Connect with us

Administratie

(VIDEO) Scandal pe banii județului. Contre între Țuțuianu și aleșii PNL

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost scandal din nou între aleșii județeni ai PNL și președintele social democrat al Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu. De această dată, motivul conflictului a fost legat de bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an al autorității județene. La ședința de azi a CJC, în momentul supunerii la vot a proiectului de buget pentru acest an, consilierii județeni ai PNL au intervenit și au cerut introducerea unui amendament prin care să fie alocați bani pentru activitățile culturale, derulate de ONG-uri în baza Legii 350/2005.

„Avem alocați 3 milioane de lei pentru finanțarea activităților sportive, în schimb, la cultură avem zero lei, în baza Legii 350. Noi propunem ca un milion din cele trei să fie realocați pentru cultură, mai ales că anul trecut am plătit aproximativ 800.000 de lei pe proiecte culturale depus de ONG-uri.“, a afirmat Marian Crușoveanu.

Imediat a venit și replica președintelui CJC, Horia Țuțuianu, care a spus că autoritatea județeană a alocat 34 de milioane de lei prin direcțiile subordonate. În discuție a intervenit și unul din angajații CJC, care a precizat că activitățile culturale se vor efectua prin instituțiile de cultură ale CJC. Având în vedere că social democrații dețin majoritatea în Consiliu, amendamentul consilierului PNL a fost respins la vot. Marian Crușoveanu a spus că, prin decizia consilierilor PSD și a președintelui CJC, Horia Țuțuianu, ONG-urile nu vor mai putea primi, în acest an, bani de la bugetul județului pentru activități culturale. De altfel, într-o postare pe Facebook, Marian Crușoveanu a spus că, pentru PSD, „Cultura este zero.“

„PSD-iștii au o sinceritate aparte. De-a lungul anilor, au demonstrat că nu este nicio diferență între adevăr și minciună, adică le place să mistifice adevărul și să fardeze minciuna. De ce spun asta? Dacă îl întrebați pe șeful de județ ce părere are despre cultură și dacă ar trebui susținută, sunt convins că ne va ține o lecție plină de zel. Se va da cu capul de perete, doar și doar să ne arate cât de patriot este. Și-ar tăia și venele, doar-doar să demonstreze că prin el curge sânge de patriot. Probabil domnia sa este patriot, așa cum anumiți politicieni clamează interesul național atunci când proiectele de anvergură lipsesc. De 20 de ani, PSD-ul s-a așezat ca un căpcăun peste județul Constanța și a sufocat orice inițiativă cu lăcomia sa. Nu mi-am propus să scriu despre asta. Am vrut doar să vă arăt o situație practică. Dacă ne uităm pe bugetul făcut prin ”beciurile” Consiliului Județean, aflăm că domnii de la PSD ocolesc cu desăvârșire subiectul ”cultură”. Alocările bugetare sunt nesemnificative pentru acest domeniu, în timp ce se poate vedea clar unde se duc acei bani. Simplu, cultura, comparativ cu alte domenii, este un capitol nesemnificativ. Suma de 3 milioane disponibilă din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general a fost în totalitate alocată către asociațiile sportive. Alături de colegii mei din PNL, am propus o echilibrare a bugetului, astfel încât să putem încuraja și domeniul culturii din județul Constanța. Noi, consilierii PNL am venit cu propunerea de a diminua din sumele acordate asociațiilor sportive și de a acorda 1 milion de RON spre domeniul culturii. Propunerea noastră a fost refuzată. Cum spuneam, declarativ, domnul șef de județ este mare patriot când vine vorba să arate cât de importantă este cultura, însă alocările/capitolele din buget pentru cultură sunt egale cu zero.

#Concluzia1: Dacă vrei să prinzi cu minciuna un PSD-ist, uită-te la buget.

#Concluzia2: Dacă vrei să vezi patriotismul la PSD-iști, verifică alocările din buget pentru Cultură.

#Concluzia3: Cultura pentru PSD este egală cu zero.“, a scris Crușoveanu.

Sănătatea, în corzi

Contrele dintre consilierii PNL și social democratul Horia Țuțuianu au continuat în momentul în care liberalii au mai cerut suplimentarea cu un milion de lei a bugetului de funcționare al Spitalului Județean. Pentru acest an, Spitalul Județean are prevăzut un buget de funcționare de 5,5 milioane de lei.

„Spitalul Județean este cel mai subfinanțat. Tratează un județ întreg, plus mii de turiști, iar CJC a alocat doar 5 milioane de lei pentru funcționare. Ne batem joc de sănătatea locuitorilor“, a spus Iordache.

Disputa a degenerat în momentul în care Țuțuianu le-a reproșat liberalilor că nu au făcut niciun proiect prin care să obțină finanțare de la Ministerul Sănătății. În replică, Marian Crușoveanu i-a amintit lui Țuțuianu de faptul că l-a rugat să facă demersuri pe lângă ministrul liberal al Sănătății în vederea obținerii avizelor pentru Unitatea de Primiri Urgențe de la Năvodari.

După o discuție în contradictoriu, bugetul CJC a fost aprobat cu majoritate de voturi. Potrivit datelor, CJC estimează venituri de 393.906.814 de lei și cheltuieli de 486.581.668 de lei. Rezultă, astfel, un deficit de 92.594.854 de lei având ca sursă de finanțare excedentele anilor precedenți. Țuțuianu a acuzat Guvernul PNL că a tăiat din bugetul județului Constanța 73 de milioane. Din această cauză, spune șeful CJC, au fost afectate o serie de investiții. În replică, liberalii au explicat că cele 73 de milioane de lei adus în discuție de Țuțuianu sunt banii pe care Guvernul i-a alocat direct primăriilor.

„Până acum, Guvernul dădea bani Consiliilor Județene, iar acestea redirija bani către primării. Acum, Consiliile au fost scoase din acest circuit, pentru a nu mai face jocuri electorale“, au explicat surse liberale.

Comments

comments

Administratie

Confort Urban, lucrări de modernizare a carosabilului în mai multe zone din Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța acționează constant pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic rutier din zonele rezidențiale. Echipele SC Confort Urban SRL au finalizat ieri noapte asfaltarea tronsonului delimitat de bulevardul Ferdinand și strada Țepeș Vodă al străzii I.G. Duca. A fost turnat un strat de asfalt de tip MASF, stabilizat cu fibre celulozice, specific drumurilor cu trafic intens.

Lucrările de asfaltare vor continua pe porțiunea cuprinsă între strada Țepeș Vodă și bulevardul Lăpușneanu, după ce se vor încheia intervențiile la rețeaua de distribuție a apei potabile.

De asemenea, echipele administratorului drumului public continuă în această noapte procesul de frezare a carosabilului pe bulevardul Mamaia, între strada I.G. Duca și strada Mihai Viteazu, traficul rutier fiind restricționat alternativ, pe câte un sens de mers, în intervalul orar 19:30 – 05:00. Simultan cu decopertarea carosabilului, ieri noapte au demarat lucrările de asfaltare pe porțiunea cuprinsă între strada I. G. Duca și strada Mihăileanu.

Tot în această noapte, în cartierul Palazu Mare se va turna primul strat de asfalt pe strada Dumbrăveni, între strada Recoltei și bulevardul Tomis, cu aceleași restricții de trafic rutier.

Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se execută lucrări. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Scrisoare către Făgădău. Consilierul local al PNL Mihaela Andrei: „Constanța a devenit un cuib al corupției“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul Local al PNL Mihaela Andrei i-a trimis o scrisoare primarului Constanței, Decebal Făgădău, în care îi face o radiografie a celor patru ani de mandat în fruntea administrației locale. Semnatarul scrisorii spune că „orașul Constanța a devenit un cuib al corupției“. Scrisoarea este semnată de toți consilierii locali ai PNL.

„Suntem în anul 2020. Un an electoral și cu multe emoții. Mai ales pentru PSD care, de 20 de ani, ține speranțele acestui oraș la nivelul de povești electorale. A fost meritul vostru că ați rezistat și v-ați menținut puterea, în timp ce orașul Constanța a devenit un cuib al corupției. Zilele acestea, se va termina mandatul celor 4 ani. Și să speram că, odată cu ei, și o epocă. Începând cu 2016, atunci când municipiul Constanța a ales un nou primar, noi, consilierii PNL, am sperat la alt tip de abordare privind ședințele Consiliului Municipal. Ne-am amăgit amarnic. După 4 ani, vă putem spune că rămâneți doar un învățăcel al mentorului spiritual al dumneavoastră, Radu Mazăre. Rămâneți doar o figură care nu înțelege valorile democrației și rolul opoziției.

Domnule, încă primar al Constanței, suntem în anul 2020 și Constanța avea, până acum, de îndeplinit o serie de obiective, obiective care, după cum bine cunoașteți, au fost ratate. Aveați obligația să puneți în aplicare proiecte în ceea ce privește reabilitarea tuturor clădirilor care se află în subordinea primăriei Constanța, dar nu ați făcut acest lucru. Observăm cum, săptămânal, aruncați electoral în ochii opiniei publice comunicate, prin care anunțați investiții de milioane de euro, în timp ce, mai bine de 7 ani, ați fost doar ”băiatul cu mapa” al lui Mazăre. Ne întrebăm de ce nu publicați lista completă a tuturor instituțiilor care ar trebui reabilitate, conform noilor norme europene, fără să jucați celebrul joc de manipulare ”Bățul și morcovul”.

Ca și consilieri ai opoziției, în acești 4 ani, am încercat să fim oameni care reprezintă o voce în Consiliul Local, pentru cetățenii care i-au ales, și nu doar. Timp de 4 ani am încercat să criticăm ceea ce este de criticat, să venim cu soluții unde putem și să avem o colaborare instituțională în beneficiul cetățenilor Constanței. Ați învățat lecția de la părintele spiritual, Radu Mazăre, aceea că opoziția trebuie redusă la tăcere, ignorată și batjocorită. Cam aceasta a fost atitudinea, domnule încă-primar-al-Constanței. Rolul opoziției nu este de a vă da jos scamele de pe sacou, așa cum fac unii din preajma dumneavoastră.

Domnule încă-primar-al-Constanței, au fost nenumărate apeluri, atât în ședințele Consiliului Local Municipal, cât și prin intermediul presei, teme de interes local, probleme ale cetățenilor, soluții, evident toate ignorate, sau mai degrabă ”rezolvate” în stilul caracteristic pe care l-ați patentat după celebra donației, în urma căruia ați primit și apelativul ”Făgădău-cică-dau”. Este josnic modul în care ați procedat cu acea așa-zisă donație, în care v-ați arătat o față grobiană și un suflet lacom după putere, după atenție publică, chiar și în momente în care oamenii suferă. Nimic nu contează pentru dumneavoastră, domnii de la PSD, în afară de putere. Asta ați arătat constănțenilor de-a lungul anilor, pentru că orașul involuează haotic, spațiile verzi sunt betonate, ați retrocedat tot ce era de retrocedat apropiaților camarilei voastre, care, peste noapte, au devenit milionari.

Domnule încă-primar-al-Constanței, ați patentat furtul tactic, ați fardat realitatea și ați rămas un continuator ferm al politicilor lăsate de predecesorul dumneavoastră. Ați avut o obsesie a cultului personalității, în acești 4 ani, astfel încât orice idee din partea opoziției trebuia înăbușită, minimalizată, în timp ce, pe de altă parte, în culisele primăriei, puneați în aplicare soluțiile venite din partea noastră.

Un oraș cu acest tip de comportament și cu tactici minimaliste, fără obiective pentru ceea ce va veni peste 10-20 de ani, veți rămâne doar ”băiatul cu mapa” care mimează donații, visează proiecte și promite soluții. De asemenea, ați transformat Primăria Constanța într-un loc de promovare a nulităților în poziții-cheie, care fac umbră degeaba prin birourile primăriei și rezolvă problema cu pumnul.

Domnule încă-primar-al-Constanței, suntem în an electoral și este finalul unui mandat, însă noi sperăm să fie finalul unei epoci.  La sfârșit de mandat, vă spunem, cu amărăciune, că viața Constanței continuă, indiferent de jocurile mici și mizerabile pe care le faceți, un exemplu recent fiind modul în care ați procedat cu celebra pasarelă din km 4-5, în ultima ședință. Din 2019, consilierii PNL s-au zbătut pentru un proiect care să vină în ajutorul locuitorilor din cartierele Km 4-5 și Poarta 6. A fost o propunere pentru o soluție viabilă, pe care ați ignorat-o cu bună știință. Proiectul a stat prin sertarele primăriei, așa cum au stat și alte proiecte propuse de consilierii PNL. Este timpul să înțelegeți că cei care sunt aleși în Consiliul Local reprezintă vocea cetățenilor, de aceea, acea pasarelă ar fi fost o soluție a unei probleme stringente din zonă, care există de mai bine de 20 de ani. Nu este singurul exemplu prin care jocurile mărunte, pe care le faceți în culise, blochează soluții pe care constănțenii le așteaptă, indiferent dacă au votat PNL sau PSD.

Mai este puțin. Noi am răbdat 4 ani. Constănțenii au votat timp de 20 de ani PSD la Constanța. Poate, într-un final, veți culege, cu vârf și îndesat, tot ce ați semănat în acești ani“, se arată în scrisoare consilierului local al PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Noi acțiuni de igienizare, derulate de Primărie și Polaris

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin Serviciul de Igienă Publică și Serviciul Gestionare Spații Verzi, împreună cu societatea de salubrizare a orașului, Polaris M. Holding, informează că acționează continuu pentru menținerea unui climat de curățenie în oraș. Astfel, echipele Serviciului Gestionare Spații Verzi cosesc iarba în cartierul Tomis Nord, în Parcul Tăbăcărie (între țara Piticilor și hotel Zodiac) și în zona Tribunalului. De asemenea, în aceleași zone a fost tuns și îngrijit gardul viu și arbuștii. Toate resturile vegetale rămase în urma acestor acțiuni sunt măturate, ridicate și transportate. De asemenea, continuă acțiunile cotidiene de măturare a aleilor, adunare a deșeurilor și golire a coșurilor de gunoi din parcuri, promenade, scuaruri, etc. Totodată, se mătură străzile din oraș, iar utilajele specializate au spălat astăzi trotuarele și zonele pietonale de pe bulevardul 1 Mai, strada 1 Mai vechi, bulevardul Aurel Vlaicu, șoseaua Mangaliei și aleile de acces în parcul de la Gară și în piațeta Far. La rândul lor, platformele supraterane de deșeuri din oraș sunt spălate, igienizate, deratizate și dezinfectate.

„Astfel de lucrări au loc în permanență în municipiul Constanța în toate zonele orașului. Pentru a menține #Constanțacurată, încurajăm constănțenii să depună deșeurile în locurile special amenajate, iar cei care observă persoane ce aruncă gunoaiele la întâmplare sau lângă platformele special amenajate să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241484205-Dispecerat sau 0799/606142- WhatsApp. Numai împreună putem asigura un mediu curat, sanătos și în siguranță în municipiul Constanța!“, spun cei de la Primărie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: