Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

(VIDEO) Fake-news de la Verde Urban despre blocul Comprest Util de pe Lăpușneanu

Published

on

Asociația Verde Urban, legată de numele deputatului Stelian Ion, a lansat informații false în spațiul virtual despre compania Comprest Util care a construit un bloc de apartamente pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Asociația a susținut că Primăria Constanța, care nu reușise timp de 10 ani să asfalteze zona din spatele blocurilor, ar fi construit ”peste noapte” o alee rutieră cu sens unic în beneficiul Comprest Util. ” Deci pentru dl. Comănescu s-a putut asfalta de urgență, pentru locatari nici măcar în zece ani de zile.” – constată cei de la Verde Urban într-o postare pe Facebook.

În realitate, informația este falsă. Proprietarul Comprest Util, antreprenorul Grigore Comănescu, spune că aleea a fost asfaltată de societatea sa, pe cheltuiala sa. Acesta susține că Primăria Constanța nu a cheltuit niciun ban în această zonă, toate lucrările de urbanizare fiind suportate financiar și executate de Comprest Util. Este vorba despre înființarea de parcări la frontul stradal, asfaltarea parcării publice a blocului învecinat, înființarea de trotuare și rampe pentru persoanele cu dizabilități, înființarea de rețele de canalizare menajeră și pluvială, plus conectarea blocurilor învecinate la un post trafo cumpărat de Comprest Util și amplasat pe terenul acesteia, după ce consilierii locali municipali au refuzat amplasarea acestei facilități pe domeniul public.

 

Grigore Comănescu a răspuns și acuzațiilor deja vehiculate într-o intensă campanie de discreditare orchestrată  împotriva companiei sale de două asociații civice (Constanța Altfel și Verde Urban), dar deținute în fapt de oameni politici, interesați să adune capital electoral ca ”salvatori” ai spațiilor verzi. Astfel, în mod constant, ba chiar și în postarea Verde Urban la care ne-am referit mai sus, ONG-iștii cu interese politice au susținut că blocul Comprest Util a fost construit pe un spațiu verde. Grigore Comănescu spune că a cumpărat terenul de la Primăria Constanța, în cadrul unei licitații organizate în anul 2004, cu aproape 1.000 de euro pe metru pătrat. El spune că, în total, a plătit două milioane de euro Primăriei, care a dispus de acești bani. Primăria a vândut terenul pentru construcție, conform caietului de sarcini, pentru că nu s-a inventat încă un filantrop sinucigaș care să plătească două milioane de euro ca să sădească iarbă. Prețul exorbitant al terenului pentru acei ani a fost impus pentru că fosta administrație a încercat să-l împiedice pe omul de afaceri să cumpere terenul. Comănescu recunoaște că atitudinea Primăriei l-a ambiționat atât de tare încât a cumpărat terenul cu cel mai mare preț din istoria de până atunci a Constanței. În vecinătatea Comprest Util, toate blocurile noi sunt ridicate pe terenuri care provin din retrocedări ilegale, pe moca, fără bani, inclusiv unele dispuse de Mazăre în favoarea unor clienți ai avocatului Ionel Hașotti. Însă ONG-iștii au tăcut în această privință, făcându-și o țintă din Comprest Util și Grigore Comănescu.

Advertisement

Culmea, în anul 2004, ONG-iștii actuali n-aveau timp să conteste procedura de licitație sau să protesteze, fiind ocupați cu reprezentarea fostului primar de atunci în instanțele de judecată sau cu încheierea de tranzacții extrajudiciare cu acesta, în numele FIN.CO.GE.R.O. SpA Catania, o firmă care încasează milioane de euro de la municipalitate pentru o lucrare de infrastructură controversată. La 15 ani distanță, aceleași persoane susțin cu vehemență ca terenurile vândute de Primărie pentru construcții, cu sume exorbitante, să fie conservate ca spații verzi – mai spune Grigore Comănescu.

Caracterul eronat al postării Verde Urban reiese chiar din faptul că asociația mai întâi acuză că blocul Comprest Util ar fi construit la câțiva metri de un bloc cu 4 etaje, ai cărui locatari vor rămâne în beznă, iar mai apoi, fără a sesiza contradicția flagrantă, afirmă că petițiile prin care a semnalat această neregulă au fost respinse de Inspecția de Stat în Construcții și alte instituții abilitate. În replică, Grigore Comănescu spune că între cele două imobile nu sunt câțiva metri. Sunt 22 de metri, iar această distanță se încadrează în toate prevederile legale. De asemenea, există studii de însorire făcute de oameni de știință, studii are au rezistat tuturor controalelor, pentru că sunt făcute cu responsabilitate. Fațadele albe ale blocului Comprest Util, realizate dintr-un material extrem de scump, garantat pentru 50 de ani, sporesc luminozitatea zonei – mai explică omul de afaceri.

Antreprenorul constănțean spune că această campanie împotriva sa durează de mai bine de un an jumate. ONG-iștii politicieni nu s-au limitat doar la postări pe Facebook, ci au inițiat și procese civile. Reprezentantul Comprest Util spune că, până acum, a câștigat două dintre aceste procese. El subliniază că instanța a constatat că Asociația Constanța Altfel, una din promotoarele proceselor, nu are calitate procesuală activă, în contextul în care plângerile sunt întemeiate exclusiv pe o așa-zisă vătămare a unui interes general, fără ca asociația să poată identifica un singur vecin care să reclame și să probeze un prejudiciu particular, legat de orice. Constanța Altfel este condusă de senatorul Vergil Chițac. Acesta a candidat pentru funcția de primar al Constanței, în anul 2016, și urmează să candideze din nou, așa cum a anunțat, în anul 2020.  

În clipul atașat puteți vedea parcarea subterană a blocului Comprest Util, care arată mai bine decât parcările marilor mall-uri. Trebuie să spunem că blocul ridicat de Grigore Comănescu este printre puținele din Constanța care au parcări subterane. De asemenea, în subsolul blocului, 20 de locuri de parcare au fost destinate prin proiect, în vederea realizării unui obiectiv de interes public, în speță două buncăre pentru apărarea civilă a localnicilor din partea de nord a orașului. Întâmplător, Comprest Util este și firmă parteneră NATO. Tot pe terenul societății a fost amenajat un bazin subteran cu rezerve de apă pentru situații de război, calamități sau incendii. Însă detractorii lui Comănescu insistă că acesta a închiriat locuri de parcare de la Primărie, la frontul stradal. Omul de afaceri spune că parcările de la stradă au fost înființate chiar de el, pe cheltuiala sa, după care le-a predat Primăriei. Din 2018, plătește chirie anuală de 96.000 de lei, însă parcările înființate pe cheltuiala sa au fost, gratuit, la dispoziția întregului cartier. Localnicii nu sunt nemulțumiți, pentru că știu situația reală; nemulțumiți sunt niște ”rechini politici” care și-au construit trambuline civice pentru a-și atinge scopurile electorale. Demersul e unul ipocrit – susține Grigore Comănescu. Tocmai de aceea ”rechinii politici” din spatele ONG-urilor au fost incapabili să identifice măcar o singură persoană care să reclame și să probeze cea mai mică atingere a unui drept.  

Problema parcărilor este falsă, susține Comănescu, care mai deține 1000 de metri pătrați de teren liber în vecinătatea blocului. Această suprafață a fost ocupată de amenajarea de șantier, iar zilele acestea este transformată în parcare la sol, cu 40 de locuri suplimentare, urmând ca în anii viitori, după necesități, să se găsească o soluție pentru o nouă parcare subterană pe această suprafață. Niciodată nu vor fi parcări în minus, mereu vor fi în plus – mai spune Grigore Comănescu.

Advertisement

Parcările subterane din blocul Comprest Util sunt dotate cu prize pentru încărcarea mașinilor electrice. De asemenea, fiecare scară este dotată cu o cameră comună pentru biciclete. Evident că, având aceste facilități, apartamentele din blocul Comprest Util au fost cumpărate tocmai de persoane care agreează mobilitatea urbană cu motoare electrice și mijloace velo. În sfârșit, întregul imobil este dotat cu un generator de mare putere, care preia automat consumul electric din lifturi și spațiile comune, în caz de avarie. Clădirea are sisteme de ultimă oră în materie de securitate. Ne referim aici la cinci pompe de mare putere setate să pornească în caz de inundație. De asemenea, în caz de incendiu, există sisteme care evacuează tot fumul din imobil, dar și stingătoare automatizate. Cel mai probabil, blocul atât de criticat este cel mai bun proiect imobiliar ridicat până acum la Constanța. Întreaga investiție este evaluată la 21 de milioane de euro.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions