Conecteaza-te cu noi

Societate

(Video): Poezia astrală românească într-un concept unic, la Planetariul din Constanța

Published

on

În luna iunie, în incinta Planetariului și în holul Delfinariului din Constanța se vor desfășura mai multe spectacole de poezie cu tematică astrală, muzică ambientală cu instrumente speciale și balet.

Acestea vor avea loc sub egida unui proiect finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și vor fi organizate de către Asociația Culturală Georgiana Rusu. Fiecare dintre aceste proiecte costă 89.000 de lei – 80.000 de lei reprezintă finanțarea AFNC, iar 9.000 de lei este finanțarea proprie a Asociației culturale.

La ora actuală, actori profesioniști, balerini și cântăreți pregătesc acest spectacol de sunet și lumină, care va avea loc în clădirea Planetariului.

Spectacolul va fi prezentat la Constanța de șapte ori, iar la Galați, la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” o dată. Intrarea va fi liberă.  În același timp, vor avea loc proiecții video cu spațiul cosmic.

Advertisement

Proiectul nr. 1, care se va desfășura la Planetariu, ”Prezentul meu trecut”, are spectacolul ”Casa mea din cer”. Acesta presupune recitarea unor poezii românești cu tematică astrală, muzică interpretată live la instrumente foarte vechi, cum sunt: blockflote, tigvă, xilofon, daulă, lăută etc. De asemenea, vor fi și două prezențe diafane, două balerine îmbrăcate în haine albe.

“Proiectul de la Planetariu se numește “Prezentul meu trecut” și este un spectacol de arte vizuale și poezii recitate de actori profesioniști. Poezii ale unor autori români, cu tematică astrală care vor fi completate de proiecțiile planetariului și de muzică interpretate live la instrumente mai puțin uzuale. Pentru un impact vizual și mai mare vom fi ajutați și de două balerine” spune organizatorul spectacolului, Sebastian Pătrunjei.

Cel de-al doilea proiect se va desfășura în holul Delfinariului. Acesta, ”Istoria lumii”, va presupune un spectacol de teatru pigmentat cu intervenții profesioniste ale specialiștilor de la Delfinariu, care  vor prezenta istoria lumii, de la formare și până în prezent.

Spectatorii vor fi transpuși ca într-o capsulă a timpului, completată de elemente actoricești.

“ Dincolo de pilotul pe care vrem să-l facem ca promotor al prezentării de la Planetariu cu elemente poetice, aici va fi un adevărat teatru, un adevărat spectacol în care 30 de poezii alese din lirica românească trecând prin: Blaga, Labiș, Păunescu, Nichita Stănescu și, bineînțeles, Eminescu vor fi prezentate într-un decor tipic astral cu bolta înstelată și cu muzică, instrumente deosebite, live și prezența unor vestale, a unor balerine, a unor elemente vizuale, care să completeze spectacolul liric. Va fi ceva diferit față de o proiecție normală la Planetariu, va fi un spectacol propriu-zis, ce va avea ca particularitate evoluția în decorul Planetariului”, a spus Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Advertisement

Compania care organizează această reprezentație de la Planetariu este deja cunoscută constănțenilor dat fiind faptul că a organizat, pe faleza Cazinoului din Constanța, concertul Sunset Symphony atât în anul 2017, cât și în 2018 dar și spectacolul Star Crush, la Planetariu.

“Noi ne-am străduit întotdeauna să ne aliniem regulilor impuse prin Caietele de sarcini.  Noi activăm de doi ani și până acum avem desfășurate opt proiecte cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și două proiecte finanțate de Primăria Municipiului Constanța, toate încheiate perfect din toate punctele de vedere. Și ne-am străduit să respectăm toate condițiile impuse.”, a precizat  Sebastian Pătrunjei.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions