Connect with us

Energie&Mediu

SNN, memorandum pentru dezvoltarea tehnologiilor nucleare ale viitorului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Societatea Naţională Nuclearelectrica a semnat miercuri un Memorandum de Înţelegere cu Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară (RATEN ICN).

Conform unui comunicat remis redacției, semnarea acestui document are ca scop implicarea celor două părţi în accelerarea dezvoltării şi a utilizării tehnologiilor avansate cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, se dorește îmbunătăţirea noilor tehnologii şi reducerea costurilor prin coordonarea eforturilor naţionale de cercetare, dar şi interesul şi implicarea SNN în dezvoltarea tehnologiilor nucleare ale viitorului, ca mijloace de utilizare durabilă a energiei nucleare în România, complementare programului nuclear actual

Având în vedere că România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, reactoare de Generaţie IV, cum este şi proiectul ALFRED, cred că este benefic pentru întreaga industrie nucleară să dezvoltăm cooperarea, să utilizam integrat şi eficient anii de experienţă şi cunoştinţele avansate pentru a beneficia pe termen lung, atât prin eficientizare tehnologică, dar şi prin întărirea industriei naţionale şi să acţionăm unit pentru un interes naţional. Cercetarea şi dezvoltarea sunt domenii prioritare pentru orice stat, prin urmare contribuţia SNN în acest proiect este una benefică, fiind singura entitate cu experienţă în punerea în funcţiune şi operarea de reactoare nucleare. Dezvoltarea tehnologiilor avansate reprezintă un avantaj competitiv pentru România, iar acest proiect poate fi concretizat prin cooperare la nivelul întregii industrii nucleare“, a declarat directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă.

Potrivit aceluiași document comunicatului, parteneriatul constă în identificarea oportunităţilor de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei şi necesităţilor ambelor părţi, în dezvoltarea proiectului ALFRED, prin participarea experţilor SNN la elaborarea planurilor strategice şi a acţiunilor de implementare prin asigurarea suportului de know-how, schimb de informaţii şi experienţă, colaborare asociată cu dezvoltarea, proiectarea, testarea, licenţierea şi construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorţiul internaţional FALCON.

Acordul semnat reprezintă un pas foarte important în crearea capabilităţilor la nivel naţional necesare pentru realizarea proiectului. Înalta expertiză şi experienţa existente la SNN în ceea ce priveşte autorizarea, proiectarea, punerea în funcţiune şi operarea instalaţiilor nucleare aduc o componentă esenţială în activitatea dedicată implementării proiectului ALFRED. În acelaşi timp, întregul proiect asigură oportunităţi deosebite pentru industria nucleară care urmează să îşi aducă o contribuţie importantă pentru realizarea infrastructurilor experimentale şi a reactorului de demonstraţie, creând premisele pentru dezvoltarea industriei naţionale într-un domeniu de înaltă tehnologie”, explică directorul RATEN ICN, Constantin Păunoiu.

Memorandul de Ințelegere are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la data semnării, poate fi prelungit cu acordul părților și nu implică costuri financiare pentru SNN, având în vedere contribuiția SNN prin expertiză și specialiștii săi, mai spun reprezentanții Nuclearelectrica.

Precizare: Proiectul ALFRED, reactorul de demonstraţie pentru tehnologia reactoarelor rapide răcite cu plumb, este proiectul de referinţă în cercetare pentru România, pe baza capabilităţilor tehnice existente şi experienţei României în domeniul nuclear. În anul 2013 a fost semnat, la Bucureşti, acordul de formare a consorţiului internaţional FALCON (Fostering ALFRED CONstruction) de către  RATEN ICN, Ansaldo Nucleare şi ENEA.

Tehnologia LFR (lead fast reactor-reactorul răcit cu plumb) este una dintre tehnologiile pe care Uniunea Europeană le susţine pentru dezvoltarea sistemelor nucleare de Generaţie IV.

ALFRED va avea o putere totală de 300 MWth şi va demonstra caracteristicile aşteptate privind securitatea nucleară, competitivitatea economică şi sustenabilitatea producerii de energie electrică.

ALFRED reprezintă componenta principală a unei infrastructuri de cercetare unice ce urmează a fi construită pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti-Mioveni. Infrastructura ALFRED va oferi acces tuturor instituţiilor interesate în dezvoltarea sistemelor nucleare inovative de Generaţie IV precum centre de cercetare, universităţi, industrie, utilizatori şi autorităţi de reglementare din ţară şi străinătate.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: