Conecteaza-te cu noi

Societate

VIDEO. Descoperă Eforie Sud! Cel mai vechi parc de pe litoral

Published

on

Parcul din Eforie sud este un loc deosebit în care poți să petreci o după-amiază fierbinte de iulie. Mulți dintre arborii cu trunchiuri groase și coroane luxuriante au fost plantați încă din zorii secolului trecut. De altfel, parcul a fost, timp de o jumătate de secol, curtea hotelului Movilă, primul imobil ridicat la Eforie Sud. Piatra de temelie a hotelului a fost pusă de Ioan Movilă, descendent al unei familii boierești care a dat domnitori pe tronul Moldovei. Ioan Movilă s-a născut în 1847. În tinerețea sa, a urmat cursurile facultății de drept ale Universității Sorbona din Paris. El s-a căsătorit cu Elena Movilă. În jurul anului 1890, a cumpărat de la Mihail Kogălniceanu moșia situată între lacul Techirghiol și Marea Neagră. După câțiva ani de exploatare a terenurilor agricole, Ioan Movilă a descoperit proprietățile terapeutice ale nămolului din lacul Techirghiol. Descoperirea a fost certificată de medici și biochimiști aduși, pe cheltuiala sa, de la Viena. În 1899, moșierul a decis să înființeze prima stațiune turistică de pe litoralul românesc al Mării Negre. În anul menționat, au fost demarate lucrările de construcție la viitoarele hoteluri Movilă și Panait, care au fost finalizate și introduse în circuitul turistic începând cu anul 1902. Ioan Movilă a decedat în 1904. Descendenții săi au continuat să dezvolte stațiunea, până în anul 1948, când toate bunurile au fost naționalizate. De-a lungul timpului, stațiunea s-a numit Movilă, Băile Techirghiol-Movilă, Carmen Sylva și Vasile Roaită. Din anul 1962 se numește Eforie Sud.

În perioada interbelică, Sever Movilă, unul din fiii boierului, a continuat activitatea începută de tatăl său. Există consemnări că acesta a dus arbori de diferite specii din Franța, pe care i-a plantat în parcul di fața hotelului Movilă. De asemenea, la intrarea în parc, dinspre șoseaua națională, Sever a ridicat o poartă monumentală cu doi lei imperiali, pe care a numit-o Poarta Sărătului, după celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși. În anul 1924, tot la inițiativa lui Sever, a fost bătută o monedă aniversară, având pe avers chipul părintelui său, Ioan Movilă, întemeietorul stațiunii. Doi ani mai târziu, a fost ridicată o statuie din bronz pentru Ioan Movilă.

Aurelia Lăpușan, autoarea cărții ”Techirghiol spre Europa”, evoca în lucrarea sa amintirile emoționante ale unei locuitoare din Eforie Sud, Valentina Radu, născută în 1929.

”Sever Movilă i-a ridicat tatălui său, în semn de omagiu, o statuie în bronz care, la început, a fost amplasată pe coasta de deasupra digului mare. Schimbându-se timpurile, statuia a fost dată jos și a zăcut zeci de ani în curtea primăriei până când a fost repusă la loc de cinste în scuarul din fața hotelului “Parc”. Înainte de naționalizarea din 1948, Sever Movila și-a donat averea CFR-ului, ministru fiind în acea vreme Gheorghe Gheorghiu-Dej”.

Advertisement

În mare, aceasta este istoria parcului Ioan Movilă din Eforie Sud. Parcul face parte din patrimoniul intangibil al localității.

UPDATE. În clipul atașat articolului de față, puteți vedea câteva imagini surprinse de redacția Ordinea.Ro într-o după-amiază de iulie.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions