Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

(VIDEO) Constanța – istorie, vecinătate, multiculturalitate. Oștenii au efectuat activități de strajă și patrulare între zidurile cetății

Published

on

constanta sqn

Constanța – istorie, vecinătate, multiculturalitate. Un proiect cultural și științific organizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța de Asociația Sine Qua Non, cu finanțare nerambursabilă primită de la Primăria Constanța. Iată câteva repere: 162 de participanți din toată țara, 38 de parteneri (instituții și asociații), cinci simpozioane, o masă rotundă, lansări de carte, expoziții temporare, ateliere medievale, un tur ghidat al lăcașelor de cult, de diferite confesiuni, toate monumente istorice, din Peninsula Constanței.

La acest eveniment au fost prezenți: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, directori de muzee, arheologi și muzeografi din întreaga țară, din Ucraina, Republica Moldova și China.

Președintele Asociației SINE QUA NON, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a deschis evenimentul prezentând activitățile științifice și culturale cuprinse în proiect.

Au mai susținut alocuțiuni: prof. univ. dr. Marian Cojoc – Universitatea ”Ovidius“ din Constanța, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean – decanul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, CSI dr. Ion Militaru – Institutul de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolăescu-Plopșor“ din cadrul Academiei Române, conf. univ. dr. Mihail Dobre – Universitatea din București, conf. univ. dr. Florian Banu – CNSAS.

Sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în Parcul Arheologic din Constanța, cei prezenți în Parcul Arheologic au asistat la rondul Gărzii Cetății, ateliere meșteșugărești – meșteșugul prelucrării lemnului, meșteșugul prelucrării ceramicii, meșteșugul prelucrării pieilor de animale şi cojocăritul, meșteșugul țesătoriei, meșteșugul prelucrării armelor, meșteșugul prelucrării pieilor, meșteșugul lucrurilor mărunte și artizanale – atelierul cu florile de leac, atelierul demonstrativ de scriere caligrafică medievală pe suport de hârtie, atelierul de heraldică, atelierul povestirilor medievale, întrecerile medievale: tragerea cu arcul la țintă, mutarea buștenilor, mânuirea armelor albe, exercițiile de cap și spadă, lupta cu brațele,  alergarea în saci etc.

Plină de farmec, curtea cetății a devenit o adevărată tabără medievală cu menestreli, rapsozi, cavaleri și momente de reconstituire istorică.

Vizitatorii au ascultat frumoasele legende și istoria fascinantă a Cetății și au participat la activități de inițiere în folosirea săbiilor, halebardelor și tirul cu arcul. De asemenea, au aflat amănunte despre folosirea armelor medievale și antrenamentele specifice oștenilor și totodată au văzut atelierele meșteșugărești și de gastronomie medievală.

Oștenii au efectuat activități de strajă și patrulare între zidurile cetății.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions