Connect with us
Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Sistarea furnizării apei calde către consumatorii constănțeni a fost principalul subiect al unei conferințe de presă organizate, astăzi, la sediul ALDE Constanța. Potrivit lui Gabriel Daraban, președintele organizației municipale a acestei formațiuni politice, jocul de ping-pong dintre Primăria Constanța și CET Palas, în scandalul sistării furnizării apei calde în sistemul centralizat, este unul extrem de dăunător și conduce către perspectiva sumbră a unui colaps. El a spus că Primăria Constanța a achitat doar 20 de milioane de lei către CET Palas din valoarea de 107 milioane de lei a energiei termice vândute anul acesta. ”Dacă nu-i dai bani nici măcar să supraviețuiască, păi unde ajungem?” – s-a întrebat retoric șeful ALDE Constanța. Daraban a acuzat RADET-ul de diletantism, în contextul în care regia a prezentat cifre diferite față de cele comunicate de CET Palas, cu privire la valoarea facturilor restante. Daraban cere ANAF să efectueze un control încrucișat la cele două entități, ”pentru că sunt banii noștri și trebuie să aflăm situația reală”. Pe de altă parte, el a sugerat că datele incorecte sunt cele furnizate de RADET.

Politicianul a mai susținut că Primăria și RADET au inițiat foarte multe procese care nu duc nicăieri. El a opinat că aceste litigii trebuie să înceteze, îndemnând părțile să se așeze la masa discuțiilor în vederea găsirii soluției de preluare a întregii infrastructuri a CET-ului la Primărie și de înființare a unei companii apte să acceseze fonduri structurale pentru modernizare. În momentul de față, CET Palas fiind o întreprindere publică nu poate accesa fonduri guvernamentale, întrucât genul acesta deinanțare ar fi calificat drept ajutor de stat, fiind permis doar cu aprobare specială de la Comisia Europeană. Politicianul a mai atras atenția că infrastructura este critică, iar o parte din cazanele CET-ului își vor termina durata de funcționare în anul 2020. ”În momentul de față, autoritatea publică locală nu are niciun proiect” – a mai semnalat liderul municipal ALDE Constanța.

La conferința de presă a participat și Leonard Tănase, peședintele ALDE Mangalia. Acesta a opinat că perspectiva sistării agentului termic în perioada iernii ar fi devastatoare pentru populație. Tănase a amintit că o astfel de situație a existat la Mangalia în iarna 2011-2012. Deși oprirea căldurii a durat doar două săptămâni, în perioada respectivă ar fi crescut numărul de internări în spital cu aproximativ 20% față de norma uzuală.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Dobre (PRO România) despre proiectul privind carantina și izolarea: PNL și PSD au acționat „noaptea ca hoții“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost amânat la votul de azi din plenul Senatului, care este cameră decizională. Cu toate că proiectul de lege a trecut cu modificări de Camera Deputaților, grupurile politice au depus mai multe amendamente la Senat. Proiectul a fost comentat și de reprezentanții PRO România. Deputatul de Constanța Mircea Dobre a dezvăluit cum au decurs lucrurile în Camera Deputaților în acest caz. Dobre a spune că raportul de aprobare a proiectului le-a fost vârât parlamentarilor sub nas cu foarte puțin timp înainte de a fi spus aprobării. Mai mult, Dobre afirmă că, în urma înțelegerilor dintre PSD și PNL, proiectul a fost amendat chiar de către reprezentantul Guvernului, Raed Arafat.  Dobre a explicat că, în acest caz, PNL și PSD au trimis, joi seara, raportul pentru acest proiect de lege, cu puțin timp înainte ca acesta să fie supus aprobării.

„Aseară, cei care țipau „noaptea ca hoții“, tot ei, PNL-ul, și PSD-ul au trimis la 19.59 raportul privind proiectul de lege care vizează carantinarea persoanelor, iar la ora 20.00 a început votul final. Raportul a avut 33 de pagini și numeroase amendamente, multe făcute chiar de reprezentantul Guvernului Orban, Raed Arafat, la înțelegere cu Marcel Ciolacu. Ceea ce s-a întâmplat aseară în Parlamentul României este mai mult decât un atac a ceea ce înseamnă libertatea românilor pe viitor, inclusiv și bunurile românilor, pentru că, după cum se știe se vor carantina și bunurile, chiar dacă sunt suspecte ca fiind contaminate cu noul coronavirus. Proiectul va trece și de Senat, iar de săptămâna viitoare vă anunțăm că va deveni lege și oricare dintre noi poate fi carantinat la cea mai mică suspiciune, după cum dorește un cetățean, pe numele lui Nelu Tătaru (ministrul Sănătății, n.r.). Acesta, nu numai că se ocupă de sănătatea românilor, ci și de economia României, pentru că deciziile în această privință le iau doi cetățeni: Nelu Tătaru și Raed Arafat. Din păcate, acest Guvern funcționează pentru aceste două persoane amintite. Această guvernare este dezastruoasă.“, a spus Mircea Dobre, astăzi, într-o conferință de presă.

Președintele PSD, Victor Ponta, a punctat, într-o postare pe Facebook, că „proiectul ajuns la Senat este cel făcut de PSD și PNL ieri în Comisia Juridică și votat de deputații PSD și PNL tot ieri la ora 20.30 fără să-l citească măcar – doar deputații Pro România au votat împotrivă! Sigur – și la Senat o sa aflăm de la colegii din PSD ce rău e proiectul – după care o să-l voteze tot ei alături de PNL! Ca sa înțelegeți cum merge treaba. Așa se dau legi care afectează milioane de români!“

Pro România a votat împtriva proiectului privind carantina şi izolarea.

Ce modificări aduce noua lege

Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau la domiciliu

Tratamentul va putea fi refuzat în scris de către pacienți

Carantina va putea fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană, și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță

Cine nu respectă carantina va fi amendat

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Orban îi liniștește pe pensionari: „Garantez că vom crește pensiile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, astăzi, că pensiile vor crește anul acesta, precizând că procentul de majorare va fi făcut public la finalizarea analizelor economice pe care Guvernul le are în lucru.

„Singurul lucru pe care pot să vi-l garantez este că vom creşte pensiile. Cu cât vom creşte pensiile, vom decide după ce avem toate analizele economice care să ne prezinte realitatea economică din România şi capacitatea de a creşte pensiile, astfel încât să asigurăm plata pensiilor tot timpul, nu să ne facem că vom creşte pensiile şi după aia să nu avem cu ce să plătim pensiile. Vom creşte pensiile, procentul cu care vom creşte pensiile îl vom face public după finalizarea analizelor”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Actualul șef al CJ Constanța culege ce a semănat“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Scandalul din ultimele zile legat de repartizarea banilor către primării a fost comentat și de Răzvan Filipescu – candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Acesta a declarat că actualul șef al CJC, Horia Țuțuianu, culege ce a semănat.

„Până acum, făcea alianță cu PMP, care îi asigura majoritatea în Consiliul Județean. Acum lucrurile s-au schimbat. Este exact ca în antreprenoriat‎. Când pornești la drum să îți faci o fermă de șerpi, chiar dacă o faci în scop medicinal, te aștepți să te muște din când în când și șarpele. Cam asta se întâmplă la nivelul Consiliului Județean. Unii se reorientează, alții…, iar din cauza asta comunele suferă. Sunt primari care sunt disperați. Problema este că atât la nivelul PSD Constanța, cât și la nivelul PNL Constanța, nu se înțelege ce înseamnă urgența luării unor decizii. La fel și cu agricultura, la fel și cu repartizarea banilor. Și o primărie și un fermier au nevoie acum, nu când vor ei. E clar că e nevoie de transparență. Ei trebuie să înțeleagă astea, dincolo de jocurile politice“, a spus Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: