Connect with us
Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Sistarea furnizării apei calde către consumatorii constănțeni a fost principalul subiect al unei conferințe de presă organizate, astăzi, la sediul ALDE Constanța. Potrivit lui Gabriel Daraban, președintele organizației municipale a acestei formațiuni politice, jocul de ping-pong dintre Primăria Constanța și CET Palas, în scandalul sistării furnizării apei calde în sistemul centralizat, este unul extrem de dăunător și conduce către perspectiva sumbră a unui colaps. El a spus că Primăria Constanța a achitat doar 20 de milioane de lei către CET Palas din valoarea de 107 milioane de lei a energiei termice vândute anul acesta. ”Dacă nu-i dai bani nici măcar să supraviețuiască, păi unde ajungem?” – s-a întrebat retoric șeful ALDE Constanța. Daraban a acuzat RADET-ul de diletantism, în contextul în care regia a prezentat cifre diferite față de cele comunicate de CET Palas, cu privire la valoarea facturilor restante. Daraban cere ANAF să efectueze un control încrucișat la cele două entități, ”pentru că sunt banii noștri și trebuie să aflăm situația reală”. Pe de altă parte, el a sugerat că datele incorecte sunt cele furnizate de RADET.

Politicianul a mai susținut că Primăria și RADET au inițiat foarte multe procese care nu duc nicăieri. El a opinat că aceste litigii trebuie să înceteze, îndemnând părțile să se așeze la masa discuțiilor în vederea găsirii soluției de preluare a întregii infrastructuri a CET-ului la Primărie și de înființare a unei companii apte să acceseze fonduri structurale pentru modernizare. În momentul de față, CET Palas fiind o întreprindere publică nu poate accesa fonduri guvernamentale, întrucât genul acesta deinanțare ar fi calificat drept ajutor de stat, fiind permis doar cu aprobare specială de la Comisia Europeană. Politicianul a mai atras atenția că infrastructura este critică, iar o parte din cazanele CET-ului își vor termina durata de funcționare în anul 2020. ”În momentul de față, autoritatea publică locală nu are niciun proiect” – a mai semnalat liderul municipal ALDE Constanța.

La conferința de presă a participat și Leonard Tănase, peședintele ALDE Mangalia. Acesta a opinat că perspectiva sistării agentului termic în perioada iernii ar fi devastatoare pentru populație. Tănase a amintit că o astfel de situație a existat la Mangalia în iarna 2011-2012. Deși oprirea căldurii a durat doar două săptămâni, în perioada respectivă ar fi crescut numărul de internări în spital cu aproximativ 20% față de norma uzuală.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD își ia partea leului din bugetul de stat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Autoritatea Electorala Permanentă a anunțat sumele pe care partidele politice le-au primit în luna august de la bugetul de stat. Aproape 20 de milioane de lei au intrat în vistieriile partidelor. Cea mai mare subvenție a primit-o PSD, peste 11 milioane de lei, mai mult cât toate partidele la un loc.

Iată ce sume au încasat partidele în luna august de la bugetul de stat:

Partidul Social Democrat – 11.210.871,04 de lei

Partidul Național Liberal – 5.136.398,39 de lei

Uniunea Salvați România – 1.510.475,23 de lei

ALDE  – 1.116.449,52 de lei

Partidul Mișcarea Populară – 726.973, 62 de lei

TOTAL – 19.731.148,80 de lei

„Valoarea subvenţiei este rezultată în urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările ulterioare“, spun cei de la AEP.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Huțucă: „Clanul Mazăre, din care face parte și Făgădău, a distrus sistemul de termoficare“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a declarat, într-un comunicat de presă, că „în cei aproape 20 de ani în care au transformat RADET și C.E.T. Constanța în vaca lor de muls, Clanul Mazăre, din care onor face parte și primarul Decebal Făgădău, a distrus sistemul de termoficare din municipiu.“

„Avem în față un nou exemplu clar de un primar Făgădău paralizat de frică și neputință. Edilul Constanței a propus consiliului local cumpărarea rețelei de termoficare de către municipalitate fără a-și asuma probabil cel mai important aspect: că rețeaua ar urma să fie reabilitată cu fonduri europene. Asta înseamnă că primarul, așa cum a făcut cu stadionul Farul și celelalte baze sportive din oraș, vrea să aducă sistemul de termoficare, aflat într-o stare deplorabilă, la municipalitate, lăsând povara reabilitării lui din nou pe umerii constănțenilor. În condițiile în care bugetul Constanței este total insuficient, nu înțelegem duplicitatea primarului, care s-a transformat în tremurici atunci când aude de fonduri europene. Știm foarte bine că eșecurile sale în ceea ce privește atragerea de fonduri europene au secat bugetul local, constănțenii trebuind să plătească din banii lor toate oalele sparte de Făgădău în implementarea investițiilor cu fonduri comunitare.

Amintim aici doar de cea mai recentă “realizare” a actualei administrații locale care, deși trebuia să reabiliteze parcul arheologic din fonduri europene, a trebuit să dea toți banii înapoi la Bruxelles, iar investiția de milioane de euro a făcut-o din bugetul local. Așa a ajuns municipiul Constanța să atragă fonduri europene mai mici chiar decât comuna Cuza Vodă! În acest sens, consilierii PNL au votat împotriva proiectului inițiat de primarul Decebal Făgădău, deoarece acesta nu a precizat că se va face reabilitarea rețelei de termoficare și că va accesa fonduri europene pentru asta.

Îi cerem public edilului sa repună pe ordinea de zi acest proiect, însă cu asumarea clară că rețeaua de termoficare va fi modernizată și reabilitată, așa cum este și normal, cu bani europeni. Acest lucru ar fi o garanție că municipiul Constanța nu va rămâne fără apă caldă și căldură în așteptarea banilor de investiții pe care actuala primărie este limpede că nu îi are și nici nu îi va avea. Totodata, îi reamintim primarului că a “uitat” sa precizeze în proiectul de hotărâre ce se va întâmpla cu personalul, care în momentul de față asigură întreținerea rețelei de termoficare!

Ne amuză spaima PSD și a primarului Făgădău atunci când vine vorba de fonduri europene, dar le reamintim că această funcție îi obligă să-și asume măsurile cele mai bune pentru Constanța și constănțeni. Dacă nu este capabil, îi recomandăm să renunțe încă de pe acum și sa nu mai aștepte rușinea înfrângerii la alegerile de anul viitor“, a declarat Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

O nouă încercare de a răsturna Guvernul PSD. Orban anunță că depune moțiune de cenzură

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat într-un interviu pentru G4Media că PNL va depune o moțiune de cenzură în următoarea sesiune parlamentară „în momentul cel mai potrivit”, iar dacă guvernul va fi demis s-ar putea ajunge la alegeri anticipate. În același timp, Orban afirmă că partidul său este pregătit să își asume guvernarea. Ludovic Orban spune însă că este greu să formezi o nouă majoritate în actualul Parlament pentru că trebuie să negociezi cu parlamentari de la PSD și ALDE. Structura guvernamentală propusă de PNL este un executiv cu 15 ministere, iar funcția de premier într-un guvern PNL ar urma să fie ocupată de Ludovic Orban. Acesta susține totuși că vor fi negocieri, însă partidul care câștigă alegerile va da premierul.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: