Connect with us

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu: “USR Năvodari continuă politica orbecăielii și a retoricii contra”

Publicat

la

Costel Aurelian Dumitrașcu, viceprimarul orașului Năvodari, propune, în ședința Consiliului Local de joi, 27 mai a.c., un proiect de hotărâre privind completarea HCL nr. 179/27.04.2017 privind derularea proiectului “Reconstrucția ecologică”.

Este vorba despre o inițiativă prin care administrația orașului Năvodari pune la dispoziția dezvoltatorilor imobiliari terenul în vederea amenajării de spații verzi pentru petrecerea timpului liber și nu cum, greșit, s-a înțeles… pe vertical ori pe terase sau pe acoperișul cădirilor.

Download (PDF, 91KB)

 

De altfel, viceprimarul Dumitrașcu are și un mesaj clar pentru consilierii USR din CL Năvodari. Potrivit vicelui, aceștia nu au înțeles intenția autorității locale privind construirea de noi spații verzi publice, de care să se bucure toți locuitorii. În schimb, “useriștii din Năvodari continuă aceeași politică a orbecăielii și retoricii contra, fără a veni vreodată cu vreun proiect sau propunere concretă pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor“.

Iată mesajul complet:

“Useriștii din Năvodari continuă aceeași politică a orbecăielii și retoricii contra, fără a veni vreodată cu vreun proiect sau propunere concretă pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Vedem aceeași politică și la nivel central, iar această atitudine a răsturnat încrederea românilor în Guvernul din care ei fac parte.

Revenind la spațiile verzi din Năvodari. Prin proiectul propus nu fac altceva decât să mă asigur că, sub o formă sau alta, la Năvodari se vor construi noi spații verzi, dar mai ales spații verzi publice, de care să se bucure toți năvodărenii.

Investitorii au obligația de a amenaja pe terenurile lor spații verzi, iar potrivit legislației, o pot face inclusiv prin amenajarea lor pe terase sau pe verticală. Nu o spun eu ci legea.

Atunci, de ce să nu creăm oportunitatea legală pentru ca acești dezvoltatori imobiliari să poată construi, pe banii lor, parcuri publice în oraș? Îi întreb pe cei de la USR, cum le este mai bine, spații verzi pe care să le vadă cu binoclul pe vârful clădirilor sau spații verzi în oraș, accesibile cetățenilor?

Bineînțeles că nu aștept un răspuns de la un partid care nu știe altceva decât să plângă. Le reamintesc însă că încă este valabil sprijinul meu în cazul în care vor dori vreodată să înainteze vreun proiect pe ordinea de zi și că niciodată nu voi bloca inițiative benefice pentru Năvodari!”

Pentru “Ordinea.ro”, viceprimarul Dumitrașcu a completat următoarele:

“Ați remarcat că este vorba despre un proiect din anul 2017 la care venim cu o completare. Administrația pune la dispoziția dezvoltatorilor imobiliari terenul și aceștia se obligă, prin acest acord, să facă investiția respectând toate elementele legale, pentru ca toți năvodărenii să poată beneficia de spații verzi, de zone de petrecere a timpului liber. Noi avem toate soluțiile, investitorii își aduc aportul la dezvoltarea orașului în care își desfășoară activitatea. Sper și îmi doresc ca votul de mâine, din ședința CL, să fie unul în beneficiul locuitorilor orașului Năvodari, să înțeleagă și useriștii importanța acestui proiect.”

Poziția USR Năvodari

USR Năvodari a solicitat publicarea unui punct de vedere referitor la susținerile viceprimarului Costel Dumitrașcu. Organizația politică își exprimă îndoiala că proiectul de completare a HCL 179/2017 ar fi legal, arătând că inițiativa viceprimarului subreglementează o hotărâre a Consiliului Județean, respectiv HCJ 152/2013. Deși această hotărâre județeană obligă investitorii să înființeze spații verzi în limita a 30% din terenul afectat investiției, inițiativa lui Dumitrașcu i-ar scuti pe dezvoltatori de această obligație – potrivit USR. ”Pentru că proiectul dumneavoastră de acum le dă ocazia clară să nu mai planteze niciun fir de iarbă lângă blocuri. Pe ideea că vor planta altundeva.” – își motivează USR-iștii punctul de vedere. 
 
Pe de altă parte, USR afirmă că spațiile verzi lipsesc cu desăvârșire în Mamaia Nord (așadar vorbim de o situație care există deja și care a fost generată de cauze anterioare). Cel mai probabil, situația a fost determinată exact de ceea ce spune Dumitrașcu: de HCJ-ul evocat în discuție și mai ales de legea care le permite investitorilor să înființeze spațiile verzi pe acoperișuri, iar nu la sol. Cumva, limitele HCJ-ului sunt recunoscute chiar de USR-iști, care precizează în punctul lor de vedere că au o inițiativă de modificare a hotărârii județene. Dacă hotărârea era clară, nu mai trebuia modificată. Ei spun că aleșii județeni ai partidului au luat inițiativa de a introduce în acest HCJ obligarea investitorilor de a înființa spații verzi la sol, pe 20% din lotul de teren destinat proiectului imobiliar. Or de vreme ce această obligație nu există în prezent, imputațiile aduse viceprimarului ar trebui privite cu rezerve, în contextul în care acesta afirmă că scopul său pragmatic și adaptat cadrului normativ actual este ca orașul să beneficieze de spații verzi, în sensul ca acestea să fie coborâte de pe acoperișurile private în locurile publice accesibile tuturor. Întregul punct de vedere al USR Năvodari poate fi citit AICI

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu, îndemn pentru locuitorii din Năvodari: ”Susțineți producătorii români”

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, viceprimarul Costel Dumitrașcu a adresat un îndemn locuitorilor din Năvodari. El le-a spus oamenilor să fie alături de producătorii români, dat fiind faptul că aceștia nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă dificilă cu lanțurile agro-alimentare.

Iată ce a postat viceprimarul Costel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

”Susțineți producătorii români!

În perioada 17-19 septembrie, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Constănțeni are loc la Năvodari Târgul de Toamnă al Producătorilor.

Producătorii români sunt într-o situație dificilă, nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă foarte grea cu lanțurile agro-alimentare. Vă invităm să cumpărați alimente proaspete, fără aditivi, conservanți și coloranți. Cumpărați de la producâtorii români, nu de la importatori.

Mâncați mai sănătos, susțineți producătorii români!”

Reamintim faptul că târgul de toamnă a fost deschis azi, la ora 10.00, și se desfășoară până duminică, 19 septembrie, pe platoul de lângă stadionul Flacăra.

Foto: Facebook Costel Dumitrașcu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: