Connect with us

Video

(VIDEO) Crosul Educației de la Castelu, în imagini

Viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan, a postat astăzi pe Facebook fotografiile realizate de artistul Mani Gutău la Crosul Educației desfășurat la sfârșitul lunii septembrie în localitate.

Publicat

la data de

Ordinea.RO

Viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan, a postat astăzi pe Facebook fotografiile realizate de artistul Mani Gutău la Crosul Educației desfășurat la sfârșitul lunii septembrie în localitate. În clipul atașat vă prezentăm un montaj realizat de redacția Ordinea.Ro cu aceste imagini de excepție, care ilustrează efortul celor 333 de participanți la cursele organizate pentru a atrage atenția asupra importanței educației pentru tinerele generații.

Reamintim că evenimentul a fost organizat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu și Școala Gimnazială Castelu. Crosul a fost sponsorizat de Kaufland România, Aqua Carpatica, BIC Romania, Bookster, Decathlon Romania, Fruteria, Parmafood Group Distribution, Romstal Romania și Ruvix. De asemenea, evenimentul a fost sprijinit și de Asociația OvidiuRo.

Primăria Castelu derulează parteneriate cu Reality Check și OvidiuRo de aproximativ 10 ani. Cele două asociații sunt implicate în programele locale de voluntariat, de combatere a sărăciei și de prevenire a abandonului școlar. Anul acesta, Reality Check și OvidiuRo au mai organizat în parteneriat cu Primăria și Școala Castelu o caravană medicală. În cadrul acțiunii, medici germani și români au acordat consultații gratuite localnicilor din Castelu, în vreme ce copiii și tineriii au avut acces și la servicii stomatologice.

Opinăm că exemplul comunei Castelu ar trebui urmat și de alte localități din județul Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Video

VIDEO. Abuzul de la Agigea. De ce nu funcționează Consiliul Local

Publicat

la data de

Scris de

Îndată după alegerile locale din 2020, Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul reales cu doar 31 de voturi în plus față de principalul contracandidat, Gabriel Ciobanu, a oferit un interviu unei publicații locale, constănțene. Primarul din Agigea s-a arătat atunci optimist cu privire la modul în care avea să funcționeze Consiliul Local. ”Va funcționa foarte bine” – declara acesta fără a-și putea ascunde un zâmbet malefic. ”Vom construi o majoritate pentru Agigea, nu pentru Ciobanu” – a continuat realesul. În același interviu, Cîrjaliu trăda un mod de gândire de-a dreptul perciculos, anume că – dacă și-ar pune mintea – ar putea desființa SRL-ul Primăriei, găsind că fie nu s-a făcut ceva în regulă, fie că lipsește ceva. Desigur, Maricel poza în salvatorul Agigeaserv Util SRL, acuzând fără dovezi, într-un stil verde conspiraționist, că Ciobanu și-ar dori desființarea. Nu ne propunem să combatem teoriile reptiliene ale primarului din Agigea, însă reținem modul de gândire, anume că primarul ar putea desființa structuri publice, dacă și-ar pune mintea. Iar dovezile indică faptul că Maricel și-a pus mintea cu forul deliberativ local, dizolvând de facto Consiliul Local, pe regula unor pași simpli. 

În primul rând, contrar siguranței afișate de Maricel în interviul acordat după alegerile locale, la Agigea nu s-a constituit o majoritate în Consiul Local pentru el, ci tocmai pentru contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR. În luna noiembrie 2020, 8 consilieri locali au votat ca Gabriel Ciobanu să fie viceprimar. Alți 6, prezenți fizic la ședință, l-au votat pe PSD-istul Dan Chiru, alias Danchi, iar un al șaptelea, care a lipsit motivat de la ședință, a votat tot pentru Danchi, prin videocall. Rezultatul a fost de 8 voturi pentru Ciobanu și 7 voturi pentru Chiru. În aceeași ședință, au fost votate și comisiile de specialitate ale Consiliului Local, în număr de 3, care s-au constituit în aceeași ședință, cu procese verbale separate semnate de toți membrii, inclusiv cei de la PSD. 

O înregistrare audio ajunsă în posesia Ordinea.Ro demonstrează cum regimul Cîrjaliu a încercat să falsifice acest rezultat. Înregistrarea se coroborează cu declarațiile consilierului local Daniel Niță, cel care a fost ales președinte de ședință și avea ca atare obligația să semneze procesul verbal al ședinței Consiliului Local din luna noiembrie 2020. Acesta declară că a fost sunat de jurista care ocupa funcția de seceretar general al comunei, pentru a i se aduce la cunoștință că procesul verbal a fost redactat. Niță a solicitat să primească documentul pe whatsapp, însă secretara a refuzat să dea curs acestei cereri. Ca urmare, președintele CL s-a prezentat la Primăriei, în biroul secretarei. Înregistrarea audio probează faptul că, la câteva momente, în același birou a intrat și primarul reales din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, care a încercat să-l intimideze pe președintele CL, spunându-i că a făcut plângere penală la Parchet și că va ieși rău de tot.

Documentul pe care secretara refuzase să-l trimită prin whatsapp falsifica grosolan rezultatul votului. În acesta se afirma că nu a fost ales viceprimarul localității, fiind un rezultat de egalitate, de 7 la 7 voturi. De asemenea, în document era descris momentul în care unul din consilierii locali din Agigea a făcut o greșeală pe buletinul de vot, a ieșit din cabină și a cerut ca buletinul să fie anulat și să primească un buletin nou. Buletinul de vot greșit a fost anulat de secretarul general, care l-a și păstrat la mapa sa, iar consilierul local a primit un nou buletin de vot, a votat, a împăturit buletinul și l-a introdus în urnă. În procesul verbal se afirma că secretara, din pricina emoțiilor și a presiunii unui consilier local, ar fi permis întreaga situație, deși – opinează ea direct în ciorna procesului verbal – consilierul în cauză și-ar fi exprimat deja votul (pe buletinul greșit, care nu a fost introdus în urna cu voturi). Se deduce faptul că, după ședință, secretara s-a dus la ea în birou, a răsturnat încă o dată urna cu voturi secrete, iar mai apoi, comparând elementele grafice, a îndepărtat un vot din cele exprimate în favoarea lui Gabriel Ciobanu. Aceasta i-a explicat verbal președintelui Niță, după cum reiese din înregistrarea audio, că scrisurile semănau între ele. Însă președintele a cerut să se consemneze în procesul verbal ce s-a întâmplat în ședința de Consiliu pe care a prezidat-o, nu în biroul secretarei, după terminarea ședinței. Secretara a precizat că nu va face nicio modificare, iar președintele a refuzat să semneze și a părăsit biroul. 

Ulterior, secretara a modificat procesul verbal. În noua versiune, se consemna rezultatul corect al votului, așa cum s-a consumat acest proces de alegeri în ședința de Consiliu Local, respectiv 8 voturi pentru Gabriel Ciobanu și 7 voturi pentru Dan Chiru. Când a ajuns la Primărie pentru a semna documentul, Daniel Niță a aflat că secretarul general își dăduse demisia. Însă procesul verbal era pregătit pentru semnare. După cum am arătat mai sus, rezultatul votului era consemnat corect. Ca urmare, Daniel Niță a semnat. Ulterior, însă, un nou secretar a refuzat să emită hotărârile votate în noimebrie 2020, pe motiv că în procesul verbal semnat de Niță se menționa, printre rânduri, că hotărârile n-au fost supuse la vot și că rezultatul n-ar fi fost anunțat de președintele de ședință. Că mențiunile erau false avea să se probeze la votul procesului verbal, din ședința următoare, când consilierii, inclusiv cei de la PSD, au votat să se consemneze realitatea, anume că rezultatul votului fusese anunțat de fapt de președintele de ședință. 

În ciuda acestei îndreptări, hotărârile votate n-au fost redactate niciodată și ca atare nu au intrat în circuitul administrativ. Mai mult decât atât, acțiunea inițiată de Gabriel Ciobanu în sesnul obligării secretarului general al comunei Agigea de a emite hotărârile votate a fost respinsă pe fond de Tribunalul Constanța. Gabriel Ciobanu afirmă că instanța a fost indusă în eroare, însă acesta își afirmă convingerea că situația va fi corectată în recurs. Consiliul Local Agigea nu a mai fost convocat de primar din luna ianuarie 2021. Administrația locală funcționează fără buget aprobat. 

În clipul atașat sunt integrate crâmpeie din primele declarații date de Maricel Cîrjaliu după alegeri, fragmente de înregistrarea audio și declarațiile consilierilor locali Gabriel Ciobanu și Daniel Niță. 

Comments

comments

Continuă să citești

Video

(VIDEO) Vama Veche. Tone de pământ pe plajă

Publicat

la data de

Scris de

Tone bune de pământ au fost amplasate pe plaja din Vama Veche, în zona localului Unbar, în luna aprilie 2021. În acest fel, plaja din Vama Veche a fost îngustată cu aproximativ 4 metri pe o lungime de 100 de metri. În același timp, faleza din zona localului menționat a fost extinsă cu aproximativ 400 de metri pătrați. Amenajarea este una ilegală și ar fi trecut neobservată, dacă nu ar fi fost remarcată de jurnalistul de investigație Alexandru Căutiș. Acesta a realizat fotografii și filmări încă de la începutul acțiunii, când pe plajă, la baza falezei, au fost aruncate resturi din construcții. Ulterior, au fost aduse mari cantități de pământ, care au fost puse în operă, peste resturile din construcții, în sensul extinderii falezei și diminuării lățimii plajei. 

Deși vorbim de autori necunoscuți, Alexandru Căutiș susține că beneficarul acestei intervenții care mutilează plaja este chiar primarul comunei Limanu, PSD-istul Daniel Georgescu. Jurnalistul afirmă că Georgescu deține, în mod neoficial, barul ”Unbar”. Proprietatea nu figurează în declarația de avere a edilului, însă Căutiș afirmă că această calitate de ”asociat din umbră” a fost dezvăluită de parteneri ai primarului, care l-au reclamat atât la DNA, cât și la instanța de judecată, într-un dosar civil. Localul ”Unbar” este construit pe plajă și pe un teren adiacent plajei. Terasa restaurantului se află la 3 pași de apă. Când marea este agitată, acest culoar de numai trei pași devine inaccesibil publicului. Plaja și fâșia falezei fac parte din domeniul public al statului român. Din acest motiv, situația localului ”Unbar” ar fi fost verificată de Apele Române. Anul trecut, instituția ar fi constatat că barul ocupă terenul statului. Alexandru Căutiș crede că munții de pământ au fost deversați pe plajă, pentru a se crea aparența că acel teren din jurul barului ar fi un teren ca oricare altul, iar nu o porțiune de plajă. Concomitent, la barul Unbar s-a pregătit turnarea unei plăci de beton la terasa care ocupă plaja. 

Fâșia falezei formează un lot cadastral de peste 14.000 de metri pătrați, care se întinde de la Vama Veche până la 2 Mai. Deși de drept acest teren aparține statului, pe fâșie funcționează mai multe localuri cu știința și permisiunea Primăriei Limanu. În partea de sud a stațiunii, o cazemată de pe aliniamentul falezei a fost preluată de curând de un apropiat al primarului comunei Limanu. Acesta a construit o pasarelă din lemn, atât peste cazemată, cât și peste terenurile din fâșia statului. O bună parte din fâșie a fost delimitată cu ghivece din beton. De asemenea, terenul astfel delimitat a fost nivelat, iar o parte din faleză a fost excavată. Ca urmare, plaja din zonă s-a umplut și ea de bolovani. 

Deși am solicitat un punct de vedere primarului din Limanu, acesta nu a răspuns solicitării noastre. 

În clipul alăturat, puteți vedea întregul interviu cu Alexandru Căutiș:

Comments

comments

Continuă să citești

Video

(VIDEO) Referendum pentru demiterea unui baron local

Publicat

la data de

Scris de

Opoziția din Agigea s-a mobilizat pentru a strânge semnăturile necesare declanșării procedurii de demitere a primarului PSD-ist Cristian Maricel Cîrjaliu. Opoziția îl acuză pe Maricel că se comportă ca un veritabil baron local, blocând de cinci luni activitatea Consiliului Local.
 
În timpul acestui război cu aleșii locali, pe care nu prea are chef să-i recunoască, primarul a scos la licitație serviciul de vidanjare, în vederea încheierii unui contract pe 4 ani de zile. Satul Lazu nu are rețea de canalizare, iar de ani buni Primăria plătește de la bugetul local jumătate din costurile de vidanjare ale foselor septice din localitate. Banii intră în conturile unei firme care are legătură cu familia primarului. În ultimii 5 ani, această firmă a declarat un profit de 350.000 de euro. Consilierul local Gabriel Ciobanu spune că primarul Maricel a vrut să se asigure că noua licitație va fi câștigată tot de această firmă. Iar în acest scop ar fi impus criterii speciale în caietul de sarcini. Surpriza a venit în momentul în care la licitație s-a înscris și o firmă din București, cu un preț mai mic. În aceste condiții, primarul a anulat licitația, lipsindu-i în acest fel pe locuitori de subvenția de vidanjare.
 
Pe team serviciului de vidanjare de la Agigea puteți citi și următoarele articole publicate de Ordinea.Ro:
 
 
Dar localnicii sunt supărați și de lipsa totală de înclinație a actualei administrații pentru curățenie. Ei spun că, din multe privințe, Lazu arată ca Las Fierbinți – făcând referire la celebrul serial cu întâmplări de pe ulițe de pământ, în care primarul fură pe rupte și își acordă singur titlul de cetățean de onoare al comunei sale. Situațiile seamănă izbitor, pentru că și Maricel și-a dat un titlu de cetățean de onoare, iar de anul trecut este judecat pentru corupție. În materialul video puteți vedea cum a decurs prima zi de strângere de semnături pentru demiterea baronului de la Agigea.
 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: