Connect with us

Politica

(VIDEO) Deputatul Lucian Lungoci, despre reglementările lui Chițac

Tatian Iorga

Publicat

la

Interzicerea vânzării de salam în stațiunea Mamaia este o falsă problemă creată de actuala conducere a Primăriei Constanța, care antagonizează două tipuri de activități comerciale, a declarat deputatul de Constanța al PSD Lucian Lungoci. El spune că este o acțiune distructivă, pentru că în urma discuțiilor cu proprietarii de magazine alimentare a constatat faptul că volumul de vânzare al produselor preambalate, cum este salamul, („pentru că nu vine nimeni produse vrac – ouă sau carne“), este unde la 4% din totalul de vânzări zilnice. Proprietarii de magazine alimentare sunt oricând dispuși să renunțe la această categorie de produse, afirmă Lungoci.

Social-democratul spune că actuala conducere a Primăriei Constanța blocat activitatea aproximativ 70 de agenți economici din stațiunea Mamaia, după ce a trimis o serie de adrese prin care operatorii economici din Mamaia au fost anunțați că nu vor mai avea avizată autorizația de funcționare, deoarece se încalcă o prevedere legală, mai exact Hotărârea nr. 559 /2001 emisă de Ministerul Turismului de la acea vreme. Practic, spune social-democratul, li s-a impus agenților economici să obțină un aviz de la Ministerul Turismului. În urma solicitărilor făcute de agenții economici la instituția care ține acum loc de ministerul turismului, s-a specificat că această prevedere din Hotărârea nr. 559 /2001 este, de fapt, un aviz de specialitate legat de documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, eliberat de autoritățile locale. Mai exact, spune deputatul, la PUZ-ul făcut în 2017, Ministerul Turismului și-a dat avizul pe acel Plan Urbanistic și nu este nevoie de un aviz separat pentru fiecare operator în parte. Lungoci spune că poate s-a înțeles intenționat greșit această prevedere legală, care a adus la blocarea activității a 70 de agenți economici din stațiunea Mamaia.

„Problema este că acești agenți economici nu au aviz de funcționare, și nu e o autorizare nouă. Este un abuz al actualei administrații locale din Constanța și nu face decât să arate linia distructivă cu care ne obișnuim de la preluarea mandatului.“, a spus Lucian Lungoci.

Deputatul constănțean reproșează actualei conduceri a administrației publice locale și că nu a găsit soluții pentru relocarea roții de la Poarta 1 și pentru a intrarea în legalitate a teraselor care funcționează pe domeniul public. De asemenea, Lungoci a criticat și regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. El a spus că în urma consultărilor din partid, aleșii locali ai PSD vor veni cu o serie de amendamente la acest proiect, „care conține aberații“. Lungoci a criticat, în primul rând, orarul de funcționare al restaurantelor, barurilor și teraselor, care a fost stabilit de conducerea Primăriei până la ora 22.00, în zona de Peninsulă, și ora 20.00 în zona de oraș.

„Nu are nicio legătură cu măsurile luate din cauza pandemiei. Discutăm de un regulament care se va aplica de acum încolo. Practic, se obstrucționează activitatea acestor agenți economici în sezonul estival prin limitarea acestui orar de funcționare. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să lăsat ca și până acum. Este foarte greu ca un agent economic să le spună clienților să părăsească locația la ora 22.00ׅ“, a declarat deputatul.

Lungoci a remarcat faptul că regulamentul are patru pagini din 44 numai cu sancțiuni și contravenții. Adică 10% din regulament este rezervat doar pentru cum vor fi sancționați agenții. În plus, au fost crescut excesiv atribuțiile de control ale Poliției Locale.

„De ce se întâmplă acest lucru? Pentru persoana care a lucrat la acest document (Horia Constantinescu, n.r.) vine din zona protecției consumatorului și cred că dorește să aibă în continuare aceste atribuții de control“, a mai spus Lungoci.

 

Comments

comments

Politica

Premierul Cîțu anunță că din august „putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi, într-o postare pe Facebook, că obiectivul guvernului este de a vaccina zece milioane de persoane până la 1 august, precizând că, dacă se atinge acest prag, se poate lua în considerare renunțarea la masca de protecție.

„Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține:

– până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane;

– până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectați măsurile de protecție și să mergeți la vaccinare.“, a scris Cîțu pe pagina sa socializare.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Registrul Electronic Național de Vaccinări din România, accesat din… Germania. Corpul de Control al premierului a făcut sesizare penală!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

În urma verificărilor realizate de echipa de control până în prezent au fost identificate următoarele aspecte:

  • Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
  • În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
  • Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
  • La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).
  • Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese. (Comunicat de presă Guvernul României)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

România, deficit bugetar URIAȘ: peste 3 miliarde de euro, doar în primele 3 luni ale anului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României a fost de 3,070 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, mai mare cu 455,9 milioane de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Statistica oficială relevă, totodată, că în luna perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2021, exporturile FOB au însumat 11,192 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 14,262 miliarde de euro. Exporturile au scăzut cu 3,7%, iar importurile au crescut cu 0,2%, comparativ cu perioada similară din 2020.

Datele INS arată că, în luna februarie 2021, exporturile FOB au însumat 5,786 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 7,675 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,889 miliarde de euro. Faţă de luna februarie 2020, exporturile din luna februarie 2021 au scăzut cu 2,5%, iar importurile au crescut cu 6,1%.

În primele două luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (50% la export şi 37,2% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2021 a fost de 8,454 miliarde de euro la expedieri şi de 10,520 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 75,5% din total exporturi şi 73,8% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele două luni din 2021 a fost de 2,738 miliarde de euro la exporturi şi de 3,741 miliarde de euro la importuri, reprezentând 24,5% din total exporturi şi 26,2% din total importuri. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: