Connect with us

Administratie

(VIDEO) Scandal pe banii județului. Contre între Țuțuianu și aleșii PNL

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost scandal din nou între aleșii județeni ai PNL și președintele social democrat al Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu. De această dată, motivul conflictului a fost legat de bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an al autorității județene. La ședința de azi a CJC, în momentul supunerii la vot a proiectului de buget pentru acest an, consilierii județeni ai PNL au intervenit și au cerut introducerea unui amendament prin care să fie alocați bani pentru activitățile culturale, derulate de ONG-uri în baza Legii 350/2005.

„Avem alocați 3 milioane de lei pentru finanțarea activităților sportive, în schimb, la cultură avem zero lei, în baza Legii 350. Noi propunem ca un milion din cele trei să fie realocați pentru cultură, mai ales că anul trecut am plătit aproximativ 800.000 de lei pe proiecte culturale depus de ONG-uri.“, a afirmat Marian Crușoveanu.

Imediat a venit și replica președintelui CJC, Horia Țuțuianu, care a spus că autoritatea județeană a alocat 34 de milioane de lei prin direcțiile subordonate. În discuție a intervenit și unul din angajații CJC, care a precizat că activitățile culturale se vor efectua prin instituțiile de cultură ale CJC. Având în vedere că social democrații dețin majoritatea în Consiliu, amendamentul consilierului PNL a fost respins la vot. Marian Crușoveanu a spus că, prin decizia consilierilor PSD și a președintelui CJC, Horia Țuțuianu, ONG-urile nu vor mai putea primi, în acest an, bani de la bugetul județului pentru activități culturale. De altfel, într-o postare pe Facebook, Marian Crușoveanu a spus că, pentru PSD, „Cultura este zero.“

„PSD-iștii au o sinceritate aparte. De-a lungul anilor, au demonstrat că nu este nicio diferență între adevăr și minciună, adică le place să mistifice adevărul și să fardeze minciuna. De ce spun asta? Dacă îl întrebați pe șeful de județ ce părere are despre cultură și dacă ar trebui susținută, sunt convins că ne va ține o lecție plină de zel. Se va da cu capul de perete, doar și doar să ne arate cât de patriot este. Și-ar tăia și venele, doar-doar să demonstreze că prin el curge sânge de patriot. Probabil domnia sa este patriot, așa cum anumiți politicieni clamează interesul național atunci când proiectele de anvergură lipsesc. De 20 de ani, PSD-ul s-a așezat ca un căpcăun peste județul Constanța și a sufocat orice inițiativă cu lăcomia sa. Nu mi-am propus să scriu despre asta. Am vrut doar să vă arăt o situație practică. Dacă ne uităm pe bugetul făcut prin ”beciurile” Consiliului Județean, aflăm că domnii de la PSD ocolesc cu desăvârșire subiectul ”cultură”. Alocările bugetare sunt nesemnificative pentru acest domeniu, în timp ce se poate vedea clar unde se duc acei bani. Simplu, cultura, comparativ cu alte domenii, este un capitol nesemnificativ. Suma de 3 milioane disponibilă din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general a fost în totalitate alocată către asociațiile sportive. Alături de colegii mei din PNL, am propus o echilibrare a bugetului, astfel încât să putem încuraja și domeniul culturii din județul Constanța. Noi, consilierii PNL am venit cu propunerea de a diminua din sumele acordate asociațiilor sportive și de a acorda 1 milion de RON spre domeniul culturii. Propunerea noastră a fost refuzată. Cum spuneam, declarativ, domnul șef de județ este mare patriot când vine vorba să arate cât de importantă este cultura, însă alocările/capitolele din buget pentru cultură sunt egale cu zero.

#Concluzia1: Dacă vrei să prinzi cu minciuna un PSD-ist, uită-te la buget.

#Concluzia2: Dacă vrei să vezi patriotismul la PSD-iști, verifică alocările din buget pentru Cultură.

#Concluzia3: Cultura pentru PSD este egală cu zero.“, a scris Crușoveanu.

Sănătatea, în corzi

Contrele dintre consilierii PNL și social democratul Horia Țuțuianu au continuat în momentul în care liberalii au mai cerut suplimentarea cu un milion de lei a bugetului de funcționare al Spitalului Județean. Pentru acest an, Spitalul Județean are prevăzut un buget de funcționare de 5,5 milioane de lei.

„Spitalul Județean este cel mai subfinanțat. Tratează un județ întreg, plus mii de turiști, iar CJC a alocat doar 5 milioane de lei pentru funcționare. Ne batem joc de sănătatea locuitorilor“, a spus Iordache.

Disputa a degenerat în momentul în care Țuțuianu le-a reproșat liberalilor că nu au făcut niciun proiect prin care să obțină finanțare de la Ministerul Sănătății. În replică, Marian Crușoveanu i-a amintit lui Țuțuianu de faptul că l-a rugat să facă demersuri pe lângă ministrul liberal al Sănătății în vederea obținerii avizelor pentru Unitatea de Primiri Urgențe de la Năvodari.

După o discuție în contradictoriu, bugetul CJC a fost aprobat cu majoritate de voturi. Potrivit datelor, CJC estimează venituri de 393.906.814 de lei și cheltuieli de 486.581.668 de lei. Rezultă, astfel, un deficit de 92.594.854 de lei având ca sursă de finanțare excedentele anilor precedenți. Țuțuianu a acuzat Guvernul PNL că a tăiat din bugetul județului Constanța 73 de milioane. Din această cauză, spune șeful CJC, au fost afectate o serie de investiții. În replică, liberalii au explicat că cele 73 de milioane de lei adus în discuție de Țuțuianu sunt banii pe care Guvernul i-a alocat direct primăriilor.

„Până acum, Guvernul dădea bani Consiliilor Județene, iar acestea redirija bani către primării. Acum, Consiliile au fost scoase din acest circuit, pentru a nu mai face jocuri electorale“, au explicat surse liberale.

Comments

comments

Administratie

(VIDEO) Scandal în Consiliul Local Agigea. Primarul Maricel a părăsit nervos ședința

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Ședință extrem de tensionată a Consiliului Local Agigea. Primarul localității, PSD-istul Cristian Maricel Cîrjaliu, i-a convocat astăzi pe aleșii locali pentru a vota un singur proiect înscris pe ordinea de zi, și anume alegerea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. Numai că aceste comisii au fost votate încă din 12 noiembrie 2020, atunci când a fost ales și viceprimarul localității în persoana lui Gabriel Ciobanu de la USR. Tot în 12 noiembrie 2020, a fost ales și președintele următoarelor ședințe de CL, în persoana lui Daniel Niță de la PER.

Secretarul general al Unității Administrativ-Teritoriale avea obligația legală, înscrisă negru pe alb în Codul Administrativ, de a redacta și de a transmite Instituției Prefectului în termen de zece zile calendaristice toate hotărârile votate de consilierii locali. Însă primarului PSD-ist nu i-au convenit nici viceprimarul ales, nici componența comisiilor de specialitate. Iar printr-o întâmplare de zile mari, secretarul general al localității nu a vrut să redacteze decât hotărârea referitoare la alegerea președintelui de ședință. Celelalte două hotărâri adoptate în aceeași ședință din 12 noiembrie 2020 nu au mai fost așternute pe hârtie. Așa, fără nicio explicație! La scurt timp, secretarul general și-a dat demisia. Postul a fost ocupat prin delegație de o funcționară (Carmen Manolache) care răspunsese anterior de serviciul de impozite și taxe. Dar nici aceasta nu a dorit să redacteze hotărârile adoptate cu privire la alegerea viceprimarului și a comisiilor de specialitate ale Consiliului Local.

Majoritatea din Consiliul Local a reclamat situația la Instituția Prefectului. Iar Prefectul a cerut explicații cu privire la refuzul nejustificat al secretarului general de a redacta hotărârile. Mai mult, cazul a ajuns în presă. De asemenea, lideri politici județeni au protestat vehement prin postărilor lor publice și prin comunicate de presă împotriva aberației administrative de la Agigea. În loc să rezolve situația, funcționara propășită de Maricel Cîrjaliu în funcția de secretar general și-a dat la rândul ei demisia. Postul a fost ocupat de o altă persoană, delegată prin dispoziție de primar.  Însă nici acest al treilea secretar nu a vrut să respecte legea.

În loc să dispună îndreptarea situației ilegale, dar care îi convine de minune, primarul PSD-ist al Agigei a convocat noi ședințe ale Consiliului Local având ca obiect alegerea comisiilor de specialitate. Deja vorbim de 4 ședințe în care același proiect a fost înscris pe ordinea de zi. Ultima ședință s-a consumat chiar astăzi și după cum am spus la începutul articolului, a fost una cu scântei.

Din capul locului trebuie să spunem că la ședința de azi a Consiliului a participat și un delegat al Instituției Prefectului, tocmai pentru a lămuri că legal este ca hotărârile votate în noiembrie 2020 să fie redactate și să intre în circuitul administrativ. Acesta a cerut redactarea și comunicarea lor cu celeritate.

Viceprimarul ales, dar nerecunoscut de Maricel prin această șmecherie a sfidării legii cu mâna secretarilor pe care i-a delegat în funcție, a explicat că refuzul administrației de a respecta procedura din Codul Administrativ generează prejudicii pentru comunitate. El a dat ca exemplu faptul că taxele și impozitele locale s-au majorat tocmai pentru că administrația lui Maricel nu a redactat hotărârea referitoare la componența comisiilor de specialitate și ca atare aceste comisii nu au fost convocate și nu s-au întrunit pentru a aviza o hotărâre de înghețare sau chiar de micșorare a taxelor locale. Pe lângă maimuțăreala pe care vă lăsăm să o descoperiți în clipul atașat acestui articol, Maricel a insistat că el nu poate să-i ceară secretarului general să redacteze hotărârile, pentru că ar comite un abuz. Cu alte cuvinte, după mintea creață a cetățeanului de onoare de la Agigea, ar fi abuziv să-i spui cuiva să nu mai facă un abuz, de vreme ce omisiunea redactării constituie în sine o încălcare pe față a Codului Administrativ. 

După atacurile de mahala la adresa lui Ciobanu și Niță, primarul Maricel și-a pus haina pe el și a plecat acasă. La fel au făcut și consilierii PSD, dar și secretarul general al comunei. Un fel de: hai sictir, bă, cu legea voastră, noi ne luăm lefurile și asta e tot ce contează!

”Continuă delirul primarului Maricel Cirjaliu pe care însă îl contrazice atât realitatea, cât și legea, inclusiv prin răspunsul Instituției prefectului Constanței”, notează USR Agigea într-o postare pe Facebook. ”Astăzi, a avut loc ședința Consiliului Local Agigea în care primarul a venit pentru a 4-a oară cu propunerea de votare a comisiilor de specialitate, deși acest proiect a fost votat după cum bine știți deja, în data de 12 noiembrie 2020. La invitația consilierilor din majoritatea formată în Consiliul Local, în cadrul ședinței de astăzi a participat și un reprezentat al Prefecturii Constanța. Pus în fața evidențelor și întrebat de ce nu s-a asigurat că în termenul legal de 10 zile secretarul comunei Agigea (care se află în subordinea primarului), nu a emis hotărârea de Consiliu local în cadrul căreia au fost votate comisiile de specialitate și viceprimarul, Maricel Cristian Cirjaliu împreună cu secretarul comunei Agigea și consilierii locali PSD au ales să părăsească ședința și să nu se mai întoarcă, motivând că la ora 16.00 programul lor s-a terminat, astfel încât ședința nu a mai putut continua”, notează USR Agigea.

„Am asistat astăzi la un nou abuz din partea celui care trebuia să deblocheze această situație creată tot de el. Primarul Maricel continua să comită abuzuri chiar și după ce Prefectul Constante îi solicită să emită cu celeritate hotărârile de consiliul adoptate in ședința din data de 12.11.2020! Acesta susține ca el nu poate să îi ceara secretarului să emită hotărârile pentru ca ar comite un abuz. Declarația halucinantă a primarului, care blochează activitatea consiliului local, este ca el reprezintă legea și restul autorităților trebuie sa se conformeze! Consideră ca noi am fost aleși de comunitate să-i facem jocul în consiliul local. Minte o comunitate întreagă când susține ca noi, consilierii locali, suntem motivul pentru care nu se pot adoptă hotărâri de consiliu. Pus în fata faptului împlinit și solicitându-i să deblocheze situația, se repeta ca un casetofon stricat fără să-și justifice acțiunile, asta pentru ca nu are un motiv întemeiat ci doar un orgoliu și o teama că eu voi ocupa poziția de viceprimar și îi voi bloca toata canalele de sifonare a banului public.“, a declarat Gabriel Ciobanu.

În final, puteți citi punctul de vedere exprimat de Instituția Prefectului cu privire la aberația creată de Maricel Cîrjaliu și de secretarii săi la Agigea:

În opinia noastră, situația de la Agigea ar trebui să nu fie indiferentă nici organelor penale. 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite în Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Serviciul „Ability Taxi“, pus la dispoziție pentru persoanele nedeplasabile care vor să se vaccineze

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că, având în vedere că această a doua etapă de vaccinare este destinată populației cu grad ridicat de risc și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esenţiale, pune la dispoziția locuitorilor nedeplasabili serviciul „Ability Taxi“.

Viceprimarul Ionuț Rusu: „Soluția găsită pentru persoanele nedeplasabile care doresc să se vaccineze este serviciul pe care Direcția Generală de Asistență Socială îl pune la dispoziție – Ability Taxi. Înscrierile au început de astăzi. Acest taxi cu funcții speciale va lua pacientul, îl va duce la centrul de vaccinare și  apoi îl va duce înapoi acasă. Transportul persoanelor se realizează pe bază de programare astfel încât toți cei care au nevoie de acest serviciu să poată beneficia de el”.

Programarea transportului se va face la numărul de telefon al dispeceratului „Ability Taxi“ – 0241.48.20.31, după următorul program:
– luni – joi – 08:00-16:30
– vineri – 08:00- 14:00.

Amintim că, prin serviciul „Ability Taxi“, Primăria Constanța oferă transport gratuit, cu o mașină special adaptată, persoanelor cu dizabilități care folosesc scaune rulante pe raza municipiului Constanța, pentru a facilita deplasarea acestora.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: