Connect with us

Actual

(VIDEO) Prima operație laparoscopică din România a avut loc la Constanța. Au trecut 30 de ani de atunci

Publicat

la

Prima operație laparoscopică din țara noastră a avut loc în data de 3 decembrie 1991 și s-a efectuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Potrivit prof. univ. dr. Vasile Sârbu, pe atunci șef al Clinicii de Chirurgie II, o femeie a fost operată laparoscopic la ora 9.30.

”Dumnezeu a vrut ca după sărbătoarea noastră națională o bolnavă din Constanța să fie operată. Am operat-o împreună cu o echipă de constănțeni și cu un chirurg celebru din Franța. În după amiaza aceleiași zile, am operat o altă femeie, într-o echipă strict românească. A fost un moment culminant al medicinei românești, un moment astral, binecuvântat.”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Sârbu.

Ulterior, astfel de operații laparoscopice au început să fie efectuate în toată țara.

Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici, folosind instrumente de specialitate. Acest tip de chirurgie este numită ”chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului.

În cursul zilei de azi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență a avut loc dezvelirea unei plăci la blocul operator unde au fost făcute intervențiile în premieră.

Prof. univ. dr. Vasile Sârbu a dezvelit placa și a spus:

”Este un moment unic în care dezvelim această placă la împlinirea a 30 de ani de la prima operație laparoscopică din istoria chirurgiei românești. În acest moment, în 3 decembrie s-a resetat întreaga metodologie operatorie din țara noastră. S-a făcut prima operație în care bolnavii nu au mai fost tăiați și s-a pătruns în abdomenul lor extirpându-li-se organele bolnave. (…) Sigur, e un moment emoționant pentru noi, pentru că această placă ne spune că în chirurgia constănțeană s-a adus un mic bulgăre de aur în patrimoniul spiritual al Dobrogei.”, a precizat dr. Sârbu.

Vezi întregul moment în clipul video de mai jos:

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Năvodari. Începe vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Năvodari anunță că începe vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Sursa citată informează că primele doze de vaccin Pfizer-Comirnaty pentru copii au ajuns la Centrul de Vaccinare Năvodari.

„Părinții ori reprezentanții legali ai minorilor pot solicita vaccinarea la unitatea medicală din orașul Năvodari cu o programare în prealabil la numărul de telefon: 0712.012.439 ori direct la sediul Centrului de Vaccinare Năvodari din Str. Sănătății, nr. 1. Pot fi imunizați cu vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech, copiii cu vârste între 5-11 ani. Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză concentrat pentru dispersie injectabilă (o treime din cea administrată adulților), la interval de 21 de zile. Vaccinul este administrat de personal medical dedicat, într-un cabinet special amenajat pentru vaccinarea copiilor. Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului pentru efectuarea actului medical, prin completarea unui formular în acest sens, precum și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor.“, informează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Iată cum puteți preveni înșelăciunile prin metoda ”Accidentul”

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de prevenire astfel încât să nu devină victime ale infracțiunii de înșelăciune prin metoda accidentul.

Specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic, de regulă pe postul telefonic fix, de către persoane necunoscute care, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le diferite sume de bani.

Concret, modului de operare denumit „accidentul”, îi este caracteristic faptul că, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor contactate li se solicită diferite sume de bani în scopul de a achita o intervenție chirurgicală care urmează a fi suferită de către membri apropiați de familie sau al plății unor despăgubiri ca urmare a unui accident suferit de aceștia. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, al intervenției chirurgicale, al achiziționării de aparatură medicală necesară vindecării – în cazul variantei „covid” a acestui mod de operare – cum ar fi aparate de ventilație sau al transportului către unitățile medicale, sunt solicitate sume importante de bani, chiar și de mii de euro.

Cetățenii trebuie să cunoască faptul că, în situația în care vreun membru de familie ar fi implicat în vreun accident rutier ori de altă natură, atunci vor fi anunțați de către persoane oficiale, iar dacă alte surse le transmit informația înainte ca aceasta să le parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acțiune, în niciun caz să nu dea crezare unor „povești” anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială de medic, avocat etc., sau care se dau drept ruda accidentată, ci să verifice informația printr-un apel la numărul de telefon al persoanei în cauză sau al rudei/cunoștinței care a avut pretinsul accident, pe numărul de telefon pe care îl au deja, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută și, nu în ultimul rând, să sesizeze poliția.

Pentru a nu cădea pradă unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă:

  • Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau de parchet unde s-ar afla ruda implicată și sunați la acea unitate pentru confirmare;
  • Nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea! Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională, puternică, de moment;
  • Cu toate ca acela care vă sună „vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu aveți încredere în el. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor bolnavi, implicați în accidente rutiere sau de altă natură;
  • Verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută!
  • Nu furnizați informații despre membrii familiei dvs. sau alte date cu caracter personal, indiferent de calitatea invocată de interlocutor!
  • Nu dați sau nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, unor persoane necunoscute!
  • În niciun caz, nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist;
  • Anunțați Poliția la numărul de urgență 112

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Autoturisme incendiate pe o stradă din municipiul Tulcea

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții, salvatorii Detașamentului de Pompieri Tulcea au intervenit, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, parcat pe strada Mahmudiei, din municipiul Tulcea.

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere mocnită la interiorul unui autoturism.

Incendiul a fost lichidat prompt de către pompieri, în limitele găsite, la ora 3.40.

În urma evenimentului a ars interiorul autoturismului, acesta fiind afectat în proporție de 50%. De asemenea, s-a încercat și incendierea mașinii parcate în spatele autoturismului, aceasta având geamul lateral stânga față spart și câteva hârtii arse în interior.

”Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau persoane rănite.”, au precizat reprezentanții Biroul de presă al ISU Delta Tulcea.

La fața locului au fost prezenți și lucrători din cadrul IPJ și IJJ Tulcea.

Sursa: ISU Delta Tulcea

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: