglementării parteneriatului civil înregistrat pentru persoanele de același sex (M. Avram, Drept civil. Familia, Ediția a 2-a, p. 39). De asemenea, nu susținem adoptarea inițiativei legislative de revizuire a Constituției deoarece aceasta nu prezintă utilitate. Reglementarea căsătoriilor între persoanele de același sex este o opțiune politică. Chiar dacă o asemenea inițiativă ar deveni lege și ar fi aprobată prin referendum, Parlamentul rămâne suveran în a acorda posibilitatea persoanelor de același sex de a se căsători, așa cum s-a întâmplat în Spania. Fondurile publice nu trebuie risipite pentru organizarea unui sondaj de opinie gigant la nivel național, ci trebuie investite pentru protecția reală a familiei, cum ar fi măsurile pentru sporirea natalității. În același sens, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat necesitatea reglementării parteneriatului civil. Așteptăm însă, mai multă determinare politică. Comunicatul oficial a fost transmis de către Alexandru Bajdechi!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Ordinul lui Teodosie: Toți preoții din județ, chemați la Peștera Sf Andrei în 30 noiembrie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Războiul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie cu autoritățile atinge alt nivel. După ce magistrații i-au respins cererea privind autorizarea pelerinajului la Mănăstirea Sf Andrei, IPS Teodosie e hotărât să cheme toți preoții din județ la mănăstire în 30 noiembrie. Potrivit unei adrese către toate protoieriile din Arhiepiscopia Tomisului, preoții, personalul clerical și călugării sunt înștiințați că sunt delegați în 30 noiembrie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei pentru a săvârși Sfânta Liturghie. Tot IPS mai spune în adresă că Potrivit bisericile vor rămâne deschise pentru închinare și rugăciune individuală.

 

Sursa: dobrogealive.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Circulaţia este blocată

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate trei autoturisme. La ora actuală, circulaţia este blocată.

Potrivit Biroului de presă al DRDP Constanţa, accidentul a avut loc între km 183-184, pe calea de rulare Constanţa – Bucureşti. În acest eveniment au fost implicate 3 autovehicule, două persoane fiind rănite.

Circulația rutieră este blocată la această oră în zona producerii accidentului.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 183, pe sensul către București, localitatea Medgidia, județul Constanța, un autoturism a colizionat un autotren oprit din cauza unor probleme tehnice. Din primele informații, două persoane au suferit leziuni. Traficul rutier este întrerupt pe sensul către Capitală, formându-se coloană de aproximativ 700 de metri.

Reamintim că pe tronsonul kilometric 130 – 212 al autostrăzii A2 București-Constanța se circulă în condiții de ceață densă, astfel că șoferii sunt sfătuiți să sporească atenția la volan, să reducă viteză, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să mărească distanța de siguranță între vehicule.

Update: În urmă cu puţină vreme, circulația a fost reluată pe o bandă pe autostrada A2 București-Constanța.  Impactul s-a soldat cu rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a alteia, ambele fiind transportate la spital pentru investigații medicale.

Se estimneză ca circulația să fie reluată, în condiții normale, în 30 de minute.

Update2: Circulaţia a fost reluată pe ambele benzi.

Foto: DRDP Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Spitalul Județean Constanța crește capacitatea de testare PCR

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un  nou echipament de ultimă generație, esențial activității din cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară. Este vorba despre un sistem automat de extracție a acidului nucleic datorită căruia va crește capacitatea de testare PCR. Acesta a fost achiziționat de Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și valoarează 135.000 lei.

Mulțumim pentru această investiție și efortul pe care l-ați făcut, sperăm ca societatea civilă să participe, în continuare, la bunul mers al acestei situații, care este și greu de suportat, și greu de gestionat, pentru că nimeni de pe planeta aceasta nu a fost pregătit nici logistic, nici uman, să se confrunte cu așa ceva, și atunci, trebuie să ne mobilizăm, să fim uniți, pentru că este singura șansă să depășim toate problemele care apar.”, a declarat Ioan Tiberiu Tofolean, managerul SCJU Constanța.

Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU mai dispune de 2 echipamente de testare PCR, achiziționate de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și Sindicatul Liber al Navaliştilor.

Noul echipament are o capacitate de lucru mai mare. Poate prelucra 48 de probe în același timp și, datorită vitezei, durata de lucru este de aproximativ o oră. Mai mult, datorită noului echipament achiziționat de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor, Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU poate prelucra zilnic până la 160 de probe.

“De la începutul activității, în cadrul Laboratorului au fost efectuate 14 000 teste PCR.”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: