Conecteaza-te cu noi

Actual

(VIDEO) Interviu cu actorul Marius Manole: ”Eu aș mai băga un pic de cultură în Constanța”

Published

on

În urmă cu câteva zile, Marius Manole, actor al Teatrului Național București, a acordat ziarului Ordinea.ro un interviu.

Întrebat cum s-a adaptat perioadei în care teatrele din toată țara au fost închise, iar spectacole au fost organizate doar în spații deschise Marius Manole a spus:

– Hai să luăm pe rând. Pandemia ne-a prins pe toți nepregătiți. Nu se aștepta nimeni să fie această variantă cu închiderea teatrelor. Teatrele nu s-au închis, cred că în ultimii 30-50 de ani, niciodată. Deci nimeni nu s-ar fi așteptat la așa ceva. A fost o lovitură pentru noi, ceea ce ne-a demonstrat că ar trebui să fim pregătiți pentru lucrul acesta și că o idee bună ar fi ca stagiunile de vară să fie permanente. Adică nu numai când e pandemie, putem să jucăm teatru în aer liber toată vara, că nu ne oprește nimeni. Și e foarte bine lucrul ăsta. Sigur că trebuie reabilitate toate grădinile de vară și toate amfiteatrele care sunt în aer liber.

Pentru mine nu a fost o perioadă așa de grea, pentru că m-am adaptat foarte repede și am început să fac lucruri online, cum a făcut toată lumea. Am avut spectacole în aer liber, nu mă deranjează. Îmi place să joc în aer liber – nu am nici o problemă.

Advertisement

Reporter: Vă place să jucați în fața constănțenilor? Credeți că sunt niște spectatori speciali?

Marius Manole: Mi-aș dori să joc mai des în fața constănțenilor. Am jucat, de fapt, foarte mult la Casa de Cultură, pentru că tot venind cu spectacole…Sunt oameni care iubesc teatrul și vin și umplu sălile, ceea ce e minunat. De câte ori am jucat aici, am avut sold out. Oamenii iubesc și nu poți să răspunzi altfel unei mari iubiri decât tot cu o mare iubire. Îmi face mare plăcere să vin la Constanța. Și… Eu aș mai băga un pic de cultură în Constanța. Chiar mai mult decât e acuma. Pentru că, uite, oamenii au nevoie să trăiască frumos, să respire, să asculte povești, să emoționeze indiferent de condițiile grele prin care trecem, de perioada grea.

Poezia, teatrul, muzica … lucrurile astea ne mai înfrumusețează viața și ne fac să mai uităm de necazuri.

Reporter: Acuma s-ar putea să vă întristez puțin. Pentru că înțeleg că ați fost prieten cu regretatul medic Victor Loghin. Am fost și eu prietenă cu el. Multă lume l-a cunoscut. Puteți să îmi spuneți în ce context v-ați cunoscut?

Marius Manole: Păi m-ați prins. Fix de acolo vin acuma. Da, ne-am cunoscut la București, pentru că ei, familia dr. Loghin era, sunt foarte mari  iubitori de cultură și de teatru. Și ne-am întâlnit la teatru în București și am devenit foarte buni prieteni, foarte repede pentru că aveam multe lucruri de discutat cu Victor. Pe lângă faptul că era un medic extraordinar, era un OM extraordinar, cu care  puteai vorbi despre tot soiul de lucruri. Și a avut o experiență în toate domeniile și a fost curios și interesat. Și a fost prieten cu mulți artiști din Constanța  și cu mulți cântăreți de operă, a căror voce uneori le-a salvat-o. Și, sigur, eu de câte ori aveam o problemă îl sunam repede și îl întrebam: Victor, ce iau?

Advertisement

Da, e o prietenie foarte frumoasă, de vreo 15 ani, care – din păcate – s-a terminat brusc și pe neașteptate. Și acum, cu toții suferim … Și, DA. Cred că Constanța a pierdut un mare om de valoare. Și nu numai Constanța…

Reporter: Dacă ați putea alege să jucați cu un mare actor, femeie, bărbat, român sau străin, care ar fi acela?

Marius Manole: O….  sunt atât de mulți și eu nu-mi doresc să joc cu artiști străini. Îmi doresc să joc cu artiști români. Sunt foarte mulți actori pe care îi iubesc: de la Victor Rebengiuc, Rodica Mandache, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Dorina Lazăr, Lia Bugnar…. Avem foarte mulți actori buni, nici nu trebuie să căutăm în afară că… Slavă Domnului. Poporul ăsta a fost hăruit și chiar avem cu cine juca.

Reporter: În cazul în care un tânăr absolvent de liceu ar veni la dumneavoastră și v-ar spune că și-ar dori să devină actor ce i-ați spune?

Marius Manole: I-aș spune așa: dacă nu poți trăi fără asta, fă-te actor. Pentru că altfel ai să fii foarte nefericit. Și toată viața ta, orice vei face, îți vei aminti că ai vrut să te faci actor și nu te-ai făcut.

Advertisement

Sigur că o să fii sărac, sigur că o să fii, poate, și nefericit. Sigur că vei avea o viață foarte dezordonată și foarte obositoare și cu foarte mult consum. Dar, dincolo de asta, când vei urca pe scenă, vei fi cel mai fericit om de pe pământ.

Reporter: Știu că sunteți ieșean. Ați făcut liceul  în Iași, ați făcut facultatea în Iași. Totuși ați plecat la București. Ce v-a împins și cât de greu a fost să lăsați în urmă acest oraș?

Marius Manole: Iubesc Iașul. Iașul e un oraș minunat și un oraș plin de istorie. Dar dincolo de asta, simțeam că evoluția, dacă aș rămâne acolo, s-ar fi oprit acolo. Cel puțin pentru mine. Și nu aș fi vrut să se întâmple asta. Chiar mi-ar fi fost foarte comod. Eram la mama acasă. Aveam ciorbica, aveam mâncărica și probabil că aș fi muncit mai puțin. Și de aceea am vrut să iau viața în piept. Parcursul meu a fost unul destul de lung. Prima dată am dat concurs la Reșița. Am vrut să mă duc și mai departe, dar m-am oprit la București. Și sunt foarte fericit de alegere. Plus că am avut ocazia la București să mă întâlnesc cu foarte mulți oameni de la care realmente am învățat și am avut parte de niște întâlniri… Și acum, la 42 de ani, dacă viața mea se termină în meseria asta sunt mulțumit cu ce s-a întâmplat până acum. Ceea ce le doresc tuturor…

Reporter: O impresie despre orașul Constanța…

Marius Manole: Păi, e un oraș foarte frumos. Îmi place foarte tare marea și tot ce ține de mare. Și parcă și oamenii sunt mai solari. Nu știu, și totul parcă se schimbă. Și miroase a mare, și miroase a soare. Orașul nu-l cunosc foarte bine. Sigur, ca-n orice oraș sunt lucruri de reparat, foarte multe. Sunt și unele care s-au reparat, foarte bine. Poate. E de lucru, ca-n fiecare oraș. Cred că e mult de făcut. Și vă spun – eu aș pune cultura în orașul ăsta. Constanța ar câștiga foarte mult. Dacă oamenii care ne conduc s-ar gândi la lucrul ăsta de două ori și ar pune un pic mai mult preț pe cultură….

Advertisement

Întrebarea de final a vizat felul în care a fost organizat spațiul din Parcul Arheologic pentru spectacolul ”Fă-mi loc”, în care a jucat împreună cu actrița Medeea Marinescu. Actorul s-a arătat foarte mulțumit de felul în care acesta a fost amenjat:

Marius Manole: Înțeleg că e sold out. Nu m-am întâlnit cu publicul. Văd că e foarte frumos organizat. Arată foarte bine totul. Colorat și foarte bine. Numai bine pentru o comedie. Spațiul arată minunat. Sunt puține locuri în care mergem și să fie totul atât de clar și de limpede și de bine organizat. Eu zic că e bine. Și e bine că se întâmplă. Orice lucru care înseamnă teatru, muzică e bine. E bine să fii în mijlocul oamenilor, pe străzi, pe faleză…

Marius Manole s-a născut în Iași, în data de 4 octombrie 1978. A absolvit Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, în anul 2001. În intervalul 2002-2003 a studiat coregrafia la UNATC IL Caragiale din București. În anul 2016 a obținut premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, cu Bătrânica din spectacolul ”Între noi e totul bine”, în regia lui Radu Afrim.

Din anul 2002 este actor al Teatrului Național București. De asemenea, a colaborat și colaborează cu numeroase teatre  din București și din țară.

Urmăriți mai jos interviul cu Marius Manole:

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions