Connect with us

Politica

(video) Klaus Iohannis: “Acest val poate fi ultimul. Situația este sub control”. Ce spune președintele de vaccinarea cu Astra Zeneca

Publicat

la

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, miercuri, 17 martie 2021, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Declarația a fost susținută la finalul ședinței de la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La ședință au participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Iată principalele declarații:

 • Am convenit azi Planul Național de Redresare și Reziliență care urmează să fie aprobat de Guvern și apoi trimis CE
 • Cele 30 de miliarde de euro reprezintă o șansă majoră pentru economia România. E important să înțelegem că acest Plan ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, în sănătate, economie, educație, administrație
 • Vom pune acces major pe accesul la serviciile din sănătate. Vrem să alocăm pentru acest obiectiv 3 mld de euro
 • pentru autostrză ne propunem să alocăm 4,5 mld de euro
 • PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru educație. Pentru programul România Educată va fi o finanțare de circa 4 mld de euro
 • Vom investi și în sistemele de educație timpurie și în pregătirea specialiștilor pentru meseriile viitorului
 • Educația din România nu-și mai permite să piardă niciun copil
 • ne propunem să investim 780 mil euro în digitalizare în educație
 • România va investi substanțial pentru economia verde – 1,3 md euro pentru diversificarea surselor de energie regenerqabilă, 1,5 md euro pentru împădurirea masivă, 5 mld euro pentru transportul durabil, prin dezvoltarea infrastructurii feroviare
 • Investitțiile propuse vor duce la crearea de noi locuri de muncă, noi oportunități de afaceri
 • fac apel la autoritățile publice și la cei implicați să susțină acest efort integrat
 • Situația pandemiei: Ne confruntăm din nou cu etapă de creștere vizibilă în numărul de infectări zilnic și în prsiunea pe ATI
 • Acest val poate fi ultimul, având în vedere procesul de vaccinare
 • Situația e încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ
 • E nevoie de un nou efort național acum
 • Nu putem renunța la prudență chiar acum
 • Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor. Nu există motive să nu folosim toate vaccinurile recomandate la nivel european

Pentru informații complete, vă invităm să urmăriți și declarațiile video ale președintelui:

sursa video: Youtube / Administrația Prezidențială

 

Comments

comments

Politica

Propunere PSD. Toți românii ar putea să depună declarație de avere

Publicat

la data de

Scris de

PSD propune ca toți românii să depună declarație de avere, nu doar persoanele din sectorul bugetar. Măsura a fost propusă inițial în negocierile cu PNL pentru formarea Guvernului. Ideea a fost agreată, de principiu, de PNL, dar ambele partide s-au blocat la modul în care s-ar putea implementa. Măsura ar urma să fie aplicată cel mai probabil din 2023, în cazul în care PSD și PNL cad la înțelegere.

“Anul viitor, exclus. Trebuie să înțeleagă toată lumea: noi vom discuta o altă abordare fiscală din perspectiva aceasta în momentul în care avem digitalizare totală pe economie, nu numai pe instituții”, a declarat ministrul Adrian Câciu, în exclusivitate la Antena 3.

Propunerea este privită cu scepticism de specialiștii din finanțe, pentru că procedura de completare a declarațiilor de avere greoaie și ar duce la blocarea sistemului din finanțe.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cîțu susține coborârea vârstei de VOTARE la 16 ani: „Eu cred că este un lucru bun“

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat luni că și-ar dori ca vârsta cetățenilor cu drept de vot din România să fie coborâtă la 16 ani și că o modificare a Constituției.

„Vedem, de exemplu, în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani. Din punctul meu de vedere, da, eu cred că este un lucru bun”, a declarat Florin Cîţu. Președintele PNL precizat că sunt multe aspecte în actuala Constituție care ar trebui revizuite, în special în ceea ce privește raportul dintre principalii factori de decizie din țară: Președinte, Parlament și Guvern.

„Vreau întâi să avem o discuţie în partid, să vedem noi care sunt priorităţile. Este adevărat că avem acum o majoritate care poate să modifice Constituţia, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să modificăm Constituţia, dacă nu avem exact ceea ce trebuie să modificăm. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în Partidul Național Liberal întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţia dintre Preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – Preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate. Dar până nu avem în PNL o discuţie clară, despre ce ne dorim de la această modificare a Constituției, nu aş vrea să intru în detalii, dar sunt multe lucruri”, a mai spus Florin Cîțu.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale aleșilor locali? Senatorul Negoi: „Nu îi obligă nimeni să devină primari sau președinți de consilii“

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă și Ministerul de Interne, Lucian Bode, își doresc indexarea pensiilor speciale și de serviciu odată cu restul pensiilor. În afara celor care au beneficiat până acum, mii de aleși locali din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie. Surse liberale au declarat pentru presa centrală că liderii PNL iau în calcul să amâne intrarea în vigoare a Legii pensiilor speciale pentru primari. Conform surselor citate, amânarea s-ar putea aplica pentru o perioadă de 6 luni sau chiar 1 an de zile. Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat într-o emisiune la Antena 3 de Constanța că formațiunea sa și-a dorit foarte mult eliminarea acestor pensii speciale, inclusiv ale primarilor și președinților de consilii județene.

„Ne zgârie pe timpan acest termen de pensie specială pentru primari. Nu îi obligă nimeni să devină primari sau președinți de consilii județene. Eu merg benevol în aceste funcții. Sunt câțiva aleși care au performanțe, dar asta nu înseamnă că trebuie să le acorzi pensie specială. De ce nu le acordăm medicilor? De ce nu le acordăm profesorilor?“, a spus Negoi.

El a afirmat că are mari îndoieli că actuala alianță, PNL – PSD, își dorește cu adevărat eliminarea acestor pensii speciale pentru primari.

Astăzi, președintele USR, Dacian Cioloș, acuză Partidul Național Liberal că nu se gândește la pensiile oamenilor de rând. Liderul USR susține că propunerile celor de la PNL sunt „populiste”.

„USR e singurul din România care a împins spre elimiarea pensiilor speciale. A fost o condiție de intrare la guvernare, când am intrat cu PNL. Iată că PNL intră la guvernare cu PSD și în loc să facă ce a promis face noi pensii speciale, fără să crească pensiile mici. Noi avem nevoie de un sistem de pensii. Vedem o nouă categorie de pensii speciale și propuneri de creșteri procentuale populiste, fără să fie luate în considerare pensiile mici”, a spus Dacian Cioloș.

Unul dintre cei care beneficiază de pensie specială este actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, care are o specială de serviciu 8.000 lei pe lună.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: