Connect with us

Administratie

(Video): Protest al elevilor în fața Consiliului Județean! Președintele Țuțuianu spune că e manipulare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Timp de trei zile, respectiv azi, mâine și în cursul zilei de luni, Asociația Elevilor din Constanța organizează proteste pentru a determina Consiliului Județean Constanța să ”respecte legea în sensul acordării reducerilor de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți.”, potrivit AEC.

În jur de 20 de elevi s-au înarmat azi cu pancarte, pe care se putea citi: ”Cunoaștem drepturile și luptăm pentru ele”, ”Elevii cer transport județean redus cu 50%”, ”Legea poa’ să zică, CJC-ul nu aplică” etc.

Ei au spus că președintele CJC, Horia Țuțuianu, fuge de elevii constănțeni: ”Să plece de tot, dacă nu vrea să respecte legea”, au precizat elevii.

L-am contactat pe președintele CJC pentru a afla care este opinia sa vizavi de acest protest. Țuțuianu era, de două zile, la București, pentru a obține semnături din partea unor minstere. ”Acest protest este ilegal”, a spus Horia Țuțuianu. ”Noi nu încălcăm legea”, a precizat el. El și-a manifestat opinia că elevii sunt manipulați politic.

Publicată de Asociația Elevilor din Constanța pe Joi, 10 ianuarie 2019

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

(Video) Un constănțean, către Făgădău: „Am ajuns un Vaslui cu gârlă!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Campania electorală implică și multe aspecte negative. În Constanța, ținta principală a atacurilor este, evident, primarul orașului, Decebal Făgădău. Pentru că în ultimele zile a luat orașul la pas, împreună cu staful de campanie al PSD Constanța, edilul Constanței a fost criticat vehement de unii dintre cetățeni. Aflat în cartierul Tomis Nord, Făgădău a fost apostrofat de unul dintre constănțenii supărați: „Vine Mazăre! Să îi pui din nou în pahare, paharnicule! Vine Mazăre din nou. Nu vă e rușine cum arată orașul ăsta, să mai mergeți prin el? Am ajuns un Vaslui cu gârlă! Nu vă e rușine?“ Constănțeanul și-a intitulat postarea: „Băiatul de casă al fa(nfa)raonului la cerşit voturi in Tomis Nord!“.

Intr-un comentariu la aceeași postare, un alt constănțean îi scrie primarului: „Fagadau sluga lui mazare esti, ai o vrajeala in tine, de ce nu faci sala de sport cu 6000 locuri, stadionul de fotbal e jalnic iar tu cerești voturi? rusine sa va fie mincinosilor“.

Sursa facebook/Dorin Smaranda

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(Video) Apel către președintele Iohannis pentru Spitalul Regional Constanța: „Îl rog să nu priveze locuitorii din Dobrogea și turiștii de dreptul la sănătate“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu un an, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, promitea, într-o conferință de presă la Constanța, că municipiul reședință de județ va avea un spital regional până la finele anului 2020. O promisiune îndrăzneață, am spune noi, în condițiile în care știm cu toții cum se desfășoară lucrurile în România. În sprijinul promisiunii sale, Teodorovici a promovat o hotărâre de Guvern privind aprobarea unui memorandum, care specifica faptul că spitalul regional de la Constanța ar urma să fie construit în urma unui acord cu Turcia. Asta se întâmpla la finele lunii martie. Între timp, același ministru al Finanțelor vine și anunță că proiectul s-a împotmolit la Președinție, deoarece șeful statului, Klaus Iohannis, refuză să semneze memorandumul ce vizează amenajarea spitalului regional. Asta în condițiile în care, spune Teodorovici, spitalul de la Constanţa va fi un obiectiv cu un caracter atât public, cât şi militar.

Într-o conferință de presă susținută la Suceava, marți, 21 mai, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că ridicarea spitalului regional din Constanța nu poate să înceapă pentru că o hârtie este blocată la Cotroceni.

„Este un memorandum pentru un spital regional, din 8 aprilie este trimis de doamna prim-ministru la Administrația Prezidențiala, un memorandum pe care noi în Guvern l-am aprobat, pentru a construi spitalul regional de la Constanța. Și astăzi, după mai bine de o lună, un simplu memorandum, primul pas, nu a primit niciun răspuns. Un spital regional stă într-o singura hârtie, de o lună de zile. Păi dacă vorbim de blocaj, cine blochează?”, a spus Teodorovici, citat de stiripesurse.ro.

Țuțuianu, mesaj pentru Iohannis

De la malul mării, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a făcut apel la președintele Klaus Iohannis să nu blocheze proiectul construirii spitalului regional la Constanța.

„Așa vrea să îl rog pe domnul președinte Klaus Iohannis să nu priveze locuitorii din Dobrogea la dreptul de sănătate. Să nu priveze turiștii, peste 2 milioane care vin pe litoral în fiecare an, la dreptul de sănătate. Și constănțenii au nevoie de servicii medicale, și constănțenii au nevoie de spital regional. L-aș ruga frumos să analizeze cu celeritate memorandumul făcut de Guvernul României și să aprobe ca Spitalul Regional Constanța să fie făcut“, a spus Țuțuianu.

El a afirmat că așteaptă să vadă când vor fi semnate documentele și când vor fi începute lucrările la spitalul regional. Întrebat dacă, totuși, Iohannis refuză să semneze documentul, președintele CJC a declarat că speră să se găsească o soluție la nivel guvernamental.

Amintim că, în 29 martie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara că în acest an va fi demarată construcţia a două spitale regionale, la Constanţa şi Craiova, cu bani prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării.

„Am să mă implic chiar personal în a sprijini cele două ministere – de sănătate şi apărare. Vor fi două spitale atât publice, cât şi cu caracter militar, fiind în două zone în care există baze militare NATO. Constanţa desigur are şi alte elemente, un număr ridicat de turişti pe timp de vară, problema migranţilor. Sunt elemente care justifică astfel de spitale. (…) Ştim deja cât durează construcţia, cât costă efectiv un astfel de spital. (…) Avem locaţii identificate, banii vor fi prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării – vor face parte din cei 2% pentru Apărare. La rectificare completăm sumele necesare dacă va fi nevoie”, a spus Teodorovici, prezent la o conferinţă a medicilor de familie citat de agerpres.ro.

El a afirmat că va fi începută în acest an construcţia celor două spitale de “ultimă generaţie”.

“Eu zic că în acest an cele două spitale pot să şi înceapă să fie construite. (…) Vor fi spitale de ultimă generaţie. Acest prim pas va fi mâine făcut, după aceea va fi făcut un act normativ”, a mai spus demnitarul.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(Video) „Casa Soarelui“, redeschisă! Țuțuianu:  „Vreau să văd pacienții cu zâmbetul pe buze“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La aproape un an de la demararea lucrărilor de reabilitare, Centrul de Îngrijiri Paliative, cunoscut în trecut drept „Casa Soarelui”, din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, își redeschide porțile. Inaugurarea noului Centru a fost făcută, astăzi, de către președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius-Horia Țuțuianu, și directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa. Cu doar 720.000 de lei investiți, din care Spitalul de Urgență a alocat 170.000 de lei, iar restul CJC, Centrul de Îngrijiri Paliative a fost transformat într-o clinică modernă, unde vor fi îngrijiți bolnavii de cancer în faze terminale, dar și cei cu afecțiuni cardio-vasculare, dar și care sunt imobilizați la pat. În total, în noul centru au fost amenajate 21 de saloane cu unul, două sau trei paturi.

„Centrul de îngrijiri Paliative se adresează pacienților de tip oncologic, stagii terminale, și pacienți cu afecțiuni non-oncologice, cu afecțiuni neurologice, AVC-uri, cei care sunt imobilizați la pat, demență, scleroză. În general, stadii avansate ale bolilor. Important de precizat este că la Centru nu vor fi tratamente paleative, ci îngrijiri paleative. Ele se fac concomitent cu afecțiunea de bază, dar, la un moment dat, spre finalul afecțiunii, din păcate, bolnavul are nevoie de îngrijiri suplimentare. Iar acel plus îl poate oferi îngrijirile paliative. În plus, în noul centru vor fi îngrijiți și pacienți cu simptome necontrolate. În spitalul de urgență nu avem spații pentru îngrijiri paliative. În general, timpul de îngrijire a unui bolnav la noul centru va fi de aproximativ trei săptămâni, tocmai pentru a putea da șansa și altor pacienți să fi îngrijiți aici“, a declarat managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa.

Managerul Spitalului a afirmat că este primul centru de acest gen din județul Constanța, iar Centrul va fi deschis efectiv după 1 iunie când se va intra sub contract de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Grasa a dezvăluit că a primit mailul de la fostele angajate la Casa Soarelui, asistente medicale și infirmiere, care au solicitat să revină în funcții, lucru care a fost posibil după ce au fost scos posturile la concurs. În total, Centrul va dispune de 21 de paturi și  va avea o structură de personal formată din 2 medici, 1 kinetoterapeut, 1 psiholog, 12 asistenți medicali, 4 brancardieri, 8 infirmiere și 5 îngrijitoare, care vor lucra 24 din 24 de ore.

Mesaj pentru directorul Spitalului Județean!

Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, a declarat, la rândul său, că a fost un proiect de suflet pentru care a depus toate eforturile.

„Una din prioritățile mandatului meu, dacă nu cea mai importantă, a fost sistemul de sănătate. Nu am precupețit niciun moment în cei trei ani când sunt la CJC să îmbunătățesc sistem de sănătate, atât din punct de vedere managerial, cât și la dotare. Mulțumesc pentru suport întregii echipe de la Spitalul Județean pentru munca depusă în ultima perioadă. I-am solicitat managerului Spitalului, dr. Cătălin Grasa, ca data viitoare când vin aici să văd pacienții cu zâmbetul pe buze, indiferent că suferă de această boală cruntă (cancer, n.r.). Vreau să ameliorăm suferința bolnavilor. Comportamentul, și aici este o problemă mai delicată a noastră în Spitalul Județean, celor care lucrează în Centru să fie așa cum trebuie. Repet, comportamentul doctorilor și asistentelor trebuie să fie așa cum trebuie… De astăzi, cei care au nevoie de serviciile Compartimentului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschidem și secția de Radioterapie și astfel, pacienții pot beneficia de un tratament medical complet în județul Constanța, fără ca aceștia să fie nevoiți să plece în alte regiuni ale țării”, a declarat președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu.

Siglă greșită!

Interesant este că, din grabă, neatenție ori, mai rău, necunoaștere, pe sigla situată la intrarea în clădire este trecut: „Compartiment de Îngrijiri Paleative“, în loc de Paliative, cum ar fi fost corect.

Potrivit dexonline.ro: PALIATÍV, -Ă, paliativi, -e, adj.s. n. 1. (Medicament sau tratament) care ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza. 2. Fig. (Soluție, măsură) care rezolvă temporar sau aparent o situație dificilă. [Pr.-li-a-] – Din fr. palliatif.

Amintim că după mai bine de un deceniu de funcționare, în care peste 4.000 de bolnavi de cancer și-au găsit alinare și tratament, Centrul de îngrijiri paliative “Casa Soarelui” și-a închis porțile în toamna lui 2017. Anul trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a predat „Casa Soarelui“ din subordinea Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în cea a Consiliului Județean Constanța. De asemenea, reamintim că, în 2017, Direcția de Sănătate Publică Constanța a transmis următorul comunicat de presă: „În 2003, între Fundația Centrul de Îngrijiri Paliative “Casa Soarelui” și Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, a fost încheiat un contract de colaborare, pentru dezvoltarea serviciilor paliative la nivelul județului Constanța, activitatea desfășurându-se în imobilul situat pe strada Piatra Craiului din Constanța, imobil ce face parte din lista patrimoniului aflat în domeniul public al statului și în administrarea DSPJ Constanța“.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: