Connect with us

Video

(VIDEO) CMSN caută voluntari pentru singurele activități pe care le va derula în perioada de carantină

Maria Ionescu

Publicat

la

Activitatea cu publicul la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii este suspendată.  Această măsura vine ca urmare a intrării municipiului Constanţa în carantină. Au fost închise porţile pentru vizitatori, însă conducerea caută voluntari pentru parcul dendrologic şi pentru echitaţie.

Directorul general al CMSN Constanţa, dr. Adrian Bîlbă a precizat:

“Noi continuăm să ne ocupăm de animale – atât noi – sub formă de două grupe care nu se întâlnesc şi care asigură în acest mod proactiv eventualitatea unei îmbolnăviri şi printre noi, să putem să avem o echipă de rezervă – şi, bineînţeles, voluntarii noştri.

Vorbind de voluntari, vă informez că putem continua să îi primim. Voluntariatul nu se poate face realiza decât în Pavilionul de echitaţie şi în Parcul dendrologic. Nu putem face în spaţiile închise, nu putem face la animalele sălbatice, normal. Însă, acolo unde am menţionat, la echitaţie – sub îndrumarea instructorului – şi în parcul dendrologic – sub îndrumarea angajaţilor noştri – puteţi face activităţi de voluntariat foarte frumoase, mişcare în aer liber, sănătoasă în această perioadă”.

Directorul general al CMSN a ţinut să precizeze faptul că voluntariatul nu se poate face oricum, ci este necesară încheierea unui contract. Doritorii trebuie să scrie pe adresa office@delfinariu.ro.

“Dorinţa dvs. va fi îndeplinită. Noi, la Juridic şi Resurse umane ne organizăm şi vom face grupe de lucru de voluntariat începând de luni încolo. Toate acestea se vor face organizat, frumos, ştiinţific chiar, în ideea de a avea un parc dendrologic frumos, că este al Constanţei, un pavilion de echitaţie frumos, că, nu?, este interesant să avem într-un oraş la mare tentaţia asta, de a călări. Vă mulţumesc şi vă doresc sănătate. De asemenea, vă recomand să respectaţi indicaţiile autorităţilor, fiindcă doar pe această cale putem ajuta la lupta antiepidemică.”, a încheiat Adrian Bîlbă.

Vedeţi mai jos declaraţia sa integrală:

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

(VIDEO) Omul care a făcut cele mai multe lucruri pentru turismul românesc. De ce candidează Mircea Dobre

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

A fost ministru al Turismului. Și încă unul cu realizări deosebite: a introdus voucherele de vacanță, a inițiat Legea impozitului specific, a inițiat masterplanul de investiții în turism, pe baza căruia se modernizează și se extinde acum Delfinariul din Constanța; a inițiat proiectul unei legi unitare a turismului. Mircea Dobre candidează acum pentru un nou mandat de deputat în Parlamentul României.

„Candidez din partea partidului PRO România pentru un nou mandat în Camera Deputaților. Am reușit și finalizat, cu colegii de atunci, Legea nr. 78/2014. Este o lege la care am lucrat îndeaproape cu colegul meu Mihai Sturzu și privește voluntariatul, în așa fel încât acesta să reprezinte vechime în muncă. Tot în primul mandat am reușit și finalizat după doi ani de lupte în Parlamentul României Legea impozitului specific, care îi ajută pe toți cei din turism, dar și statul pentru că cei care sunt operatori economici în turism știu foarte clar cât au de plătit pe an, iar statul știe foarte clar cât are de încasat. Astfel, s-a terminat cu abuzurile anumitor instituții… Au fost cazuri în care se cântăreau scoicile congelate, iar după aceea apăreau diferențe la cântar. Acum lucrurile s-au schimbat și nu mai există acel impozit pe profit, ci există impozit specific pentru cei care au cifra de afaceri de peste un milion de euro sau impozit pe microîntreprinderi, cei care cifra de afaceri până la un milion de euro și plătesc între 1 sau 3%. Această lege am scris-o de la zero. Sunt inițiatorul acestei legi. Bineînțeles, nu am făcut-o de unul singur. Am lucrat cu tot ce înseamnă patronate, federații patronale din turism și asociații de profil. Totodată, pot să subliniez faptul că Normele Metodologice le-am scris în perioada când eram ministrul Turismului și sunt primele norme metodologice din România, cu exemple clare în interiorul acestora, aprobate, bineînțeles, prin hotărâre de Guvern, unde toată lumea înțelege exact cum se aplică legea.“, a spus Mircea Dobre.

Codul Turismului și vocuherele de vacanță

Începutul celui de-al doilea mandat de deputat a fost unul și mai provocator pentru Mircea Dobre. Zorii anului 2017 îl găseau pe parlamentarul constănțean în funcția de ministru al Turismului, o instituție ce a trebuit construită de la zero, pentru că ea dispăruse încă din 2003. Provocările au fost numeroase pentru ministrul Mircea Dobre.

„Am început al doilea mandat la începutul anului 2017, în 5 ianuarie, din postura de ministru al Turismului. A fost un pas important pentru mine, pentru că deveneam ministru, dar un lucru foarte complicat și complex pentru că trebuia să dau naștere unei noii instituții, Ministerul Turismului, minister care dispăruse de la finalul anului 2003. Acolo am descoperit – și am văzut și înainte să devin ministru, știam că există 75 de acte normative, care se ocupă de reglementarea activității de turism în România. Toate acestea trebuiau centralizate, reglementate și resistematizate. La finalul anului 2017, mai exact în luna decembrie, am pus pe masă proiectul de lege a Turismului, a fost aprobată în ședința de guvern și apoi trimis în Parlamentul României.“, a afirmat acesta.

El, spune că, momentan, cei din PNL nu vor să treacă acest proiect de lege. Și nu înțelege de ce, nimeni nu vine cu nicio explicație.

„Operatorii din turism sunt foarte supărați pentru că respectivul proiect nu se transformă în lege. Proiectul legii Turismului este un proiect foarte important și pentru toți operatorii din Constanța. Adică, m-am gândit la constănțeni, pentru că, să fim serioși, mă interesează de ai mei în primul rând.“, a afirmat Dobre.

Un alt lucru important pentru economie, și pentru turism în particular, a fost introducerea voucherelor de vacanță. Pentru mulți dintre români, aceste tichete au fost precum o gură de oxigen, în condițiile în care mulți dintre români nu își permit să se ducă nici măcar într-un concediu pe an. Mircea Dobre spune că ideea acordării acestor vouchere de vacanță era cuprinsă în legislația națională, încă din anul 2009, însă măsura nu se aplica.

„Am reușit după 8 ani de zile, în 2017, mai exact în 30 iunie 2017, să fac o ordonanță de urgență în așa fel încât am resistematizat vechea Ordonanță 8 din 2009. Ca să putem acorda aceste vochere de vacanță pentru tot ce înseamnă angajați în sistemul public. S-a demonstrat că în cei trei ani de zile că lucrurile au funcționat, mai ales dacă luăm în calcul particularitatea anului 2020 în care suntem afectați de criză. Aceste vouchere au fost salvarea litoralului Mării Negre și sezonului estival din acest an.“, a spus Dobre.

În viziunea lui Dobre, voucherele de vacanță nu ar trebui să fie acordate doar bugetarilor, ci tuturor angajaților. De aceea, el a depus în Parlament un proiect de lege prin care nu numai că se propune prelungirea acordării acestor tichete, ci chiar mării valorii voucherelor de vacanță de la 1.450 de lei la 2.230 de lei. Inițiatorul proiectului – coordonatorul PRO România pentru zona Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre – a propus ca aceste tichete să fie acordate și mediului privat, astfel încât contravaloarea acestor vouchere să se deducă din impozitul pe profit, impozitul pe cifra de afaceri în cazul microîntreprinderilor, respectiv impozitul specific. Statul poate face acest efort, pentru români și pentru companiile din România, astfel încât să susțină industria ospitalității și, implicit, economia României, având în vedere faptul că banii se întorc în consumul intern așa cum arăta Mircea Dobre.

Masterplanul de investiții în turism și extinderea Delfinariului

Parlamentarul a afirmat că, în particular pentru Constanța, din postura de ministru al Turismului, a mai inițiat Hotărârea de Guvern nr. 558/2017, materplanul de investiții în turism.

„Delfinariu Constanța se modernizează la ora actuală datorită acestui masterplan. Este o hotărâre de Guvern pe care personal am inițiat-o în calitatea de ministru“, a punctat liderul PRO România, filiala Constanța.

Materplanul de investiții în turism cuprinde și alte proiecte importante pentru Constanța, cu sursă de finanțare de la bugetul de stat. Ne referim aici la patru porturi la Dunăre și la două porturi turistice la Marea Neagră, unul în zona Pescărie din Constanța, iar altul în nordul stațiunii Mamaia. Din păcate, autoritățile locale nu au accesat și aceste proiecte, iar finanțare expiră la finele acestui an. 

De ce candidează?

Întrebat de ce candidează pentru al treilea mandat de deputat, Dobre a spus că vrea să finalizeze, să se voteze și să închidă proiectul Legii Turismului. De asemenea, parlamentarul constănțean a reiterat că își dorește ca voucherele de vacanță să fie acordate tuturor cetățenilor României, și nu doar celor care lucrează în sistemul public , iar companiile să fie ajutate să scadă contravaloarea voucherelor de vacanță din total impozit pe care îl au datorat.

Sursa foto: Marian Ilie/MEDIAFAX FOTO

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Video

(VIDEO) Au început lucrările de înnisipare a plajei în staţiunea Mamaia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

De câteva zile au început lucrările de înnisipare a plajei în staţiunea Mamaia.

Precizăm că lucrările de lărgire a plajelor au fost demarate la începutul lunii octombrie. Este cea de-a doua fază a acestui proiect “Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014 – 2020) – lotul II – Protecţia şi reabilitarea Litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia – estimat a se finaliza până în anul 2023.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Peste 2 km de conductă, aliniată pe plajă, a fost sudată, apoi a urmat montarea ei.

De trei zile în stațiunea Mamaia Nord se muncește fără întrerupere la lățirea porțiunilor de nisip – se pompează nisip pe țărm din adâncul Mării Negre de la o distanță de 2 km de țărm. O conductă în lungime de 2 km va aduce pe plajă în total aproximativ 4,5 milioane metri cubi de nisip, pe o lungime de 6.950 ml și se va crea o nouă porțiune de plajă de aproape 53 de ha.

Sezonul estival 2020-2021 va debuta pentru constățeni și turiști cu o plajă generoasă în stațiunea Mamaia.

“Atragem atenția că accesul persoanelor pe timpul desfășurării lucrărilor este strict interzis din cauza pericolului mare reprezentat de utilajele de mare tonaj și a presiunii create de amestecul de nisp și apă care formează un fenomen de tipul nisipului mișcător. Știm că astfel de momente sunt unice pentru mulți dintre noi, însă nu trebuie să vă puneți viața în pericol. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral va publica suficient de multe fotografii și filămări cu evoluția lucrărilor astfel încât publicul larg să se poată bucura de aceste momente.”, au precizat reprezentanţii ABADL.
 Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Video

(VIDEO) Oraşul Ovidiu intră în carantină. Iată rutele ocolitoare ce pot fi folosite

Măsurile se aplică din această seară, începând cu ora 20.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Din această seară, de la ora 20.00, oraşul Ovidiu va intra în carantină.

Carantinarea orașului presupune următoarele obligativități:

 • se vor identifica toate persoanele cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în Ovidiu;
 • se limitează la maximum deplasarea persoanelor;
 • DSP Constanța va evalua prioritatea de testare a persoanelor din orașul Ovidiu;
 • autoritățile locale și IPJ Constanța au stabilit rute ocolitoare și căile majore de circulație care tranzitează zona;
 • se interzic următoarele activități: evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise; reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private; funcționarea restaurantelor, cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor; funcționarea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc; funcționarea structurilor de primire turistică; organizarea de spectacole și/sau concerte;
 • slujbele religioase cu caracter colectiv se pot oficia în lăcașurile de cult, fără accesul publicului, putând fi transmise în mass media sau online;
 • slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, înmormântări) se pot oficia în lăcașurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane;
 • este permis accesul credincioșilor în lăcașurile de cult pentru rugăciuni cu caracter individual, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane;
 • slujbele religioase care se vor oficia în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane;
 • la toate slujbele religioase trebuie respectate regulile de protecție sanitară stabilite prin Ordinul comun al MS și al MAI, cu avizul secretarului de stat pentru culte, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;
 • purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
 • activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se desfășoară în sistem online;
 • instituțiile publice, precum și toți operatorii publici și privați au obligația să organizeze activitatea și desfășurarea programului de lucru în regim telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să organizeze programul de lucru, astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore;
 • se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Excepție fac piețele agroalimentare care pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară;
 • operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00 – 21:00. Pot funcționa în afara intervalului orar menționat, următoarele categorii: operatori economici cu servicii de livrare la domiciliu, farmacii, benzinării, cu respectarea normelor de protecție sanitară;

În intervalul orar 05.00 – 23.00, în zona carantinată este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pentru:

 • activități în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, alimentării cu apă, comunicațiilor, mass-media, transporturilor și aprovizionării populației cu prezentarea unei adeverințe de la angajator cu precizarea intervalului orar pentru desfășurarea activității, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
 • activități profesionale, altele decât cele prevăzute la punctul precedent, cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
 • asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
 • servicii de îngrijire personală;
 • deplasarea pentru servicii de alimentație publică, exceptându-le pe cele destinate activității desfășurate în restaurante și terase care presupun consumul produselor în incinta respectivelor spații;
 • alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei legate de nevoile animalelor de companie/domestice;
 • urgențe medicale;
 • participarea la slujbele religioase, cu respectarea prevederilor;

În intervalul orar 23.00 – 05.00, în zona carantinată este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pentru:

 • activități în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, mass-media, cu prezentarea legitimației de serviciu;
 • activități profesionale, altele decât cele prevăzute la punctul precedent, cu prezentarea unei adeverințe de la angajator care să ateste activitatea profesională în intervalul orar 23.00- 05.00;
 • urgențe medicale.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, atât în interiorul, cât și la intrarea/ieșirea din zona carantinată, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte autorităților abilitate, atât în interiorul, cât și la intrarea/ieșirea din zona carantinată o declarație pe propria răspundere, care să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, domiciliul/reședința, motivul deplasării, adresa la care se deplasează, data completării și semnătura.

În arealul carantinat, este permisă intrarea/ieșirea pentru:

 • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației;
 • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor;
 • persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare, cu prezentarea certificatului de producător;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, asistență pentru vârstnici, deces al unui membru în familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale;
 • participarea la slujbele religioase de înmormântare;

Rutele ocolitoare care pot fi folosite de conducătorii auto sunt Autostrada A4 și Constanța – DC86 – Năvodari – DJ226 – Lumina. De asemenea, traficul va fi deviat, după cum urmează:

 • dinspre Constanța către Ovidiu, pe DN 2A, la sensul giratoriu de la intrarea în orașul Ovidiu, zona Cartier Sud;
 • dinspre Constanța către orașul Ovidiu, pe DN 3C (varianta Ovidiu), în zona Academiei Hagi;
 • dinspre localitatea Mihail Kogălniceanu către orașul Ovidiu, pe DN 2A, la sensul giratoriu de la intersecție cu Autostrada A4;
 • dinspre localitatea Nazarcea către orașul Ovidiu, pe DJ 228A, la sensul giratoriu de la intrarea din orașul Ovidiu;
 • dinspre localitatea Poiana, se va permite tranzitul, cu interzicerea opririi, pe DN 3C, către Constanța și pe DN 3C, către localitatea Lumina, prin sensul giratoriu cu Autostrada A4.

De asemenea, se permite tranzitul prin oraș al vehiculelor care deservesc transportul în comun, cu condiția ca acestea să oprească doar în stațiile special amenajate.

În acest moment, indicele, în localitatea din județul Constanța, a ajuns la 6.90/1.000 locuitori. Mai precis, din populația totală de 16.237 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 112 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Primarul oraşului Ovidiu, George Scupra a precizat că această măsură este valabilă strict pentru localitatea Ovidiu, nu şi pentru satele Poiana şi Culmea. El a spus că de o săptămână au fost luate măsuri. Concret, şcolile şi grădiniţele au fost închise, Primăria funcţionează doar cu jumătate din personal ( jumătate – în telemuncă, jumătate  – la serviciu), pe domeniul public masca este deja obligatorie în oraş.

Evident, primarul a precizat că locuitorii care lucrează în afara oraşului Ovidiu se pot deplasa spre serviciu, având asupra lor adeverinţă de la locul de muncă, declaraţie pe proprie răspundere  sau cu o legitimaţie de serviciu.

De asemenea, se pot organiza nunţi, botezuri sau înmormântări dar vor putea participa maximum 16 persoane. Restaurantele sunt deschise în sistem catering sau takeaway.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: