Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Energie&Mediu

SNN, memorandum pentru dezvoltarea tehnologiilor nucleare ale viitorului

Published

on

Societatea Naţională Nuclearelectrica a semnat miercuri un Memorandum de Înţelegere cu Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară (RATEN ICN).

Conform unui comunicat remis redacției, semnarea acestui document are ca scop implicarea celor două părţi în accelerarea dezvoltării şi a utilizării tehnologiilor avansate cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, se dorește îmbunătăţirea noilor tehnologii şi reducerea costurilor prin coordonarea eforturilor naţionale de cercetare, dar şi interesul şi implicarea SNN în dezvoltarea tehnologiilor nucleare ale viitorului, ca mijloace de utilizare durabilă a energiei nucleare în România, complementare programului nuclear actual

Având în vedere că România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, reactoare de Generaţie IV, cum este şi proiectul ALFRED, cred că este benefic pentru întreaga industrie nucleară să dezvoltăm cooperarea, să utilizam integrat şi eficient anii de experienţă şi cunoştinţele avansate pentru a beneficia pe termen lung, atât prin eficientizare tehnologică, dar şi prin întărirea industriei naţionale şi să acţionăm unit pentru un interes naţional. Cercetarea şi dezvoltarea sunt domenii prioritare pentru orice stat, prin urmare contribuţia SNN în acest proiect este una benefică, fiind singura entitate cu experienţă în punerea în funcţiune şi operarea de reactoare nucleare. Dezvoltarea tehnologiilor avansate reprezintă un avantaj competitiv pentru România, iar acest proiect poate fi concretizat prin cooperare la nivelul întregii industrii nucleare“, a declarat directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă.

Advertisement
palaz

Potrivit aceluiași document comunicatului, parteneriatul constă în identificarea oportunităţilor de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei şi necesităţilor ambelor părţi, în dezvoltarea proiectului ALFRED, prin participarea experţilor SNN la elaborarea planurilor strategice şi a acţiunilor de implementare prin asigurarea suportului de know-how, schimb de informaţii şi experienţă, colaborare asociată cu dezvoltarea, proiectarea, testarea, licenţierea şi construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorţiul internaţional FALCON.

Acordul semnat reprezintă un pas foarte important în crearea capabilităţilor la nivel naţional necesare pentru realizarea proiectului. Înalta expertiză şi experienţa existente la SNN în ceea ce priveşte autorizarea, proiectarea, punerea în funcţiune şi operarea instalaţiilor nucleare aduc o componentă esenţială în activitatea dedicată implementării proiectului ALFRED. În acelaşi timp, întregul proiect asigură oportunităţi deosebite pentru industria nucleară care urmează să îşi aducă o contribuţie importantă pentru realizarea infrastructurilor experimentale şi a reactorului de demonstraţie, creând premisele pentru dezvoltarea industriei naţionale într-un domeniu de înaltă tehnologie”, explică directorul RATEN ICN, Constantin Păunoiu.

Memorandul de Ințelegere are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la data semnării, poate fi prelungit cu acordul părților și nu implică costuri financiare pentru SNN, având în vedere contribuiția SNN prin expertiză și specialiștii săi, mai spun reprezentanții Nuclearelectrica.

Precizare: Proiectul ALFRED, reactorul de demonstraţie pentru tehnologia reactoarelor rapide răcite cu plumb, este proiectul de referinţă în cercetare pentru România, pe baza capabilităţilor tehnice existente şi experienţei României în domeniul nuclear. În anul 2013 a fost semnat, la Bucureşti, acordul de formare a consorţiului internaţional FALCON (Fostering ALFRED CONstruction) de către  RATEN ICN, Ansaldo Nucleare şi ENEA.

Advertisement
palaz

Tehnologia LFR (lead fast reactor-reactorul răcit cu plumb) este una dintre tehnologiile pe care Uniunea Europeană le susţine pentru dezvoltarea sistemelor nucleare de Generaţie IV.

ALFRED va avea o putere totală de 300 MWth şi va demonstra caracteristicile aşteptate privind securitatea nucleară, competitivitatea economică şi sustenabilitatea producerii de energie electrică.

ALFRED reprezintă componenta principală a unei infrastructuri de cercetare unice ce urmează a fi construită pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti-Mioveni. Infrastructura ALFRED va oferi acces tuturor instituţiilor interesate în dezvoltarea sistemelor nucleare inovative de Generaţie IV precum centre de cercetare, universităţi, industrie, utilizatori şi autorităţi de reglementare din ţară şi străinătate.

 

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions