Connect with us

Politica

(VIDEO) Detalii inedite despre pensiile speciale, explicate de deputatul Mircea-Titus Dobre

Publicat

la

Deputatul de Constanța al Pro România, Mircea Dobre, consideră că ceea ce s-a votat în Parlament în legătură cu pensiile speciale este de un penibil ieșit din comun. Parlamentarul constănțean, fost ministru al Turismului a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că datele reale ale pensiilor de serviciu, numite și pensii speciale, relevă adevărata dimensiune a pensiilor speciale și cât la sută s-a tăiat cu adevărat.

„Vorbim de categoriile care au rămas fără pensii speciale. Sunt parlamentarii, din care 0,34% sunt deputați și 0,15% reprezintă senatorii, atâta reprezintă procentul din pensiile speciale, judecătorii plus procurorii, cu un procent de 8,4%, adică 3.929 de persoane, foștii președinți ai României, cu un impact bugetar de 0,01%, președinții de Consilii Județene, vicepreședinții de Consilii Județene, primari și viceprimari, judecătorii Curții Constituționale, membrii Curții de Conturi cu un impact bugetar de 0,3%, 607 persoane, Avocatul Poporului, funcționarii publici parlamentari, cu un impact bugetar de 0,27% din fondul de pensii speciale, Corpul Diplomatic Consular, cu un impact bugetar de 0,34%, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor de pe lângă acestea, cu un impact bugetar de 0,6%, personalul care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică și personalul aeronautic civil și profesionist din aviația civilă, cu un impact de 1,38%, 1.436 de persoane“, a spus Mircea-Titus Dobre.

Domnul cu batistuța!

Deputatul a ironizat actuala conducere a PNL, cu referire directă la europarlamentarul Rareș Bogdan, care a promis că, imediat după preluarea guvernării, PNL va elimina pensiile speciale, adică toate, fără excepție.

„Este un domn cu batistuță la sacou, pe numele lui Rareș Bogdan, care spunea că, în momentul în care PNL va veni la guvernare, va abroga aceste speciale în MAXIM 30 de zile. Nu sunt 30 de zile, pentru că la ora actuală au rămas în plată, dacă această lege va trece de CCR, deși nu cred, și va fi promulgată, 178.168 de pensii speciale. Deci, sunt abrogate foarte puține. Cei le vor primi în continuare sunt din MAI, MApN, SRI și tot ceea ce înseamnă instituții de siguranță națională“, a punctat Dobre.

„Trebuie o impozitare suplimentare a tuturor pensiilor speciale“ 

Deputatul a notat că este foarte convins că legea de abrogare a unor pensii speciale nu va trece de CCR, pentru că există o decizie a aceleiași instituții din 2010 și care spune foarte clar că nu se poate aplica această măsură (de abrogare a pensiilor speciale, n.r.) pentru magistrați, adică judecătorii, magistrații Curții Constituționale și chiar membrii Curții de Conturi.

„O altă problemă pe care CCR a mai spus-o și pe alte proiecte de acte normative este principiul bicameralismului. Aduc aminte că această lege a trecut tacit de Senat, nu s-a făcut niciun fel de modificări. Asta înseamnă că toate modificările de o complexitate foarte mare au fost realizate de către Camera Deputaților. Drept urmare, acest lucru este încă un as în mâneca judecătorilor CCR pentru a respinge actul normativ. Vedem în spațiul public acuzele PSD-ului sau PNL-ului, ba că unul a fost inițiatorul, ba că altul a fost împotrivă, trebuie subliniat faptul că autorii acestei legi a pensiilor speciale sunt Valeriu Stoica, primul, iar a doua este Alina Gorghiu, ambii membri de bază ai PNL. Dânșii au fost inițiatorii acestor tipuri de legi. Au deschis, bineînțeles, o cutie a Pandorei, pe care, la un moment dat, nu o mai stăpânești pentru că am ajuns în situația în care un fost magistrat, care la un moment dat a fost și director de penitenciar, încasează o pensie de 74.000 de lei, lunar. Dacă facem un calcul, ținând cont că în 2005 lua 34.000 de lei, din 2005 și până în prezent sunt aproximativ 2 milioane de euro încasate de acest cetățean. 74.000 de lei înseamnă 1.000 de pensii minime în plată, la ora actuală. Deci, acest cetățean ia 1.000 de pensii pe lună. Nu putem să rămânem în această situație și de aceea trebuie venit cu soluții. Soluția pe care cele două partide mari, PSD și PNL, care s-au bătut cu cărămida în piept că au votat pensiile speciale, trebuiau să întoarcă proiectul la comisiile de specialitate și să vină mai apoi cu un proiect care să meargă pe o impozitare suplimentară a acestor pensii. Bineînțeles că nu au făcut-o ci au preferat să meargă pe un populism penibil“, a mai spus Dobre.

Comments

comments

Politica

Firmele din HoReCa ar putea fi scutite de o parte din impozit. Mircea – Titus Dobre: „Măsura este incompletă“

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul ar putea institui scutirea de la impozit, pentru o perioadă de 180 de zile, a contribuabililor care desfășoară activități în domeniul HoReCa, au declarat surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro. Potrivit sursei citate, măsura este luată în calcul pentru că starea de alertă o să fie prelungită, iar restricțiile afectează desfășurarea activității companiilor care oferă servicii în hoteluri, baruri, restaurante.

Scutirea de impozit specific, analizată la Guvern, este gândită pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Propunerea a fost comentată pentru Ordinea.ro de fostul ministru al Turismului, Mircea-Titus Dobre, actualul președinte al UGIR Constanța.

„Aceasta măsura ar fi trebuit completată prin scutirea impozitelor asupra bunurilor mobile, imobile, dar și pentru obligațiile de plată privind angajații.“, a spus fostul ministru al Turismului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

3% din sumele colectate de stat de pe urma jocurilor de noroc, redirecționate pentru monumentele istorice

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarul de Constanța Remus Negoi a susținut, astăzi, în Comisia Economică a Senatului proiectul pe care l-am inițiat pentru modificarea Legii nr. 422/2001 în vederea clarificării unor situații incerte privind colectarea Timbrului Monumentelor Istorice. În Lista monumentelor istorice din România figurează peste 30.000 de obiective, însă statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce privește starea de conservare a multora dintre acestea, spune Negoi.

„Timbrul Monumentelor Istorice reprezintă unul dintre puținele instrumente naționale de finanțare pentru protejarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice. Sunt însă probleme importante în ceea ce privește colectarea sumelor ce urmează a fi apoi reinvestite în lucrări de prezervare a patrimoniului cultural și, din acest motiv, am propus modificarea legii astfel:

  • Alocarea a 3% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc către Ministerul Culturii, pentru Institutul Național al Patrimoniului, în vederea finanțării lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare a monumentelor istorice.
  • Timbrul monumentelor istorice se percepe de la operatorii economici, editori sau producători, de a proprietari, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, imobilelor situate în zona de protecție a monumentelor istorice, în zonele construite protejate sau de la beneficiarii veniturilor realizate.“, a afirmat Negoi.

Senatorii din Comisia Economică au votat „pentru” în unanimitate, iar reprezentantul Ministerului Culturii a susţinut modificarea legislativă pe care a senatorul constănțean a inițiat-o.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Țeapă! Ministrul Energiei: „Ordonanța privind corectarea facturilor uriașe nu se poate aplica retroactiv, ci de la 1 februarie“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le dă o veste proastă românilor. El a anunțat că schema de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, și nu retroactiv de la 1 ianuarie așa cum se anunțase inițial. Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern din această după-amiaza, a spus el, în conferinţa “Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News. Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021. “Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, conform Agerpres.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat. Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: