Connect with us

Exclusiv

VIDEO. Fenomenul prostituției pe axa Caracal – Constanța. Vulnerabilități din justiție

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Povestea zguduitoare de la Caracal are, fără îndoială, legături cu fenomenul prostituției și proxenetismului. Elemente în acest sens au fost prezentate deja în spațiul public. O româncă din Italia a declarat pentru Realitatea TV, în urmă cu două zile, că Gheorghe Dincă, asasinul Alexandrei Măceșanu, s-ar fi ocupat, cu ani buni înainte, de proxenetism în Italia, fiind membru într-o rețea condusă de un constănțean, pe nume Mihai. Rețeaua acționa în orașul italian Bari, traficând și exploatând sexual tinere, inclusiv minore, aduse din România.

Informația lansată de Realitatea TV ne-a motivat să colectăm cele mai relevante informații din surse publice cu privire la fenomenul prostituției din cele două locuri. În mod cert, Caracalul și Constanța sunt puncte importante pe harta infracționalității de acest tip. Se întâmplă așa, deoarece justiția din cele două zone este plină de indolenți, de persoane nepregătite profesional sau chiar de persoane vândute mafiei.

2012: 30 de eleve minore, traficate sexual la Caracal

Începem cu zona Caracal. Demența cu acest tip care a sechestrat două fete, le-a agresta, le-a violat și spune că le-a ucis, nu a apărut din neant. Zona e îmbibată de infracționalitate sexuală. În anul 2012, așa cum s-a relatat în presă, la Caracal s-a deschis un prim mare dosar de proxenetism. Vorbim aici de o anchetă în care s-a stabilit că o grupare infracțională, din care făcea parte și un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, de 43 de ani, a racolat 30 de eleve minore din Caracal în vederea practicării prostituției. Ce căuta un proxenet într-o instituție a statului? Minorele au fost șantajate și obligate să se prostitueze, după ce au fost filmate întreținând raporturi sexuale dezinteresate. Sub amenințarea că aceste filmări vor fi făcute publice sau trimise părinților, elevele au acceptat să se prostitueze în beneficiul financiar al grupării infracționale. De multe ori, copilele erau luate de la școală, din timpul orelor, și duse să facă sex pe bani. Dacă în cazul Alexandrei Măceșanu, autoritățile au reușit să descopere făptașul după 19 ore, în cazul celor 30 de minore situația a fost descoperită abia după un an de zile. Una dintre elevele exploatate de proxeneți a declarat procurorilor că a întreținut 500 de raporturi sexuale plătite în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2012.

2014: Mafioți eliberați de o justiție bolnavă continuă exploatarea sexuală a minorelor

Doi ani mai târziu, în 2014, a irumpt un scandal de proxenetism și mai amplu la Caracal. Procurorii DIICOT au audiat 100 de persoane. 46 din ele au fost aduse cu mascații, în baza unor mandate de aducere. Vorbim în acest caz de o rețea constituită în 2013, care a încasat 30.000 de euro, traficând și exploatând sexual 14 fete, din care 9 erau minore. Rețeaua infracțională era compusă din 6 bărbați și o femeie. Doi dintre proxeneți au fost arestați preventiv și în 2012, pentru infracțiuni similare. Nu știm dacă nu cumva tocmai în dosarul la care ne-am referit mai sus. Eliberarea lor din arest nu a fost niciodată explicată public de magistrații din Olt. Dar, opinăm că această conduită trădează complicități ale justiției locale cu mafia, așa cum se întâmplă în multe locuri din țară, în absența unui mecanism real de control și de tragere la răspundere a magistraților care iau astfel de decizii nesănătoase.

Finul unui deputat de Olt, beneficiar de sex cu minore

Trebuie să notăm că jurnaliștii de la Adevărul, relatând  acest caz, au consemnat (vezi aici) că unul din beneficiarii de sex cu minore este finul unui deputat de Olt. Finul demnitarului fusese  la viața lui șef al cancelariei prefectului de Olt, dar și șef al Inspectoratului de Stat pentru Persoane cu Handicap Olt. Ce căuta un astfel de personaj într-o instituție a statului?

În clipul de mai jos, vedeți momentul în care au fost aduși la audieri infractorii, victimele și clienții care au beneficiat de servicii sexuale din partea unor minore obligate să se prostitueze.

2017: ”Peștoaica” Maria din Caracal, extrădată în Italia

În 2017, o ”peștoaică” din Caracal a fost reținută în localitate, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile judiciare din Italia. Maria Pătru, cum se numea aceasta, era acuzată că exploatase în ”cizmă” zeci de fete din România, aduse pentru prostituție începând cu anul 2013. Femeia a fost arestată preventiv în vederea extrădării. Nu există date dacă autoritățile judiciare române au extins cercetările pentru a găsi complicii din Caracal care o ajutaseră la racolarea fetelor. Poate că unul din ei era chiar Gheorghe Dincă. N-avem de unde să știm, dar tocmai din acest motiv indolența organelor este intolerabilă.  

2019: Rețea de proxenetism și cămătărie din care făcea parte și un polițist din Caracal

În aprilie 2019, o altă rețea, formată tot din 7 persoane, a fost descoperită activând în Caracal și în comunele învecinate. Polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate și procurorii de la DIICOT au făcut 32 de percheziții domiciliare și au condus 100 de persoane la audieri. Dosarul viza fapte comise începând cu anul 2014. Vorbim aici de trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal, amenințare, șantaj, proxenetism și cămătărie. Printre cei vizați în anchetă se află și un polițist de la Serviciul Rutier din Caracal. Ce căuta proxenetul îmbrăcat în haina statului? După cinci ani de activitate, rețeaua a fost destructurată, în contextul în care fetele traficate au ajuns pe piața prostituției din Occident.

Justiția de familie de la Constanța

În celălalt capăt la țării, la Constanța, fenomenul prostituției și proxenetismului este la fel de agresiv, chiar dacă, până acum, nu s-a ivit încă un scelerat să răpească și să ucidă minore, ca să atragă atenția. De asemenea, avem vulnerabilități extrem de grave la nivelul justiției locale, similare cu ce se mai întâmplă doar pe raza curților de apel de la Craiova și Galați. De ani mulți, justiția locală constănțeană s-a transformat într-o castă formată din soți, soții și rude. La Constanța se dau soluții bizare în dosare de judecată sau de urmărire penală, care nu pot fi înțelese decât în ideea unor înțelegeri netransparente între judecători, procurori, avocați, experți și executori judecătorești, unii din ei stând la mese, în locuri publice. E ceva putred aici. Sunt cunoscute situațiile, destructurate de DNA, în care doi judecători locali, cu funcții de conducere, vindeau hotărâri pe șpagă. Există și situații la fel de cunoscute, în care niște procurori locali s-au căznit să închidă dosarele unor infractori, în ciuda faptului că judecătorii de cameră preliminară au infirmat soluțiile de clasare, chiar și de câte trei ori la rând.

De partea infractorilor

Am scris în Ordinea.Ro despre faptul că un procuror de ședință a pledat într-o ședință publică de judecată în favoarea unui infractor dovedit de către DNA,  în alte dosare, care a înfundat și pușcăria. Păi e un semn de întrebare, mare de tot, cum de făptașul, cu sute de milioane de euro făcute din retrocedări, a ajuns să beneficieze de asemenea servicii de la un parchet inferior. E după avere? Sau ce? Din păcate, opinia publică rămâne cu întrebările, în timp ce actorii acestor povești terifiante se reinventează ca apărători ai independenței justiției, cerând în mod răspicat desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Dacă-i întrebi, spun că le pasă de independența justiției; în realitate îi interesează doar să nu răspundă niciodată, pentru nimic în lume, în calitate de magistrați.

Un polițist a falsificat o semnătură ca să închidă un dosar penal

Am mai scris aici, în Ordinea.Ro, despre un polițist care a semnat în fals, în numele unei victime bătute cu sălbăticie, că aceasta renunță la plângerea penală împotriva agresorilor săi. Vorbim de un fals demonstrat prin raport de expertiză grafologică, însă, cu toate acestea, s-au găsit procurori și judecători care să mușamalizeze răspunderea penală a polițistului. Răspunderea e un cuvânt interzis în marea familie a justiției constănțene, formată la propriu din soți, soții și rubedenii, situație pe care o poate verifica oricine din declarațiile de afini.

La 112, polițiștii constănțeni cer probe pentru o tentativă de viol

În sfârșit, chiar în zilele în care opinia publică din România era devastată de indolența polițiștilor de la Caracal, Ordinea.Ro a relatat mărturia unor persoane că polițiștii de la Constanța, sesizați prin 112 să intervină la o tentativă de viol, cereau dovezi ca să se miște din birou.

E limpede că vorbim de un climat de indolență, nepotisme și complicități, oarecum similar pe axa Caracal – Constanța. La umbra acestor comportamente, s-a dezvoltat și la noi o vastă infracționalitate sexuală, la fel ca în Oltenia.

Proxeneți constănțeni, ridicați sub presiunea Occidentului

În februarie 2018, DIICOT a destructurat o rețea formată din 10 persoane, care racolau fete din Constanța, Medgidia, Cernavodă și Năvodari și le exploatau sexual pe teritoriul României și Cehiei. Infractorii acționau din anul 2017. În dosar s-au efectuat 21 de percheziții, au fost ridicate patru autoturisme de lux și 6.000 de euro. Sursa: aici.   În clipul atașat puteți vedea zeci de prostituate de stradă din Constanța. Un material Constanta.Ro din anul 2018:

Pe 31 ianuarie 2019, a fost destructurată o rețea care se ocupa de trafic de droguri aduse din Olanda și de înlesnirea practicării prostituției în sudul Franței (la Cannes, Marseille și Nice), a unor tinere racolate din Constanța. În acest caz, vorbim de infractori mai elevați, care administrau un site specializat. Clienții își alegeau fetele de pe acest site și achitau prestațiile sexuale prin transferul banilor în România. Aceeași grupare a expediat printr-o firmă de curierat 500 de grame de cocaină vrac din Olanda. Marfa a fost preluată din București de un membru al grupării, care a fost reținut la bariera de la Fetești, în cadrul unui moment operativ organizat de polițiștii de crimă organizată. Drogurile urmau să fie porționate și ambalate într-un apartament din Mamaia Nord, în vederea desfacerii lor în cluburile de pe litoral și la festivalurile de muzică electronică. Din cadrul rețelei făcea parte și o femeie care lucrase, cu mai mulți ani în urmă, la o televiziune locală din Constanța. Vezi sursa informației aici.

Cernavodă, un fel de Caracal sexual al județului Constanța

Pe 11 aprilie 2019, un bărbat de 40 de ani, din Cernavodă, abia eliberat din închisoare, unde ispășise pentru fapte de proxenetism săvârșite în țară, a fost arestat în vederea extrădării în Italia. Autoritățile italiene îl acuzau că ar fi pus mai multe tinere racolate din Cernavodă să se prostitueze în localitatea Padova. Vezi sursa informației aici.

Pe 16 mai 2019, polițiștii de crimă organizată și procurorii DIICOT Constanța au destructurat o rețea de proxenetism formată din 10 persoane, care se ocupa cu racolarea și exploatarea sexuală a unor fete din Cernavodă. Acestea erau puse să se prostitueze în Constanța și Cluj. Șeful rețelei era un bărbat de 44 de ani, din Cernavodă. Polițiștii au confiscat un autoturism de lux, 38 de telefoane mobile și cartele SIM, trei tablete, un hard-disk, 1.700 de dolari și 7.500 de lei. Vezi sursa informației aici.

Trafic de minore la Ovidiu

Pe 19 iunie 2019, au fost ridicate 6 persoane care se ocupau cu trafic de minori și proxenetism în orașul Ovidiu. Anchetatorii au spus că proxeneții activau din anul 2017. La perchezițiile domiciliare, au fost identificate două minore, de 14 și 16 ani, care au fost exploatate sexual la stradă și în diverse locații închiriate. Polițiștii au ridicat două autoturisme de lux, sume de bani în lei și valută, precum și alte mijloace de probă. Vezi sursa informației aici.

Occidentul filtrează importul de prostituate din România

După cum se observă, în majoritatea cazurilor instrumentate în ultima vreme este vorba de rețele care desfășoară activități infracționale și în diverse state din Uniunea Europeană. În mare parte, acțiunile anti-proxenetism de la noi au legătură cu deciziile tot mai hotărâte ale statelor europene de a controla importul de prostituție din România.

Doi proxeneți constănțeni, condamnați în Spania la 108 ani de închisoare

Infractorii români au șocat pur și simplu apusul. Însă justiția occidentală a început să reacționeze foarte hotărât împotriva acestui flagel.  Anul acesta, doi proxeneți români au fost condamnați la 108 ani de închisoare în Spania, conform publicației Ziarul de Iași. Cei doi, fiind frați, conduceau o rețea de prostituție în provincia Asturia. Zeci de tinere românce au fost traficate, bătute, violate și exploatate sexual de gruparea mafiotă care reușise să adune 1,5 milioane de euro.

Justiția spaniolă i-a condamnat pe capii rețelei la 55 de ani, respectiv 53 de ani de închisoare, pentru proxenetism, la o amendă de 500.000 de euro pentru spălare de bani și la plata de despăgubiri civile de 285.000 de euro pentru zece fete. La momentul arestării proxeneților, în anul 2018, o publicație din Vaslui relata că cei doi frați care conduceau rețeaua s-au născut și au copilărit la Bârlad, însă ulterior s-au mutat cu familia în Constanța. În articolul lor, jurnaliștii din Vaslui reluau o declarație dată de un apropiat al anchetei ziarului El Spaniol:

”În Constanta toți îi cunosc, îi respectă si le este teamă. Aruncă bani si lumea se apleacă să-i culeagă. Fac petreceri unde își arată puterea economică. Cum sunt atât de bogați, sunt mulți vecinii care încearcă să fie pe lângă ei. Așa fac rost de fete noi.”. Mai multe informații aici.

Rețele cunoscute și tolerate în România, destructurate în Vest

Alte rețele românești de prostituție au fost lichidate anul acesta în Elveția și Franța. În cazul din urmă, jurnaliștii de la Jurnalul, au relatat citând surse franceze următoarele:

”În urma interceptărilor telefonice și a filajelor, firul anchetei a dus în România. Autoritățile locale cunoșteau clanul respectiv, fără a fi reușit să-l anihileze. Colaborarea dintre polițiștii francezi și cei români, în cadrul unui grup de anchetă comun începând din 7 martie, a permis identificarea șefului și a membrilor rețelei, bărbați care trăiau în opulență și conduceau mașini de lux. Anchetele financiare întreprinse de Europol estimează că proxeneții au primit, pe parcursul câtorva luni, cel puțin 1 milion de euro din Franța. ‘În realitate, toți banii câștigați de fete erau trimiși în România. Ele nu aveau decât minimum pentru a trăi și erau, pur și simplu, reduse la sclavie. Ele se prostituau multe ore, în timp ce ei își construiau adevărate palate în România’, a declarat o sursă apropiată anchetei.”.

Ați citit bine, clanul de proxeneți era cunoscut poliției din România, care nu reușea să-l anihileze.

Pedepse cu suspendare pentru exploatarea sexuală a unor fete, timp de 19 ore pe zi

În timp ce Occidentul aplică pedepse exemplare pentru aceste infracțiuni, în România situația este de-a dreptul lejeră. Relevant în acest sens este articolul ”Sentință definitivă pentru proxeneții care obligau tinerele să facă sex 19 ore pe zi. Cum s-au îmbogățit de pe urma fetelor”, publicat pe 5 decembrie 2018 de Adevărul. Jurnaliștii relatau că liderul rețelei mafiote a primit 4 ani de închisoare cu executare, în vreme ce locotenenții săi au fost condamnați la câte doi ani și patru luni cu suspendare. Instanța a pus batista pe țambal, peste strădania DIICOT, care ceruse 30 de ani de închisoare pentru liderul grupării infracționale. Culmea, pe aria Curții de Apel unde s-a petrecut această justiție la vrăjeală, mulți procurori și judecători cer desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Oficial, aceștia se raliază unei teme politice prea bine cunoscute, însă e limpede că cei mai mulți urăsc de fapt ideea că cineva ar putea să-i tragă la răspundere pentru modul discreționar în care folosesc puterea statului.

O conduită de protejare a infractorilor are și Tribunalul Olt, unde ajung dosarele de la Caracal. Ieri, Adevărul a publicat o anchetă (vezi aici) despre cazul unei minore de 13 ani, racolată de un proxenet și obligată să întrețină raporturi sexuale cu mai multe persoane. Părinții elevei erau plecați la muncă în Anglia, iar ea se afla în grija bunicului. La un moment dat, unui client i s-a făcut milă de fată, a ascuns-o și l-a anunțat pe proxenet că aceasta ar fi reușit să fugă. Ulterior, acest bărbat milos a adăpostit-o pe minoră într-o altă locuință. Proxenetul a căutat-o pe fată la acasă la bunicul ei, care, înțelegând situația, și-a alertat feciorul în Anglia. Mai departe, tatăl minorei a alertat autoritățile la 112. Justiția din Olt a decis să-l judece în stare de libertate pe infractor. În cele din urmă, acesta a fost condamnat, pe fond, la 7 ani de închisoare, însă o parte din bărbații care au beneficiat de serviciile sexuale ale minorei nici măcar nu au fost trimiși în judecată. Indivizii sunt liberi ca pasărea cerului. În fața unor astfel de cazuri, e limpede că România are nevoie de o lege cu privire la răspunderea magistraților. Așa nu se mai poate.

Comments

comments

Exclusiv

Fostul prefect Nicolaescu, acuzat că ”a furat” doi consilieri locali de la Costinești. Se lasă cu plângeri penale

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Situație politică extrem de bizară în comuna Costinești! Potrivit legii, cei peste 3.000 de locuitori ai comunei aveau dreptul să delege prin vot 13 persoane pentru a-i reprezenta în cadrul Consiliului Local. Cu toate acestea, Consiliul funcționează cu 11 consilieri aleși. Abaterea de la lege îl are ca autor pe fostul prefect ”tehnocrat” al județului Constanța, Adrian Nicolaescu. Înaintea alegerilor locale din iunie 2016, acesta a emis Ordinul 175/23.03.2016, prin care a stabilit numărul de consilieri locali și județeni la nivelul Circumscripției electorale nr. 14. Deși în ordin se menționa că UAT Costinești avea o populație de 3.170 de locuitori înregistrați oficial la data de 1 ianuarie 2016, prefectul Nicolaescu a înscris o normă de reprezentare de 11 consilieri, iar nu de 13, așa cum ar fi fost legal. Nicolaescu a încălcat norma legală cuprinsă în articolul 29 aliniatul 1 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, aflată în vigoare până anul acesta. Potrivit legii pe care trebuia să o aplice, localitățile cu o populație cuprinsă între 3.001 de persoane și 5000 de persoane trebuie să aibă consilii locale formate din 13 persoane.

Situația de la Costinești a fost semnalată redacției noastre de către consilierul local Laurențiu Giurgiu, cel care a și obținut de la Prefectură ordinul semnat de Adrian Nicolaescu. În acest document oficial, toate localitățile cu o populație între 3001 și 5000 de locuitori au primit repartiții pentru 13 locuri de consilieri locali, cu singura excepție a comunei Costinești.

Adrian Nicolaescu: ”N-avea cum să nu fie semnat de Serviciul Juridic”

Contactat telefonic, fostul prefect Adrian Nicolaescu a declarat pentru Ordinea.Ro că nu își amintește situația din anul 2016, pentru că a trecut ceva vreme de atunci și domnia sa s-a implicat în alte activități. Însă a precizat că documentul a fost întocmit și avizat de Serviciul Juridic al Instituției Prefectului, care avea obligația să verifice întreaga situație. După ce redactorul Ordinea.Ro i-a adus la cunoștință că ordinul nu este contrasemnat (după cum se poate observa în facsimil), fostul prefect a precizat: ”originalul se păstrează la dosar, n-avea cum să nu fie semnat de Serviciul Juridic”.

Download (PDF, 3.57MB)

Claudiu Palaz reclamă furtul. ”Voi face plângere penală”

Contactat telefonic de redactorul Ordinea.Ro, liderul PMP Claudiu Palaz declară că formațiunea politică pe care o conduce a fost furată de fostul prefect Adrian Nicolaescu, pierzând un post de consilier local și șansa de a desemna viceprimarul localității.

”În formula de 11 locuri, nouă ne-au lipsit 6 voturi, dacă nu mă înșel, pentru a obține trei consilieri locali. Dacă erau 13 locuri, așa cum ar fi fost legal, PMP ar fi avut trei consilieri aleși și șansa de a obține postul de viceprimar al localității. Cred că Nicolaescu, pe care eu îl consider cel mai slab prefect din istoria Județului Constanța, a acționat cu intenție, deoarece opțiunile de vot erau cunoscute celor interesați. Știți bine că în anii electorali se fac sondaje. Sunt convins că a cunoscut aceste date și că a acționat cu intenție ca să ne lipsească de un loc în Consiliul Local. Și de aceea, ce a făcut el îmbracă forma abuzului în serviciu. Voi cere o anchetă a Ministerului de Interne. Și îi cer și prefectului Jeacă să spună public de ce Costineștiul are 11 consilieri și nu 13 și care este soluția pentru intrarea în legalitate. O consecință a ilegalității din ordinul lui Adrian Nicolaescu ar fi că HCL-urile pot fi lovite de nulitate.” – declară Claudiu Palaz.

Liderul PMP a mai spus că ia în calcul să depună o plângere penală împotriva fostului prefect Adrian Nicolaescu.

Majorități ilegale

Potrivit Legii 215/2001, hotărârile locale se adoptă de regulă cu votul majorității celor prezenți la ședințele de deliberare. Însă, există o serie de excepții, pentru cazurile cu adevărat importante, în care majoritatea se calculează raportat la numărul consilierilor aleși, iar nu raportat la cei prezenți la ședință. Astfel, hotărârile de buget nu pot fi adoptate decât de majoritatea simplă (jumătate plus 1) a consilierilor în funcție. De asemenea, hotărârile de patrimoniu se adoptă cu majoritatea calificată (de două treimi) a consilierilor în funcție. Din interpretarea legii, reiese că bugetele localităților cu peste 3000 de locuitori se adoptă cu minim 7 voturi, iar hotărârile de patrimoniu cu minim 8 voturi. La Costinești, datorită situației de mai sus, hotărârile de buget au putut fi adoptate cu minim 6 voturi, iar cele de patrimoniu cu minim 7 voturi, ceea ce contravine legii aflate în aplicare în perioada 2016 – 2019.

Comuna Costinești a fost înființată în anul 1999. Până în prezent, localitatea nu a avut decât un singur primar, în persoana lui Traian Cristea, fost membru PD, PSD și PDL, actualmente membru PNL. La alegerile locale din 2016, Cristea a câștigat un nou mandat, după o luptă relativ strânsă cu Horia Constantinescu de la PSD și Dorin Jeanu de la PMP. Consiliul Local Costinești este format din 4 consilieri de la PNL, 3 de la PSD, 2 de la PMP și câte un consilier de la PRU și M10. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primăria Cernavodă sparge bani grei pe tabere și sesiuni de creație și recreere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Lista de cumpărături directe a Primăriei Cernavodă arată o scădere dramatică a interesului autorității locale față de investițiile publice. În timp ce chestiunile propriu-zis edilitare au fost trecute în plan secund, Primăria rupe bugetul cu spectacole, acțiuni culturale și, mai nou, cu ”sesiuni de creație și recreere”, care sunt de fapt tabere și excursii oferite cu maximă generozitate unor cercuri culturale și artistice din oraș, precum și unor elevi cu rezultate bune. Coincidență sau nu, până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an de zile. Cât de utile și justificate sunt aceste cheltuieli publice nu știm, dar știm cu siguranță că ele ating partea sensibilă (încă) a alegătorului.

În lista celor mai noi achiziții directe făcute de Primăria Cernavodă găsim mai multe tabere, dar și servicii separate de transport cu microbuze închiriate din Medgidia, localitatea Bordușani din județul Ialomița și chiar din București.

La Gura Humorului, pensiune cu piscină cu apă sărată

Lista interesului acordat de administrația Cernavodă pentru relaxarea copiilor din oraș în tabere școlare începe cu un contract atribuit către SC Medeea Tour SRL din București, str. Cantemir Dimitrie nr. 15.

Astfel, conform anunțului postat pe pagina de internet a licitațiilor publice – SICAP – 30 de copii plus 3 însoțitori vor merge în Bucovina, în perioada 02.09. – 07.09.2019. Cazarea se va face la Pensiunea Bogdăneasa: 5 nopți în zona stațiunii Gura Humorului, condiții de cazare complete, cu piscină cu apă sărată și alte metode de recreere și petrecere a timpului liber.

Valoarea estimată se ridică la suma de 19.500 de lei, adică 4.129,34 de euro. Valoarea cumpărării directe este de 20.700 de lei, adică 4.383,46 de euro, fiind mai mare decât valoarea estimată.

De firma din București cu care administrația din Cernavodă va colabora pentru această deplasare se ocupă Florentina Adriana Ștefan, în calitate de asociat unic, conform platformei Confidas.ro.

Copiii de la Casa de Cultură, activități de creație la Păltiniș

De asemenea, tot Medeea Tour SRL a câștigat și un alt contract cu Primăria Cernavodă. Mult mai mare… Este vorba de achiziția denumită “Tabăra Păltiniș” în perioada 19.08 – 24.08.2019 și despre o sumă de 31.000 de lei, adică 6.570,16 euro.

La aceasta participă 50 de copii + 5 însoțitori care au fost cazați la Pensiunea Miorița. La “sesiunea de activități de creație și recreere au participat și membrii Ansamblului Folcloric Mugurelul din cadrul Casei de Cultură Cernavodă”, se mai arată în anunțul urcat în SICAP.

Artiștii din Cernavodă duc faima localității pe drumuri de munte

Ansamblul Audeo din Cernavodă trimis la recreere în Costinești

De data aceasta, achiziția a fost obținută de SC România Turistică SRL cu sediul în Brașov, str. Griviței nr. 91. Denumirea achiziției este “Tabăra de Vară la Mare – Costinești 2019” și se referă la o “sesiune de activități de creație și recreere organizată în perioada 18.08. – 24.08. 2019” și vor participa membrii Ansamblului Audeo din cadrul Casei de Cultură Cernavodă.

“Servicii Incluse în oferta standard/sociala: Cazare, Pensiune completă Preț: 600 lei/persoană – 6Nopți de cazare la hotel/hostel, pensiune turistică, vilă turistică de 2, 3 Stele, în camere cu 2, 3 și maxim 4 locuri, TV color, cablu și internet wirless (Wi-fi), frigider, grup sanitar propriu, apă caldă permanent, încălzire centrală (vezi, nota de la Foarte Important). – Servirea mesei în regim pensiune completă: mic-dejun, dejun (supă/ciorbă + felul 2 + salată) și cină (felul de bază + desert). – Ghid Național atestat din partea Agenției de Turism România Turistică. – La 10 elevi plătitori se asigură 1 (loc) cadru didactic organizator al grupului sau însoțitor persoană adultă din partea agenției sau părinte, reprezentant al grupului de copii format. – Elevi vor fi cazați și vor servi masa în structuri turistice autorizate și clasificate *. – Unități disponibile cu care colaborăm Costinești: Hostel DVG, Hotel Tiberius, Vila Maria, Briza Marii, Vraja Marii, Perla Marii, Casa Chirea, Mario Residence etc. Toate locațiile cu care colaborăm sunt clasificate, autorizate, verificate de noi la fața locului și cu care am avut deja acțiuni cu recenzii pozitive. – Putem asigura pe serie maxim 200 locuri/serie tabără. – Disponibilitate: pentru vizitare obiective turistice, activități parcuri de distracții-agrement, program de discotecă. Pachet Turistic Standard: 600 Lei/sejur – tabără/persoană. Opțional contra-cost: – La cerere, contra-cost putem asigura: Activități sportive (întreceri sportive – concursuri cu premii), curs și noțiuni de prim ajutor; noțiuni fundamentale pentru lecții de înot; – Cu cât se formează mai multe grupuri putem organiza o serie de activități pe plajă și activități distractive de amploare: – Concursuri sportive/competiții, (meciuri de volei pe plajă, Fotbal pe plajă, Tenis; Frisbee, Înot, Gimnastică în apă, Ski-jet, Badminton cu premii în obiecte, articole sportive, dulciuri și răcoritoare etc); – Spectacole în aer liber de tip: teatru pentru copii, spectacole de circ, iluzionism, miniconcerte; – Excursii obiective și atracții turistice, acțiuni de dialog și socializare”, se arată în anunțul publicat pe SICAP.

Valoarea estimată a contractului s-a ridicat la suma de 17.142,60 lei, adică 3.633,22 euro.

Costuri suplimentare de transport

Detaliat, ultimele achiziții de transport pentru tabere școlare la nivelul orașului Cernavodă arată astfel:

Capitol Trans SRL din Medgidia, str. Independenței nr. 65 va executa servicii de transport pentru Primăria Cernavodă cu un microbuz având o capacitate de 32 de locuri pentru ruta Cernavodă – Gura Humorului, județul Suceava și retur în perioada 02.09.2019 – 07.09.2019.

Prețul estimat este de 1.269,20 de euro, conform ofertei.

Administrator și asociat unic al societății, conform Confidas.ro, este Marian Neagu.

De reținut este și că mijloacele de transport persoane deținute de firma lui Neagu efectuează transportul pe ruta Cernavodă – Rasova – Dunăreni.

Mai departe, Valentino Trans Tour SRL din Bordușani, jud. Ialomița, cu sediul în str. Tineretului nr. 2 va încasa 10.000 de lei de la Primăria Cernavodă pentru transportul unor școlari din oraș într-o tabără organizată la Rășinari, în perioada 19.08. – 24.08.2019.

Asociați cu o cotă parte de 50% fiecare în Valentino Trans Tour SRL sunt Tudor Anicuța și Tudor Valentin Marian.

Și o firmă din orașului Ovidiu

O altă ofertă acceptată este trimisă către Metropolitan SRL din Ovidiu, județul Constanța, cu sediul în str. Delfinului nr. 15.

Cei de la Metropolitan vor asigura transport de persoane pe ruta Constanța – Pitești și retur cu un mijloc de transport având o capacitate de locuri de 28 + 1 + 1 pentru o perioada de maxim două zile, conform anunțului din SICAP.

“Transportul va fi efectuat cu un mijloc de transport clasificat si omologat la categoria celor turistice de catre comisia reunita a ARR si RAR, cu verificarile tehnice valabile la zi. Conducatorii auto utilizati sunt atestati profesional si avizati medical anual. Inchirierea mijlocului de transport este necesar pe ruta CERNAVODA-Topoloveni-Pitesti si retur in perioada 21-22.06.2019”, se arată în anunț.

Costul transportului este de 2.983,19 lei, adică 631,23 de euro.

Un PFA, “abonat” la contracte cu Primăria

O altă chestiune interesantă din lista achizițiilor efectuate de Primăria Cernavodă privește parafarea unui contract de transport de la un PFA. Astfel, conducerea administrației locale va efectua transport de persoane cu PFA Dumitrescu Petre din Cernavodă, str. Aleea Mălinului cu un mijloc de transport cu 8+1 locuri, cu șofer și toate taxele incluse.

“Serviciile sunt necesare pentru deplasarea Ansamblului Folcloric Mugurelul la Constanța”, se arată în anunț.

Costul deplasării este de 1.120 de lei.

Același PFA va mai colabora cu Primăria Cernavodă tot pentru un transport de persoane cu șofer. De data asta este vorba despre un microbuz cu o capacitate de 19+1 locuri și tot pentru deplasarea aceluiași ansamblu folcloric din oraș la o competiție de profil.

În acest caz, costul transportului este de 1.600 de lei.

Tot PFA Dumitrescu Petre câștigă și un alt treilea contract cu Primăria Cernavodă. De data aceasta, administrația locală a avut nevoie de un mijloc de transport cu o capacitate de 19+1 pentru o deplasare Cernavodă – Tulcea și retur, pentru deplasarea membrilor Cenaclului “Mircea Eliade”, care au participat la o întrunite a scriitorilor.

Pentru deplasare, Primăria a plătit 2.155,20 lei, adică 452,76 euro.

Aventura continuă. Fotografiile care ilustrează prezentul articol sunt preluate de pe Facebook. Ele ilustrează o deplasare de creație și recreere artistică organizată de Primăria Cernavodă, într-o localitate de munte.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Cifrele oficiale ale dezastrului de la Primăria Mangalia: 7 milioane de euro, arierate și executări silite

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Mangalia este orașul cel mai prost administrat din România. O spun cifrele oficiale comunicate de Guvern la mijlocul anului 2019, cu privire la datoriile neachitate mai vechi de 90 de zile (arierate). În acest top al rușinii, Municipiul Mangalia ocupă primul loc pe țară, cu datorii restante de peste 26 de milioane de lei. Cotidianul Ordinea.Ro a publicat recent două articole pe această temă (le puteți citi dând click AICI și AICI). Revenim asupra subiectului, deoarece situația este mult mai gravă și reiese, de data aceasta, chiar din cifre oficiale comunicate, pentru prima dată în ultimii 7 ani, de Primăria Mangalia.

Relatam în articolele precedente revolta consilierilor locali de opoziție din sudul litoralului, referitor la faptul că datoriile Primăriei sunt ținute la secret de primarul Cristian Radu. Cu siguranță, ”strigătul” consilierilor s-a făcut în sfârșit auzit. Ca dovadă, pe 8 august a.c., Primăria a comunicat către aparatul permanent al Consiliului Local Mangalia o situație a datoriilor înregistrate în contabilitatea publică la 31 iulie 2019. Potrivit acestui document, datoriile municipalității sunt de 33.016.385 de lei, ceea ce înseamnă peste 7 milioane de euro. În adresă se precizează că, din acest total, 26.397.939 de lei reprezintă arierate, adică datorii care zac neplătite de peste 90 de zile.

8,14 milioane de lei, datorii de întârziere către Callatis Therm

În documentul Primăriei sunt enumerate și dosarele de executare silită, deschise de creditori care au de recuperat bani grei, de ani grei. Este vorba de 12 dosare de executare silită, în care Primăria a epuizat orice formă de contestație.  Cel mai important este dosarul 407/2018 deschis de executorul judecătoresc Deacu Vasile la cererea creditorului SC Callatis Therm SA, pentru recuperarea sumei de 8.148.936,42 de lei. Datoria Primăriei provine dintr-o situație care frizează zona penală. Astfel, în anul 2013, primarul Cristian Radu a negociat o convenție cu SC Callatis Therm SA în vederea retragerii acesteia din contractul de concesiune a serviciului public local de termoficare. Prin convenție, Primăria se obliga să achite societății valoarea investițiilor realizate de-a lungul timpului în sistemul local de termoficare. Vorbim de o plată eșalonată, cu termene fixe și cu penalități usturătoare, acceptate de Cristian Radu, de 0,5% pe zi de întârziere. În anul 2014, consilierii locali au aprobat un buget care includea și datoria către Callatis Therm, de 1.066.944,65 de lei. În mod inexplicabil, deși acești bani se aflau la dispoziția Primăriei, datoria nu a fost achitată. Peste ani, Callatis Therm a cerut penalități de întârziere. În acest fel, Primăria a fost obligată să achite penalități de 7.223.2015,28 de lei pentru întârzierea nejustificată din perioada 15 aprilie 2014 – 29 decembrie 2017. De asemenea, instanța a acordat penalități de întârziere și după 29 decembrie 2017, fără a le calcula ea însăși. Așa se face că datoria creată din nimic a ajuns, iată, cu cheltuieli de executare silită, la peste 8 milioane de lei. Debitul principal a rămas neachitat și nu poate fi stins decât după stingerea accesoriilor. În consecință, penalitățile curg, zi de zi, și la momentul de față.

 

Al doilea dosar important de executare silită este cel deschis de BEJ Grasu Gelu Iulian, la cererea creditorilor Erdan Import Export SRL și Fill I Com SRL, pentru suma de 2.699.868,43 de lei. Și această datorie imensă frizează zona penală. Situația are legătură cu o licitație din anul 2007, cu mai mulți participanți, pentru atribuirea traseelor de minicare din Mangalia. Fiind vorba de mai multe trasee, licitația putea avea mai mulți câștigători. În anul 2008, pe finalul procedurii de licitație, un funcționar al Primăriei a întocmit un referat, prin care a propus descalificarea tuturor participanților. Erdan Import SRL și Fill I Com SRL au contetat soluția în instanță, într-un proces comun. De asemenea, o altă societate participantă, R&MM Co SRL, a contestat, la rândul ei, într-un proces separat, soluția de descalificare. În ambele procese, instanțele au pronunțat soluții similare, prin care au desființat raportul de descalificare și au obligat municipalitatea să continue procedura de licitație. Logic și legal era ca toate cele trei firme să fie invitate la continuarea procedurii. Însă, în anul 2012, primarul Mangaliei, Cristian Radu, s-a prezentat în fața Consiliului Local, cerând aprobarea de a semna contractul pentru traseele de minicare doar cu firma R&MM Co SRL, în baza hotărârii judecătorești. Despre cealaltă hotărâre judecătorească, soluționată în mod similar, nu a suflat un cuvânt. Lucrurile se complică, deoarece R&MM Co SRL intrase între timp în insolvență, cesionând drepturile către o altă societate. Cesiunile de acest tip sunt ilegale, însă Primăria nu a ținut cont, atribuind contractul către firma cesionară, care nu participase, în realitate, la nicio licitație. Celelalte firme participante, care trebuiau să beneficieze de aceleași drepturi, au fost ignorate. Erdan și Fill I Com au cerut însă daune în justiție pentru întârzierea punerii în aplicare a hotărârii judecătorești, întârziere începută de fostul primar Claudiu Tusac și continuată de actualul primar, Cristian Radu. În acest fel s-a ajuns la actualul dosar de executare silită de aproape 600.000 de euro.

Alte întârzieri de sute de mii de euro

Pe lista creditorilor care execută silit Primăria se mai numără o persoană fizică, Marius Vișan, care nu a primit la timp un teren potrivit unei sentințe de retrocedare. Și în acest caz vorbim de sume născute din întârzierea nejustificată a îndeplinirii unei obligații. Vișan are de încasat 253.297 de euro.

Firma Recon & Doje SRL, implicată în construcția zidului de pe faleza orașului, execută la rândul ei Primăria pentru o plată restantă de 222.490,77 de lei.

În documentul atașat puteți citi lista tuturor creditorilor obligați să întreprindă acte de executare silită ca să-și încaseze drepturile confirmate definitiv de instanțele de judecată. În mod șocant, printre aceștia se numără și două persoane fizice care au de încasat 600 de lei. Primăria Mangaliei refuză să achite această sumă infimă din data de 30 martie 2018, trădând o rea-credință ieșită din comun.

Download (PDF, 3.56MB)

Consilierii locali de opoziție din Mangalia au convocat, recent, o ședință extraordinară a Consiliului Local. Ei au cerut dezbaterea unui proiect care viza obligarea primarului Cristian Radu de a depune rapoarte explicative în primul rând pentru penalitățile de întârziere colosale către Callatis Therm, iar în al doilea rând pentru o serie de prejudicii constate de Curtea de Conturi (plăți ilegale către o casă de avocatură și către o firmă de PR). Majoritatea controlată de Cristian Radu a boicotat acest demers, lipsind de la ședință.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: