Conecteaza-te cu noi

Justitie

Vicepreşedinta Judecătoriei Constanţa şi-a dat demisia din motive personale. Ce probleme avea Alina Jurubiţă cu avocatul Haşotti

Published

on

Judecătoarea Alina Jurubiţă renunţă la funcţia de vicepreşedintă a Judecătoriei Constanţa cu mult înainte de finalizarea mandatului. În demisia pe care a înaintat-o Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta a invocat motive personale.

Reperele unei cariere solide

Potrivit datelor publice, Alina Jurubiţă a intrat în magistratură pe 29 iunie 2010, prin decret prezidenţial, după ce a fost admisă la concursul organizat de Institutul Naţional al Magistraturii. La sfârşitul anului 2012, a obţinut cea mai mare medie la concursul organizat pentru ocuparea poziţiei de vicepreşedinte al Judecătoriei Constanţa, fiind numită în această funcţie la 1 ianuarie 2013, cu un mandat de trei ani. Pe 1 ianuarie 2016, în urma unui nou concurs pe care l-a câştigat, a fost numită pentru un al doilea mandat de vicepreşedinte al Judecătoriei Constanţa. În mod normal, Jurubiţă trebuia să exercite această funcţie până pe 31 decembrie 2018. Ea şi-a înaintat demisia către Consiliul Superior al Magistraturii pe 28 aprilie 2017, la nici jumătate de mandat, solicitând concomitent să fie transferată ca judecător simplu la Tribunalul Constanţa, având gradul de judecător de tribunal.

Pârâtă de Haşotti pentru „ostilitate vădită”

Advertisement

Deşi apreciată de colegii magistraţi pentru conduita ei profesională, Alina Jurubiţă a fost criticată fără menajamente de cunoscutul avocat Ionel Haşotti, fostul şef al Baroului Constanţa.

„Doamna judecător Alina Jurubiţă se află în relaţii de ostilitate vădită cu av. Ionel Haşotti, ostilitate care datează din perioada în care domnia sa era avocat în Baroul Constanţa. Domnia sa a mărturisit de altfel această ostilitate, a cărei origine o plasează în anumite atitudini ale Decanului în perioada respectivă, care ar fi vizat-o în mod direct. Această ostilitate nereprimată prin autocontrol este extinsă şi faţă de unii dintre avocaţii SCA Haşotti şi Asociaţii, mai exact a acelora care intră în contact profesional cu domnia sa. Că este vorba de av. Ionel Haşotti sau de av. Tudor Haşotti, această aversiune este făţişă şi mai mult decât atât, ostentativă, în sala de judecată.”.

Această „pâră” a fost adresată Curţii de Apel Constanţa, în Iunie 2016, de avocatul Ionel Haşotti, în cadrul unei cereri de strămutare.

Jurubiţă i-a dat pe mâna Parchetului pe Haşotti şi Deacu

Supărarea lui Haşotti plecase de la faptul că vicepreşedinta Judecătoriei Constanţa admisese cererea firmei Somaco Construct SRL de înscriere în fals a unor acte de executare silită. În fapt, situaţia avea legătură cu litigiul privind cariera de la Sibioara. O carieră retrocedată, în anul 2008, unor clienţi ai avocatului Ionel Haşotti, cu încălcarea flagrantă a legii! În 2012, clienţii lui Haşotti au obţinut o hotărâre judecătorească semnată de Chirăţica Enache, prin care firma Somaco a fost obligată să demoleze clădirile de pe terenul retrocedat, să evacueze echipamentele şi să sisteze operaţiunile miniere, sub sancţiunea de daune cominatorii. Clădiri n-au existat niciodată în groapa de carieră. Însă, după ani buni, clienţii lui Haşotti l-au învestit pe executorul Vasile Deacu să calculeze daune. Pornind exclusiv de la situaţia scriptică şi fără a verifica realitatea din teren, Vasile Deacu a întocmit acte de executare silită, de ordinul milioanelor de lei. Având convingerea că se află în faţa unui nou abuz, proprietarul Somaco, Grigore Comănescu, a cerut înscrierea în fals a actelor prin care se încerca spolierea sa pe motiv că n-a demolat clădirile care n-au existat niciodată. Mai departe, găsind pertinente argumentele omului de afaceri, judecătoarea Alina Jurubiţă a admis cererea şi a sesizat Parchetul în privinţa faptelor lui Haşotti şi Deacu. Avocatul a reacţionat, formulând atât cerere de recuzare a judecătoarei, cât şi cerere de strămutare a cauzei. Acesta a insistat asupra aversiunii pe care judecătoarea ar fi avut-o faţă de persoana sa.

Haşotti scrie că a fost umilit şi ameninţă cu disciplinara

Advertisement

„Iar această ostilitate s-a accentuat între timp întrucât pentru motive asemănătoare (Alina Jurubiţă – n.r.) a mai fost recuzată de mai multe ori şi în dosarul 8723/212/2012 (Felescu Mihai vs. Fincogero vs. Municipiul Constanţa…)…”.

Precizăm că Ionel Haşotti este avocatul Fincogero, o firmă italiană care a obţinut sume colosale de la municipalitatea constănţeană pentru lucrări de infrastructură în cartierul Faleză Nord, lucrări încredinţate fără un deviz estimativ, care au fost evaluate direct în procedura executării silite, prin expertiză tehnică, iar nu contabilă.

În sfârşit, în „pâra” sa, Haşotti mai sugera că judecătoarea Alina Jurubiţă i-ar fi creat o situaţie umilitoare, ştirbindu-i reputaţia, precum şi faptul că o atare conduită ar fi în contradicţie cu Legea 303/2004, care se referă la răspunderea disciplinară a magistraţilor. Nu ştim dacă menţiunea lui Haşotti privind răspunderea disciplinară a fost o simplă ameninţare sau o declaraţie de intenţie cu privire la o acţiune ulterioară. Însă, în mod cert, demisia Alinei Jurubiţă de la conducerea Judecătoriei nu are legătură cu nicio cercetare disciplinară şi cu nicio „pâră”, oficial aceasta invocând motive de ordin personal, pentru gestul de a renunţa la funcţie înainte de mijlocul mandatului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions