Energie&Mediu

Video. Dezastru ecologic la Pecineaga, lângă un pâlc de pădure

mart. 12, 2018 Adrian Cârlescu

Cantități impresionante de moloz, vopsea și resturi plastice au fost aruncate pe un teren extravilan din domeniul comunei Pecineaga. Zona afectată, cunoscută sub numele ”Între poduri”, se află în vecinătatea unui pâlc de pădure, la ieșirea din localitate spre comuna învecinată Amzacea. ”S-a înființat o groapă de gunoi la Pecineaga? Locuitorii vor să știe și ne întreabă despre acest lucru” – au întrebat consilierii de opoziție din Pecineaga la ultima ședință de consiliu local din 7 martie a.c.. Așa cum reiese din filmarea ședinței care a fost postată pe Facebook (vezi aici), executivul Primăriei Pecineaga a lămurit că deșeurile au fost aruncate de firma Building Succes SRL din Constanța, care a executat lucrări de construcții pe raza comunei.

Reprezentanții Primăriei spun că s-au sesizat de această situație, în momentul în care au observat o mașină de mare tonaj care transporta moloz. Basculanta a fost oprită de agenții poliției locale, însă societatea responsabilă de poluare nu a fost amendată. În schimb, Primăria Pecineaga a notificat Building Succes SRL să ecologizeze zona în termen de 15 zile. În urma unei sesizări depuse de localnici, situația a fost verificată și de Garda de Mediu. Administrația locală a scăpat fără amendă, deoarece a prezentat inspectorilor de mediu notificarea la care ne-am referit mai sus.

Building Succes este o societate de construcții din Constanța, care are sediul social în complexul Tomis Plus, pe strada Verona nr. 2. În 2016, societatea a avut o cifră de afaceri de 10.761.823 de lei și un număr mediu de 53 de angajați. Potrivit Vrăjitorul.eu, societatea este deținută de Mihaela Halep, fostă Nivaci. În conducerea societății a fost implicat în trecut și George Nivaci. Numele acestuia apare într-un dosar de evaziune fiscală cu țigări din anul 2005. La momentul respectiv, polițiștii din Mangalia au capturat șase autoturisme burdușite cu țigări și alcool de contrabandă. Șoferii mașinilor, printre care și George Nivaci, au declarat că au găsit marfa pe câmp. Ulterior,  DIICOT a extins cercetarea penală asupra unor operatori vamali și administratori de magazine duty-free din Vama Veche, printre care și cunoscutul Răzvan Petrovici.

Contactat telefonic de redactorii Ordinea.Ro, primarul din Pecineaga, Niculae Stan, spune că problema este monitorizată împreună cu Garda de Mediu, iar lucrările de degajare a terenului de moloz vor începe în curând. Stan precizează că Building Succes lucrează la trama stradală în localitate. Este vorba de un proiect finanțat din fonduri guvernamentale care vizează realizarea de conducte de canalizare, aducțiune de apă și tramă stradală pe mai multe străzi din localitate, în lungime de 21,7 kilometri. Lucrările sunt coordonate de firma Autoprima Serv SRL din Constanța.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.