Connect with us

Actual

(VIDEO) RAJA va deveni și producător de energie. Presură: „Vrem să ne asigurăm 80% din necesarul pe care îl consumăm“

Published

on

RAJA este cel mai mare consumator de energie din județul Constanța, cu 100.000 de MW/an. Directorul general al RAJA, Aurel Presură, spune că, în total, RAJA plătește pe lună aproximativ 2 milioane de euro pe lună, la un preț plafonat în condițiile actuale de lege. Presură spune că, deoarece RAJA este cel mai mare consumator de energie și faptul că prețurile cresc tot mai mult, societatea pe care o conduce are proiecte foarte ambițioase în zona de energie. De aceea, conducerea RAJA își propune să investească în producția masivă de energie.

„Dacă nu facem investiții în producția de energie electrică, vom si nevoiți să creștem prețul la apă. De aceea, trebuie să luăm măsuri imediate“, a declarat Aurel Presură.

Directorul RAJA a afirmat că societatea de apă își propune o serie de investiții în amenajarea de panouri solare și construcții de turbine eoliene.

„Ne place, nu ne place, vom deveni producători de energie. Suntem obligați să facem aceste proiecte pe zona de energie. Ne-am pregătit o strategie, împărțită în mai multe etape. În momentul de față avem pe SICAP (platforma de achiziții publice, n.r.) un proiect de 500 de KW prin care vom monta panouri solare pe acoperișurile tuturor clădirilor din incinta sediului RAJA situat pe strada Călărași nr. 22-24. Prin montarea acestor panouri vom diminua consumul de energie electrică 30% din incinta sediului RAJA. Este un proiect pe care îl facem din banii noștri, ne costă vreo 3 milioane de lei.“, a spus directorul RAJA.

Advertisement

Aurel Presură spune că un alt proiect ambițios vizează montarea de panouri solare în mai multe zone ale județului. Proiectul a fost împărțit în două, primul fiind de 6 Mega Wați putere instalată și altul de 8 MW.

„Proiectul de 6 MW are studiu de fezabilitate, are expertiza și se va realiza în 11 locații, adică în stații de epurare, stații de tratare, stații de pompare și surse de apă . Am avut un audit energetic cu o firmă de consultanță de la BERD și au spus că este un proiect finanțabil și că ne pot pune la dispoziție banii necesari să realizăm acest proiect. Cred că vom continua apoi investiția cu banii de la POIM. Imediat după ce implementăm acest proiect, vom continua cu un proiect de 8MW, tot pe parte de fotovoltaice în alte 19 locații și care va fi realizat cel mai probabil la anul“, a spus Aurel Presură.

Directorul RAJA a mai spus că un alt proiect ambițios vizează montare a 16 turbine eoliene cu o putere instalată de 36 de MW în zona Biruința, la Galeșu și Poarta Albă. Presură a mai spus că ținta RAJA este să își asigure 80% din necesarul de energie pe care îl consumă operatorul de apă.

Mai multe detalii despre aceste proiectele pe energie ale RAJA puteți afla aici:

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement